מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול תוכנית לרישום שיכונים ציבוריים בשל פגם בהליך

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפי סעיף 5(ב) לחוק שיכונים צבוריים (כנוסחו טרם בוטל בתיקון מס' 6 בשנת 2010), ניתן היה לרשום שטחים שנועדו בתכנית שיכון צבורי ע"ש רשויות מקומיות "אם לא יועדו לאחר". ביום 28.1.1990, כחמש שנים לאחר רישום זכות הבעלות במקרקעין ע"ש הערייה, ביקשה הערייה מרמ"י: "...לזכותינו רטרואקטיבית מאז הוויתור על השטח. כמו כן אבקשכם לדאוג לביטול הרישום בטבו ע"ש העיריה". הבקשה להקמת הקדש: ביום 21.7.1972 הוגשה לאפוטרופוס הכללי, "בקשה להקמת הקדש לצרכי צדקה לפי פקודת ההקדשות לצרכי צדקה" (להלן: "הבקשה להקמת הקדש") מטעם מי שמונו כנאמנים להקדש – מרביתם נציגי הרשויות השונות שבית האבות נועד לשרת, ובהם ראש עריית עכו (מר ישראל דורון) וראש עריית נהריה (מר גרשון שץ) דאז (להלן: "הנאמנים").
אם מבקש העותר לבטל חוזה בשל פגם בכריתתו, המקום לברר את הנושא אינו בהליך מינהלי, ובודאי שלא בבית המשפט לעניינים מנהלים בחלוף 16 שנה ממועד ההיתקשרות.
...
סוף דבר, דין התביעה להידחות, הן מחמת טענות הסף של התיישנות ושיהוי, והן לגופה.
התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבעת 1 הוצאות ההליך בסך של 50,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

נטען כי גם מועצת פועלי ירושלים שהקימה את השכונה ואת המתנ"ס הקדישה למעשה את הנכס וגם קק"ל התחייבה כלפי התורם וכלפי הציבור כי ייעשה שימוש בנכס למטרות ציבוריות ולכן המדובר בהקדש.
בהסכם הפשרה מיום 8.6.16 נרשם בהואיל השני, כי המנהל הקהילתי יובלים (חל"צ) ועמותת מנהל קהילתי יובלים (ע"ר) הפרו לטענת שיכון ובינוי את הסכם בר הרשות ועקב כך הגישה בינוי ושיכון תביעה כספית ותביעה לסילוק יד. בהואיל הרביעי נרשם כי בכפוף לאישור המנהל והעמותה על ההצהרות שתפורטנה להלן מסכימה שיכון ובינוי להאריך את תוקפו של הסכם בר הרשות בהתאם לנוסח ולתנאים של כתב הארכה שמצורף להסדר הפשרה כנספח א'.
בתגובת עריית ירושלים שהוגשה בכתב לפני הדיון הובהר כי לעריית ירושלים אין כל כוונה לפגוע בשימושים הציבוריים של המקרקעין המהוים את בית טיילור וכי הערייה מתחייבת כי בכל תכנית עתידית שתוגש ביחס למיתחם בית טיילור לועדה המקומית לתיכנון ובניה על ידי שיכון ובינוי תידרוש העיריה את שמירת המשך פעילות בית טיילור באמצעים הרלבאנטיים מבחינה תכנונית.
לתגובה הוגשה התחייבות של מהנדס העיר ירושלים ברוח זו. ב"כ הערייה טענה בדיון כי ההליך התיכנוני הצפוי יימשך מספר שנים עד להפקדת התכנית, שמיעת התנגדויות וקבלת החלטה סופית והליך הוצאת היתר הבניה.
בהקשר זה יש לזכור כי שיכון ובינוי ביצעה עבודות "קירצוף" במגרשי הטניס, דבר שהוביל לצוו מינהלי להפסקת העבודות שבעקבותיו הגישה החברה בקשה לביטול הצוו בהתאם לסעיף 228 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 שנדונה בבית משפט לעניינים מקומיים בירושלים (בב"נ 73215-11-20 שיכון ובינוי נדל"ן בע"מ נ' מדינת ישראל).
ביום 11.12.20 ניתנה החלטת בית המשפט בגדרה נקבע כי לא הוכח שעבודת הקרצוף במגרשי הטניס בוצעה כדין ולא נמצא שקיים פגם חמור בצו הפסקת העבודות המחייב את ביטולו.
...
שיהוי לטענת שיכון ובינוי, יש לדחות את הבקשה של התובעים בתיק האזרחי בשל שיהוי עמוק בהגשתה.
סוף דבר לאור כל האמור, הגעתי למסקנות הבאות: בכל הנוגע לתיק האזרחי, סיכויי התביעה אינם נחזים כגבוהים וזאת בלשון המעטה, אולם מאזן הנוחות נוטה באופן מובהק לטובת המבקשים, כמפורט לעיל.
המסקנה היא כי יש מקום למתן צו מניעה זמני שיעמוד בתוקפו עד לפסק הדין בתיק העיקרי, אך זאת בכפוף להפקדת ערובה בסך של 300,000 ₪ אשר תופקד תוך 30 ימים מהיום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

על הליכי המיכרז והחלטת ועדת המכרזים: ביום 05.04.2021 פירסמה המשיבה 1 מיכרז למתן שירותי הפעלת תכנית "ניצנים" בתחום שיפוטה.
ככל ושני יסודות השהוי היתקיימו, יש להעמיד כנגדם את מידת הפגיעה הנטענת בשלטון החוק ובאנטרס הצבורי מצד הרשות, ולערוך איזון בין השיקולים (עע"מ 5834/16 לינוי הושק ו-54 אח' נ' עריית גבעת שמואל, פסקה 21 (15.08.2016); עע"מ 2339/12 שוחט נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה כפר סבא, פסקה 33 (19.08.2013) וההפניות שם (להלן: "עניין שוחט")).
ככל והייתי מוצא כי נפגע שילטון החוק בעקבות הפגמים שנפלו בהליך המכרזי, לא היה בהתקשרות המועצה עם הזוכה, משום מעשה עשוי המונע קבלת העתירה.
דיון בטענות לגופן – הפגמים הנטענים בהליך המכרזי: השאלה הראשונה העומדת להכרעה בעיניינו היא, איפוא, האם הפגמים שנפלו בהתנהלות המשיבה 2, אשר רשמה פרטיה על גבי המעטפה שהכילה את ההצעה, ואשר הגישה שתי מעטפות במקום מעטפה אחת, בנגוד להוראות המיכרז לשיטת העותרת, מהוים פגמים טכניים או פגמים מהותיים אשר מחייבים ביטול זכייתה במיכרז.
בעע"מ 3241/14 ולד מרדכי קבל לבריכות מים ובנין בע"מ נ' מדינת ישראל משרד הבינוי והשיכון (19.06.2014), אשר עסק במיכרז להקמת מאגר מים כאשר אחד מתנאי הסף במיכרז היה ניסיון.
...
לא הוכחה עילת התערבות בהחלטות ועדת המכרזים המקצועיות, ועל כן דין טענה זו להידחות.
לסיכום לאור כל האמור לעיל, ומשלא מצאתי כי נפל פגם מהותי בהחלטת ועדת המכרזים, דין העתירה להידחות.
העותרת תשלם לכל אחת מן המשיבות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

מדינת ישראל,משרד השיכון – המשיבה 2, היא יוזמת התכנית אשר הגישה את התכנית לאישור הותמ"ל; עריית טמרה, היא הרשות המקומית שבשטח שיפוטה נופל שטח התכנית; המשיבים 3-6 הינם שאר בעלי החלקה הרשומים.
העתירה וכתב התשובה מטעם המשיבות: בעתירתם, מבקשים העותרים להורות על ביטול ההחלטה שדחתה את היתנגדותם ולהורות על תיקון התכנית בהתאם, לאור הפגמים שנפלו בהליך אישור התכנית וכן מאחר וההחלטה מהוה פגיעה בעקרון השויון והצדק החלוקתי.
נטען כי קיימת זיקה תכנונית ישירה, מובהקת והכרחית בין הדרך ההיקפית/ טיילת לבין השכונה, שכן הדרך משרתת את מטרות התכנית ותורמת לשימושים צבוריים הנדרשים לפי התכנית, ועל כן קיימת הצדקה להכליל את החלקה בתכנית איחוד וחלוקה.
...
בתמצית קבעתי שם כי אף אם נפל לכאורה פגם בהתנהלות הותמ"ל, ולפי כללי הבטלות היחסית, אין מקום לבטל את התכנית באשר אין מדובר בפגם המצדיק ביטול אישור התכנית והדברים שם נכונים למקרה שלפניי: יישום האמור לענייננו מוביל למסקנה כי אף אם נפל פגם בהתנהלות הותמ"ל, אין מדובר בפגם המצדיק ביטול אישור התכנית.
התייחסות לטענה בעניין אי הכללת כל שטח החלקה בגבולות התכנית: איני מקבל טענת העותרים העיקרית בהתנגדותם המופנות כנגד החלטת הועדה, בעניין אי הכללת מלוא שטח החלקה בתוך הקו הכחול של התכנית.
לסיכום: לאור כל האמור לעיל, דין העתירה להידחות.

בהליך ביטול/עיכוב/הארכת צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

על מנת לפשט את הדיון, אעמוד כעת על הנימוקים המרכזיים שפורטו בבקשה, ועיקרם כי העבודות פטורות מקבלת היתר, וכי בהליך הוצאת הצוו המינהלי נפלו פגמים שונים המצדיקים את ביטולו.
השמוש הפרטי היחיד שהותר על פיה, להבדיל משימושים צבוריים הקשורים בממשק ובניהול משאבי טבע וכן דרכים ותשתיות, הוא שימוש לעיבוד חקלאי.
העובדה כי בחודש 6/2022 פורסמה תוכנית מתאר כוללנית לעיר עראבה, אין בה כדי לשנות את המצב התיכנוני שחל על המקרקעין, לא כעת ולא בעתיד הקרוב, שכן מדובר בתוכנית שטרם אושרה ולפי האמור בתגובה – והדבר לא הופרך על ידי המבקש – היא נימצאת עדיין בהליך של התנגדויות שמועד בירורן אינו ברור ולא נמצא באופק.
אשר לתמונות ולתצלומי האויר – לא מצאתי פגם בהם, ובפרט שהתמונות המתעדות את הבניה וצורפו לתגובה מצביעות בבירור על העבודות שבוצעו, ואילו על תצלומי האויר שנכללו בדו"ח הפיקוח נרשמו לא רק תאריך הפקתם אלא גם שעת ההפקה שלהם.
עיון בתמונות שצולמו לאחר הגשת הבקשה לעיכוב ולביטול הצוו המינהלי, והשוואתן לתמונות שהמפקח צילם טרם הוצאת הצוו המינהלי, מלמד כי המבקש לא הסתפק רק בהשלמות קטנות, אלא ביצע במקרקעין עבודות משמעותיות, כגון הקמת דפנות ומחיצות מעץ ומתכת בתוך ומסביב לסככות, יציקת ריצפת בטון בסככות, פירוק הטפסנות ושיכון סוסים וכבשים בסככות.
...
ויודגש, אין חולק כי המבקש לא ביקש ולא השיג היתר לביצוע העבודות נשוא הצו המנהלי, ובהינתן העובדה כי התוכנית שחלה על המקרקעין אינה מאפשרת ביצוע עבודות בניה מכל סוג שהוא במקרקעין, אף לא עבודות הפטורות מקבלת היתר, המסקנה המתבקשת היא שהבניה אינה מתיישבת עם מטרת התוכנית ואינה מותרת על פיה ולכן לא מדובר בעבודות שפטורות מקבלת היתר.
טענות אלו דינן להידחות.
טענתו הנוספת של המבקש בנוגע להימצאות המקרקעין מחוץ לתחום השיפוט של המשיבה, דינה להידחות אף היא.
אחרית דבר: אני דוחה את הבקשה לביטול הצו המנהלי ומבטלת את ההחלטה מיום 14.9.2022 בדבר עיכוב ביצועו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו