ביחס לבת טעה הפקיד בין דת ולאום ורשם "לאום: אב יהודי, אם נכריה", ודת: "לא רשום".
בתצהיר התשובה הודיעה המצהירה מטעם המשיבים (שר הפנים
ופקיד הרישום
, מחוז חיפה
), המכהנ
ת כפקיד רישום ראשי במובן החוק, כי היא היתה מוכנה ועדיין מוכנה לרשום את פרטי הרישום של הבת בהתאם להנחיות, באופן שיהא זהה לרישום הבן.
ובאמת, כיצד אפשר לבטל את ערך הרישום, מבחינה מדינית וחברתית, החשובה לא פחות מן הבחינה הטכנית הצרה, אחרי שהכנסת רגשה על נושא זה עצמו במשך דיונים ארוכים ומרים? ואפשר להקשות: אם כל זה הוא ענין של מה בכך, מדוע נלחם העותר בעקשנות כזאת על עתירתו, ומדוע עורר הדיון בעתירה זאת היתעניינות כללית כזאת בציבור על כל חוגיו, בארץ וגם ביהדות התפוצות? האמנם "לכל העם בשגגה" בהבנת חשיבותו של המירשם שהפך למעין שיבולת בין היריבים? חברי הנכבד, השופט זוסמן
, מכריז בכותרת כי "מי הוא יהודי אינה הבעיה".
הלוואי והיה זה כך. להלן (בפסקה 13) מבהיר חברי שהשאלה היא מי הוא יהודי לענין חוק המירשם.
לנושא תעודת זהות עלול להפריע פרט מסויים הרשום בתעודה, כי יש ואינו מעוניין, שכל אדם, שבפני
ו מציג תעודת הזהות, יידע כל פרטיו האישיים; ואשר ללאום, או לדת, ידוע כי במקרים רבים, אנשים השייכים למיעוטים הם בעלי נטיה טבעית ל-mimicry (חקוי או הסוואה) ואינם רוצים שאחרים ירגישו שהם מן המיעוט, אפילו כשהמיעוט אינו נרדף וזכויותיו אינן נפגעות; ולכן, יש ואדם כזה משתדל להרשם כשייך לרוב, במידה והדבר נרשם בתעודה.
...
שנית, החלת דעה זו על גופו של הענין שלפנינו בדבר רישום לאומיותם של ילדי העותר מביאה אותי לאותה מסקנה שהסכמתי לה גם על-פי דרכו של השופט זוסמן.
סיכומו של דבר: תפיסתה של ההלכה הדתית בענין לאומיותו של תושב הארץ אינה יכולה לשמש בסיס לפסיקת בתי-המשפט האזרחיים במדינת ישראל.
המשיבים ישלמו לעותר יציאותיו בסכום כולל של 200 לירות.