לא אדם לעתיד לבוא, אלא אדם כבר עכשיו, בהווה" יאנוש קורצ'אק (המועצה לשלום הילד)
בעירעור שלפניי מבוקש לבטל את פסק דינו של בית הדין לעררים מיום 16.09.2019 (4021-19, כב' הדיין א' חלבגה) שהורה להרחיק את המערערים מישראל על אף שיש הליך תלוי ועומד להסדרת מעמדם בישראל מטעמים הומנטאריים (להלן: הבקשה ההומניטרית).
רקע הדברים והעובדות שלעניין
המערערים הם אזרחית נפאל ושני ילדיה הקטינים, שהיו במועד הגשת העירעור בני 9 ו-4 ובעת חתימת החלטה זו הם תלמידים בכתות ז' ו-ב' בהתאמה (להלן: יחד המערערים ובנפרד המערערת והילדים).
המערערים נעצרו ביום 29.08.2019, לפני קרוב לארבע שנים, על ידי פקחי רשות האוכלוסין וההגירה בגין שהייה שלא כדין בישראל, והוצאו נגדם צוי משמורת וצוי הרחקה לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב – 1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל).
העירעור נקבע לדיון לפני כב' השופטת י' שטופמן ליום 15.3.20, ולאחר דחיות רבות שנבעו הן מבקשות ביניים שונות, הן בשל מגפת הקורונה הועבר התיק לדיון לפניי.
נטען כי אמנם ההנחיה אינה מעוגנת בנוהל הועדה, אך הפיילוט נקבע בזיקה לנוהל 10.3.0001 של הרשות בדבר הוצאת צוי הרחקה ומשמורת לפי חוק הכניסה לישראל, הכולל פגישות מסוג זה בהתאם לנוהל מספר 10.7.0002 להפעלת מתקן המשמורת בנתב"ג (להלן: נוהל נתב"ג), המופעל כאשר קטינים שוהים בו לאחר שהוצאו להם ולמשפחתם צוי הרחקה ומשמורת.
עם זאת, בבר"מ 8707/19 טינה לופז נ' רשות האוכלוסין וההגירה משרד הפנים, פס' 22-21 לפסק הדין (נבו, 15.10.20, להלן: עניין לופז), היתייחס כב' השופט, לימים המשנה לנשיאה, עוזי פוגלמן לעניין האפשרות לקטינים להשמיע את קולם טרם החלטה על הרחקתם מישראל.
...
טרם סיום אבהיר נקודה אחרונה - הרשות טוענת כי פגישות ילדים עם עובדת סוציאלית במקרים שנסיבותיהם כבמקרה שלפניי, נערכות במסגרת פיילוט שנערך בהנחיית מנכ"ל הרשות, המקביל את מתכונת עריכת פגישות אלה לפגישות שנערכות במתקן המסורבים בנתב"ג לפי סעיף ו.1.8 לנוהל הרשות מספר 10.3.0001 "נוהל הוצאת צווי הרחקה ומשמורת לפי חוק הכניסה לישראל, התשי"ב – 1952". אכן, מטרת הנוהל היא להסדיר הרחקה של מי ששוהים בישראל שלא כדין, לרבות ילדים כמתואר בו, והוא כשלעצמו ממילא אינו עומד לבחינה בהחלטה זו. אני סבורה כי הסתמכות על נוהל זה אינה מתאימה לבירור מצבם וטובתם של ילדים המתגוררים בישראל, וודאי שלא את טובתם של מי שנולדו, גדלו והתחנכו כאן כל חייהם, אף שאינם אזרחי המדינה, דוגמת הילדים בעניין שלפניי, שכן מיצוי זכויות הילדים והוריהם במקרים אלה שאינם מוחזקים במתקן המסורבים אינו קצר מועד, אלא הוא כרוך בהליכים משפטיים מתמשכים שבמהלכם הילדים ממשיכים לגור ולהתחנך בישראל, והמדינה כפופה להתחייבויותיה כלפיהם בהתאם לאמנה, כל עוד הם שוהים בתחומה.
אני סבורה כי טובתם של הילדים, במובן של דרך הפעלת הכלים לבירור הנוגעים לילדים של מבקשי מעמד ומערבים גורמי טיפול שונים כמו עובדים סוציאליים, מחייבת כי פגישות כאלה יתקיימו בתנאים שעליהם המליצו המומחים מטעם המערערים.
סוף דבר
טובת הילדים מחייבת, לפיכך, כי הריאיון עמם יתקיים על ידי עובדת סוציאלית לחוק נוער המוכשרת לטפל בילדים; תיערך בסביבתם הטבעית, בנוכחות אמם או מלווה אחר לבחירתם, בנפרד מפגישות עם האם לצרכים אחרים; תארך זמן סביר לצורך יצירת אמון לאור החרדה שתוארה בחוות הדעת מטעם המערערים; ויימסר לגביה מידע מוקדם לגבי מטרתה, מיקומה, משכה, המשתתפים בה וכל פרט אחר שיכול להפחית את החרדה ולאפשר לשמור על טובת הילדים במסגרת הליך הבירור עצמו.