בעיניין הגנה נגד אוחז בשטר נקבע בסעיף 11 לחוק הלוואות חוץ בנקאיות, כי בררת המחדל הנה שזכויות האוחז בשטר כפופות להוראות החוק כאילו היה מלווה (ההדגשה אינה במקור ג'.נ):
"ניפתח נגד הלווה הליך בבית המשפט או בהוצאה לפועל לבצוע שטר שחתם הלווה בקשר לחוזה הלוואה, יהיו זכויות האוחז בשטר כפופות להוראות חוק זה כאילו היה מלווה, אלא אם כן הוכיח האוחז בשטר כי הוא אוחז בו בתום לב ובעד תמורה, וכי לא ידע שמקור השטר בחוזה הלוואה כאמור".
עוד חשוב לציין כי בהתאם לסעיף 12 לחוק (בנוסחו לפני ואחרי תיקון 5) שכותרתו "הגנה על ערב להלוואה", נקבע ע"י המחוקק כי "כל טענה העומדת ללווה לפי חוק זה, תעמוד גם לערב". ראו גם פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי מרכז-לוד בע"א 4862-01-14 שטרצר נגד שלום, ניתן ביום 31.3.2014, שם נפסק כי חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות חל על מערכת היחסים בין מלווה כספים, למעט תאגיד בנקאי, ללווה שאינו בנקאי ועל ערב להלוואה כאמור.
יצוין כי התובע נימנע מלצרף את השיק נשוא התביעה כראיה לתצהיר עדותו הראשית או לתצהיר עדות ראשית שהוגש מטעם עו"ד מורקוס, והסתפק בצרוף העתק ממנו (פנים וגב השיק) לכתב התביעה הנ"ל.
לגירסת אדהם, כפי שעולה מבקשתו לביטול פסק הדין שניתן נגדו בהיעדר מיום 26.3.2018, וכן מסעיפים 6-8 לתצהירו עדותו הראשית, מדובר בשיק המשוך מחשבון הבנק שלו אשר ניסגר לפני יותר מ- 8 שנים.
...
הנפקות המשפטית
בהינתן הקביעה שבפסקה הקודמת, מתבקשת המסקנה כי התובע כשל בהוכחת מיהות ההלוואות שהוענקו על ידו לתובע במועדים הרלבנטיים לתביעה (תנאי עסקות היסוד אשר להבטחת פירעונן נעשו לטובתו, לפי הטענה, שטרי החוב נשוא התביעה), ובין היתר, כשל בהוכחת סכומי הכסף שהעביר בפועל לידי מוחמד במסגרת אותן הלוואות, מועד נתינתן, שיעורי הריבית המוסכמת, ושיעורי הריבית שנגבתה בפועל, תקופת כל הלוואה, סוגי ההצמדות שחלו על אותן הלוואות, גובה כל התשלומים שהעביר מוחמד לתובע בגין כל הלוואה ומועד ביצועם, ומהי יתרת החוב המעודכנת, ואופן חישובה.
סוף דבר
מכל הנימוקים לעיל אני מורה על דחיית שלושת התביעות.
התובע ישלם לנתבעים, באמצעות ב"כ, הוצאות משפט בסך 15,000 ₪ תוך 30 יום מיום קבלת פסק דין זה.
ניתן היום, כ"ד אייר תשפ"א, 06 מאי 2021, בהעדר הצדדים.