מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פסק דין לפירעון חוב הלוואה בטענה שהושג בתרמית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 30.5.17, עתר התובע לביטול הסכם הפשרה השני, בטענה כי היתקיים התנאי שלפיו אם ישהה מי מטעמו בדירה הנזכרת לאחר ה- 18.4.17, "יהא הסכם זה בטל ומבוטל ויחול פסק הדין כפי שניתן על ידי כב' בית המשפט והנתבעת תהא זכאית לתשלום מלוא הסכום הנקוב". בקשה זו נדחתה בהחלטת בית המשפט מיום 25.6.17, תוך שנקבע, כי: "התובעים קיבלו שוב ושוב אורכות לתשלום החוב והגיעו להסכמות שונות עם הנתבעת, הסכמות אשר קיבלו תוקף של פסק דין. למרבה הצער פעם אחר פעם התובעים לא עמדו בהסכמות ושבים ופונים לבית המשפט בנימוקים שונים. כך לדוגמה נטען בבקשה כי רק יום לפני הגשת הבקשה הסביר להם בא כוחם את משמעות הסכם הפשרה ופסק הדין, אך למעשה התובעים חתומים על הסכם הפשרה ואף הצהירו לפרוטוקול כי ההסכם מובן להם והם מסכימים לתוכנו. לפיכך הבקשה נדחית. לאור היתנהלות התובעים, היתנהלות שהנה למצער כזו שאינה בתום לב, הם יישאו בהוצאות הנתבעת נשוא הבקשה בסך 20,000 ₪". בתובענה שמלפניי, שב התובע ועותר לביטול פסקי הדין והפסיקתות שניתנו כנגדו, בטענה כי מדובר בהסכמים בלתי חוקיים, או הנוגדים את תקנת הציבור וכן בטענה כי הסכמים אלו הושגו במירמה.
תימוכין בגישתה זו מוצאת הנתבעת, בין היתר, בטענה כי חלפו כ- 7 חודשים ממועד פסק הדין הראשון ועד למועד מתן הפסיקתה, במהלכם לא העלה התובע כל טענה ביחס להוראות פסק הדין הראשון ובכלל זה, שעורי הריבית שבו; בטענה כי התובע לא פרע אף את סכומי הקרן של חובו על אף שאין מחלוקת לגביהם, באופן המלמד על העדר אפשרות לפרוע את חובו ועל ניסיונו לדחות את הקץ בנימוקי סרק; בטענה כי דבר לא מנע מהתובע מלהעלות את גירסתו במהלך ההיתדיינות הראשונה וכן בחוסר הסבירות המובנה שבגירסתו כי נפל קרבן לתרמית מצד כל המעורבים, בכללם כל עורכי דינו עד כה (למעלה מ- 3 עורכי דין שונים).
כנזכר, כבר ביום 2.12.15, הגיש התובע תובענה כנגד הנתבעת, בגדרי ת"א 4779-12-15 בה עתר, בין היתר, לביטול הסכם ההלוואה בטענה כי יסודו במצגי שוא שהוצגו כלפיו מצד הנתבעת ומצד גורמים נוספים, ביניהם באי כוחו והגורמים שסייעו בהשגת ההלוואה וכן בטענות כי לא הבין את המסמכים עליהם חתם, בהיותו נתין זר המתקשה לקרוא בעברית וכי זויפה חתימתו על גבי מיסמכי המישכון, על הנספח להסכם ההלוואה ועל גבי שיקים שמסר לנתבעת.
טענות אלו כולן, ללא יוצא מן הכלל, חוסות תחת פסק הדין הראשון שיסודו בהסכמת הצדדים שניתנה לפרוטוקול הדיון שנערך בתובענה זו (4779-12-15) ביום 21.12.15, עת קיבלו הצדדים את הצעת בית המשפט שכללה פירוט של סכומי ההלוואה, הריביות, עמלת הפרעון המוקדם, תנאי התשלום והבטוחות.
...
אינני מקבל את טענת התובע לפיה הסכם הפשרה השני הופר מחמת ששהה בדירה לאחר המועד הקובע ולכן יש להורות על בטלותו.
סוף דבר ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי כדי לשנות ממסקנותיי ולאור המקובץ – דחיתי את התביעה.
לאור התוצאה אליה הגעתי ובהתחשב במכלול נסיבות העניין, על הניסיון החוזר ונשנה להתערב בהחלטות שיפוטיות חלוטות מנימוקים שאינם מבוססים ולאחר שכבר שבית משפט זה כבר הביע דעתו כי סיכויי של טענות התובע נמוכות וכן, לאור שלא שולמו סכומי ההלוואה שאינם במחלוקת, למצער הקרן על אף אורכות חוזרות ונשנות לתשלום החוב ולא עמד בהן תוך התנהלות שלא בתום לב (ראו הח' בית המשפט מיום 31.10.16 ו- 25.6.17 הנ"ל) – סבורני גם אני, כי גם התובענה שמלפניי עולה כדי ניצול לרעה של הליכים משפטיים שלא בתום לב. בהתחשב בהיקף הדיון, במורכבות המחלוקת שכללה שני הליכים קודמים, במספר הישיבות שהתקיימו, בהתנהלותם הדיונית של הצדדים ובמכלול נסיבות העניין – אני מחייב את התובע לשאת בהוצאות הנתבעת, בסכום של 65,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת תביעה זו עותרת התובעת - גב' נוהא נטור, למתן פסק דין הצהרתי, בנוגע לשטח של חצי דונם (במושאע) (להלן: "זכויות התובעת" או "הזכויות") ממקרקעין הידועים כחלקה 24 בגוש 18580, מאדמות טמרה, אשר יצהיר כדלקמן: להצהיר על ביטול ההסכם נספח ב' מיום 6.11.2015, למכירת זכויות התובעת במקרקעין הידועים כגוש 18550 חלקה 24 מאדמות טמרה לנתבע.
האם חתימת התובעת על ההסכם הושגה בהטעיה ובתרמית.
דיון והכרעה לא שוכנעתי, שמדובר בהסכם שעניינו בטוחה להלוואה ולא בהסכם מכר, כפי כותרתו ותוכנו המפורשים, לא שוכנעתי שההסכם נחתם על ידי התובעת בהטעיה או בתרמית ואף לא שוכנעתי כי, במסגרתו, נתן הנתבע הלוואה לסאלח.
הנתבע טען כי התובעת רצתה למכור את החלקה, כי היו לה חובות.
סיכום ביניים התובעת לא הוכיחה כי נעשתה עסקת הלוואה בין אחיה סאלח לבין הנתבע; לא רק שעדותו של סאלח בנוגע להלוואה (אשר התובעת אמרה ש"כנראה" הנתבע נתן לסאלח) הייתה מעורפלת ודבריו בבית המשפט סתרו את האמור בתצהירו, אלא, שלמרות דבריו לפיהם הוא החזיר את ההלוואה לנתבע בשיקים אשר נמצאים בבנק ולמרות שניתנה לו הזמנות להגיש את אותם שיקים שלטענתו נימסרו ונפרעו, כנגד ההלוואה הנטענת, הוא לא עשה כן (ראו עמ' 14 לפרו', שו' 15-14).
...
התוצאה אני קובעת שהתובעת לא הוכיחה את טענות ההטעיה והמרמה שבפיה ולא הוכיחה שההסכם אינו הסכם מכר אותנטי.
לפיכך, אני דוחה את התביעה.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד כדלקמן: שכר טרחת המומחה מטעם הנתבע וכן מחצית משכר טרחת מומחה בית המשפט (כנגד קבלות) וזאת - בתוך 30 ימים מהמצאת הקבלות על התשלומים הנ"ל, לידי ב"כ התובעת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

התובע טען כי לאחר שנודע לו כי סיאט הגישה בקשה למינוי כונס נכסים על הדירה, וכי אין ביכולתו של הנתבע לסלק ההליכים כנגדו, ולאחר שהעמיק הקרע בין התובע לנתבע אשר לו חוב לתובע (תשלום שטר החוב עליו חתום הנתבע), וכאשר התובע הבין שהכסף שהשקיע במיזם שימש את הנתבע לדברים אחרים, וכי הוא עלול לאבד את דירתו לטובת כסוי חובותיו של הנתבע, הגיש התובע ביום 21.1.21 את התביעה שלפניי למתן פסק דין הצהרתי שיקבע כי הבעלות בדירה הנה של התובע בלבד, וזאת בכפוף לזכויותיו של הבנק הנובעות מרישום המשכנתה על זכויותיו הרשומות של הנתבע בדירה, ובכפוף להצגת אישורי מיסים.
היא מעקלת בלבד, ולא הסתמכה על ההסכם הפיקטיבי בעת שהעניקה לנתבע את ההלוואה הנטענת.
הוכחו ולא נסתרו טענות הבנק, בין היתר, כי הסכם המכר בין התובע לנתבע, אינו משקף את מצב הדברים הנכון, וכי למעשה, בהתאם להסכמות נסתרות בין התובע לנתבע (שלא גולו לבנק בחוסר תום לב תוך הצגת מצג שוא הגובל בתרמית), נועד ההסכם למטרה שונה של גיוס הון לטובת מיזם משותף של התובע והנתבע.
לחלופין, ככל שהתביעה תיתקבל, יש להתנות זאת בפרעון מוקדם של מלוא סכום הלוואות המשכנתה שהעמיד הבנק לנתבע ושל כל סכום חוב נוסף של הנתבע כלפי הבנק, כעולה מספרי הבנק בעת הפרעון בפועל, מאחר שהבנק נסמך על בעלותו של הנתבע בדירה כראיה לחוסנו הכלכלי, זאת במכלול היתנהלות חשבונותיו של הנתבע בבנק ושיקולי הבנק במסגרת יחסי בנק-לקוח אל מול הנתבע (כעולה מפורשות מתצהיר נציג הבנק שלא נסתר כאמור).
כפי שהבהיר כב' השופט אלון בעיניין לאניאדו, בפיסקה 7 לפסק דינו: "הרישא לסעיף 9 עניינה באדם 'שהתחייב לעשות עסקה במקרקעין'. על פני הדברים, שם הפועל 'התחייבות' בטקסט משפטי מניח מניה וביה אי הדירות. עניינו ב'התחייבות' כמובנה בדיני החוזים, לפיהם אדם שהתחייב אינו יכול לחזור בו מהתחייבותו. הוא יכול, להפר את התחייבותו, ובמקרה שכזה, זכאי יהיה הצד השני, הנפגע, לתבוע אכיפת ההיתחייבות. הוא יכול גם לבטל את התחייבותו בתגובה להפרת ההסכם על ידי הצד השני. הוא איננו יכול לחזור בו חד צדדית מהתחייבותו. זוהי טיבה של 'התחייבות' לעשות עיסקה, כשהמדובר בעיסקת מכר או עיסקה אחרת כנגד תמורה.
התחייבות זו ניתנה משום שהעברת הזכויות בדירה ע"ש הנתבע נועדה לצורך קבלת הלוואה על ידי התובע בגין הדירה, הלוואה שהתובע לא יכול היה לזכות בה בעצמו, כאשר לאחר סילוק ההלוואה, מושגת תכלית ההסכם, ולכן יש להשיב את הדירה לבעלות התובע.
...
סוף דבר: סוף דבר, בתחרות בין התובע לנתבעת 3, אני קובעת כי ידו של התובע על העליונה.
לפיכך, אני קובעת כי בכפוף לדיווח כדין אודות כתב ההתחייבות וההמחאה הבלתי חוזרת, ותשלום כל המיסים הנדרשים, וכן בכפוף לסילוק המשכנתה לטובת הבנק, יהא התובע רשאי להירשם כבעלים של הדירה נשוא התובענה.
חרף קבלת התביעה, אני מחייבת את התובע לשלם לכל אחת מן הנתבעות 3-2 שכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪ כולל מע"מ, הן משום שפסק הדין הושתת בסופו של דבר על טיעון משפטי שלא נטען על ידי התובע, ובעיקר משום שהתאונה המשפטית נשוא התדיינות זו, לא הייתה באה לעולם אלמלא ביקש התובע להונות את הבנק.

בהליך רשות ערעור חדלות פירעון (רחד"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כב' עוזר הרשם קבע שהיחיד לא הוכיח את תנאי הדין לביטול פסק דין שניתן במירמה, והם: הוכחת הטענה שצו התשלום הושג במירמה, כמו הוכחת השקידה הסבירה שבה נקט כדי להשיג את הראיות שלא יכול היה להמציא בשעת אמת.
אשר לטענה בדבר משפט חוזר, הנושה טענה שעל היחיד היה להגיש בקשה לביטול פסקי הדין החלוטים נגדו, ולהעלות נימוקים מגובים בראיות בדבר קיומם של מעשי תרמית.
הסרת המניעה, כתוצאה ממכר המגרשים, הוכרה על ידי עו"ד ארז כאשר חתם על ההסכם מיום 14/5/15, לביטול חוב האגודה לבנק כתוצאה מפרעון זה של ההלוואות (הסכם ההפחתה – מ.ב.).
לסיכום, בהעדר כל נימוק שיסביר מדוע השגותיו של החייב לחוב העבר הועברו לבחינה בהליך אחר, חלף בירורן על ידי הנאמנת במסגרת הליך חידלות הפרעון, וכאשר לא היתקיימו התנאים שקבעה הפסיקה למקרים החריגים והנדירים שבהם הדבר ייעשה, ואין מדובר בסכסוך מורכב שטרם התברר בערכאות שיפוטיות, התוצאה המתקבלת היא שיש לבטל את החלטת בית המשפט קמא נושא בקשת רשות העירעור, ובתוך כך להורות על מחיקת ההליך שהוגש בבית משפט השלום בפתח תקווה.
...
לסיכום, בהיעדר כל נימוק שיסביר מדוע השגותיו של החייב לחוב העבר הועברו לבחינה בהליך אחר, חלף בירורן על ידי הנאמנת במסגרת הליך חדלות הפירעון, וכאשר לא התקיימו התנאים שקבעה הפסיקה למקרים החריגים והנדירים שבהם הדבר ייעשה, ואין מדובר בסכסוך מורכב שטרם התברר בערכאות שיפוטיות, התוצאה המתקבלת היא שיש לבטל את החלטת בית המשפט קמא נושא בקשת רשות הערעור, ובתוך כך להורות על מחיקת ההליך שהוגש בבית משפט השלום בפתח תקווה.
סוף דבר הערעור מתקבל.
אני מורה על מחיקת ההליך שהוגש ב- ת.א. (שלום פ"ת) 24107-05-22.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בפסיקה נקבע כי ניתן לבטל פסק דין חלוט במקרים קצוניים וחריגים בלבד, כאשר אחד מאותם מקרים קצוניים הוא תרמית, אך זאת בכפוף לתנאי שאכן יש בידי בעל דין הטוען לכך ראיה חדשה שהתגלתה לו לאחר פסק הדין, והוא לא יכול היה להשיג קודם לכן בשקדנות סבירה ובכוחה של הראיה לשנות לחלוטין את תוצאות המשפט (ר' ספרה של ד"ר נינה זלצמן "מעשה בית דין בהליך אזרחי" בעמ' 610, 629-633), ע"א 4682/92 עיזבון המנוח סלים שעי הזל, נ' בית טלטוש בע"מ (4.12.00)) ע"א 6019-07 משה טורג'מן נ' אחים עופר (ניהול) בע"מ , פ"ד סג(3) 612 (2010)).
מכתב התביעה עולה כי לא מבוקש לבטל את פסק דין עקב טעות או הטעה או תרמית מצד התובעים, אלא לקבע כי אין מקום לפרוע את החוב עקב נסיבות מאוחרות, ולמעשה, עקב קבלת המקרקעין על ידי התובעים בפועל.
כמו כן, חשוב לציין כי פסק הדין קבע רכיבי נזק נוספים כנגד הנתבע בגין החזר כספים ששולמו לאגודה מעבר לסכומי ההלוואה לבנק.
...
מעבר לכך, אני מקבלת את הנתבעים לפיה פעלו מול הנאמן.
בכל אופן, גם טענה זו אין בה כדי לאיין את החיוב מכח פסק הדין, והטענה אין מקומה במסגרת ערכאה זו. סופו של דבר כאמור אין סמכות לבית המשפט ליתן הסעד המתבקש ולמעלה מן הצורך גם לא קבלתי את הטענה העומדת ביסוד ה תביעה לפיה העסקה נאכפה וכפועל יוצא הדבר מאיין את קביעות ההשבה.
על כן התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו