מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול פיטורים בניגוד לחוקת העבודה בשל אפליה

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

המשיבה טענה כי פוטרה בנגוד לאמור בחוקת העבודה ומבלי שנערך לה שימוע ומבלי שהתקבלה הסכמת נציגות העובדים.
הצדדים נחלקו בשאלות נוספות: האם המשיבה פוטרה מעבודתה שלא כדין ותוך אפלייתה מחמת גיל; האם המשיבה זכאית לתשלום שכר עד לגיל הפרישה; האם זכאית המשיבה לתשלום בגין תמורת הודעה מוקדמת וחודשי היסתגלות; ומה הסכום לו זכאית המשיבה בגין פצויי פיטורים.
הבקשה וטענות הצדדים בבקשתה טוענת העיריה כי סכוייה לזכות בעירעור גבוהים, שכן פסק הדין אינו מבוסס על חומר הראיות ויש לבטלו.
...
לאחר שנתתי דעתי לכל נסיבות המקרה, לפסק הדין של בית הדין האזורי ולטענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי יש מקום לעיכוב חלקי של ביצוע פסק הדין, כך שלמשיבה ישולם כעת סך של 20,000 ₪ מתוך סכום הפיצוי בשל פיטורים שלא כדין, וכן ישולמו לה כעת שאר הרכיבים שנפסקו לטובתה לרבות חלף הודעה מוקדמת, וכן הסכומים שאינם שנויים במחלוקת (הפרש פיצויי פיטורים בסך 19,917 ₪ וההוצאות ושכר הטרחה, בעוד שתשלום יתרת הפיצוי, בסך של 41,608 ₪ וכן הפרשי פיצויי פיטורים השנויים במחלוקת, בסף 8,305 ₪, יעוכבו עד למתן פסק הדין בערעור (להלן- הסכום המעוכב).
בשקלול סיכויי הערעור ומאזן הנוחות, הגעתי למסקנה המפורטת ברישת סעיף זה לעיל.
סוף דבר - הבקשה מתקבלת בחלקה, כאמור בסעיף 12 לעיל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפנינו בקשת המבקשת (מיום 31.1.19) העותרת למתן צו עשה זמני במעמד צד אחד, שימנע כניסתם לתוקף של פיטוריה, האמורים להיכנס לתוקף ב-28.2.19, פיטורים שאינם תקפים משפטית ובהתנכלות אישית על רקע אפליה גזענית ועל רקע שחיתויות שנחשפו, כנגד עובדת מקצועית מסורה ומוערכת, בוגרת נבחרת רוסיה, שהענף הנו מיפעל חייה והיא פועלת בו למעלה מ-25 שנה ללא כל דופי.
כל הסעדים נתבקשו עד להכרעה בתיק העקרי, בו עתרה לקבוע כי פיטוריה מ-1.1.19 בטלים ולהשבתה לעבודה.
טוענת המבקשת, כי תנאי מוקדם לפי חוקת העבודה לעובדי הרשויות המקומיות ("החוקה") הוא הסכמת נציגות העובדים לפיטורים וכי יהיו מסיבה מספקת, מה שלא היתקיים בעניינינו וכי הועד הודיע מפורשות, כי הוא מיתנגד לפיטורים; כך גם נאמר על ידי בא כוחה בשימוע אך לא נסתר.
...
סיכום וכללי במכלול כל שהובא בפנינו – נדחית הבקשה למתן צו זמני כמתבקש בבקשה.
נבהיר למען הסר ספק, כי לא מצאנו להדרש, להכרעתנו, לטענת השיהוי – הגם שאין חולק, כפי שאף הבהרנו במהלך הדיון, כי לא "אצה" הדרך למבקשת בהגשת בקשתה.
משעסקינן בעובדת רשות ציבורית שפוּטרה – מצאנו שלא ליתן צו להוצאות, עניין שישקל בהליך העיקרי.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

היא היתה סבורה שהיא מגיעה לפגישת עבודה לצורך היערכות לקראת חזרתה מחופשת הלידה, ובפועל נאמר לה כי בוצע שינוי אירגוני ותפקידה מבוטל, דהיינו – כי היא מפוטרת.
התובעת לא פוטרה בשיחה, ונאמר לה במפורש שהיא נשארת עובדת של הנתבעת, אך במקביל הנתבעת מוותרת על נוכחותה במקום העבודה בתקופת 60 הימים שלאחר חופשת הלידה; - לגישת הנתבעת היא פעלה לפי הוראות הדין, והיא לא פיטרה ולא פגעה בהקף משרתה או בהכנסתה של התובעת בתקופת 60 הימים, ולא דרשה ממנה להגיע למקום העבודה ללא צורך; - התובעת לא הופלתה בשל היותה הורה או בשל הריונה, והיא גם נקלטה לעבודה כמי שכבר היתה אם לילד.
משכך, עולה כי פיטורי התובעת נעשו כדין, בצורה מכובדת ובתום לב. התשתית הנורמאטיבית עיקרון השויון ואיסור ההפליה מטעמי מין והיריון – עקרון השויון הנו מערכי היסוד של שיטת המשפט הישראלית, וכבר נאמר עליו כי הוא "מן הראשונים במלכות, משכמו ומעלה גבוה מכל שאר העקרונות..."[footnoteRef:2], וכי הוא "מנשמת אפו של המשטר החוקתי שלנו כולו"[footnoteRef:3].
בחוק עבודת נשים נקבע בסעיף 13א, כך: "(א) לבית הדין האיזורי לעבודה תהא סמכות ייחודית לידון בהליך אזרחי בשל הפרת הוראות לפי חוק זה, והוא רשאי – (1) לפסוק פיצויים אף אם לא נגרם נזק של ממון, בשיעור שייראה לו בנסיבות הענין". בנסיבות המקרה, התובעת זכאית לפצוי בגין נזק לא ממוני בגין הפגיעה בכבודה היות שתפקידה בוטל זמן קצר טרם חזרתה לעבודה בפועל, בנגוד להוראות חוק עבודת נשים.
...
אולם, דברים אלה אך מחזקים את המסקנה בדבר פיטורין לאלתר, במקביל להמשך התשלום הכספי בפועל עד לסיום התקופה המוגנת – סוגיה שאליה כבר התייחסנו דלעיל בהרחבה.
] לאור כלל אלה, אנו סבורים כי התובעת זכאית לפיצוי בגין ראש נזק שאינו ממוני מכוח הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך של 10,000 ₪.
סוף דבר לסיכום – התביעה מתקבלת, ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים, כדלקמן: - פיצוי בסך של 15,000 ₪ בגין הפרת הוראות חוק עבודת נשים; - פיצוי בסך של 10,000 ₪ בגין הפרת הוראות חוק שוויון הזדמנויות; - פיצוי בסך של 15,000 ₪ בגין פיטורים שלא כדין.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

היות והחזרתו לעבודה של התובע נעשתה שלא כדין ובנגוד להחלטת נציב שירות המדינה ובהנתן שבסיומו של ההליך פוטר התובע, אין לראות בו כמי שהוחזר לשירות בתום תקופת ההשעיה ומשכך אין להכיר בתקופת ההשעיה ובתקופת העבודה שלאחר הרשעתו בפלילים כתקופה המזכה בגימלה.
לא זו בלבד שהתובע והמועצה בצוותא חדא פעלו בנגוד מוחלט להוראות הנציב ולחוק עת שחזר לעבודה, אלא גם מעניקים לו פרס עת שמחשבים את תקופת ההשעיה כמזכה בגימלה ויש בכך גם משום הפליה כלפי עובדים אחרים שהושעו ופעלו כדין למילוי החלטת הנציב.
עיקר טענות התובע בסיכומי התגובה מטעמו – היתייחסות לסיכומי הנתבעת 1 הנחת היסוד היא שהתובע אינו עובד מדינה, אלא עובד מועצה כאשר התקש"יר אינו חל עליו אלא חוקת העבודה בלבד.
הנציב לא ביטל החלטה זו בשום שלב, כאשר התובע והמועצה יחדיו הם שהחליטו על החזרת התובע לעבודה, וזאת מבלי לקבל את הסכמת הנציב.
...
לסיום, ובהערת אגב נציין, כי הן בשל התנהלות המדינה כפי שפורטה לעיל והן בשל פסק דינו של בית המשפט העליון בעניין ביגייסקי, אנו סבורים שלאור המורכבות של תיק זה, היו הצדדים פועלים נכון אילו היו מגיעים לפשרה.
מכל המפורט לעיל – דין תביעת התובע להידחות.
באשר למועצה - אנו סבורים שהתנהלות המועצה היא אשר גרמה לתובע לחזור לעבודה מבלי לקבל את הסכמת הנציבות ואף בהמשך להגיש תביעה זו. על כן, על אף תוצאות פסק דין זה אשר דוחה את תביעת התובע, אנו סבורים שעל המועצה לשלם את הוצאות התובע בסך 10,000 ₪ וזאת תוך 30 יום מהיום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין זה טוענת המבקשת כי פוטרה אך ורק בשל מוצאה/מצבה/עמדה פוליטית תוך הפרת הוראות חוק שויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 (להלן: "חוק השויון") האוסר, בין היתר, להפלות בין עובדים מחמת לאומם או השקפתם (ר' סעיף 2 לבקשה).
עוד טוענת המבקשת כי הפיטורים נעשו בנגוד להוראות חוקת העבודה לעובדים ברשויות המקומיות (להלן: "חוקת העבודה") שכן בנגוד לנדרש בה, לא היתקיימה הוועצות עם וועד העובדים, אשר הביע היתנגדותו לפיטורים והציע למצוא חלופה לעבודת המבקשת ולא לפטרה.
בכל הנוגע לסוגיית אכיפת יחסי עבודה ובטול פיטורים נקבע כי נקודת המוצא היא סעיף 3(2) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 – הנפגע זכאי לאכיפת החוזה, זולת אם נתקיימה אחת מאלה: .
מעדות המבקשת, אשר הותירה כאמור רושם מיתחמק ובלתי מהימן, ומעדותה של הגב' קורמטה שהייתה מהימנה, כמו גם מעיון בפרוטוקול השימוע אשר לא הוכח כי אינו משקף את ההתנהלות במהלכו, לא התרשמנו כי ההחלטה על פיטורי המבקשת התקבלה משיקולים זרים, אלא ממניעים עינייניים ובראשם העדר שתוף הפעולה של המבקשת עם החלטת המועצה לניידה מתפקידה לאחר שנאמר לה כי לא תוכל להמשיך לשמש כסייעת בכיתה בה עבדה בשל העדר תיקצוב.
...
נוכח האמור, לא שוכנענו בקיומה של זכות לכאורה של המבקשת כלפי המשיבה.
עם זאת, מקום בו 'עוצמת הזכות לכאורה' העומדת למבקשת, כפי שסבורים אנו בשלב זה, אינה עומדת ברף הנדרש להוכחת עילת תביעה לכאורה, הרי שבהתאם ל"מקבילית הכוחות" הנטל המוטל עליה להוכיח כי מאזן הנוחות נוטה לטובתה הינו מוגבר.
סוף דבר לאחר שקילת כל האמור לעיל, כאשר על פי הראיות לכאורה שהוצגו בשלב זה, לא שוכנענו בקיומה של עילה לכאורה למתן הצו המבוקש להשבת המבקשת לעבודתה וכאשר מאזן הנוחות נוטה לטובת המשיבה, סבורים אנו כי דין הבקשה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו