בפני תביעות כספיות (תביעה ותביעה שכנגד) שבסיסן נובע ממשא ומתן שנוהל במשך 8 חודשים ולא צלח בין התובעות והנתבעות שכנגד (בנדיקטה נדל"ן בע"מ ובעלת מניותיה הגב' בלה ליהי ברדה) (להלן: התובעות) לבין הנתבעים והתובעים שכנגד (פ. גורדי הנדסה בע"מ ובעל מניותיה מר ציון פרץ) (להלן: הנתבעים), בנוגע לעיסקת קומבינאציה לבצוע תמ"א 38 בנכס מקרקעין שבבעלות התובעת 1 ברחוב הקלעים 2 בחיפה (להלן: "הנכס וביחד "העסקה").
בית המשפט אף הקשה ושאל מדוע, לשיטת התובעות, ככל שאכן נכרת הסכם מחייב (ולא הסכם הלוואה) לא דווחה העסקה לרשויות המקרקעין ולרשויות המסים כנדרש על פי דין, והבהיר כי מבחינת חוק מסוי מקרקעין לא היה צריך למסור הודעה אבל מבחינת דיני חוזים היה הסכם.
מהתכתובות עולה בבירור שנושאים מהותיים, ובכלל זאת נושא היתר הבניה והשלכותיו (והמשמעות של שטח הבניה, ההיתר שיתקבל, התשלומים בשים לב לשינויים, תשלומים, חלוקת אחוזי התמורה ממכירת הדירות ונושאים רבים אחרים) – כל אלה נותרו פתוחים עד לרגע האחרון והשתנו על ידי שני הצדדים.
על אף ציפיות ב"כ הצדדים, מהטיוטה הראשונה התברר לכל שהפערים בין הצדדים גדולים משחשבו בתחילה, העסקה מורכבת מהצפוי (ומטבעה עסקת קומבינאציה לבצוע פרויקט תמ"א 38 ללא היתר הנה עסקה מורכבת), ומצבן הכלכלי של התובעות וכינוס הנכסים על הנכס מערימים קשיים נוספים, לא מבוטלים, באשר לאפשרות המימון.
...
משכך, התארכות המו"מ והיוותרות חוסר הוודאות באשר למצב התכנוני, כפי שעולה מהטיוטות שהוחלפו בין הצדדים בין חודש מאי לסוף חודש אוגוסט אינם מביאים למסקנה כי פרישת מי מהצדדים מהמו"מ (בין אם פרישה מוצהרת, כפי שטוענים הנתבעים, ובין אם בפועל, כפי שטוענות התובעות) נעשתה בחוסר תום לב על ידי מי מהצדדים.
לסיכום:
לאור מסקנותיי, הרי שעל התובעות לקיים את מלוא הסכם ההלוואה על כלל תנאיו, ובכלל זאת תשלום ריבית ממועד קבלת הכספים, במשך שנה על פי הריבית שנקבעה לתקופה זו, ולאחר שנה על פי הריבית הנהוגה החריגה שנקבעה בהסכם כאשר ריבית זו חלה עד להחזרת הכספים לנתבעים לאחר שאלה הופקדו בקופת בית המשפט ושוחררו לנתבעים, כך שסכום זה יעמוד על סך של 68,835 ₪.
בשים לב לתוצאה אליה הגעתי, לפיה התביעה הראשית נדחית כולה והתביעה הנגדית נדחית ברובה המכריע, למעט רכיב הריבית על ההלוואה, ישלמו התובעות לנתבעים סכום של 10,000 ₪ בגין שכ"ט והוצאות.