מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול מסמך מדיניות בהקשר לתוכניות פינוי בינוי

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

למען שלמות הדברים יוער כי תחילה היתנהלה האכיפה מכוח הצוו במתכונת של תכנית הרצה ("פיילוט") וביום 30.8.2020 פירסם המינהל האזרחי מיסמך "מדיניות הרשויות ביישום הצוו בדבר סילוק מבנים חדשים", שבו נקבעו תבחינים שלפיהם תבוצע מדיניות האכיפה (להלן: מיסמך מדיניות האכיפה).
במסגרת הבקשה, נטען בין היתר כי ההוראה לא נימסרה כדין; כי מדובר בהוראה שעומדת בנגוד לאמור במסמך מדיניות האכיפה; וכי המבנה לא ניכנס להגדרת "בינוי" בצו בדבר סילוק מבנים.
לטענת העותר, הנטל בהקשר זה מוטל על המשיבים, ונטל זה לא הורם.
זאת ועוד, במקרה דנן הוראת הפינוי הודבקה על המבנה עצמו וכמתואר בה היא מתייחסת ל"בריכת מים מפח גלי".
אשר לחובת ההנמקה, ההחלטה בבקשה לביטול הוראת הסילוק (צורפה כנספח מש/8 לתגובת המשיבים) כללה היתייחסות לטענות העותר, והבהירה במפורש כי "לבקשתך זו לא צורפו היתר בנייה כדין או הוכחה לכך שלא מתקיימים בבינוי אחד התנאים המפורטים בסעיפים 6(א)(2) ו-(א)(3) לצוו כהוראת סעיף 5". משכך, אף טענות אלו לא מקימות עילה להתערבות בהוראת הסילוק.
...
לאחר שעיינתי בעתירה ובתגובה לה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
נוכח כל האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות.
החלטתי מיום 12.1.2022 לעכב את הריסת המבנה – מבוטלת.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אשר לכך, הנני מוצאת לציין כי המפקח הצביע על כך שמעדותו של המערער 2 עלה כי הוא מיתנגד עקרונית לפרויקט הואיל והוא מעדיף פרויקט פינוי בינוי.
נטען כי אי הוצאת היתר עד לקבלת פסק הדין משמעה הלכה למעשה ביטול הפרויקט שכן, לו תיפקע ההחלטה המאשרת מתן היתר, לאור שינוי המדיניות ברשויות התיכנון, לא ניתן יהיה להוציא היתר חדש לחזוק – קרי, הבניין יוותר ללא חזוק מפני רעידות אדמה, לדירות לא יוסף מרחב מיגון – על כל המשתמע מכך מבחינת ביטחון בעלי הדירות והציבור ובעלי הדירות יאבדו את תוספת השטחים לכל דירה, על המשמעות הכספית המשמעותית הנובעת מכך.
בהקשר לכך, נטען כי במסגרת העבודות עתידות להתבצע התאמות בדירות המערערים – בכלל כך, התאמות של המערכות וכן הריסת חלקים מהדירה לשם תוספות הבנייה והכל שעה שהמערערים כלל אינם יודעים איזה עבודות תבוצענה וכן, מה הם מפרטי העבודות.
כך וראשית, בכל הנוגע למסמכים אשר הונחו בפני המפקח, עיינתי בהערת המפקח בפרוטוקול הדיון מיום 29/11/21 (בו ביום בו ניתנה על ידו ההחלטה בדבר מחיקת תיק המוצגים), בעמוד 18 שורה 10 (צורף כנספח 8 להודעת העירעור) אליה הפנו המשיבים ואמנם – כפי שנטען על ידי המשיבים – ממנה עולה ברורות כי, בנגוד לטענות המערערים, המפקח אמנם הורה על מחיקת תיק המוצגים, ואולם מאידך קבע מפורשות כי אין בקביעתו כדי להורות על מחיקת הנספחים אשר צורפו לכתב התביעה המתוקן – הכוללים את הסכם התמ"א כמו גם את הפרוטוקול במסגרתו אישרו בעלי הדירות את הסכמתם בדבר גריעת השטחים מהדירות וכן, את הבקשה להיתר בנייה.
זאת, תוך איזון בין זכויותיהם של בעלי הדירות לבין הצורך הצבורי החשוב בחיזוק בתים מפני רעידת אדמה (שם.; ראו בנוסף – ענין רוט בסעיף 15) בהתאמה לתכליתו של חוק החיזוק, כפי שהובהרה לעיל, נקבע בסעיף 2 לחוק החיזוק, כי מקום בו ניתן היתר בנייה לבצוע עבודה ברכוש המשותף לפי תכנית חזוק ונדרשת הסכמת בעלי הדירות בבית המשותף לבצוע העבודה, יחולו לעניין הסכמה כאמור, הוראות חוק החיזוק ולא הוראות חוק המקרקעין.
...
כך, בעמוד 245 לפסק דינו קובע כבוד השופט טירקל: "אם ימצא בית-המשפט שנזקו של הפוגע בזכות גדול מהתועלת שיפיק בעל הזכות מהסרתה של הפגיעה, יהיה רשאי לאשר את הפגיעה וכך לשלול מן הבעלים את זכותו. משמעות הדבר היא הפקעה של זכות הקניין מכוח שיקולים הזרים למהותה. אין זה מתקבל על הדעת.
" באותו מקרה, בסופו של דבר, הורה בית המשפט על הריסת הגדר הפולשת ואולם, דחה התביעה להריסת המטבח (ששטחו עמד על 2.3 מ"ר).
סוף דבר; משנדחו כלל טענות המערערים – הערעור נדחה.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

במקרה הנוכחי, נוכח קיומה של התכנית לפינוי-בינוי שנמצאת בהליכי התיכנון, והמהווה את ההליך האופטימלי להתחדשות עירונית, נכון להעדיפה על פני הבקשה להיתר לפי תמ"א 38 "...נוכח היתקדמות התוכנית, המדיניות העירונית למיתחם וחלקו המשמעותי של הבניין נושא ההיתר בתוכנית". ועדת הערר קבעה כי עלה בידי חברת שוהם "...להראות שקיימת חלופה המיטיבה את האיזון בין האינטרסים השונים ומאפשרת את הוצאת הפרויקט אל הפועל – קיימת תוכנית פינוי כוללת המקודמת במוסדות התיכנון והיא מאזנת ראוי יותר את האינטרסים השונים ... מוטב לאשר פיתרון כולל לכל הבניינים, פיתרון שתהיה בו תוספת משמעותית של יחידות דיור, יינתן בו מענה למכלול צרכי התושבים מתוך ראייה כוללת ולא רק לבניין הנקודתי שלגביו מתבקש ההיתר. אישור ההיתר יוביל לתוצאה מאולצת של תיכנון נקודתי בלב מיתחם שיתוכנן מחדש, ויטיל בספק את אפשרות המשך קידומי של תוכנית הפינוי בינוי". בהקשר זה סמכה ועדת הערר ידיה על שני נימוקים לכך שמתן ההיתר יסכל את ההתכנות הכלכלית להמשיך קידום התכנית לפינוי-בינוי: האחד, מתן היתר לבניין אחד מבין מספר בניינים עלול להוביל לתגובת שרשרת, כשדיירי הבניינים הסמוכים יבקשו גם הם לקדם במהירות היתר לפי תמ"א 38, וכך תיפתח אפשרות ממשית לשינוי האיזון ולהפיכת התכנית לבלתי-כלכלית; השני, ההיתר מוביל לתוצאה שהעוררת מעמיסה את עלויות שידרוג התשתיות הציבוריות על פרויקט הפינוי-בינוי, בעוד שהיא אינה נוטלת בו חלק.
על רקע זה הוגשה העתירה, שבה ביקשה העותרת לבטל את החלטת ועדת הערר ולהשיב על כנה את החלטה הועדה המקומית מיום 20.7.2021; ולהורות לועדה המקומית, לחברת שוהם ולועדה המחוזית להמנע מהמשך קידומה של התכנית לפינוי-בינוי.
היא אישרה, כי "ברבות הזמן חלו שינויים ביחס למה שנכתב ע"י המחלקה המשפטית של הערייה ביום 19.11.19 ... אכן בזמנו המגמה שקודמה ע"י הועדה המקומית הייתה קידום התוכנית לפינוי-בינוי", אולם ברבות השנים גובש מיסמך מדיניות שאושר במליאת מועצת העיר, ושינוי העמדה היה מוצדק.
...
שלא כטענת העותרת, סבורני כי את המונח "שיקולים תכנוניים", המאפשרים לוועדה לסרב ליתן היתר, יש לפרש פרשנות מרחיבה, בהתאם לשיקול הדעת הרחב המוקנה לה (הש': עת"מ (תל אביב-יפו) 28736-06-19 התאחדות בוני הארץ נ' הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת-גן (16.9.2019), עמ' 16-17 לפסה"ד בדבר העדפת תכנון מתחמי כחלק משיקולים תכנוניים).
בין השיקולים התכנוניים שנשקלו, נכללה המסקנה שאישור ההיתר יוביל לתוצאה מאולצת של תכנון נקודתי בלב המתחם, ויטיל בספק את אפשרות המשך קידומה של התכנית לפינוי-בינוי, מהטעמים שפירטה ועדת הערר, יסכלו את המדיניות התכנונית לעתיד, ומכך ייפגעו חמשת הבניינים האחרים במתחם והעיר כולה.
העתירה נדחית אפוא.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

" הנחיה מספר 1.3.5 לכרטיס מיתחם 1 שכותרתה "גמישות" (להלן: "סעיף הגמישות") קובעת, בין היתר, כי: "ככל שהוכח כי הנסיבות לא מאפשרות זאת (לדוגמא עקב היתנגדות של דיירים לפינוי והריסת מבנה), תותר בהסכמת הוועדה המקומית, הוצאת מספר מצומצם של מבנים מתחום המיתחם, מבלי שהדבר יחשב כסטיה מהוראות תכנית האב." ביום 26/12/18 הגישה העותרת בקשה להיתר בניה מס' 6788549133-2 לועדה המקומית, לצורך ביצוע הפרויקט (להלן: "הבקשה להיתר").
לטענת העותרת, בעיניינו הלכה למעשה, ההנחיות הרלוואנטיות למיתחם, הקובעות כי במיתחם 1 "לא תותר התחדשות לפי תמ"א 38", מהוות אותה "גברת בשינוי אדרת" שכן, בדומה למסמך המדיניות שבוטל בעיניין היתאחדות בוני הארץ, גם כאן הופכות ההנחיות במסמך המדיניות את בררת המחדל.
עוד נקבע כי הדברים אמורים, ביתר שאת, באשר לתמ"א 38 וזאת, הן הואיל ומדובר בתכנית בתחולה ארצית והן הואיל ואפשרות הועדה המקומית להסתמך על מיסמכי מדיניות במסגרת דיוניה למתן היתר בהתאם לתמ"א 38, הוסדרה מפורשות בסעיף 22 לתמ"א הקובע כי הועדה המקומית רשאית לשקול בין השאר הוראות של מיסמכי מדיניות שהוכנו על ידה במסגרת שיקוליה בבקשה להיתר לפי תכנית זו. עוד עמדתי על היתרונות בגיבוש המדיניות עליהן עמד בית המשפט העליון בעע"מ 9187/07 אורי לוזון נ' משרד הפנים (24/07/08) ולצד זאת על קביעת בית המשפט העליון ולפיה חשוב שהמדיניות שמאמצת הועדה המקומית תהיה סבירה, הוגנת וצודקת, באופן שתופעל באופן שוויוני כלפי כלל מגישי הבקשות לקבלת היתרי בנייה מכוח תמ"א 38.
בהקשר זה הנני מוצאת אך לציין כי על פניו יש ממש בקביעת ועדת הערר ולפיה ממילא היתר הבנייה המבוקש אינו תואם את המכפיל הקבוע בתכנית העומד על 1:3 ביחס ליחידות הקיימות, אשר בהתאם לו זכאית העותרת, לכל היותר, ל – 18 יחידות דיור במקום 6 יחידות הדיור הקיימות ולא ל – 21 יחידות כפי שהתבקשו על ידה.
...
זאת בהינתן שמקובלת עלי קביעת ועדת הערר ולפיה משהעותרת מבקשת להוציא עצמה מגדרו של התכנון הכולל, הרי שאין היא זכאית לקבל כל תמורה הנובעת ממנו וקל וחומר שאינה מוותרת או תורמת דבר, כאשר היא מבקשת זכויות בהיקף קטן יותר מזה הניתן במסגרת התכנון הכולל.
יחד עם זאת, הדגיש בית המשפט העליון (בסעיף 59 לפסק הדין) ודבריו להלן רלוונטיים ונכונים גם לענייננו: "ברם, לצד ההכרה בחשיבותם של התכנון הכולל ושל עקרון הצדק החלוקתי, הכרחי לתחוֹם גבולות ראויים לכל אחד מהם, שאם לא כן הם עלולים גם לגרום עוול. אבהיר. אשר לתכנון כולל, מדובר בהעדפה מוצדקת, אך רק בהעדפה; לא בחזוּת הכּל. בשלב מסויים בהמשכו של ציר הזמן, דחיית תכניות נקודתיות במושב מזה, לצד אי- השלמת תכנון כולל מזה, תהא להתנהלות מנהלית החורגת ממתחם הסבירות, ותקום עילה משפטית להתערבות בה (לזיקה שבין הימשכות הליכי התכנון או מידת התקדמותם לבין סבירות החלטה שלא לאשר תכנית נקודתית, ראו בג"ץ 6572/13 ברקאי נ' שר הפנים (1.10.2014)[פורסם בנבו] , פסקה 7; עת"ם (מרכז) 26202-04-12 הוועדה המקומית לתכנון ובניה בטייבה נ' ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובניה (8.8.2013)[פורסם בנבו] , פסקה 7)). בצדק קבע כך בית המשפט המחוזי בפסק הדין (פסקה 44). אף יו"ר ועדת המשנה להתנגדויות, אשר בסופו של דבר דחתה את התוכנית, התבטא ברוח זו (ישיבה מיום 13.11.2011, עמוד 72 לפרוטוקול, נספח מש/5): "איך אתם מקדמים את זה? או שעושים תכנון כולל למושבים, אי אפשר לבוא ולהגיד עכשיו שכל אחד יבוא ויחכה שיבוא המשיח ולא יכולים לפצל שום דבר". זאת לזכור ולהזכיר, ההתנגדות לקידום תכניות בהעדר תכנון כולל משליכה הן על המערערים, הן על עניינם של בעלי מגרשים אחרים במושב.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט – העתירה נדחית.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערערים כבר העלו את טענת "גרירת הרגליים" והימשכות ההליכים התכנוניים במסגרת התיק הקודם, עת ניסו להצדיק את עבירות הבניה שביצעו - וטענה זו לא התקבלה שם. לפיכך, יש ממש בעמדת בית המשפט קמא לפיה המערערים מנועים מהעלאת טענה זו כעת, בניסיון להצדיק את הפרת הצוים השפוטיים שכבר הוטלו, וכפי שקבע בית משפט קמא (עמוד 66 להכרעת הדין, שורות 12-18): "... אני סבורה כי יש קושי לקבל טענה של המשכות הליכי תיכנון כשמדובר בעבירה של אי קיום צו. כשמדובר בעבירת בניה או שימוש ללא היתר, יכול הנאשם לטעון שהרקע או הנסיבות שהובילו לבצוע העבירה, נעוצים בהיעדר תיכנוני או בהימשכות הליכי תיכנון. לא כך הוא מקום בו הוא מואשם באי קיום צו. הטלת צו הריסה על ידי בית המשפט משמע שינוי הנסיבות. עתה אין מדובר עוד בנסיבות עמומות, שהנאשם יכול היה לפרש בצורה זו או אחרת, אלא במצב דברים שבו ניתנה לו הוראה שיפוטית, שמחייבת אותו לבצע הריסה. הפר הנאשם את צו ההריסה, ביודעין ובמופגן – אין הוא יכול לשוב ולטעון טענה של מצוקה תכנונית." עוד אפנה בהקשר זה לרע"פ 2885/08 הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל אביב-יפו נ' דכה (22.11.2009) שם דובר בבניה בלתי חוקית של תוספת לבית מגורים, כאשר ניתן לגבי התוספת צו הריסה ובחלוף הזמן, וכאשר לא התקדמו הליכי התיכנון לגבי פרויקט "פינוי –בינוי" שהיה אמור לחול במיתחם – נקבע כי יש לבצע את צו ההריסה, וכך נפסק (פסקה י' ואילך): "י. כאמור, משמעות פסק דינו של בית משפט המחוזי ... היא פשוטה: הדין שמקרין פסק הדין עלול לחול בכל מקום שבו בשל קשיי תיכנון כאלה או אחרים אין היתר בניה, וניתן אפוא לבנות "זמנית" שלא כדין, "עד שירחיב". אין להלום זאת.
אכן, ישנה אי נוחות מובנית וקשה בכך שתכנית הפינוי-בינוי אינה ממריאה.
בית משפט דחה את העתירה וקבע כי בעיניין האכיפה: "לא מצאנו עילה להתערב במדיניות זו, שגובשה לאחר הידברות עם ראשי היישובים הדרוזים בישראל, ונועדה לתמוך בתכנון המותווה לפי החלטות הממשלה. מדיניות האכיפה האמורה מבטיחה שהתכנון המתקדם – שהעותרים חפצים ביקרו – לא יסוכל. היא תגשים, לצד יתר פעולות הממשלה, את זכותם של בני העדות הדרוזית והצ'רקסית לחיות ביישובים שבהם מיושמת מדיניות תיכנון מודרנית, הקשובה לצורך בשמירה על כלל האינטרסים של הקהילה שאותה היא משרתת – קצרי טווח וארוכי טווח כאחד (ראו למשל עע"ם 2273/03 אי התכלית שותפות כללית נ' החברה להגנת הטבע, [פורסם בנבו] פסקה 38 (7.12.2006)). יוער כי אין באמור כדי לשלול את האפשרות לנקוט הליך מתאים נגד פעולת אכיפה קונקרטית לפני בית המשפט המוסמך, במקרים שבהם ישנה עילה לכך." פן נוסף של טענת המערערים לגבי ההבטחה השלטונית הנטענת, היה מיסמך שנערך על ידי חבר הכנסת ד"ר אכרם חסון (להלן: "חסון"), מיום 15.2.2017, המיועד לראשי הרשויות.
אולם מעיון במסמך זה עולה כי גם בו קיימת איבחנה בין בנייה בתחומי הקו הכחול לבין בניה מחוץ לקו זה, וכי אין בו כדי להוסיף על ההחלטות שהתקבלו בישיבות שאליהם כבר התייחסתי מעלה, דהיינו – שגם מיסמך זה אינו מלמד על הבטחה לפי לא ינקטו הליכים נגד המערערים, בכלל, ובנוגע להפרת צוי בפרט.
זאת, בין היתר, מאחר והובהר כי בין השנים 2009-2014 הייתה הנחיה שלא להגיע לרכס הכרמל ללא לווי משטרתי, ובית המשפט קמא אף קבע כי "המישטרה מצדה נתנה ליחידה הארצית סיוע חלקי, בלשון המעטה, ולכן סיורי האכיפה היו מועטים. בנסיבות אלו אין להתפלא שהאכיפה התבצעה בהתאם לסדר עדיפויות קפדני". בנסיבות אלו, לאחר שבית משפט קמא התרשם מעדותו של אשכנזי בכל הנוגע לאכיפה במקום ולאחר שבית משפט בעצמו הגיע למקום והגיע למסקנה כי האכיפה הדלה התבצעה נוכח סיוע חלקי מצד המישטרה, אשר היה דרוש לבצוע האכיפה, ולאור הנתונים לגבי כך שכן הוגשו כתבי אישום במספרים לא מבוטלים, הן לגבי בתי עסק והן לגבי בתי מגורים, הן לגבי עבירות בניה או שימוש בלתי חוקי והן לגבי עבירות של אי קיום צוים - הרי שלא מדובר באכיפה בררנית אשר ננקטה כלפי המערערים כפי שניסו לטעון.
...
המערערים הגישו ערעור לגבי גזר הדין בתיק הקודם (עפ"א 39888-11-15), וביום 25.2.2016 נדחה הערעור בהמלצת בית המשפט, לאחר שהוסכם על פריסת תשלומים לגבי הקנס שהושת על המערערים בתיק הקודם.
סיכומו של פרק זה – אני קובעת כי המאשימה הוכיחה מעבר לספק סביר כי הנאשמים הציבו את הקרוואן במקרקעין בין השנים 2014-2015 וכי הם עושים בו שימוש לצרכי הנגריה.
סיכום – לאור כל האמור במצטבר, מצאתי לדחות את הערעור.
לכן, אני מורה כי כל הפעולות שהיו אמורות להתבצע עד יום 18.5.2021 יבוצעו עד יום 1.11.2021.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו