מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול מינוי מקבל גמלה סעיף 304 לחוק הביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

וכך ניסח בית הדין הארצי את הסוגיה שבה נידרש להכריע - "האם היותם של בני הזוג ליחידה משפחתית אחת, יכול לבטל את זכאותו האינדיבידואלית של אחד מבני הזוג לקיצבה המשתלמת לו, מכוח עצמו, עבורו ועבור התלויים בו, קצבה שהוא ממשיך לקבל אחרי הנישואין, אך רוצים לקצץ ממנה את התוספת." (בסעיף II(2) לפסק הדין; הדגשה שלי - י.א.ש.).
פרשת אבנר אשואל בעיניין אבנר אשואל (דב"ע (ארצי) נה/196-0 המוסד לביטוח לאומי - אשואל, פד"ע כט 466 (1996); להלן - "פרשת אבנר אשואל") דובר על זכאי לקיצבת נכות ("האב") שהתגרש מאישתו (שאינה נכה) ושממנה נולדו להם שני ילדים; הגרושה ביקשה מהמוסד לקבל לידיה את תוספת התלויים בנימוק שהילדים נמצאים ברשותה; האב לא הגיב להודעת המוסד על כוונתו למנות את הגרושה כמקבלת תוספת התלויים עבור הילדים; הגרושה אכן מונתה כמקבלת הקצבה כאמור והחלה לקבלה; כעבור 7 שנים פנה האב בבקשה לקבל את התוספת לידיו ובקשתו נדחתה; האב פנה לבית הדין האיזורי לעבודה; הגרושה לא צורפה כצד להליך ולא נכחה בדיון; תביעת האב נתקבלה והמוסד חויב לשלם לידיו את תוספת התלויים; בית הדין האיזורי נימק החלטתו בכך שמסעיף 304 לחוק למדים כי מתן הגימלה חייב להיות לטובת הזכאי, היינו הנכה, וכי כאשר בפני בית הדין מונחת השאלה לידי מי תשולם התוספת, הוא אינו רשאי להיתחשב בטובת הילדים.
...
לאחר שבחנתי את החלטת הנתבע, ואף שעל פניו ועל פי פסיקת בית הדין היה מקום לשלם את התוספת לידי התובע, אשר שני הילדים הראשונים מצויים בחזקתו, מצאתי כי לא נפל כל פגם בהחלטה.
לאור כל האמור, לא מצאתי כי יש מקום להתערב בהחלטת הנתבע ודין תביעות התובעים - להידחות.
סוף דבר לאור האמור, תביעות התובעים נדחות במובן זה שכל אחד מהם יקבל את מחצית התוספת בלבד.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהליך זה עתרה התובעת לקבלת תוספת תלויים לקיצבת הנכות מכוח סעיף 200(ג)(2) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה 1995 (להלן – החוק), בגין הקטין, וזאת רטרואקטיבית מיום 1.4.11 ועד חודש אפריל 2017 – תקופה שבגינה קיבל צד ג', אבי הקטין, את תוספת תלויים עבור הקטין לקיצבת אזרח ותיק (לעיל ולהלן - קצבת זקנה).
סעיף 304 (א) לחוק קובע: "נוכח המוסד כי הזכאי לגימלה או האדם שלידיו צריכה הגימלה להנתן אינו יכול לגבותה, או כי מתן הגימלה לידי כל אחד מאלה אינו לטובת הזכאי או לטובת האדם שבשבילו היא ניתנת, רשאי המוסד למנות את מי שבהחזקתו או שבהשגחתו נמצא הזכאי או אדם אחר, בתנאים שקבע המוסד, כמקבל הגימלה, ולשלם לו את הגימלה, כולה או חלקה, והכל בתנאים שייראו למוסד; החלטה לגבי מינוי מקבל גמלה שאינו הורה או ילד של הזכאי טעונה היתייעצות עם פקיד שקום שהמוסד הסמיכו לכך
מסעיף 304 לחוק עולה כי על אף שתוספת התלויים נגזרת מזכאותו של המבוטח לקיצבה, ואין לה זכות קיום עצמאית, הכיר המחוקק בכך שתשלום תוספת התלויים הנו לטובת התלויים והעניק לנתבע את הסמכות להפריד בין תשלום הקצבה עצמה, לבין תשלום תוספת התלויים, על מנת לוודא כי תשלום התוספת ימלא את ייעודו וישרת את צרכי התלויים (ר' עב"ל (ארצי) 10501-06-13 המוסד לביטוח לאומי נ' אוריאנה יצחקי ביטון (30.12.
כאשר נישאל הצד השלישי האם הוא מכיר בקטין כבנו רק לצורך הפקת טובת הנאה כלכלית דוגמאת קבלת תוספת תלויים לקיצבת הזיקנה אולם לא מכיר בו בנסיבות אחרות דוגמאת אלה שתוארו בבקשה לביטול עיקול שהוגשה על ידו ללישכת ההוצאה לפועל, השיב "כשכתבתי את המכתב הזה לא חשבתי על כלום רק שיבטלו לי את העיקול" [עמ' 18 ש' 31].
...
על כן אינני נדרשת לשאלה האם התנהלות הצד השלישי בעצם ציון (לקוני ולא בלתי נכון) של הקטין כבנו בטופס התביעה לקצבת זקנה, בנסיבות בהן לא היה לצד השלישי כל קשר עם הקטין זולת תשלום מזונות, מלמדת על חוסר תום לב. די לקבוע כי התוספת שולמה לצד השלישי שלא כדין ובהעדר זכאות ומשכך דין התביעה נגד הצד השלישי להתקבל.
להשלמת התמונה אציין כי לא הוכח שהנתבע פנה לצד השלישי מהמועד ששולמה לו תוספת התלויים ולא ביצע בירורים שונים בכל הנוגע לקשריו עם הקטין ולמידת תמיכתו בו. כאמור, סבורני כי נפל פגם בהתנהלות הנתבע שעה שלא נערכה מצדו כל חקירה ודרישה טרם החלטה כי תוספת התלויים תשולם לצד השלישי דווקא, על אף שהקטין אינו במשמורתו וחרף העובדה שהתובעת, אמו של הקטין, מגדלת אותו בגפה וזכאית אף היא לתוספת תלויים לקצבת נכות – תוספת אשר לא שולמה לה במועדים ששולמה לצד השלישי.
סוף דבר מהטעמים המפורטים לעיל, תביעת התובעת מתקבלת ונקבע כי היא זכאית לתוספת תלויים לקצבת הנכות – תוספת שתחושב בהתאם לכללי הדין - רטרואקטיבית משנת 2011 ואילך.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המחיקה בוטלה לבקשת התובע וביום 18.5.2021 היתקיים דיון מקדמי בפני כבוד השופטת מזרחי.
לטענת בא כוחו, אין לקבל פרשנות שגויה של סעיף 303א לחוק הביטוח הלאומי ויש לפרשו באופן שיגשים באופן המיטבי את מטרת המחוקק.
סעיף 303 (א) לחוק שכותרתו – מניעת העברת זכות – קובע כי : "זכות לגימלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות או לעיקול בכל דרך שהיא אלא לשם תשלום מזונות המגיעים מהזכאי לגימלה לפי פסק דין של בית משפט או של בית דין מוסמך". סעיף 304 לחוק שכותרתו – מינוי מקבל גמלה – קובע את התנאים בהם רשאי המוסד למנות את מי שבחזקתו או בהשגחתו נמצא הזכאי כמקבל הגימלה.
...
סוף דבר – לאור הוראות החוק הברורות, אין בידי בית הדין להעניק את הסעד הנדרש בהליך.
התביעה נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2013 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

כמו כן, עולה מכתב התביעה כי מר יצחקי מוכר על ידי המוסד כזכאי לקיצבת נכות כללית; כי למשיבה שולמה מידי חודש תוספת התלויים עבור שניים מילדיהם המשותפים; וכי היא מונתה כמקבלת גמלה מכוח סעיף 304(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן – חוק הביטוח הלאומי).
עוד נקבע כי דין החוב נשוא התביעה להתבטל וכי המשיבה זכאית לתשלום תוספת התלויים שנשללה ממנה במהלך תקופת מאסרו של מר יצחקי, כמקבלת הגימלה עבור ילדיה הזכאים.
...
כל זאת מן הטעמים המפורטים להלן.
כל זאת עד למועד הדיון בערעור בבית דין זה. סוף דבר - הבקשה מתקבלת בחלקה כאמור בסעיף 10.
נוכח התוצאה שאליה הגעתי, אני מורה על הקדמת הדיון בערעור, שיקבע בהקדם ככל הניתן בפני מותב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו