מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול מינוי מומחה להשוואת כתבי יד בשל ניגוד עניינים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הדיון בתיקים אוחד וביום 20.9.18 ניתנה תוקף של החלטה להסכמת הצדדים לעניין המצאת מסמכים ומינוי מומחה מטעם בית המשפט להשוואת כתבי יד, אשר יחווה דעתו בשאלה האם החתימה ליד תיקון תאריך השיק מושא התביעה השניה היא חתימתו של הנתבע אם לאו.
ולעניין זה: האם הנתבע השיב לתובע את מלוא הסכומים ששילם לו התובע בעסקת המכר שבוטלה באמצעות השיקים המפורטים ברשימת השיקים שנמסרו לפרעון; השניה – האם חתימת הנתבעת על השיק מושא התביעה השנייה זויפה והאם בנסיבות אלו עומדת לתובע זכות תביעה שטרית מכוחו של שיק זה. אקדים ואציין, כי גרסת שני הצדדים מעלה תהיות לא מבוטלות.
איני מקבל את טענת התובע, לפיה ניתן לראות בחתימה משום "תיקון טעות בשטר". אין המדובר בטעות ברשום התאריך ששני הצדדים מסכימים כי נכתב בטעות באופן שגוי, מלכתחילה ובנגוד לכוונת הצדדים.
...
לאור כל האמור, מצאתי לדחות התביעה השניה.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, אני קובע כדלקמן: התביעה הראשונה (ת"ט 7515-10-17) נגד הנתבע - מתקבלת במלואה.
התביעה השניה (ת"ט 7773-10-17) נגד הנתבעת - נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 28.3.19 היתקיים דיון בעירעור על הכרעת הנאמן לפני כב' הש' סרחאן ובמסגרתו ניתן תוקף של פסק דין להסכמת הצדדים, לפיה העירעור עצמו יתקבל, הכרעת הנאמן תבוטל וימונה מומחה לבדיקת כתבי יד לשם מתן חוות דעת מקצועית ביחס לאותנטיות חתימות החייבת על כתב הערבות ועל מיסמך הצהרת גילוי נאות לערב, המיוחסות לחייבת.
אשר לאופן בחינתו והכרעתו של בית המשפט במחלוקות הנוגעות לאותנטיות של חתימות וטענות לזיופן, נקבע בפסיקה כדלקמן: "בית המשפט רשאי להזקק לעדויות מומחים בעניינים שבהם דרושים 'ידע והתמצאות מדעיים או טכניים' (ד"נ 20/85 בחרי ואח' נ' פלדון ואח', בעמ' 465), ובהם עדות גרפולוג המומחה לניתוח כתבי יד ... מובן כי בכך אין כדי להעביר לגרפולוג את כוח ההכרעה לעניין אמתות החתימה, ובכל מקרה בית המשפט הוא זה המחליט אם לתת אמון בחוות דעתו של המומחה, איזה משקל – אם בכלל – יש לייחס לה, ומה המסקנה הסופית העולה משיקלול חוות דעת זו עם שאר הראיות שבתיק ... ובית המשפט רשאי להשוות בין החתימות בעצמו" (ע"א 5293/90 בנק הפועלים בע"מ נ ' שאול רחמים בע"מ, פ"ד מז(3) 240, 262-263 (1993)).
הגישה המקובלת בפסיקה הנה, כי פסילת חוות דעתו של מומחה מטעם בית המשפט, לרבות הקביעות והמסקנות במסגרתה, או היתעלמות ממנה, יעשו רק במקרים חריגים, לא בכל מקרה של טעות אשר אותרה בחוות הדעת, אלא רק כאשר התגלה בחוות הדעת פגם היורד לשורשו של עניין ולתוקף חוות הדעת כולה, או כאשר עולה חשש ממשי למשוא פנים או ניגוד עניינים והיעדר אובייקטיביות מצד המומחה (רע"א6116/97  ד"ר אברהם שוחט נ' ציון, חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 28.11.1997)).
...
טענות הצדדים טענות החייבת - לטענת החייבת, יש לדחות את תביעת החוב שהגיש הבנק במלואה, מאחר שחתימתה על כתב הערבות לרבות על הצהרת גילוי נאות זויפה, וזאת בהתאם לקביעת המומחה ואף בהתאם לחוות הדעת שהוגשה על ידי מומחית לכתב יד מטעמה.
אף אין בידי לקבל את טענות הבנק לנזק אשר נגרם לו עקב חלוף הזמן בטרם הועלתה טענת החייבת.
לא התנהל לפני הליך בנוגע לעילות תביעה אחרות כלשהן ומעורבות נטענת בעסקיו של הגרוש לא די בה, כשלעצמה, כדי להביאני למסקנה בדבר תוקפו של מסמך הערבות, בפרט נוכח קביעת המומחה בדבר זיוף חתימת החייבת ושאר הטעמים שנסקרו לעיל.
לאור האמור, ולסיכום: מצאתי כי החייבת הרימה את הנטל להוכחת טענתה, כי לא חתמה על כתב הערבות ועל טופס גילוי נאות לערב.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התובע הגיש בקשה לביטול הצוואה הראשונה בטענה כי קיימת צוואה שנייה, היא הצוואה שנכתבה בכתב ידה של המנוחה ובסופו של יום לאחר קיום דיון ונוכח הסכמת הנתבעים , היא 14 בוטלה על ידי בפסק דין שניתן במסגרת ההליכים שהתנהלו בפניי בתיקים 47534-03-19 ו 44062- 03-19 והוריתי לתובע להגיש בקשה חדשה לקיום הצוואה השנייה וזה ההליך המתברר בפניי כעת.
משטענו הנתבעים כי הצוואה מזוייפת הוריתי על מינוי מומחית ולפיכך, מונתה מומחית להשוואת כתב יד ולבדיקת מסמכים, הגב' סימה אנקונינה.
עוד טען התובע כי דין הצוואה להתבטל מהטעם שהבית היה שייך לו והיה ידוע שהוא שרכש את הבית למגורי הוריו ועניין זה לא הוחרג מהצוואה הראשונה מהטעם שהאם המנוחה סברה שעובדה זו היתה ידועה לכלל אחיו.
לתובע לא היה כל הסבר מניח הדעת כיצד מסר שתי גרסאות עובדיות חלופיות בנוגע לאי החרגת הבית מהצוואה ובנגוד להוראות תקנות סדר הדין האזרחי.
...
ברם, פגם זה תוקן שעה שהצוואה בוטלה על פי החלטתי ואיפשרתי לשני הצדדים לתקוף מחדש את הצוואות, שכן מעת ביטולה של הצוואה הראשונה, ברי שהיה ידוע לתובע ולכלל היורשים על פי דין על קיומה.
סוף דבר הינני מורה על בטלותה של צוואתה השנייה של המנוחה ומורה על קיום צוואתה הראשונה של המנוחה מיום 16/12/2013 בה הורישה רכושה לכל שמונת ילדיה בחלוקה שיוויונית.
עוד אני מורה לב"כ הנתבעים לצרף תוך שבעה ימים טיוטת צו קיום צוואה לחתימתי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע ברקע הבקשה - תביעה שהוגשה על ידי קבלני המשנה בפרויקט "איירפורט סיטי" – חב' בילדקו הנדסה בע"מ וחב' סלים לחאם יזמות ובניה בע"מ (להלן: "התובעות") - כנגד הקבלן הראשי, חב' סולל בונה (להלן: "הנתבעת או סולל בונה") בסך של 10 מיליון ש"ח ותביעה שכנגד בסך של 23 מיליון ש"ח. חב' בילדקו, התובעת 1, מצויה בהסדר נושים ותביעתה זו הוגשה באישור בית המשפט המחוזי בתיק פר"ק (חי') 375/08 (נספח 1 לכתב התביעה).
הנתבעת והתובעת שכנגד – סולל בונה, עתרה לביטול מינויו של המומחה והחלפתו במומחה בית משפט אחר זאת נוכח הקשר בין מומחה בית המשפט למומחים מטעם הצדדים.
לכן בדומה לבקשה לפסילת מומחה החלפתו של מומחה בית משפט תעשה במקרים חריגים )רע"א 3763/18 מודיסופט בע"מ נ' סיטי פארק נציגות הבית המשותף אבא הלל רמת גן, פס' 10 (11.7.2018); "ככלל, לא יפסול בית המשפט מומחה שנתמנה על-ידו אלא אם נתגלו פגמים חמורים בשקול דעתו, במהימנותו, או שהמנעות מפסילה תיגרום לעיוות דין (רע"א 7323/11  ועקנין נ' המאגר הישראלי בטוחי רכב (בפול) בע"מ, פס' 6 (28.12.11)).
נוכח מעמדו של מומחה בית המשפט ונוכח חזקת המקצועיות העומדת לטובתו התוו בפסיקה עקרונות לבחינת שאלת ניגוד עניינים נטען; כך למשל נקבע כי אין די בהצגת מקרים ספורדיים בהם ערך מומחה בית משפט חוות דעת מטעם מי מהצדדים כדי להצדיק פסילת מינויו (רע"א 8869/13  פאור נ' כלל החברה לביטוח בע"מ, פס' 6 (19.1.14) (להלן: פאור), אף לא די בכך שיוכח כי המומחה עבד דרך קבע עם הצד היריב (עניין פאור הנ"ל).
(2)המומחה מקיים קשר אישי או קשר עבודה רציף עם אחד מבעלי הדין או עם באי כוחם או עם אחד המומחים מטעמם בתיק בית המשפט; [להשוואה בין המצב המשפטי לאחר כניסתן לתוקף של תקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט – 2018 לבין המצב שקדם לכניסתן, ראו: יששכר רוזן-צבי, הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים, 407-379 (2021)].
...
אם היה נמצא ניגוד עניינים המסקנה היא אחת – החלפת המומחה.
סיכומו של דבר – בהינתן טיב הקשר של מומחה בית המשפט עם מומחי הצדדים מסקנתי כי המומחה אינו מצוי בניגוד עניינים ומינויו נותר בעינו.
סוף דבר החלטתי בעניין מינויו של המומחה מר ציקליק מיום 1.3.23 – בעינה, הצדדים יפעלו בהתאם לה. בנסיבות העניין כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

5.3 נוכח הכחשת התובעת בדבר חתימתה על טופס הגילוי הנאות, הצדדים הגישו חוות דעת מומחים להשוואת כתבי יד, וכן הגישו חוות דעת מומחים בנוגע לשווי הרכב במועד הרכישה, פעולות שארכו זמן רב. לאור הפערים בין חוות דעת מומחי הצדדים, מונו על ידי מומחים מטעם בית המשפט.
7.2 בנגוד לטענת הנתבעים, כי מסרו לתובעת את מלוא המידע הרלוואנטי הנוגע לרכב, בהתאם לחוות דעת מומחית בית המשפט בתחום השוואת כתבי יד – הסיכוי שהחתימה המופיעה על גבי הטופס האמור (נספח 3 לראיות הנתבעים) הוא פחות מ-10%.
9.4 בנסיבות העניין, נוכח סכום התמורה ששולמה, כמות הקילומטרים שהרכב גמע בזמן החזקתו בידי התובעת לפי עדותה (עמ' 9 ש' 17: כ-62,500 ק"מ בתקופה של כשלוש שנים וחצי) מצד אחד, כמו גם העובדה שהשימוש ברכב בידי התובעת מהוה הקטנת נזק מטעמה אף נעשה בנגוד לרצונה (רצון ברור אותו הביעה במכתב ביטול העסקה נספח 3 ראיותיה) מצד שני, אני מוצאת להעריך את שווי השמוש ברכב בידי התובעת בסכום כולל של 13,000 ש"ח. התוצאה 10.1 אשר על כן, ועל יסוד כל המפורט לעיל אני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סכום של 60,000 ש"ח (סכום התמורה ששולמה – 73,000 ש"ח פחות דמי השמוש נשוא סע' 9.4 לעיל – 13,000 ש"ח), ומורה לתובעת כי בתוך 3 ימים לאחר שישולם הסכום במלואו – תשיב לנתבעים את הרכב והבעלות בו תועבר ע"ש הנתבעת 1.
...
לאחר שעיינתי בכתבי הטענות, בחוות הדעת, בראיות שהוגשו, שמעתי את העדים וקראתי את סיכומי הצדדים באתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל באופן חלקי, במובן זה שהתובעת זכאית אמנם לביטול העסקה, אך היא זכאית להשבה חלקית של תמורת הרכב ששולמה על ידה.
7.8 אני קובעת, כי הנתבעים לא מסרו לתובעת את המידע הנדרש בטרם רכישת הרכב על ידה, כי טופס הגילוי הנאות שהוגש אינו אותנטי ולא נמסר לה עובר לעסקה אף לא נחתם על ידה, ומשכך – ונוכח הוראות חוק מכירת רכב משומש – דין העסקה בטלות, שכן הנתבעים לא היו רשאים להתקשר עם התובעת בעסקה למכירת הרכב בתנאים חסרים אלה.
8.3 בשל כך, ובשל היותו של הנתבע בעלים ומנהל בנתבעת (עובדה שאין עליה מחלוקת) – אני סבורה כי בנסיבות העניין יהיה זה צודק ונכון לייחס לו אחריות אישית למחדליה של הנתבעת במכירת רכב ללא מסירת מידע כדין לתובעת (וראו: סע' 6(א)(1)(א) וסע' 6(ב) לחוק החברות, התשנ"ט-1999).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו