הסכם זה כלל תנאי מתלה לפיו אם בתוך 70 יום ממועד החתימה על ההסכם לא תיתקבל הסכמת האגודה לקבלת המבקש כחבר בה, רשאי כל צד לבטלו מבלי שהדבר ייחשב כהפרת הסכם (סעיף 3 לחוזה).
יפים לענייננו דברים שנכתבו בעיניין צורן הנ"ל:
"... אוסיף כי אין בידי לקבל את טענת האגודה לפיה שיקול הדעת הרחב המסור לה בקבלת חברים ובהמלצה על מועמדים להקצאת נחלות, מאפשר לה להעדיף בצורה מוחלטת את בני המקום וילדיהם בהקצאת נחלות חקלאיות ביישוב. אגודה שיתופית איננה אגודה משפחתית. אין חולק כי יש ליתן מרחב של שיקול דעת לאגודה השיתופית בשאלת התאמתו של מועמד לחברות באגודה, אך אין להלום מצב שבו עובדת היותו של מועמד בן המקום היא שיקול יחיד ומכריע כאשר משמעות הקבלה לאגודה היא – בסופו של דבר – הקצאת אדמות מדינה. כפי שציין המינהל בסיכומיו, אימוץ קריטריון של 'בן מקום' כקריטריון בלעדי להקצאת קרקעות, בפרט כשמדובר בהקצאת נחלה ולא במגרשי הרחבה אינו שוויוני, ואף יגרום לשימור הקף נרחב של קרקעות מדינה בידי פלח מצומצם של האוכלוסייה".
עולה מהאמור, החלטת וועד ההנהלה לדחות את בקשת המבקש להיתקבל כחבר מהטעם היחידי שהוא אינו בן הכפר, פסולה, מפלה, פוגעת בעקרון השויון, ואינה יכולה לעמוד.
בכל הקשור לטענה לגבי אי מיצוי הליכים בשל אי הגשת ערעור לאסיפה, טענה זו יש לדחות ולו מהטעם ששעה שהאגודה לא המציאה למבקש כל החלטה אין היא יכולה לטעון כי היה עליו להגיש ערעור על החלטה שתוכנה לא הודע לו (ראו בדומה ע"א 3581/04 קבוץ בית ניר, אגודה שיתופית חקלאית נ' אלה שק, בעמ' 12).
וכך, סעיף 26 לחוזה קובע כי הפסקת חברותו של חבר באגודה לא תיפגע בזכויותיו בנחלה (כפוף לתנאים שונים שנקבעו בסעיף), וסעיף 26(ג) קובע כי "הוראות סעיף זה יחולו, בשינויים המחויבים, גם על העברת זכויות על ידי מתיישב למי שאינו עומד להיות חבר אגודה ובילבד שהאגודה הסכימה לזהותו של הרוכש הפוטנציאלי". מכאן שהחוזה צופה מצב בו מי שמחזיק במקרקעי האגודה אינו חבר בה (וראו גם סעיף 33 לחוזה שעניינו חתימה על חוזה חכירה ישיר בין רמ"י לחוכר או יזם).
...
הסעדים המבוקשים
במסגרת המרצת הפתיחה עתר המבקש לשורת סעדים הצהרתיים וצווי עשה, בהם סעדים שעניינם התאמת המבקש לדרישות האגודה לקבלה לחברות בה והפגמים שנפלו בקריטריון של קשרי משפחה; סעדים שעניינם מתן הוראות לרמ"י לעשות שימוש בסמכויות הנתונות לה בחוזה ולאשר העברת הזכויות במשק על שם המבקש; וסעדים לעניין מתן הוראות לאגודה לקבל את המבקש כחבר בה.
הלכה למעשה, מבוקשים שני סעדים אופרטיביים: מתן אישור להעברת הזכויות במשק על שם המבקש ומתן הוראה לאגודה לקבל את המבקש כחבר בה.
בכל הקשור לסעד של העברת הזכויות במשק על שם המבקש (ומסיכומי המבקש עולה כי זה הסעד העיקרי), מכל הנימוקים שפורטו מסקנתי היא שיש להיעתר למבוקש.
ואולם, לא מצאתי כי יש להיעתר לסעד הנוסף ולחייב את האגודה לקבל את המבקש כחבר בה. זאת מאחר ובהתאם לפסיקה, על בית משפט לנהוג בזהירות יתרה בהתערבות בשיקול דעת חברי האגודה לעניין קבלת חברים.
בנסיבות אלו, בהינתן שבקשת המבקש טרם נדונה באסיפה הכללית, ובהתחשב בכך שעתירתו הנוספת של המבקש נעתרת, לא שוכנעתי כי נכון יהא, בעת הזאת, לחייב את האגודה לקבל את המבקש כחבר בה.
תוצאה
מכל האמור, התובענה מתקבלת בחלקה, ואני מורה כדלקמן:
אני מקבלת את הסעד המבוקש בסעיף 78.3 להמרצת הפתיחה ומורה, בהסכמת רמ"י, כי יש להחיל בעניינו של המבקש את סעיף 27 לחוזה המשבצת באופן שרמ"י רשאית לפעול להעברת הזכויות בנכס שהמבקש רכש לפי הסכם מיום 13.08.19 או כל הסכם אחר, נכס הידוע כמשק 36 בכפר חב"ד, חלק מחלקות 16, 17, 19, בגוש 6262 הכוללים שטח של כ – 20 דונם, גם ללא קבלת הסכמת האגודה.