יצוין, כי התובעת, שביקשה תחילה לחקור את המומחה, ויתרה בסופו של דבר על חקירתו ולאחר שנסיונות להגיע לפשרה בתיק עלו בתוהו, הוא נקבע לשמיעת עדויות וסיכומים בעל פה.
בדיון העידו התובעת ושתי בנותיה.
חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט
ד"ר אמיר רובין, שמונה כמומחה מטעם בית המשפט בתחום האורתופדיה, כתב בפרק בדיקה גופנית, כדלקמן:
"מדברת בטון המתאים לאפקט נמוך במיוחד. תנועתיות ספונטאניות פחותה מהרגיל. יד שמאל מונחת על רצועת הארנק ולא נעה במשך כל הביקור. קמה עם עזרה רק של יד ימין וללא כל שימוש ביד שמאל. הולכת תוך שהיא נשענת עם יד ימין על מיטת הבדיקה ובהמשך על הקיר. לדבריה נאלצת להשען כך בגלל קושי לשמור על שיווי משקל. ההליכה נעשית בצעדים קטנים ואיטית באופן קצוני. במישוש הצואר וכתף שמאל כאב עז ודיפוזי. אין הבדל בין הרגישות הקדמית לאחורית במישוש הכתף. תנועת הצואר מוגבלת באופן בינוני בכל התנועות. תנועות הכתף כאובה מאוד. אין תנועה אקטיבית כלל. באופן פאסיבי החלה להיתנגד ב-80 מעלות אבדוקציה ולא איפשרה תנועה מעל 90 מעלות. הפעילה היתנגדות משמעותית בבדיקת הסיבוב הפנימי, אך הוא הגיע עד 2 חוליות פחות מאשר בכתף ימין. ישנה רגישות עזה במישוש הגב התחתון. בגלל הסחרחורת לא ניתן היה לבדוק כיפוף לפנים. כיפוף בישיבה על המיטה נראה מוגבל מאוד. הרמת רגל ישרה מעוררת כאב בגב. אין חוסר בכח או בתחושה בידיים או ברגליים".
בפרק סיום ומסקנות הוסיף המומחה בחוות דעתו:
"הגב' א. ח. תיארה את התלונות המפורטות מעלה שהופיעו לדבריה סמוך לאחר התאונה. במהלך הבדיקה הציגה תגובה קיצונית לכאב וחוסר יציבות קצוני המתאימים לפגיעה חמורה מאוד בתיפקוד. הגב' א. ח. סיפרה שהיא מתקשה לנהוג יותר מחצי שעה. בבדיקה שלי הצליחה בקושי להתהלך, ובמצב כזה ברור שאינה יכולה לנהוג כלל. עובדה זו תורמת לרושם הכללי, לפיו הממצאים בבדיקה לא ייצגו את מצבה האובייקטיבי של הגב' א. ח., והמגבלות שנמצאו בבדיקה הן ביטוי של האדרה. נראה נכון להניח שמדובר בהאדרה שאינה מכוונת, אלא כזו שהיא ביטוי של מצוקה או תופעה פסיכוסומאטית. האם מתחת להאדרה/המיגבלות הפסיכוסומטיות מסתתרת נכות אורתופדית? במצבים קצוניים כמו הנ"ל לא ניתן להציע זאת אפילו בניחוש. יש לציין שלממצא באולטרסאונד הכתף אין משמעות וברוב המקרים אין ממצא כזה גורם לשום מיגבלה. באין ממצא אובייקטיבי עליו ניתן לבסס קיום נכות צמיתה, ובהעדר דבר עליו ניתן לבסס רושם סובייקטיבי שנותרה נכות כזו, אין לקבוע נכות אורתופדית. מנסיוני אין טעם לעמת נבדקים עם הרושם שהם מאדירים את התלונות. אם בעתיד יהיה מצבה של הגב' א. ח. קצוני פחות אפשר יהיה לשקול בדיקה חוזרת".
לסיכום, קבע המומחה כי "בגין תקופת ההחלמה סביר לקבוע עבור גב' א. ח. נכות זמנית בשיעור 100% למשך שבועיים ובשעור 50% למשך שבוע".
טענות הצדדים ביחס לנזקיה של התובעת
בחקירתה הראשית תארה התובעת את פגיעתה: "הדלת של המכונית נכנסה וניכנס בי ובעצם איבדתי את ההכרה ופתאום כשאני התעוררתי מצאתי את עצמי בבית החולים ולא יכולתי לזוז ואת היד שלי לא יכולתי להזיז (מצביעה על היד השמאלית), גם את הצואר, אפילו הצלעות שלי אכן נישברו ולא זזתי בעצם, איבדתי אפילו קצת את חוש השמיעה, ירד קצת ולפעמים גם קצת סחרחורות בראש" (עמ' 3, ש' 27-24).
בסיכומיה, טענה התובעת כי לאחר התאונה, ניתנו לה במצטבר 24 ימי מחלה וכי ביקרה לא מעט אצל רופאים כמו גם בטיפולי פיזיותראפיה, בשני מכונים, אולם לא קיבלה על כך אישור או קבלות.
לטענתה, המסמכים מזמן אמת מצביעים על חבלות יבשות, כאשר התובעת שוחררה לביתה ללא הנחיות מיוחדות.
סיכומם של דברים, אין חולק כי התובעת נפגעה בתאונת דרכים וכי בתקופה הסמוכה לאחריה סבלה סבל אישי לא מבוטל, למשך מספר שבועות.
שכר המומחה ואגרה – משקבע מומחה בית המשפט כי לתובעת נותרה נכות זמנית עקב התאונה, לא מצאתי שיש מקום לקבוע כי עליה לשאת בשכר חוות הדעת, ומשנפסק לתובעת פיצוי, בהסתמך גם על חוות דעת זו, לא מצאתי שיש מקום להשית עליה את אגרת בית המשפט.
...
חוות דעת המומחה מטעם בית המשפט
ד"ר אמיר רובין, שמונה כמומחה מטעם בית המשפט בתחום האורתופדיה, כתב בפרק בדיקה גופנית, כדלקמן:
"מדברת בטון המתאים לאפקט נמוך במיוחד. תנועתיות ספונטניות פחותה מהרגיל. יד שמאל מונחת על רצועת הארנק ולא נעה במשך כל הביקור. קמה עם עזרה רק של יד ימין וללא כל שימוש ביד שמאל. הולכת תוך שהיא נשענת עם יד ימין על מיטת הבדיקה ובהמשך על הקיר. לדבריה נאלצת להשען כך בגלל קושי לשמור על שיווי משקל. ההליכה נעשית בצעדים קטנים ואיטית באופן קיצוני. במישוש הצוואר וכתף שמאל כאב עז ודיפוזי. אין הבדל בין הרגישות הקדמית לאחורית במישוש הכתף. תנועת הצוואר מוגבלת באופן בינוני בכל התנועות. תנועות הכתף כאובה מאוד. אין תנועה אקטיבית כלל. באופן פסיבי החלה להתנגד ב-80 מעלות אבדוקציה ולא איפשרה תנועה מעל 90 מעלות. הפעילה התנגדות משמעותית בבדיקת הסיבוב הפנימי, אך הוא הגיע עד 2 חוליות פחות מאשר בכתף ימין. ישנה רגישות עזה במישוש הגב התחתון. בגלל הסחרחורת לא ניתן היה לבדוק כיפוף לפנים. כיפוף בישיבה על המיטה נראה מוגבל מאוד. הרמת רגל ישרה מעוררת כאב בגב. אין חוסר בכח או בתחושה בידיים או ברגליים".
בפרק סיום ומסקנות הוסיף המומחה בחוות דעתו:
"הגב' א. ח. תארה את התלונות המפורטות מעלה שהופיעו לדבריה סמוך לאחר התאונה. במהלך הבדיקה הציגה תגובה קיצונית לכאב וחוסר יציבות קיצוני המתאימים לפגיעה חמורה מאוד בתפקוד. הגב' א. ח. סיפרה שהיא מתקשה לנהוג יותר מחצי שעה. בבדיקה שלי הצליחה בקושי להתהלך, ובמצב כזה ברור שאינה יכולה לנהוג כלל. עובדה זו תורמת לרושם הכללי, לפיו הממצאים בבדיקה לא ייצגו את מצבה האובייקטיבי של הגב' א. ח., והמגבלות שנמצאו בבדיקה הן ביטוי של האדרה. נראה נכון להניח שמדובר בהאדרה שאינה מכוונת, אלא כזו שהיא ביטוי של מצוקה או תופעה פסיכוסומטית. האם מתחת להאדרה/המגבלות הפסיכוסומטיות מסתתרת נכות אורתופדית? במצבים קיצוניים כמו הנ"ל לא ניתן להציע זאת אפילו בניחוש. יש לציין שלממצא באולטרסאונד הכתף אין משמעות וברוב המקרים אין ממצא כזה גורם לשום מגבלה. באין ממצא אובייקטיבי עליו ניתן לבסס קיום נכות צמיתה, ובהיעדר דבר עליו ניתן לבסס רושם סובייקטיבי שנותרה נכות כזו, אין לקבוע נכות אורתופדית. מנסיוני אין טעם לעמת נבדקים עם הרושם שהם מאדירים את התלונות. אם בעתיד יהיה מצבה של הגב' א. ח. קיצוני פחות אפשר יהיה לשקול בדיקה חוזרת".
לסיכום, קבע המומחה כי "בגין תקופת ההחלמה סביר לקבוע עבור גב' א. ח. נכות זמנית בשיעור 100% למשך שבועיים ובשיעור 50% למשך שבוע".
טענות הצדדים ביחס לנזקיה של התובעת
בחקירתה הראשית תיארה התובעת את פגיעתה: "הדלת של המכונית נכנסה ונכנס בי ובעצם איבדתי את ההכרה ופתאום כשאני התעוררתי מצאתי את עצמי בבית החולים ולא יכולתי לזוז ואת היד שלי לא יכולתי להזיז (מצביעה על היד השמאלית), גם את הצוואר, אפילו הצלעות שלי אכן נשברו ולא זזתי בעצם, איבדתי אפילו קצת את חוש השמיעה, ירד קצת ולפעמים גם קצת סחרחורות בראש" (עמ' 3, ש' 27-24).
דיון והכרעה
לאחר ששמעתי את התובעת ובנותיה, קראתי את חוות דעת המומחה ושמעתי את טענות הצדדים בסיכומיהם, הגעתי למסקנה כי יש לפצות את התובעת על נזקיה, כפי שיפורט להלן, ולא להפחית מהם את שכרו של המומחה או לחייבה באגרת בית המשפט.
הוצאות – מקובלת עלי טענת התובעת כי היא נזקקה לטיפולי פיזיותרפיה בהיקף מסוים ונסיעות, גם אם לא קיבלה בגין אלה קבלות.