מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול חוזה עם אזרח חוץ שנחתם באמצעות מיופה כוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

יצוין כי הנתבע 2 מתגורר דרך קבע בארה"ב והנו אזרח אמריקאי שחתם על הסכם המכר הנ"ל באמצעות מיופה כוחו בישראל, מר פואד חורי.
ביום 28.4.09 חתם הנתבע 2, באמצעות מיופה כוחו, על שטר נוטריוני לביטול ההסכם שנכרת בינו לבין הנתבע 1, ובכך נסללה הדרך להתקשרות ישירה בין הנתבע 2 לבין התובעים.
עמד על כך לאחרונה בית המשפט העליון בע"א 4998/11 חליו נ' כהן ואח' (26.1.2014) בקבעו כי: "מאפיין מרכזי בחוזה למראית עין הוא דבר קיומה של הסכמה סמויה בין הצדדים, בעיניין מסוים או בעניינים אחדים, אשר באה במקום ההסכמה הגלויה ביניהם באותו נושא או נושאים, שהיא אך למראית עין (ראו: ע"א 53/86 סולל נ' צוקרמן, פ''ד מב(2) 625 (1988)). כפי שציינה פרופ' גבריאלה שלו: "חוזה למראית עין הנו חוזה שקיימת בו אי התאמה מכוונת בין הצהרות הרצון של הצדדים לבין רצונם האמתי. בעוד שכלפי חוץ מסכימים ביניהם הצדדים על הסדר משפטי מסוים, כוונתם האמיתית שונה" (ג' שלו דיני חוזים – החלק הכללי, 255 (תשס"ה)).
מר חורי הוסיף כי מאחר והיה צריך לקבל מסמכים שונים מאת הנתבע 1, לא נחתם ההסכם עם התובעים מיידית, וכך גם לא נחתם המסמך המבטל את העסקה בין הנתבע 1 לנתבע 2.
...
יפים לעניין זה הדברים שנקבעו על ידי בית המשפט העליון, אף הם מהעת האחרונה, בע"א 3642/11 כהן נ' גטאס (3.3.2014): "על מנת לקבוע האם הסכם הוא הסכם תקף או שמא הסכם למראית עין, יש להתחקות אחר כוונתם האמיתית של הצדדים בעת כריתת החוזה ולבחון האם ההסכם אכן משקף את אותה הכוונה, אם לאו. התשובה לשאלה זו היא שאלה שבעובדה הנלמדת ממכלול נסיבות המקרה (ע"א 3725/08 חזן נ' חזן, [פורסם בנבו] פסקה 25 (3.2.2011) (להלן: עניין חזן)) והנטל להוכיח כי חוזה נכרת למראית עין מוטל על שכמו של מי שטוען לאי-אמיתות החוזה (שלו, בעמ' 169; ע"א 545/79 בראונר נ' דיאמסלס, פ"ד לח(2) 191, 198 (1984) (להלן: עניין בראונר); ע"א 1780/93 בנק המזרחי המאוחד בע"מ נ' אולצ'יק, פ"ד נ(2) 41, 43 (1996); עניין בוחסירה, בעמ' 262; ע"א 623/85 סלהוב נ' גליה, פ"ד מג(2) 214, 218 (1989) (להלן: עניין סלהוב); ע"א 7497/07 רינגל נ' לינדאור, [פורסם בנבו] פסקה 11 (22.2.2010) (להלן: עניין רינגל)). אשר לרמת ההוכחה הנדרשת מבעל דין המעלה טענת בטלות בשל היות החוזה למראית עין, כבר נפסק כי בשל טיבה של הטענה נדרשת רמת הוכחה מוגברת לצורך ביסוסה (עניין חזן, פסקה 31; עניין בראונר, שם בעמ' 198 (1984))". בענייננו, לא שוכנעתי כי מדובר בהסכם למראית עין.
משלא עלה בידי התובעים להוכיח טענתם כי ההסכם שנכרת בינם לבין הנתבע 2, ביום 28.4.09 נעשה למראית עין בלבד, ומשלא שוכנעתי כי ביטול ההסכם בין הנתבע 1 לבין הנתבע 2 ביחס למקרקעין, נעשה במטרה להונות את התובעים או להוליך אותם שולל, דין התביעה להידחות.
משחתמו על ההסכם, ועוד בהיותם מיוצגים על ידי עורך דין, ומשלא ראו אף להעלות כל טענה ביחס לתוקפו או להיותו חוזה למראית עין, גם בשלב שלאחר כריתתו, אין מקום לקבל טענותיהם שהועלו במסגרת תביעתם זו. לפיכך, אני דוחה את התביעה ומחייב את התובעים, יחד ולחוד, לשלם לשני הנתבעים יחד שכר טרחת עורך דינם בסך 35,400 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע הנתבע הינו תושב חוץ בעל אזרחות גרמנית המתגורר דרך קבע בגרמנה.
כך למשל, בסעיף 4 להסכם נקבע כי "האחריות הבלעדית לקבלת כל האישורים הנדרשים על פי כל דין לשפוץ המושכר ו/או לניהול עסק כלשהוא בו יחול על השוכר ועל השוכר בלבד, ואין ולא תהיה לו שום דרישה או תביעה בעיניין זה מהמשכיר. אי קבלת היתר כלשהוא לא יהווה עילה לביטול החוזה ו/או לאי תשלום כלשהוא החל על השוכר על פי חוזה זה". בסעיף 15(א) להסכם נקבע: "מודגש ומוצהר בזה כי תנאי בהסכם זה ותנאי מוקדם לפתיחת כל עסק שהוא במושכר הנה נקיטה מצד השוכר בכל האמצעים והמעשים החוקיים הנדרשים על ידי כל הרשויות לצורך קבלת רישיונות מתאמים מכל הרשויות הנוגעות דבר, לרבות עריית תל אבי ומשרד הבריאות". בסעיף 15(ב) נקבע: "האחריות להשגת הרישיונות המתאימים כאמור לעיל, תחול על השוכר בלבד. ידוע לשוכר כי לעסקים שנוהלו במושכר כולם או חלקם אין ולא היו רישיונות לניהול עסק וכי עריית תל אביב נקטה נגדם הליכים בנידון". בסעיף 15(ג) נקבע: "כל ההוצאות אשר יגרמו ו/או שנגרמו בעקבות ההליכים ו/או הפעולות להוצאת וקבלת רישיונות כאמור לעיל, יחולו וישולמו במלואם על ידי השוכר". בסעיף 15(ד) נקבע: "השוכר מצהיר כי מצב רשוי העסק למושכר ידוע לו היטב וכי הוא ערך בעריית תל אביב חקירה ודרישה בנידון קודם לחתימת הסכם זה וידוע לו על הצוים שהוצאו בקשר עם המושכר – מינהליים או שפוטיים ולא תהיה לו בנידון כל טענה, תביעה או דרישה כנגד המשכיר". לבסוף, בסעיף 15(ה) נקבע: "ידוע לשוכר כי אין למשכיר כלפיו כל חובה בקשר לקבלת ו/או הוצאת רישיונות ו/או רישיון כאמור ונושא קבלת הרישיונות כאמור והפעלת העסק יהיו באחריותו ועל חשבונו המלאים של השוכר". לאחר חתימת ההסכם, החל מרקור, ולימים חברת "תעוזה", שהיא כאמור שותפה בתובעת, ולימים התובעת, שהיא זו המנהלת את בית המלון שהוקם בסופו של דבר בבניין, לפעול לשפוץ הבניין ולקבלת הרישיון הנידרש לניהול בית המלון במקום.
לפיכך, ביחסים שבין הרשות ולבין הנתבע, הנתבע הוא אמנם "בעל דינה" של הרשות והמחויב לשלם לה את היטל ההשבחה ומבחינתה, אם יש לנתבע הסכם עם התובעת שקובע שעליה לשאת בכך, אין זה מעניינה והיא רשאית לידרוש ממנו לשלם את התשלום ולקבל שיפוי מאת התובעת.
גם הטענות השונות שהועלו בסיכומים בעיקר, לגבי הפרות ההסכם מצד הנתבע אינן יכולות לסייע לתובעת, שכן אין כל קשר לבינם לבין השאלה הנקודתית שעומדת לדיון בתיק הנוכחי והיא, שאלת זהות המשלם ביחס להיטל ההשבחה, מה גם שכל השאלות לגבי הפרות ההסכם נדונות בתביעה ובתביעה שכנגד שמתבררת בפני מותב אחר בבית משפט זה. באותה מידה אין רלוואנטיות לשאלה האם הייתה או לא הייתה הפרה של ההסכם בנושא יפויי הכח, וזאת משלא ניתן יפוי כח למר מרקור, אלא לבאי כח הנתבע לחתום בשם הנתבע.
...
לאחר מכן, בחודש אוקטובר 2012 התקבלה החלטת ועדת הערר אשר קבעה כי "מאחר והתברר שגם אין מחלוקת בין הצדדים [ב'צדדים' הכוונה לתובעת ולועדה המקומית לתכנון ולבניה – י' ד'] כי העוררת איננה חייבת בהיטל השבחה, על פי חוק, מאחר ואיננה הבעלים או החוכר לדורות, מתייתר הצורך לדון ביתר הטענות בערר. בנסיבות אלה, אין מנוס מביטול דרישת היטל ההשבחה שהופנתה כלפי העוררת, ועל המשיבה לפנות בעניין זה לחייב על פי דין". בשלב כלשהו הגיש מרקור תביעה כנגד הנתבע על סכום של כ-3,400,000₪ לבית המשפט המחוזי, תביעה אשר בהסכמת הצדדים הפכה להיות תביעה שכנגד במסגרת התביעה שהגיש הנתבע כנגד מרקור והערבים.
רק לאחר שבית המשפט ציין כי הוא מבקש את הסכמת הצדדים להיכנס דרך נט-המשפט לתיק האחר כדי לבדוק האם אותו מסמך שעליו נחקר הנתבע בתיק האחר הנו אכן במ/1 בקשר לחדר על הגג או שמא המכתב של עו"ד כהן מיום 3.1.10 ביחס להיטל ההשבחה ולאחר שהצדדים הסכימו לכך ולאחר שכבר התחלתי להיכנס לתיק, אז ורק אז, חזר בו לפתע בא כוח התובעת מטענתו זו והסכים כי תשובת הנתבע בהליך האחר התייחסה לבמ/1 ולא למכתב בנושא היטל ההשבחה וחרף זאת עדיין ביקש להגיש את הפרוטוקול של הדיון האחר, בקשה שנדחתה על ידי מהנימוקים שניתנו בדיון (לכל האמור לעיל ראה פר' הדיון בעמ' 29 ש' 14 עד עמ' 31 ש' 15).
סוף דבר אשר על כן, התביעה נדחית.
בהינתן שווי המחלוקת הכספית הגבוה (כ-1,000,000 ₪ היטל השבחה ל-10 שנים, ראה סיכומי בא כוח התובעת בפר' בעמ' 37 ש' 24), ובהתחשב בחשיבות ההליך לצדדים (שהייתה רבה) ומנגד שאר הפרמטרים הקובעים את גובה שכר הטרחה, כגון היקף המסמכים והטיעונים (שלא היה רב), כמו גם משך ההליך (שלא היה ממשוך במיוחד), התובעת תשלם לנתבע שכר טרחת עו"ד בסך של 50,000 ₪ תוך 30 יום מקבלת פסק הדין.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

2.3 בקליפת האגוז יובהר שהחייב הנו אזרח בריטניה וישראל ועסוקו בארץ עובר לפשיטת הרגל היה בנדל"ן. החייב היה ממקימי העיר החרדית "עמנואל" שבשומרון (להלן: "הפרויקט"), שניבנה בין היתר על ידי חברת "כוכב השומרון בע"מ", שהחייב היה אחד מבעליה.
2.7 ביום 9.11.2005 נחתם חוזה בין החייב באמצעות מיופה הכוח עו"ד ינאי לבין הרב קריסטל שלפיו רכש הרב קריסטל את זכויות החייב במקרקעין תמורת הסך 750,000$ בצד תנאים נוספים (להלן: "הסכם המכר").
לשיטתם, ככל שהנאמן היה דואג לרישום הערה כאמור היה הדבר מונע את התאונה המשפטית שנגרמה ואשר בעטיה הם התקשרו בהסכם עם פושט רגל.
ואפנה לספרם של לוין וגרוניס בעמ' 42: "עם הכרזתו של החייב פושט הרגל יהיו נכסי פושט הרגל ניתנים לחלוקה בין נושיו ויוקנו לנאמן. הדיבור "נכסים" מוגדר בצורה רחבה ביותר והוא כולל: "מקרקעין ומיטלטלין מכל הגדר שהוא, ובכלל זה כספים ונשיים, בין בישראל ובין מחוצה לה, ולרבות חיוב, זיקת הנאה, זכות, ריווח וזיקה מכל הגדר שהוא, בין הווים ובין עתידים, בין מוקנים ובין מותנים, הנובעים מנכסים כאמור או כרוכים בהם". אדגיש שגם בשלב של צו הכנוס ועוד בטרם ההכרזה מוסמך בעל התפקיד לפעול בנכסי החייב, וכמות שנקבע לאחרונה בע"א 2454/13 מנחם פרי-הר נ' עוד אורי חורש, (24.2.2015).
לפיכך ניתן בזאת פסק דין המצהיר שהסכם המכר מיום 9.11.2005 שבין החייב יוסף מרגוליס באמצעות מיופה כוחו עו"ד רפאל ינאי, לבין הרב קריסטל שלפיו נמכרו לאחרון זכויות החייב במקרקעין הידועים בחלקה 130 בגוש 11191 בחיפה בטל מעקרו שכן המוכר לא היה בעל הזכויות במקרקעין ומהטעמים הנוספים כמפורט בפסק הדין.
...
גם אין בידי לקבל את עמדת המשיבים שלפיה נושי החייב אדישים לתוצאה.
לעניין זה סבורני שבראש ובראשונה על הצדדים לפנות לרשות מיסוי מקרקעין ולדרוש השבת תשלומי המסים ששולמו בגין העסקה בהינתן שנקבע שהעסקה בטלה מעיקרה.
סוף דבר לאור כל הטעמים דלעיל, הגעתי לידי מסקנה שדין הבקשה להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כאמור, בתיק דנן עסקינן בתובענה למתן פסק דין הצהרתי לפיו התובע הנו הבעלים הרשום של כ- 4.5 דונם בחלקה 47 גוש 8766 מאדמות באקה ג'ת, (להלן: "החלקה") וכי הסכם מכר החלקה הנו בטל ומבוטל וכי רישום הבעלות בחלקה על שם המבקשים - הנתבעים 1 ו- 2 הנו בטל.
לטענת המבקשים, הסיכסוך האמיתי שביסוד התביעה הנו סיכסוך כספי בין התובע לאחיו (נתבע 3) שעניינו העברת תמורה שנתקבלה לידי נתבע 3, מאת המבקשים בגין מכירת החלקה של התובע, סיכסוך שלטענת המבקשים, הם אינם צד לו. עוד טענו המבקשים כי הם נרשמו כבעלים של החלקה בהתאם לייפוי הכוח שנחתם ע"י התובע ושבמסגרתו הסמיך התובע את אחיו – נתבע 3 למכור בשמו את החלקה.
עוד טען כי כשמניחים על המאזניים את הקושי אשר המבקשים עלולים להתקל בו אם התביעה תידחה ויבקשו לאכוף את פסק הדין, אל מול הפגיעה בזכות הקניין של התובע והחשש מפני נעילת שערי בית המשפט בפניו אם לא יהיה באפשרותו להפקיד ערובה ובהיתחשב בנסיבות המקרה, יש להעדיף את עניינו בפני ביהמ"ש. בנוסף, טען התובע כי הוא אזרח ישראלי אשר נולד בישראל ובעל זיקה מהותית לישראל וכמו כן במידה והוא יחזור לגבולות מדינת ישראל וישתקע בה לא ייחשב תושב חוץ.
...
על כן, הנני מורה למתן צו לגילוי מסמכים הדדי תוך 30 יום מהיום.
לטענת המבקשים, הואיל והתובע טען בתביעתו כי הוא לא קיבל את מלוא התמורה שהובטחה לו ע"י הנתבעים בגין עסקת המכר שידע עליה כבר בשנת 2008, הרי מדובר בתביעה כספית, שהתיישנה או לחילופין לוקה בשיהוי בלתי סביר בהגשתה ודינה להידחות על הסף.
סופו של דבר, לאחר בחינת טיעוני הצדדים ותוך התחשבות בין היתר במאפייני ההליך, היקף התביעה וסיכוייה, מיהות הצדדים ושאר האינטרסים והשיקולים הנוגעים לדבר, אני מחייב את התובע להפקיד סכום של 30,000 ש"ח להבטחת הוצאות המבקשים בהליך.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התובע והקטין הנם אזרחים ישראלים, בעוד הנתבעת הגיעה ארצה באשרת תייר.
אין חולק, שההסכם נחתם בשפה הא', בא' (התובע חתם, באמצעות מיופת כוח).
לפיכך, עתירתו של התובע להשבת הקטין ארצה על סמך ההסכם, הנה , למעשה, עתירה לקבוע אגב הדיון בסעד להשבת הקטין, שההסכם קובע משמורת של הקטין בידי התובע (מעין הכרה בפסק חוץ לפי סעיף 11 (ב) לחוק אכיפת פסקי חוץ, התשי"ח 1958- ).
לכן, ברי היה לנתבעת, שהאישור בוטל על ידי ההסכם.
...
סיכומו של דבר מן המקובץ עולה, שאין להורות על השבת הקטין ארצה, הגם שנחטף על ידי הנתבעת לא'.
בכפוף לאמור, התביעה נדחית.
לפיכך, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך של 50,000 תואיל המזכירות לסגור את התיק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו