מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול חוזה מכר בגין טעות במחיר עקב הטעיה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

אותם אנשים הצליחו לפתותה לחתום על הסכמים שזויפו על ידם שלפיהם התובעת נחזית כאילו היא "מסכימה" למכור חלקים מהחלקה במחירים נמוכים שאינם משקפים את השווי האמיתי של החלקה ושל הבנוי עליה.
האם יש לבטל את הסכמי המכר עקב טעות ו/או הטעייה? באשר לטענה זו הפניתה התובעת בסיכומיה (עמ' 17 בסוף העמוד) ליסודות הטעות וההטעיה.
עדותה התאפיינה בסתירות מרובות ואין בעדות העדים האחרים כדי לסייע לה. כמו כן אני דוחה את טענת התובעת לביטול החוזה נוכח הטעה בעיניין השווי הריאלי של הממכר.
...
הטענה נדחית.
סוף דבר התובענה לא הוכחה והיא נדחית.
התובעת תשלם לנתבעים , יחד לחוד, בגין הליך זה, הוצאות משפט (לרבות שכ"ט עו"ד) בסך כולל של 40,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת היא היתקשרה בעיסקה בעקבות הטעה של הנתבעת, ולפיכך היא מבקשת להצהיר כי הנתבעים ניהלו משא ומתן שלא בתום לב, כי הודעת הביטול שנשלחה על ידה ניתנה כדין, וכי היא זכאית לסעדים של ביטול החוזה, השבת התשלום ששולם תמורת הנכס בצרוף הצמדה וריבית ותשלום הפצוי המוסכם שנקבע בחוזה.
הנתבעים הפנו לתצהירו של עו"ד איתי גזית, שלפיהם במועד החתימה על הסכם המכר אמר מר פרייברון באזני כל הנוכחים כי ברור לו שהמסעדה לא תחזיק מעמד זמן רב, אך הוא רוכש בכל זאת את הנכס בשל מחירו האטרקטיבי.
אני סבורה שבנסיבות העניין התובעת לא עמדה במבחנים שנקבעו בפסיקה להוכחת טעות או הטעה המזכות בבטול העסקה.
...
אוסיף כי נתבע 2 הבהיר בעדותו כי הנתבעים ידעו שלא ניתן יהיה לקיים את המסעדה בשטח הבנוי בלבד, וכי בסופו של דבר יהיה על השוכרים לשכור גם את שטח החצר, כפי שאכן נעשה (עמ' 43 ש' 14).
אני דוחה את טענת התובעת שהשוכרת והמשכירה חד הן ושמדובר בקנוניה לצורך הונאת משקיעים, וקובעת כי עסקת ההשכרה היתה ביסודה עסקה מסחרית, גם אם היחסים המיוחדים גרמו לגמישות מסויימת.
לאור כל האמור החלטתי לדחות את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סכום זה מהוה, לטענת המשיב, ההפרש בין השווי הנכון של המקרקעין, שנמכרו על פי הסכם המכר, לבין מחיר התמורה הנקוב בהסכם.
לשיטת המשיב, דין הסכם המכר ביטול מטעמים של טעות, הטעה, עושק וחוסר תום לב בניהול משא ומתן.
...
עוד טוענים המבקשים, כי נוכח האמור לעיל ומאחר והתביעה חסרת סיכוי אין לאפשר למשיב את יומו.
תשובת המשיב: יש לדחות את הבקשה על הסף מהטעם שזו אינה נתמכת בתצהיר.
בהתאם לתקנה 60(ג), משלא הורה בית המשפט על מחיקת כתב התביעה ומשלא נמצאו טעמים מיוחדים, ישלם המשיב הוצאות המבקשים בסך של 5,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לחלופין הוסיף וטען כי גם אילו היה נקבע כי הנתבע לא ידע ולא צריך היה לדעת על מצבם התיכנוני של המקרקעין, על בית המשפט להשתמש בסמכות המוקנית לו מכוח סעיף 14(ב) לחוק החוזים ולבטל את הסכם המכר מחובת הצדק, נוכח הטעות היסודית והשורשית שעשה, עת חתם על הסכם המכר עבור סכום שמהוה שבריר משווי המקרקעין.
אדון להלן בעיקר טענות הצדדים אשר הביאוני למסקנה זו. הטענה כי הנתבע הטעיה את התובע סעיף 15 לחוק החוזים, שעניינו "הטעה", קובע כדלהלן: "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעה" - לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן.
במסגרת נימוקי השומה אף נקבע מפורשות, כי זו מבוססת בין היתר על תכנית עתידית-ספקולאטיבית, תוך שצוין כי "עפ"י מידע שקיבלנו מהעיריה החלקה נכללת בתוכנית הרחבה שתאושר תוך כשנה-שנתיים מהיום ומייעדת את הקרקעות כסביבה למגורים. השווי נקבע לפי עסקאות להשוואה לפי ייעוד מגורים, גובלת בניה וקרובה לבניה עם ניתוח והתאמה". בשם הצדדים הוגשה השגה על השומה, אולם זו נדחתה, תוך שנקבע כי בעת חתימת הסכם המכר, היו המקרקעין "קרקע ספקולאטיבית", הצמודה לתחום המאושר לתיכנון, וכי "מחירה של יחידה חקלאית נמוך באופן משמעותי מזה של קרקע חקלאית לגביה קיים צפי שתופשר לבניה, ומחירה של האחרונה נמוך מזה של קרקע המאושרת לבניה". אכן, לאחר דחיית ההשגה הגיע עו"ד בטשא, בשם הצדדים, להסכם פשרה מול רשויות המס, במסגרתו הוסכם על הפחתה של שווי המקרקעין.
...
משמע, אף עו"ד בטשא, אשר ערך את הסכם המכר עבור שני הצדדים והעיד בהליך מטעם הנתבע, אישר הלכה למעשה כי מצד התובע הובע רצון מסוים לבטל את הסכם המכר עוד קודם להגשת ההשגה, וכי השיב לו שלהבנתו, אין לו עילה משפטית לעשות כן. אכן, עו"ד בטשא הוסיף והבהיר, גם בהודעת הדוא"ל וגם בעדותו, כי מסר לתובע שהוא אינו מייעץ לו וכי עליו להתייעץ בסוגיה עם עו"ד אחר, ואני נותן אמון בעדותו לעניין זה. יתירה מכך, כפי שהבהרתי וכפי שאבהיר עוד בהמשך, מקובלת עלי לחלוטין הטענה כי בהתנהלותו של התובע אכן נפלו פגמים מסוימים.
הנתבע הוסיף והפנה להוראות סעיף 8 לחוק התרופות וכן להוראות סעיף 20 לחוק החוזים, תוך שטען כי בנסיבות המקרה, אין ספק כי הודעת התובע על ביטול הסכם המכר אינה עומדת בתנאי "הזמן הסביר". כאמור, ככלל מקובלת עלי הטענה כי בהתנהלות התובע, החל מהמועד בו התקבלה הודעת השומה (אז למד על קיומה של התוכנית לשינוי ייעוד המקרקעין) ועד למועד בו שלח את ההודעה על ביטול הסכם המכר, נפלו פגמים, אשר הובילו לכך שבמשך תקופה של כשנה וחצי הוסיפו הצדדים לפעול לפי הסכם המכר, הגישו את ההשגה, פעלו להגיע להסכם פשרה עם רשויות המס, והנתבע אף פעל לשלם את מס השבח.
בנסיבות אלו, הפגמים שנפלו בהתנהלות התובע, לרבות חלוף הזמן עד הודעתו על ביטול הסכם המכר, ימצאו את ביטויים בסכום הפיצוי שייקבע לטובת הנתבע, בעד הנזק שנגרם לו. סיכום לנוכח כל המפורט לעיל, אני מקבל את התביעה ומורה על ביטול הסכם המכר מיום 27.7.2016.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה: התובעת כאמור תובעת את ביטולו של הסכם המכר מחמת מספר עילות חילופיות הקבועות בחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973 (להלן: "חוק החוזים"): סעיף 13 הקובע כי "חוזה שנכרת למראית עין בלבד – בטל; אין בהוראה זו כדי לפגוע בזכות שרכש אדם שלישי בהסתמכו בתום לב על קיום החוזה". סעיף 15 לחוק החוזים לפיו "מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החובה; לענין זה, "הטעה" – לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי הדין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן".
העובדה שסדאוי קנה את הדירה במחיר מסוים והסכים בהסכם "ג'נטלמני" לדבריו, למכור לתובעת את הדירה בחזרה במחיר של 800,000 ₪, משתמעת כהלוואה בריבית נשכנית.
...
מתוך הסכום שהוצהר כי נותר בידי אגמי, תשלם התובעת לסדאוי סך של 120,000 ₪.
אני דוחה את בקשת התובעת לפריסת תשלום סכומי ההשבה וכן את הבקשה כי אלו לא יישאו ריבית והצמדה הן נוכח קביעותי ביחס לאחריות התובעת והן בהינתן העובדה שהתובעת חדלה מלשלם לסדאווי את התשלום החודשי שנקבע בהחלטתי מיום 01.01.2020 ולמעשה מתגוררת בדירה מחודש 09/2020 מבלי לשלם.
נוכח התוצאה אליה הגעתי, מסקנותיי ביחס לאחריות הצדדים לרבות התובעת אינני עושה צו להוצאות, ביחסים שבין התובעת לבין סדאוי, אולם אני סבורה כי אגמי מחולל המרמה צריך לשאת בהוצאות שני הצדדים ואני קובעת כי אגמי ישלם לתובעת ולנתבע 2 הוצאות בשיעור של 35,000 ₪ לכל אחד בנפרד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו