המצב המשפטי הנוגע לנכסי נפקדים מסוג הקדש השתנה בשנת 1965, עת נחקק חוק נכסי נפקדים (תיקון מס' 3) (שיחרור נכסי הקדשות והשמוש בהם), התשכ"ה-1965 (להלן: תיקון מס' 3).
לפי תנאי ההסכם התחייבו החברות לתכנן ולפתח את הנכס, ולמסור לידי ההקדש 28% מן המבנים שייבנו בו. כמו כן שלמו החברות, בחלקים שוים ביניהן, סכום בשקלים שהיה שווה ל-1,000,000 דולר במזומן, והתחייבו לשאת בתשלומים לפינוי המחזיקים בנכס, עד 2,500,000 דולר.
על רקע זה הגישו החברות את תביעתן לבית המשפט המחוזי, ובה תבעו מהאפוטרופוס, מירשם המקרקעין בתל אביב-יפו וממנהל מקרקעי ישראל (שלושתם ביחד יכונו להלן: המדינה); וכן מההקדש, ממנזר אגודת האבות המרונים ביפו, מהאב חרפוש ומהכנסייה המרונית (התביעה נגד הכנסייה המרונית עצמה נדחתה והיתר יכונו להלן: הכנסייה) פיצויים בסך של 21,235,207 ש"ח בגין הפרת ההסכם וביטולו בצרוף הפרישי הצמדה וריבית החל מיום הגשת התביעה.
זאת, ככל שהדבר נעשה עד כניסתו לתוקף של חוק הנאמנות, התשל"ט-1979 (עניין לבנון, בעמ' 80; ראו גם עניין פודהורצר; עניין הקדש העדה הספרדית, פסקה 8).
...
מקובלת עלי בהקשר זה עמדת המדינה לפיה רישום האפוטרופוס כבעל הנכס אינו סותר את הרישום על שם ההקדש במסגרת ההסדר וכדברי המדינה בסעיף 55 לסיכומיה "ההקדש היה נפקד ו'בעלו' של הנכס, ולאחר הרישום הוא נותר נפקד ו'בעלו' של הנכס. ממילא, יכול האפוטרופוס לדרוש את רישומו של הנכס על שמו מאחר שכל זכות שהייתה לנפקד בנכס עוברת לאפוטרופוס 'ויד האפוטרופוס כיד בעל הנכס' (סעיף 4(ג)(2) לחוק נכסי נפקדים)".
הכנסייה הוסיפה וטענה לחלופין כי הנכס שוחרר, וזאת בהתאם למדיניות הכללית של האפוטרופוס לשחרור נכסים מוקנים מכוח סעיפים 29א-29ח לחוק נכסי נפקדים.
אף שאין להתערב בקביעתו העקרונית של בית המשפט קמא לפיה יש לחברות תרומת רשלנות בנסיבות המקרה, אני סבורה כי אין לקבל את טענת המדינה הנסמכת על הוראת סעיף 64(2) לפקודת הנזיקין, לפיה התנהלותן של החברות במקרה זה מנתקת את הקשר הסיבתי בין מחדליהם של המעוולים האחרים ובין קרות הנזק עד כדי הפטרת המדינה והכנסייה מכל אחריות.
ככלל, אין ערכאת הערעור נוהגת להתערב בכגון דא (ע"א 9721/07 איסכור שירותי גילוון בע"מ נ' גוזלן, פסקה 10 (12.9.2010)) אך בהינתן האופן שבו התנהלו הכנסייה והמדינה כמפורט לעיל וכן בהינתן העובדה כי בשונה מבית המשפט קמא לא מצאתי טעם לפגם בכל הנוגע לאופן רישום המשכנתה לטובת החברות, אני סבורה כי יש לשנות במידת מה את חלוקת האחריות שקבע בית המשפט קמא ולהעמיד את אחריות המדינה על 20%, את אחריות הכנסייה על 50% ואת האשם התורם של החברות על 30%.
סוף דבר
בשל כל הטעמים המפורטים לעיל אציע לחבריי לדחות את ערעוריי המדינה והכנסייה ולקבל בחלקו את ערעור החברות באופן המעמיד את שיעור האשם התורם המיוחס להן על 30% ואת שיעור האשם של המדינה והכנסייה על 20% ו-50% בהתאמה מכלל הנזק שנקבע.