כך, מציין השופט בך בע"א 690/88 ה' רובין ואח' נ' ש' רובין [2], בעמ' 461, כי "ביטולו של פסק-דין כזה אפשרי, אם נתגלה פגם, שבעטיו ניתן לבטל את ההסכם ששמש בסיס לפסק הדין". ברוח דומה פסק השופט שמגר (כתוארו אז) בע"א 457/77 מפעלי בתים טרומיים בע"מ נ' טמסיט [3], בעמ' 46-47, כי:
"...ניתן לבטל פסק-דין, אשר ניתן על יסוד הסכם-פשרה בין הצדדים ונותן לו תוקף, אם נתגלה פגם אשר בעטיו ניתן לבטל את ההסכם המונח ביסודו של פסק-הדין... בין היתר, ניתן לבטל פסק-דין כאמור אם צד להסכם טעה או רומה וטעות ומעשה מירמה אלה היו יכולים לשמש עילה לביטולו של ההסכם גם אילמלא אושר בפסק-דין... הווה אומר, הטעות, שבה מדובר לצורך הענין שלפנינו, צריך שתהיה מן הסוג אשר בכוחה לבטל היתקשרות חוזית ונטל הוכחתה על מי שטוען לקיומה...". [ראו ע"א 2495/95 הדס בן לולו נ' אליאס אטרש פ"ד נא (1) 557, 588-589].
מתן אפשרות לחזרה מהסכמי פשרה תיפגע באנטרס סופיות ההליכים, כפי שקבע בית המשפט העליון, מפי כבוד השופטת (כתוארה אז) הנשיאה א' חיות, בעא 11750/05 יעל שמר נ' בנק הפועלים בע"מ (15.11.2007):
"אכן, גישה אחרת, גמישה יותר, שתאפשר ביטול הסכם פשרה כל אימת שמי מן הצדדים יסבור בדיעבד שהפשרה לא הייתה מוצלחת או כדאית מבחינתו, אינה מתיישבת עם דיני החוזים הכלליים לפיהם טעות בכדאיות העיסקה איננה עולה כדי פגם בכריתת החוזה ואינה מזכה את הצד שטעה בביטולו (סעיף 14(ד) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973). גישה כזו אף חותרת תחת יסודותיו של מוסד הפשרה. היא מערערת את הוודאות ואת הסופיות שהן מסימניו המובהקים של המוסד ועלולה להרתיע מתדיינים מלסיים בדרך זו את המחלוקות שביניהם. בכך יצא נפסד האנטרס הצבורי המחייב לפעול, ככל שהדבר ניתן, לקידום ולעידוד פשרות בהליכים משפטיים." (סעיף 9 לפסק הדין).
אמנם בעניינינו, על פניו, אין מדובר בהסכמי פשרה שקבלו תוקף של פסק דין אך בשים לב לתוכנם של ההסכמים כאשר קיים מנגנון ברור לפיו אם מסכים העותר לשמאות המוסכמת מסתיים ההליך, ניתן לראות בהסכמים כהסכם פשרה.
...
רביעית, ב"כ העותר צרף יפויי כח של בני משפחתו של העותר לתיק אשר נכתב בגופם כי הם מבקשים להצטרף לעותר ואלה צורפו לתיק (החלטה מיום 18.2.2020), מבלי שהמשיבות השיגו על כך. אמנם החלטה על צירוף לא ניתנה שכן לא הוגשה בקשה מפורשת ונפרדת, אך סבורני כי הסכמת המשיבות לכלול בהסכמים את בני משפחתו של העותר, תוך שהשמאות כוללת אף את נכסי המקרקעין השייכים אף להם, בצירוף יפויי הכח שהוגשו לתיק, מאפשרת החלת ההסכמים, לאור הסכמת המשיבות, אף עליהם.
העלאת הטענות המאוחרות מצטרפת להתנהלות המשיבות משך השנים ובנסיבות אלה, ואף אם היה טעם בטענותיהם המאוחרות, הרי שבשים לב לכל האמור לעיל, כמו גם לאופן הפגיעה שלא הוכחשה, לא היה מקום להגיע לתוצאה אחרת אף משיקולי צדק.
סיכום
לאור כל האמור, משלא ביקשו המשיבות לבטל את ההסכמים הראשון והשני, אף לא תקפו אותם בשום צורה ואופן ולאור לשונם הברורה, כמו גם משיקולי צדק, הרי שיש להיעתר לבקשתו של העותר ליתן פסק דין המחייב את המשיבות לקיים את ההסכמים ולשלם לעותר ובני משפחתו, את סכומה של השמאות המוסכמת.