מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הסכם בשל העדר צלילות דעת

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

" סעיף 18 לחוק החוזים קובע מהי עילה לביטול הסכם מחמת עושק: "מי שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר נסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה." ההלכה קובעת כי על הטוען לעושק, להוכיח מצוקתו, חולשתו השכלית או הגופנית וחוסר ניסיונו ובילבד שקיים חוסר איזון בין העושק ובין הנעשק, היינו שתנאי החוזה הם גורעים במידה בלתי סבירה מהמקובל.
על עילת העושק נכתב על ידי בית המשפט העליון ב עא 403/80‏ ‎ ‎חי סאסי‎ ‎נ' נעימה קיקאון, פ''ד לו(1) 762 כך: "אין צריך לומר, שאף אחד מאותם דברים שמנינו בעשוק, לפי היסוד הראשון של עילת העושק, אינו עולה כדי אותם פגמים, שנימנו במי שבאים לפסול אותו לפי סעיף 8 לחוק הכשרות. כן אין לומר, שאותו עשוק הוא בגדר מי שלא ידע ולא הבין מה הוא עושה, שאינו מסוגל כלל לאותו רצון הדרוש לכריתת חוזה, שמעשיו כלא היו (est factum non) (לבירורה המקיף של סוגיית non est factumלעומת טענת השפעה בלתי הוגנת ראה:ב ע"א 413/79 (3)). מכאן, שאותם דברים שמנינו בעשוק אינם מעמידים אותו במקום שפסולי דין עומדים, שכן אין הוא חולה נפש או לקוי בשכלו, שמחמתם אינו מסוגל לדאוג לענייניו, ואף במקומו של מי שלשעה או לעניין לא ידע ולא הבין מה הוא עושה אינו עומד. ואף-על-פי-כן, אין לומר, שדעתו הייתה מיושבת, וכי גמירת הדעת שלו הייתה כגמירת דעתו של כל מתקשר צלול בדעתו. הוא מצוי אי שם בין הקצוות; אין הוא בעל מום, שמומו פוסל אותו, ואין הוא חסר דיעה וידיעה, שחסרונם עושה את פעולתו כאין וכאפס, אלא הוא בגדר "מעין בעל מום", הקרוב או דומה לשני אלה מבחינת הפגם בשקול-דעתו, ש"מומו" פוגם בהתקשרות חוזית מסוימת, הנתנת לביטול רק בהתקיים יתר יסודותיה של עילת העושק.
אזכיר שוב כי ויתר התובע על טענתו כי יש לבטל את הסכם הפירוד וממילא זה נושא עמוד אחד, בשפה פשוטה וברורה כך שלא מצאתי כי יש הכרח בניסיון כלשהוא על מנת להבין ולקבל את האמור בהסכם זה. ולעניין הסכם המכר, גם טענה זו של העידר ניסיון דינה להדחות ולו מהטעם כי פרק זמן קצר קודם לפרידה והחתימה על ההסכם חתם התובע על הסכם רכישה של הדירה השנייה.
...
טענתו של התובע היא טענה בעל פה כנגד הסכם הפירוד, הסכם בכתב, ואולם בתום שמיעת העדויות שוכנעתי כי ניתנה לתובע הבטחה שבעל פה בדבר תשלומים המצדיקים את עריכת ההתחשבנות מעבר לסכום הנקוב הן בהסכם הפירוד והן בהסכם המכר.
לאור כל האמור לעיל, מצאתי כי זכאי התובע להשבת סך הכספים שהושקעו על ידו, סך כולל של 476,564 ₪ בניכוי סך של 300,000 ₪ נכון ליום 14.10.2021.
נוכח כל האמור לעיל, אני מורה על חיובה של הנתבעת בהוצאות התובע בסך של 25,000 ₪.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהחלטה מיום 7.5.2012 הורה בית משפט למשפחה על העברת התובענה לביטול הסכם המתנה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בשל העדר סמכות עניינית לבית המשפט לעינייני מישפחה (תביעת אחיינים נגד דודות).
עוד טוענות הנתבעות כי אין כל בסיס, עובדתי ומשפטי, לטענות התובעים בדבר עושק, הטעייה, טעות וחוסר תום לב. עו"ד פרידמן, אשר ערך את הסכם המתנה, העיד כי המנוחה הייתה צלולה בדעתה בעת חתימתה על ההסכם.
...
לא ניתן לשמוע מפי המנוחה משפטים ברורים ושלמים ולמעשה היא גם לא היתה אקטיבית בשני המפגשים – מי שיזם את השאלות היה עו"ד פרידמן; המנוחה לא שאלה שאלות מיוזמתה ולא מסרה פרטים מיוזמתה; השאלות שהיו צריכות להישאל כמפורט בסעיף 34 לעיל לא נשאלו ולא התבררו; מוגבלותה פיזית ותלותה בסביבתה בולטים בברור (ניקיון משקפיה, קירובה אל השולחן, הפנייתה למקום בו היה עליה לחתום, ההליכון שעמד בקרבתה (על פי עדות עו"ד אנגל), ועל כן אינני מקבלת כסבירה את עדותו של עו"ד פרידמן על פיה המנוחה היא זו שפתחה לו את הדלת (עמ' 8 לפרוטוקול), בעיקר עת הנתבעות נכחו בדירתה.
זאת להבדיל מנסיבות שתוארו בעמ"ש 55336-12-14 וע"א 7506/95 אליהן הפנו הנתבעות בסיכומיהן ואשר הוזכרו לעיל, השונות לחלוטין מהנסיבות שבענייננו, בעיקר בהקשר למבחן היוזמה והדומיננטיות של המצווה או נותן המתנה בעריכת המסמך, עליהם העיד עוה"ד עורך המסמך שם. סיכום ביניים בחינת הראיות שבפניי מביאה אותי לכלל מסקנה כי המנוחה לא הייתה כשירה לחתום על הסכם המתנה.
סוף דבר: התביעה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נטען בסיכום טענות התובעת, כי יש להורות על בטלות ההסכם מאחר ועסקינן במתנה אסורה, בנגוד לסעיף 8(ב) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, וזאת בהנתן העובדה כי מדובר במתן הדירה רק לאחר מות התובעת.
ועוד צוין, כי גם על פי חוות דעת רפואית (גריאטרית) מחודש דצמבר 2020, שניתנה בעיניינה של התובעת ברקע לחתימה על צוואה חדשה, התובעת צלולה בדעתה וכשירה לחתום על מסמכים משפטיים.
לאור כל המפורט, אני סבורה כי בנסיבות העניין - נוכח גילה של התובעת, נוכח חוות הדעת הרפואית שהצביעה על ירידה מסוימת ביכולת הקוגנטיבית ובזכרון לטווח קצר, בהיעדר היתייחסות בחוות הדעת להבנת התובעת את משמעות עסקת המתנה ונוכח העובדה שהתובעת ביטלה בעבר צוואות, דבר שהיה ידוע לנתבעים, ויש בו כדי ללמד על הלך רוחה של התובעת - לא היה די בהסברים שנתנו הנתבעים לתובעת אודות ההסכם ולא היה די בכך שהתובעת הביעה בפניהם את רצונה הכללי ליתן דירתה כדי ללמד על הבנתה המלאה של התובעת וגמירות דעתה לבצע עסקת מתנה בלתי הפיכה.
...
התביעה, אפוא, מתקבלת, ואני מורה כי הסכם המתנה שנחתם על ידי התובעת דינו בטלות.
בהתאם, אני מורה כי עמותת יד שרה תוודא, על חשבונה, הסדרת רישום הדירה על שם התובעת, ובתוך כך ביטול רישום המכר ללא תמורה מיום 16.4.2020 לפי שטר מס' 17674/2020/1 בפנקס הבתים המשותפים בלשכת רישום המקרקעין בתל אביב יפו, וכן ביטול רישום הערת האזהרה מיום 20.4.2020 לפי שטר 17879/2020/1 על הימנעות מעשיית עסקה שנרשמה לטובת התובעת.
עוד אני מורה על ביטול ייפוי הכוח הבלתי חוזר שנחתם על ידי התובעת במועד חתימת ההסכם כפי שצורף לסיכומי הנתבעים.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

תוקפה של עסקת המתנה הטענה בדבר העידר גמירות דעת על חוזה מתנה חלות שתי מערכות דינים: מערכת הדינים הכללית של דיני החוזים, ומערכת הדינים שנקבעה בחוק המתנה, התשכ"ח 1968- (להלן – "חוק המתנה") ]דנ"א 1996 ); ע"א 495/80 ברקוביץ ואח' נ' ) 314 ( 1522/94 נייגר נ' מיטלברג, פ"ד מט( .
] ולא במשפט, עמ' באופן דומה, על אף שחוק החוזים אינו כולל בין הוראותיו הוראה מפורשת המאפשרת ביטול חוזה עקב "השפעה בלתי הוגנת", מלומדים רבים תומכים בהחלת דני ההשפעה הבלתי הוגנת ושאיבתם מדיני הירושה אל דיני החוזים ובמיוחד לגבי דיני המתנה המהוים בעקרם חוזה חד צדדי בו מעניק צד דבר למישנהו ללא תמורה ]מ.א. ראבילו, על מתנה ועושק, מחקרי משפט י', תשנ"ג – 1993 , עמ' 183 [.
נהפוך הוא- הוכח כי התובעת היתקשרה בעסקת המתנה ביוזמתה, בהיותה עצמאית, צלולה בדעתה ומתוך הבנה ורצון להקנות את הזכויות לבנה הנתבע, רצון אותו הביעה בזמן אמת בשיחה שקיימה עם עו"ד אריאלי טרם חתימתה על תצהירי המתנה.
...
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים לעניין הגשת הקלטת והתמליל, התרתי את הגשתם, .
( זהות המשתתפים וכיצד נשמרה ההקלטה בזמן שחלף (החלטה מיום 21.12.2020 בהתאם להחלטה הנ"ל, הודיעה התובעת כי הקלטות נבדקו ע"י מומחה סאונד, אשר קבע "לאחר שבחנתי את ההקלטות באמצעים המקצועיים לא מצאתי רמז לכך
סוף דבר אשר על כן, אני מורה כדלקמן: התביעה למתן פסק דין הצהרתי – מתקבלת.

בהליך תה"ס (תה"ס) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

( פמ"מ – 13/4/1995 בנוסף לכך, יש ליתן את הדעת לכך שפסיקת בתי המשפט לעינייני מישפחה קבעה לא אחת שהסכם גירושין כולל "חטיבה" שלמה של התחייבויות, שבדרך כלל לאחר אישור ההסכם ובמיוחד לאחר הוצאתו לפועל, לא ניתן לבטל רק חלק ממנו, לכן ולרוב נדחו תביעות כאלו, תוך הדגשת העקרון לפיו לא ניתן להפריד בין חלקי הסכם הממון והגירושין.
להלן אבחן, איפוא, האם עומדת לה לתובעת עילה לביטול ההסכם מטעמים של "עושק", "הטעייה", העידר תום – לב או כל עילת ביטול אחרת שהורתה במצוקתה הנטענת של התובעת בעת כריתת ההסכם .
ואף-על-פי-כן, אין לומר, שדעתו הייתה מיושבת, וכי גמירת הדעת שלו הייתה כגמירת דעתו של כל מתקשר צלול בדעתו.
...
האם צריך היה הנתבע לברר איזה ייעוץ קיבלה התובעת מבא כוחה? דין טענות הטעות או ההטעיה להידחות.
" סבור אני כי מבחינת התובעת היתה הסיטואציה בלתי נעימה בעליל אף מבישה, ואולם, סבור אני גם כי זו הבינה היטב טיב ההסכם ובחרה כפי שבחרה.
סוף דבר התובענה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו