לפי טענת מע"מ, החוב הנ"ל (המורכב מסך של 1,005,278 ש"ח בגין חיוב שומה; 69,562 ש"ח בגין קנס ו-95,268 ש"ח בגין ריבית והצמדה) נוצר עקב כך שהיחיד עשה שימוש בעיסקו בשני פנקסי חשבוניות בעלי מספרים חופפים, כך שלמעשה דיווח רק על חלק מהכנסותיו לרשויות המס.
במהלך ההליך, טענו תחילה הממונה והנאמן כי דינו של צו פתיחת ההליכים להתבטל (ר' המלצת הממונה מיום 5.5.2021, בקשת הנאמן למתן הוראות מיום 10.8.2021 וכן תשובת הנאמן מיום 16.11.2021), וזאת הן משום שהחוב העקרי בהליך נוצר בחוסר תום לב והן נוכח אופן היתנהלותו של היחיד בהליך חידלות הפרעון עצמו, קרי, אי הגשת דו"חות, אי עמידה בתשלומים העתיים ועוד.
אף שהדברים נאמרו בהקשר של הליכים לפי פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, הרי שכבר נפסק כי גם במסגרת החוק "ניתן עוגן ממשי לעקרון כי על החייב לנהוג בתום לב ולא לנצל לרעה את הליכי חידלות הפרעון על מנת ליהנות מחסדיהם" (ע"א 7375/18 גל נ' בן ארצי (2.10.2019); ר' גם רע"א 663/21 מנאר נ' הממונה על הליכי חידלות פרעון - מחלקת ערעורים (20.6.2021)).
ב. אי קיום חובות היחיד בהליך חידלות הפרעון, לרבות אי מילוי הוראות צו זה או העדר שתוף פעולה עם הנאמן ועם הממונה - צפוי להשליך לרעה על ההליך, ובין היתר עלול להוביל להארכת תקופת התשלומים או לביטולו המוחלט של ההליך.
...
ועוד (עניין בן אהרון, פס' 22):
"גם לאחר כניסת החוק לתוקף, ניצול הליך חדלות הפירעון לרעה שלא בתום לב שומט את הקרקע תחת ההצדקה לסייע למי שמבקש ליהנות מחסדי המחוקק ומהוגנות ההליך. בדומה, כניסה להליך חדלות פירעון תוך יצירת חובות שלא בתום לב, בנסיבות של זלזול בנושים או בהפרת ההגינות כלפיהם, תצדיק את דחיית בקשת היחיד להיכנס להליך. התנהגות זו אף תצדיק את ביטול ההליך, אם בדיעבד התברר שכך נהג."
סעיף 183(א) לחוק קובע:
"(א) מצא בית המשפט בהליכי חדלות פירעון שנפתחו לבקשת יחיד, כי מתקיים תנאי מהתנאים שבסעיף 163(ג)(1) או כי היחיד הפר תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי וכי בשל כך נפגע באופן מהותי ניהולם התקין של הליכי חדלות הפירעון, רשאי הוא, לאחר שנתן ליחיד ולנושים הזדמנות להשמיע את עמדתם, לבטל את הצו לפתיחת הליכים; הורה בית המשפט על ביטול הצו, יורה כיצד לנהוג בנכסי קופת הנשייה."
סעיף זה מאפשר לבית המשפט להורות על ביטול צו לפתיחת הליכים שניתן לבקשת יחיד בשל התנהלותו בהליך, ובכלל זה בעטיין של הנסיבות המתוארות בסעיף 163(ג)(1) לחוק.
בפסיקה אף עלתה השאלה בדבר היחס בין סעיף 167(ב) לחוק לבין סעיף 163(ג), והובעה הדעה שלפיה מצב רפואי והיעדר כושר השתכרות אינם עולים כדי "נסיבות מיוחדות" לפי הסעיף (חדל"פ 29680-04-20 גרובר נ' ממונה על חדלות פירעון מחוז ירושלים (25.3.2022) ("עניין גרובר")):
"אינני סבורה כי גילם של היחידים, מצבם הרפואי ועובדת היותם נעדרי כושר השתכרות מקימים את אותן נסיבות מיוחדות שאליהן מתייחס הסיפא לסעיף 167(ב), שכן אלו נסיבות המתקיימות אצל כל מי שזכאי, לכאורה, להפטר לאלתר לפי סעיף 167(א), והתייחסות אל אלה כאל נסיבות מיוחדות, תרוקן את סעיף 167(ב) מתוכן".
גם בתיק (הוצל"פ חי') 802523-11-19 מיום 23.5.2021 נאמר על ידי רשם ההוצאה לפועל, בעניינו של יחיד המשתכר מקצבאות הביטוח הלאומי:
"לסיכום האמור, אני קובע כי אופן יצירת החובות על ידי היחיד נעשה בחוסר תום לב, בדרך של נטילת התחייבויות בהיקף משמעותי בעת שידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יכול לעמוד בהתחייבויותיו וכן קיומן של סתירות שהתגלו בהצהרותיו, בלא שהתקיימו נסיבות מיוחדות המצדיקות זו. על כן, בהתאם לסעיף 167(ב) לחוק אין מקום ליתן לו צו הפטר לאלתר ואני דוחה את בקשתו ליתן לו צו הפטר לאלתר."
במקרה נוסף, חדל"פ 62094-01-20 לוגשי נ' ממונה על חדלות פירעון מחוז חיפה והצפון (14.2.2022), שבו נסיבותיו של היחיד דומות לענייננו, נקבע:
"במקרה דנן, הואיל ומתן צו תשלומים לא יגשים את מתן התכלית של שילוב מחדש בחיים הכלכליים, ואף לא יביא כל תועלת לנושים, מצאתי לראות דווקא בגילו של היחיד במשמעותי ומהותי (ולהבדיל מבמקרה אשר נדון בהליך הנ"ל), ובנוסף היעדר יכולת תשלום או תעסוקה, ומצאתי כי בשל האמור, חרף הבעייתיות שבהתנהלות היחיד, מתקיימות הנסיבות המיוחדות המאפשרות להחיל את ההפטר גם על חוב דמי המזונות."
בענייננו מדובר ביחיד בן 72 שמצבו הרפואי קשה.
בנסיבות המיוחדות של המקרה, תוך שמביאים בחשבון את אופן יצירת החוב, מצד אחד, ואת גילו ומצבו הרפואי של היחיד, מצד שני, סבורני כי ההסדר המוצע על ידי היחיד והנאמן משקף איזון ראוי בין אינטרס היחיד ובין אינטרס הנושים (ובמקרה זה – הנושה מע"מ).