בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עמ"נ 25966-06-17 אבו סרחאן ואח' נ' שר הפנים- משרד הפנים ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט אלי אברבנאל
המערערים
1.מוחמד אבו סרחאן
2.מרים אבו סרחאן
3.מחמוד אבו סרחאן
4.אנתסאר אבו סרחאן
5.תסנים אבו סרחאן
המשיבים
1.שר הפנים- משרד הפנים
2.רשות האוכלוסין וההגירה
3.היועץ המשפטי לממשלה
פסק דין
לפני ערעור על פסק דינו של בית הדין לעררים לפי חוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952 בירושלים, בתיק 2411-15 (כבוד הדיינת שרה בן שאול וייס), שבו נדחה ערר על החלטת המשיב 2 (להלן: המשיב) לדחות את בקשת המערערים לקבלת רישיון לישיבת קבע בישראל.
כנגד החלטתו האמורה של המשיב – לדחות את הבקשה לאיחוד מישפחות שהגישה המנוחה עבור העותר וכן את הבקשה לרישום העותרים 2 ו-3 במירשם האוכלוסין – הגיש העותר בשנת 2000 עתירה לבית-המשפט הגבוה לצדק (בג"צ 8383/00).
בעקבות זאת הגישה האחרונה ביום 4.4.2004 תביעה לבית-הדין האיזורי לעבודה בירושלים, שבה עתרה לביטול החלטת המל"ל. בחודש יוני 2004, לאחר הגשת התביעה לבית-הדין לעבודה, בוצעה על-ידי חוקרי המל"ל חקירה נוספת בעיניין מישפחת העותרים.
בית המשפט דחה את עתירתם של השלושה, לאחר שאימץ את הממצאים העובדתיים האמורים וקבע כי אין עילה להתערב בהחלטתו של המשיב, ולפיה בעת הרלוואנטית לבקשה מרכז חייהם של בני המשפחה לא היה בישראל:
"לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, סבורני כי לא קמה עילה להתערבותה של הערכאה השיפוטית המנהלית, הן במסקנתו של המשיב, לפיה לא הוכח כי מרכז חייהם של העותרים עובר ליום 5.8.03 היה בישראל, והן בהחלטתו לדחות מטעם זה את בקשתם לקבלת מעמד במסגרת הליך של איחוד מישפחות.
כחמשה חודשים לאחר מכן - ביום 8.6.2006 שלח המשיב לגב' נג'אח אבו סרחאן הודעה בעיניינם של חמשת המערערים, שכותרתה: "הארכת מעמד א/5 עבור ילדי בעלך אבו סרחאן אחמד" ובה נאמר:
"הריני להודיעך כי הבקשות להארכת תעודת הזהות הארעית מסוג א/5 עבור ילדי בעלך: מוחמד, מרים, מחמוד, אנתצאר ותסנים, נבחנו במסגרת הבקשה על פיה נרשמו, קרי בבקשת איחוד המשפחות... מאחר ולאור הנתונים הנמצאים בבקשת איחוד המשפחות והשימוע שנערך התרשמנו כי לא התגוררתם בכתובת עליה הצהרתם, ומכן שהומצאו מסמכים כוזבים... סורבה הבקשה לאיחוד המשפחות מיום 11.4.05. הבקשות להארכת א/5 עבור הילדים הנזכרים לעיל מסורבות גם הן, ופקע רישיון ישיבת הארעי שניתן להם במסגרת הבקשה לאיחוד מישפחות".
החלטה זו עמדה במרכז הדיון בערר נשוא העירעור שלפני.
...
פסק הדין של בית הדין לעררים
בית הדין קבע כי "נקודת המוצא היא, כי במועד אישור הבקשה משנת 2001... לא התגוררו העוררים, אף לא אחד מהם – בישראל", וכי דין הערר להידחות בשל שיהוי, שהרי "ההחלטה העומדת ביסוד הערר אינה הודעת המשיב בדבר ההחלטה משנת 2012, אף לא החלטתו משנת 2015, אלא החלטתו משנת 2006".
בית הדין ציין כי רק ביום 2.5.16 טען ב"כ המערערים לראשונה כי לא קיבל את מכתב המשיב מיום 8.6.06, שבו נדחתה בקשתם של המערערים לקבלת מעמד ארעי.
אשר לקביעתו החלופית של בית הדין, ולפיה בקשתם של המערערים ראויה להידחות גם לגופה – אין די בקביעה זו כשלעצמה כדי לדחות את הערעור.
התוצאה
הערעור מתקבל בחלקו כלהלן:
בעניינם של מערערים 1 ו-2 הערעור נדחה.
בעניינם של מערערים 3 - 5 הערעור מתקבל בחלקו, באופן שפסק הדין בעניינם מתבטל, על מנת שהמשיב ייבחן את בקשתם לקבלת רישיון לישיבת קבע מיום 30.10.2015 לגופה, ויקבל בה הכרעה מחודשת.