מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול החלטת הממונה על חוק עבודת נשים בשל אפליה מגדרית

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בבקשה זו טענה, כי "שאלת קיומה של אפליה על רקע מיגדרי בנסיבות קונקרטיות, הנה בליבת עשייתה ומומחיותה של הנציבות, ומשום כך מתבקש צירוף הנציבות להליך", וכי: "נציגים מטעם הנציבות נכחו בדיונים המקדמיים ... כאשר הנציבות עקבה אחר היתקדמות ההליך ומשהסתיים שלב ההוכחות, מוגשת בקשה זו". בסופו של יום, הותר לנציבות למסור את עמדתה בלבד, וזו תמכה בגישתה של ד"ר בני.
כשבאים להסתמך על חוק ההגנה על עובדים, יש צורך לבחון את מניעיו של "חושף השחיתויות", ועד כמה מיצה את ניסיונו ל"תיקון העוול" בתוך האירגון (ע"ע 20567-11-11 משה חזות נ. רכבת ישראל, סע' 67 לפס"ד מיום 4.6.13).
בתהליך קבלת החלטות אין מקום לבטל את שיקול דעתם של הרופאים הממונים על התובעת, שהרי בסופו של יום טעות בשקול הדעת תונח בעיקר לפתחם ואחריותם של בית החולים והרופאים הממונים.
הצורך לחזק את מעמדה של אשה, כשווה בתרומתה לחברה ולחיי העבודה, הודגש בפסיקת בית המשפט העליון, שעה שאישה עתרה להישתתף בקורס טייס צבאי (בג"ץ 4541/04 אליס מילר נ. שר הבטחון ואח', עמ' 52 לפס"ד מיום 8.11.95), והפך לייסוד מוסד בדיני העבודה, שעה שאושרה פסיקתו העקרונית של בי"ד זה שגם "הפליה עקיפה" תיחשב להפליה פסולה, תוך מתן פרשנות מרחיבה למילותיו של חוק שויון הזדמנויות בעבודה (ר' דב"ע נו/3-129 שרון פלוטרין ואח' נ' אחים אייזנברג בע"מ, עמ' 16 לפס"ד מיום 8.9.97; ור' גם: בג"ץ 2671/98 שדולת הנשים נ. שר העבודה וברוך מרום, סע' 34 לפס"ד מיום 11.8.98).
...
בית הדין מצא ממש בחלק מטענות התובעת, והתלה את מינויו של ד"ר רוט עד סיום ההליך העיקרי.
ושנית, אם טענתה של התובעת היא להיותה, "ממלאת מקום" של מנהל היחידה או השרות בעת שהותו של פרופ' קונסטנטיני בחו"ל, לא מצאנו מינוי פורמלי לכך.
העובדה כי מצאנו אי אלו פגמים ב"מכרז למנהל השרות" (זה שלבסוף בוטל) , אין פירוש הדבר כי התובעת הייתה זוכה בו, אם היה מתקיים מחדש, והדבר כלל לא נבחן בשל התפטרות התובעת קודם לכך (השווה: ע"ע 519/05 ד"ר אברהם פנקו נ. שירותי בריאות כללית ואח', פס"ד מיום 22.1.07, המלמד על זכייה במכרז ומינוי כתנאי לתשלום שכר מתאים).
יצוין כי התובעת גם לא הציגה נתונים, שניתן יהיה להשוות בין שכרה לבין שכרו של "מנהל שרות" או "מנהל יחידה". בשים לב לאמור, אין מנוס מדחיית תביעת התובעת, ככל שזו מתייחסת ל"הפרשי שכר".

בהליך ערעור על פי חוק (על"ח) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטה מיום 27.7.20 של הממונה על פי חוק עבודת נשים, תשי"ד - 1954 (להלן ובהתאמה הממונה, החוק) אשר דחתה את בקשת המערערת ליתן היתר לפיטורי המשיבה מס' 2 (להלן - העובדת).
עוד נטען שפיטורי העובדת לא הותרו מנימוק המתבסס על וותקה בעבודה, תוך היתעלמות מהנסיבות האישיות של כל אחד מהעובדים שנותרו בעבודה במחלקה (עובדת בהריון ועובד בעל מוגבלות), כך שבפועל, החלטת הממונה נגועה בשיקולים שאינם רלוואנטיים המהוים הפליה פסולה.
בע"ע (ארצי) 44776-05-16 סירטו - הפניקס קרנות פנסיה מאוזנות וותיקות בע"מ, 19.02.2018; להלן – עניין סירטו), בית הדין הארצי עמד על מעמדה וחשיבותה של בקשת ההיתר לפיטורי עובדת בהיריון והמנגנון שנקבע בחוק, המצמצם את כוחו של המעסיק להחליט בעצמו וללא כל ביקורת על פיטורי עובדת בהיריון: "בקשת ההיתר לפיטורים היא בעלת ערך עצמאי. היא מהוה בקרה מינהלית-שלטונית על חוקיות הפיטורים, ובכך מקדמת ומונעת פגיעה בערך השויון המגדרי במיוחד בנקודת זמן זו בו פגיעותו מוגברת. תוצאתה המעשית היא שלילת סמכותו של המעסיק לפטר את העובדת והעברתה לממונה שלו שיקול דעת אם להתיר את הפיטורים במקרה הקונקרטי. הממונה נותן החלטתו לאחר שהוא שוקל את טענות הצדדים ליחסי העבודה, המעסיק מבקש הפיטורים מצד אחד והעובדת מצד שני. כאמור לעיל, הממונה אינו בוחן רק את הקשר בין עילת הפיטורים להריון, ללידה או להורות ולהיעדרות בגינם, אלא הוא מעניק משקל גם לתכלית איסור הפיטורים על רקע ייחודיותן של תקופות אלה במעגל התעסוקה של העובדת. מכאן שתפקידו של הממונה הוא לשמש מעין גורם אובייקטיבי בהכרעת השאלה אם יש להתיר את הפיטורים בעת שבה הם מתבקשים. " ביחס להקף התערבותו של בית הדין בעירעור על החלטת הממונה נקבע בעיניין אופיר טורס (עמוד 178) כי: "החלטת המפקח אם להתיר פיטוריה של עובדת בהיריון אם לאו הנה החלטה מינהלית - שלטונית. בית-הדין אינו משמש כערכאת ערעור על החלטת המפקח, כי אם מפעיל ביקורת שיפוטית על ההחלטה, אם ועד כמה לוקה ההחלטה בחוסר סבירות קצוני או האם הובאו בחשבון השיקולים הרלוואנטיים לעניין (פיסקה 6 לפסק - הדין בעיניין מאסטרו). בית-הדין לא ימיר את שקולי הרשות המוסמכת בשיקוליו הוא, ולא יתערב בהחלטת הרשות המוסמכת לשנותה, כל עוד פעולתה, שיקוליה והחלטתה נעשו וניתנו באופן עינייני, בסבירות, במידתיות, בתום - לב ובמסגרת הסמכות על - פי דין (וראו עניין שלום, בעמ' 269-268)." כלומר, הממונה אינה רשאית להתיר את הפיטורים אם שוכנעה כי יש קשר בין הפיטורים ובין ההיריון והיא רשאית להתיר או לאסור את הפיטורים, אם אין קשר בין הפיטורים ובין ההיריון, בהיתחשב במכלול יחסי העבודה במקום ובעניין זה היא גם רשאית לשקול שיקולים רחבים יותר הקשורים לשוק התעסוקה בכלל.
" בנושא מהות הקף הבקורת השיפוטית של בתי הדין לעבודה על החלטות הממונה, יש להזכיר כי הוספת סעיף 3 ד' לחוק עבודת נשים, במסגרת התיקון מיום 30.9.07, המאפשר "תקיפה ישירה" על החלטות הממונה בבתי הדין לעבודה לא הרחיב את הקף הבקורת השיפוטית, אלא השאירה בגדר כללי המשפט המינהלי, כפי שהיה עובר לתיקון החוק (כפי שנפסק בעיניין אילוז): "אין משמעתו של תיקון החוק שהוענקה הסמכות לבתי הדין לעבודה גם להפעיל את שיקול דעת בעיניין עצם ההיתר לפטר. שיקול הדעת בעיניין זה היה ונותר של הממונה, ובית הדין במסגרת העירעור בוחן את הדברים בהיבט של המשפט המינהלי, ובכלל זאת האם נפלו פגמים בהחלטת הממונה המצדיקים את ביטולה, בשל חוסר סבירות קצוני או פגמים באופן קבלת ההחלטה, האם התקבלה ההחלטה בשל שיקולים זרים או תוך פגיעה בכלל הצדק הטבעי וכיוצא באלו". עוד מקדמת דנא נידרש בית המשפט העליון לבחינת שיקול הדעת המינהלי, וקבע כי בית המשפט לא יחליף את שיקול דעתו בשקול דעת הרשות: "... השאלה היא, אם כן, אם עובד ציבור סביר, הנתון במצבו של עובד הציבור, שקבל החלטה פלונית, היה עשוי לקבל, בנסיבות העניין, אותה החלטה. בית המשפט אינו צריך לשאול את עצמו מה הוא היה מחליט בנסיבות העניין. על בית המשפט לשאול את עצמו מה היה עובד ציבור סביר מחליט בנסיבות העניין.
...
לכל האמור לעיל יש להוסיף כי מטרת חוק עבודת נשים היא בראש ובראשונה הגנה על קבוצת עובדות שלגביהן נמצא כי אלמלא הגנת המחוקק, היו סובלות מהפלייה בשוק העבודה.
בעניין זה מתקבלת עמדת המדינה, לפיה הערעור נבחן בהתאם לראיות שעמדו בפני הרשות המנהלית בעת קבלת החלטתה ועל כן אין בהודעת המערערת לשנות את המסקנה המפורטת בפסק הדין.
סוף דבר – הערעור נדחה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

וזו לשון המכתב: "1. מוסכם בזאת על חופשה ללא תשלום לתקופה ולמטרות המפורטות לעיל, בכפיפות ובהתאם להוראות כל דין בדבר חופשת עובד ללא תשלום. 2. הנני מאשרת כי כל הכללים, הזכויות והחובות ביחס לעובד המצוי בחופשה ללא תשלום הובאו לידיעתי ואני מאשרת אותם בחתימתי מטה. 3. הנני מאשרת כי במהלך תקופת החל"ת לא יתקיימו יחסי עובד – מעביד בין פולירן פרופילים בע"מ לביני. 4. ככל שלא אשוב לעבודה בסיום תקופת החופשה ללא תשלום, תיחשב פעולתי כהתפטרות מרצון." התובעת הודיעה למר פחימה בהודעת 'ווטספ' כי "אני לא מקבלת היום את המכתב תביא לי אותו מחר כמו שציינת שהחל"ת הוא ממחר וכפי שציינתי לך יש לי מחר ביקורת אצל רופא". על כך השיב מר פחימה – "המכתב הוא מהיום". התובעת השיבה "אז אני יקבל אותו מחר תודה ושבוע טוב". מר פחימה השיב לתובעת "זכותך המלאה, שבוע טוב". בתגובה לכך ולאחר מספר דקות שלחה התובעת הודעה למר פחימה עם קישור לאתר 'כל זכות', משם עולה לכאורה כי עליו לקבל היתר מן הממונה על חוק עבודת נשים, וציינה – "לידיעתך". ביום 12.4.20 שלחה התובעת למר פחימה תעודת מחלה נוספת מיום 11.4.20 ועד ליום 19.4.20 שניתנה על ידי רופא מישפחה, וכן ציינה כי "בהמשך לשיחתנו מצב תקנות לשעת חרום לעובדת בהריון וכמו שצינתי לך לאחר ההתיעצות עם משרד הרוחה חייב להוציא אישור ממונה עבודה" (הדגשה אינה במקור).
בהודעה לציבור שהוצאה ביום 18.4.20 הבהירה גב' יפה סולימני, מנהלת מנהל הסדרה ואכיפה, כי "הואיל וכעת חלפו המועדים לקבלת ההקלות שחלו בחוק הביטוח הלאומי התייתר הצורך בתקנות, לעת עתה, והגורמים המוסמכים ידונו בבקשות שיהיו בפניהם". מובן שביטול התקנות לא שלל את האפשרות להוציא לחופשה ללא תשלום עובדים ועובדות שחלות לגביהם הגנות בחוק עבודת נשים, אלא שפעולה זו מכאן ולהבא טעונה היתר כדין.
על דברים אלה חזר בית הדין הארצי בעיניין גוטמן (שניתן במהלך הסגר הראשון) - "מעסיק המבקש לפטר עובדת נעדרת או עובדת שאינה נעדרת, נידרש לקבל היתר לפיטורים מהממונה. בפסיקה נקבע לעניין זה כך: 'בקשת ההיתר לפיטורים היא בעלת ערך עצמאי. היא מהוה בקרה מינהלית-שלטונית על חוקיות הפיטורים, ובכך מקדמת ומונעת פגיעה בערך השויון המגדרי במיוחד בנקודת זמן זו בו פגיעותו מוגברת. תוצאתה המעשית היא שלילת סמכותו של המעסיק לפטר את העובדת והעברתה לממונה שלו שיקול דעת אם להתיר את הפיטורים במקרה הקונקרטי... הממונה אינו בוחן רק את הקשר בין עילת הפיטורים להריון, ללידה או להורות ולהיעדרות בגינם, אלא הוא מעניק משקל גם לתכלית איסור הפיטורים על רקע ייחודיותן של תקופות אלה במעגל התעסוקה של העובדת. מכאן שתפקידו של הממונה הוא לשמש מעין גורם אובייקטיבי בהכרעת השאלה אם יש להתיר את הפיטורים בעת שבה הם מתבקשים...יש בהקפדה על הפרוצידורה של בקשת ההיתר לפיטורים ובהקפדה על הוגנות הליך קבלת ההחלטה של הממונה כדי לשפר את הסכויים שההחלטה שתתקבל בעיניינה של העובדת תהיה צודקת. יתרה מכך ייתכן שההליך עצמו אף ימנע מהאשה לפתח תחושה שהפיטורים נעשו ממניעים לא צודקים או שרירותיים, או על בסיס הפליה מטעמי הריון או הורות'" (ע"ע (ארצי) 4333-11-19 מדינת ישראל – נטלי גוטמן (29.3.20), בפיסקה 9 והציטוט שם מתוך פסקה 30 בעיניין סירטו).
...
על כן, טענות אלה נדחות.
סיכום לאור כלל האמור, התביעה מתקבלת בחלקה: בשים לב לקביעתנו שפולירן לא פיטרה את התובעת, תביעותיה של התובעת לסעדים בגין הפרת סעיף 9 לחוק עבודת נשים; תביעתה להשלמת פיצויי פיטורים ולקבלת פיצוי בגין פיטורים שלא כדין; תביעתה לפיצוי מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה – נדחות.
טענת הקיזוז שהעלתה פולירן – נדחית.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת חני אופק גנדלר (א) הרקע העובדתי (א)(1) כללי לפנינו שני ערעורים על שני פסקי דין: העירעור הראשון הוא על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (השופט אלעד שביון ונציגי הציבור מר משה בן דוד וגב' כרמלה אורן; על"ח 56788-02-21) בגדריו נדחה ערעור העובדת על החלטת הממונה מכוח חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 (להלן: הממונה וכן חוק עבודת נשים או החוק, בהתאמה) שניתנה ביום 11.1.21, בה הותרה בתנאים הפחתת שכרה.
משכך, וכחלק מהמאמץ החברתי לקדם את השיויון בין המינים ולצמצם את ההפליה על רקע הורות – נקבעו הסדרים מיוחדים בחוק עבודת נשים המיועדים להגן עליהן.
וכך נאמר: "לדידנו בקשת ההיתר לפיטורים היא בעלת ערך עצמאי. היא מהוה בקרה מינהלית-שלטונית על חוקיות הפיטורים, ובכך מקדמת ומונעת פגיעה בערך השויון המגדרי במיוחד בנקודת זמן זו בו פגיעותו מוגברת. תוצאתה המעשית היא שלילת סמכותו של המעסיק לפטר את העובדת והעברתה לממונה שלו שיקול דעת אם להתיר את הפיטורים במקרה הקונקרטי. הממונה נותן החלטתו לאחר שהוא שוקל את טענות הצדדים ליחסי העבודה, המעסיק מבקש הפיטורים מצד אחד והעובדת מצד שני. כאמור לעיל, הממונה אינו בוחן רק את הקשר בין עילת הפיטורים להריון, ללידה או להורות ולהיעדרות בגינם, אלא הוא מעניק משקל גם לתכלית איסור הפיטורים על רקע ייחודיותן של תקופות אלה במעגל התעסוקה של העובדת. מכאן שתפקידו של הממונה הוא לשמש מעין גורם אובייקטיבי בהכרעת השאלה אם יש להתיר את הפיטורים בעת שבה הם מתבקשים.
ואילו, כאשר הפגיעה שהתרתה מבוקשת ננעשה בתקופה מוגנת אך הממונה מתרשמת כי זו לא נעשתה עקב עילה מוגנת בחוק עבודת נשים, אלא לדוגמא עקב הצורך להיתמודד עם נגיף הקורונה (המצב השני) – כי אז על הממונה לבחון את האיזון המתחייב בין פגיעותן המוגברת של נשים בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה לבין עוצמת האילוצים התיפעוליים שנוצרו אצל המעסיק הקונקרטי עקב ההתמודדות האמורה.
לטעמינו, בנסיבות הענין המיוחדות הפגם שנפל אינו מהותי במידה המצדיק ביטול ההחלטה, וזאת משלושה טעמים: ראשית, החלטת הממונה לפיה כורח כלכלי עקב התפשטות נגיף הקורונה מצדיק הפחתת שכרה של העובדת מנומקת כדבעי כעולה מסעיף 35 לפסק הדין המצוטט לעיל, והראיות בהן עיינה הממונה אינן רלבאנטיות להנמקה זו. שנית, הראיות הנוספות התייחסו לטענה שהעלתה העובדת כי הוחלפה בידי אחרת.
...
לסיכום, דין ערעור העובדת כנגד פסק דינו השלישי של בית הדין האזורי בו אושרה הממונה לפטר את העובדת – להידחות.
סוף דבר - דין שני הערעורים – המופנים כנגד ההיתר להפחתת שכר העובדת וההיתר לפיטוריה – להידחות.
בנסיבות הענין לא מצאנו ממקום לחיוב בהוצאות משפט.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופטת חני אופק גנדלר (א) הרקע העובדתי (א)(1) כללי לפנינו שני ערעורים על שני פסקי דין: העירעור הראשון הוא על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (השופט אלעד שביון ונציגי הציבור מר משה בן דוד וגב' כרמלה אורן; על"ח 56788-02-21) בגדריו נדחה ערעור העובדת על החלטת הממונה מכוח חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 (להלן: הממונה וכן חוק עבודת נשים או החוק, בהתאמה) שניתנה ביום 11.1.21, בה הותרה בתנאים הפחתת שכרה.
משכך, וכחלק מהמאמץ החברתי לקדם את השיויון בין המינים ולצמצם את ההפליה על רקע הורות – נקבעו הסדרים מיוחדים בחוק עבודת נשים המיועדים להגן עליהן.
וכך נאמר: "לדידנו בקשת ההיתר לפיטורים היא בעלת ערך עצמאי. היא מהוה בקרה מינהלית-שלטונית על חוקיות הפיטורים, ובכך מקדמת ומונעת פגיעה בערך השויון המגדרי במיוחד בנקודת זמן זו בו פגיעותו מוגברת. תוצאתה המעשית היא שלילת סמכותו של המעסיק לפטר את העובדת והעברתה לממונה שלו שיקול דעת אם להתיר את הפיטורים במקרה הקונקרטי. הממונה נותן החלטתו לאחר שהוא שוקל את טענות הצדדים ליחסי העבודה, המעסיק מבקש הפיטורים מצד אחד והעובדת מצד שני. כאמור לעיל, הממונה אינו בוחן רק את הקשר בין עילת הפיטורים להריון, ללידה או להורות ולהיעדרות בגינם, אלא הוא מעניק משקל גם לתכלית איסור הפיטורים על רקע ייחודיותן של תקופות אלה במעגל התעסוקה של העובדת. מכאן שתפקידו של הממונה הוא לשמש מעין גורם אובייקטיבי בהכרעת השאלה אם יש להתיר את הפיטורים בעת שבה הם מתבקשים.
ואילו, כאשר הפגיעה שהתרתה מבוקשת ננעשה בתקופה מוגנת אך הממונה מתרשמת כי זו לא נעשתה עקב עילה מוגנת בחוק עבודת נשים, אלא לדוגמא עקב הצורך להיתמודד עם נגיף הקורונה (המצב השני) – כי אז על הממונה לבחון את האיזון המתחייב בין פגיעותן המוגברת של נשים בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה לבין עוצמת האילוצים התיפעוליים שנוצרו אצל המעסיק הקונקרטי עקב ההתמודדות האמורה.
לטעמינו, בנסיבות הענין המיוחדות הפגם שנפל אינו מהותי במידה המצדיק ביטול ההחלטה, וזאת משלושה טעמים: ראשית, החלטת הממונה לפיה כורח כלכלי עקב התפשטות נגיף הקורונה מצדיק הפחתת שכרה של העובדת מנומקת כדבעי כעולה מסעיף 35 לפסק הדין המצוטט לעיל, והראיות בהן עיינה הממונה אינן רלבאנטיות להנמקה זו. שנית, הראיות הנוספות התייחסו לטענה שהעלתה העובדת כי הוחלפה בידי אחרת.
...
לסיכום, דין ערעור העובדת כנגד פסק דינו השלישי של בית הדין האזורי בו אושרה הממונה לפטר את העובדת – להידחות.
סוף דבר - דין שני הערעורים – המופנים כנגד ההיתר להפחתת שכר העובדת וההיתר לפיטוריה – להידחות.
בנסיבות הענין לא מצאנו ממקום לחיוב בהוצאות משפט.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו