כמו כן החלטתי לקבל את העירעור, לבטל את ההחלטות קמא – זאת של בית המשפט המחוזי וזאת של בית המשפט לעינייני מישפחה – ולקבוע כי הסמכות העניינית לידון ולהכריע בתוקפו של הסכם הגירושין נתונה בידי בית הדין הרבני.
לזאת אוסיף הבהרה חשובה אשר ניתנה על ידי השופט נ' הנדל (כתוארו אז) בבג"ץ 5105/19 פלונית נ' בית הדין השרעי עכו, פסקה 5 (19.4.2021):
"[...] כאשר צד להסכם שקבל תוקף של פסק דין מבקש את ביטולו בשל פגם שנפל בהסכם עצמו – דוגמאת עושק, כפייה או הטעה – עליו לעשות זאת באמצעות הגשת תובענה חדשה לערכאה בה ניתן פסק הדין, ולא באמצעות מסלול העירעור הרגיל, הרלוואנטי רק לפגמים שנפלו בהליכי המשפט, לרבות בסדרי הדין. [...] ממילא, אין בויתור על זכות העירעור כדי להשליך על תביעת הביטול, ולהצדיק את השהוי בהגשתה, שכן מדובר בשני מסלולים מקבילים ועצמאיים." (ההדגשה הוספה והציטוטים הפנימיים הוסרו – א.ש.).
מנגד, הגיש המבקש בקשה מקדמית למחיקת התביעה מחמת חוסר סמכות עניינית של בית המשפט לעינייני מישפחה.
...
לאחר עיון בכתובים אשר הונחו לפניי על ידי בעלי הדין, החלטתי לדון בבקשה דנן כבערעור במסגרת סמכויותיי לפי סעיף 26(4) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, ותקנות 149(2)(ב) ו-138(א)(5) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018.
כמו כן החלטתי לקבל את הערעור, לבטל את ההחלטות קמא – זאת של בית המשפט המחוזי וזאת של בית המשפט לענייני משפחה – ולקבוע כי הסמכות העניינית לדון ולהכריע בתוקפו של הסכם הגירושין נתונה בידי בית הדין הרבני.
לאור כללי הסמכות העניינית, אשר נמצאים עמנו מקדמת דנא, סבורני כי בקביעתו אחרונה זו של בית המשפט המחוזי נפלה שגגה.
הערעור מתקבל אפוא, וההחלטות קמא מבוטלות בזאת.
אני קובע כי הסמכות לדון בכל טענות המשיבה בדבר זכאותה לביטולו של הסכם הגירושין ובטלות ההליך אשר התקיים בבית הדין הרבני מסורה לבית הדין הרבני, ולו בלבד.