מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול החלטת בית דין דתי

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לביטול החלטה של בית הדין לממונות שליד הרבנות הראשית והמועצה הדתית בירושלים (כב' הדיינים הרב מיכאל שינמן, הרב משה שור והרב ירון כהן) מיום 3.12.2017 (להלן: "ההחלטה") שניתנה כהבהרה לפסק הבוררות שניתן על ידי אותו בית דין ביום 26.6.2017 (להלן: "פסק הבוררות").
...
אשר על כן, הבקשה לביטול פסק הבוררות נדחית.
התוצאה היא כי הבקשה נדחית בחלקה (בכל הנוגע לפסק הבוררות) ונמחקת בחלקה (בכל הנוגע להחלטה).
המבקש ישלם למשיב הוצאות בסך של 4,000 ₪.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 15(ד)(4) לחוק היסוד מעגן את סמכותו של בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, "לתת צוים לבתי דין דתיים לידון בענין פלוני לפי סמכותם או להמנע מלדון או מלהוסיף ולדון בענין פלוני שלא לפי סמכותם; ובילבד שלא ייזקק בית המשפט לבקשה לפי פסקה זו אם המבקש לא עורר את שאלת הסמכות בהזדמנות הראשונה שהיתה לו; ואם לא היתה לו היזדמנות סבירה לעורר שאלת הסמכות עד שניתנה החלטה על ידי בית הדין הדתי, רשאי בית המשפט לבטל דיון שנתקיים או החלטה שניתנה על ידי בית הדין הדתי ללא סמכות". על פני הדברים נראה, כי גישתו של הועד לפתחו של בית משפט זה, תלויה בקביעה עובדתית, אם העלה הועד את טענת חוסר הסמכות ב'היזדמנות הראשונה', אם לאו.
...
לכאורה, משמצאנו שטענת חוסר הסמכות לא נטענה בהזדמנות הראשונה, ידינו כבולות; סעיף 15(ד)(4) מגביל את אפשרותנו ליתן צו לבתי הדין הדתיים במצב דברים שכזה.
אשר לשאלה אם סמכות זו היא יחודית או מקבילה, נחה דעתי כי מדובר בסמכות יחודית.
כאמור בפסקה 17 לעיל, סוגיה זו לא נדרשה לשם הכרעה בשאלה אם היתה לבית הדין סמכות לדון בענייני ההקדש, אולם יש בה כדי לחזק את המסקנה, כי החריגה מסמכות בענייננו היא מהותית ויורדת לשורש העניין.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

(4) לתת צוים לבתי דין דתיים לידון בענין פלוני לפי סמכותם או להמנע מלדון או מלהוסיף ולדון בענין פלוני שלא לפי סמכותם; ובילבד שלא ייזקק בית המשפט לבקשה לפי פסקה זו אם המבקש לא עורר את שאלת הסמכות בהזדמנות הראשונה שהיתה לו; ואם לא היתה לו היזדמנות סבירה לעורר שאלת הסמכות עד שניתנה החלטה על ידי בית הדין הדתי, רשאי בית המשפט לבטל דיון שנתקיים או החלטה שניתנה על ידי בית הדין הדתי ללא סמכות.
...
על אחת כמה וכמה שיש להימנע מכך כאשר שינוי ההלכה נעשה בדרך של רוב מצומצם של שניים מול אחד (כדברי השופט אור בעניין חוסאם דלעיל), וכפי שכתב השופט בדימוס א' ברק: "עצם העובדה שבידי הכוח לסטות – שהרי הרוב בהרכב החדש גורס כמוני – אינה מובילה למסקנה שיש לנצל כוח זה" (שופט בחברה דמוקרטית (2004), עמ' 301).
כפי שביארנו, מסקנתנו היא כי בית הדין הרבני מוסמך לדון במזונות ילדים שנכרכו, על אף פרשנותו המצמצמת של כבוד השופט מזוז, המונעת דיון מלא וכולל במזונות הילדים בכריכה בבית הדין הרבני – וזאת, הן משום שפרשנות מחודשת זו נאמרה כדעת יחיד שאליה לא הצטרפו לא כבוד השופט הנדל ואף לא כבוד השופט קרא; והן משום שמדובר בהליך בע"מ המופנה כלפי בית המשפט ועל פי סעיף 20(א) לחוק-יסוד: השפיטה, מחייב "על בית משפט" ולא בית דין דתי.
מסקנה ומתן הוראות לאור כל האמור בהרחבה לעיל וכפי שכתבנו בפתח דברינו, בית הדין דוחה את הערעור וקובע כי בסמכות בית הדין הרבני לדון בתביעת מזונות הילדים אשר כרכה האישה לתביעת הגירושין שהגישה, ומחזירה להמשך טיפולו של בית הדין האזורי.

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

זוהי בקשה לקיים דיון נוסף על פסק דינו של בית משפט זה (השופטים ד' ברק-ארז, י' אלרון וח' כבוב) בבג"ץ 5306/22 מיום 2.11.2022 (להלן: פסק הדין), אשר דחה על הסף את עתירת המבקש לביטול החלטות אשר ניתנו בעיניינו על ידי המשיבים 2-1 – בית הדין הרבני הגדול ובית הדין הרבני האיזורי בחיפה (להלן: בית הדין האיזורי).
המבקש סבור כי בהעדר היתייחסות לטענתו נקבעה בפסק הדין הלכה חדשה, "המקימה סמכות שיפוט לבתי הדין הדתיים לידון בשלילת זכויות יסוד של האזרח", באופן שמנוגד להלכות קודמות של בית משפט זה. עוד טוען המבקש כי בפסק הדין נפלו משגים שונים, ומוסיף כי דחיית בקשתו תוביל לפגיעה קשה בו ותיטול ממנו את הזכות להשפיע על חיי ילדיו.
...
על רקע האמור, הגישה המשיבה בקשה לבית הדין האזורי שבה ביקשה כי תינתן לה הרשאה "לפעול לכל צורך לצרכי הקטינים, אם בפן הרפואי ואם בפן הרגשי ואם בפן של החלטות חינוכיות". ביום 2.5.2021 קבע בית הדין האזורי כי המבקש זכאי להגיב לבקשה, אולם "בשלב זה" הבקשה תתקבל ויינתן לה תוקף של פסק דין (להלן: ההחלטה הראשונה).
לאחר עיון בפסק הדין ובטענות המבקש, באתי לידי מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

סעיף 15(ד)(4) לחוק יסוד: השפיטה קובע כי בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, מוסמך בית משפט זה, בין השאר: "לתת צוים לבתי דין דתיים לידון בענין פלוני לפי סמכותם או להמנע מלדון או מלהוסיף ולדון בענין פלוני שלא לפי סמכותם; ובילבד שלא ייזקק בית המשפט לבקשה לפי פסקה זו אם המבקש לא עורר את שאלת הסמכות בהזדמנות הראשונה שהיתה לו; ואם לא היתה לו היזדמנות סבירה לעורר שאלת הסמכות עד שניתנה החלטה על ידי בית הדין הדתי, רשאי בית המשפט לבטל דיון שנתקיים או החלטה שניתנה על ידי בית הדין הדתי ללא סמכות" (ההדגשות הוספו – ח' כ').
...
לאמור – מקובלת עליי מסקנת בית הדין הרבני הגדול כי אין ענייננו דומה למצב בו "בעלי דין נמצאים בעיצומו של הליך, והתובע גודע את ההליך באיבו כדי להימנע מתוצאה צפויה שאינה נוחה לו". בסופו של יום, התביעה בבית המשפט לענייני משפחה נמחקה בטרם הוגשו תצהירים, ואף טרם נפרשה במלואה יריעת המחלוקת בין הצדדים.
בשולי הדברים אציין, כי מקובלת עליי טענת היועץ לפיה סוגיית היקף סמכותו של בית הדין הרבני האזורי טרם התבררה, ומשכך מצאתי להעיר, בבחינת למעלה מן הצורך, כי בשלב זה אף לא ניתן להכריע בדבר אופייה של התביעה שהגישה המשיבה לבית הדין הרבני האזורי או לקבוע אם מדובר באותה תביעה שהוגשה לבית המשפט לענייני משפחה.
סוף דבר לא מצאתי עילה להתערבות בהחלטתו של בית הדין הרבני הגדול לפיה בית הדין הרבני האזורי רכש סמכות לדון בתביעה שהגישה המשיבה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו