עד אז עברה היא גלגולים מספר ובהם פסק-דין, שניתן בהיעדר-הגנה ואחר כך בוטל; כתב-הגנה, שהוגש בשל שגגה בהחלטתו של כבוד הרשם של בית-משפט זה ונידרש להחליפו בבקשה להרשות היתגוננות ובהמשך צורך לתקן את הבקשה הזו לפי הוראות-הדין.
במסמך השני, "הסכם המימון", נקבע אחרת: אחוז אחד של ריבית ישולם בכל מקרה, מדי חודש בחודשו מיום-הרכישה ועד לפרעון-החוב.
המסקנה, לכאורה, עגומה מבחינתה של פרשת-התביעה: מה מהימנות יש למסמך-היתחשבנות, המתיימר להקיף את מכלול-החובות אך מתגלה חלקי וחסר? מי לידך יתקע כי מה, שכן נכתב בו, הוא מהימן? אם תאמר, מן העבר האחר, כי המסמך משקף נכונה את מערך-היחסים הכספי שבין הצדדים, על כורחך נימצאת קובע כי במועד-עריכתו כבר לא עמדו בין השניים מרכיביו השני, השלישי, הרביעי והחמישי של החוב הנטען.
הסעיף השני להסכם, בנוסחו המוקדם שכונה "הסכם עבודה" קבע: "במידה וחיים ורסנו לא עומד בהתחייבות להחזר חוב בעד הסחורות, תוך 60 יום מיום הקניה יחול על חיים ורסנו ריבית של 1% לחודש כמקובל". הנוסח המהוקצע, בסעיף השני ל"הסכם המימון", כלל תניה זהה: "מר ורסנו מתחייב לשלם למר משה כהן את סכומי הרכישה תוך 60 ימים מיום הרכישה". לאימוֹר, לתובע עמדה הזכות לידרוש את התשלום בגין שווייה של הסחורה, שהוא מסר לנתבע, בחלוף חודשיים ממועד-המסירה.
...
מסקנה זו עלתה שוב ושוב – "חד משמעית", כפי שנוהגים לומר היום – מחקירתו הנגדית של התובע.
התוצאה
אני מקבל את התביעה, נגד נתבע 1 בלבד, במרכיב הראשון, ההולך אחר "מסמך-ההתחשבנות"; ודוחה אותה ביתר-המרכיבים, בין מחמתה של התיישנות ובין משום שלא הוּכחה.
שלישית ישלם הנתבע שכר-טרחה של עורך-דין ואותו אני מעמיד על סך, כולל מע"מ, של 8,700 ש"ח. סכום זה נמוך מן הנקוב בכללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), התש"ס-2000 ושתי סיבות הן להפחתתו: הפער הניכר בין סכומה המקורי של התביעה לבין הסכום שנפסק; והאורח המכביד בעליל שבו נוהלה פרשת-התביעה, כמוסבר לאורכו של פסק-דין זה. את הסכום הכולל – 188,906 ש"ח – ישלם נתבע 1 לתובע בתוך 15 ימים מיום, שקיבל לידיו פסק-דין זה. איחור יוסיף הפרשי-הצמדה וריבית לפי החוק האמור, מיום-החיוב שקבעתי ועד למועד-התשלום בפועל.