מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביטול הוצאות משפט שנפסקו בערכאה ראשונה בגלל קבלת ערעור

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כך, צוין כי פסיקת פיצוי לנאשם שזוכּה עלולה לרפות את ידי התביעה ולהרתיע אותה מקיום חובתה, להטיל נטל כבד על הקופה הציבורית, ליגרור הליכים משפטיים שיגבירו את העומס על מערכת המשפט ואף לגרום לנאשמים לנהל את הגנתם באופן בלתי ראוי (עניין דבש, בפיסקה 40 והאסמכתאות שם; לעניין השיקול התקציבי ראו גם עניין רייש, בפיסקה 7, שם נקבע כי אילמלא שיקול זה, "ראוי היה להרחיב את הזכות להוצאות ולפצוי לכל נאשם שיצא זכאי בדינו").
עמד על כך בית משפט זה בעיניין דוויק, שעסק בפרשנותה של תקנה 2: "על הליך זה [בקשה לפצוי לפי סעיף 80 – י"ע] להתנהל במהירות וביעילות ולהעניק לנאשם שזוכה פיצויים המגיעים לו, אם מגיעים, כפועל יוצא מזיכויו. אין להופכו להליך החוזר על המשפט הפלילי מחדש. דיון במותב שדן בתיק ומכיר את החומר חוסך בזמן, במאמץ, בכוח שפוטי ובכסף, בלי שיש בכך כדי לפגוע בזכויות הנאשם שזוכה בעירעור. החומר הראייתי בהליך הפלילי ופסק-הדין המזכה מהוים תשתית להכרעה בבקשה. מתוך חומר זה על בית-המשפט להסיק אם לא היה יסוד לאשמה או אם קיימות נסיבות אחרות המצדיקות פסיקת פיצויים. ניתן לומר, כי המותב שדן בעיניינו של הנאשם בערכאה הראשונה הוא הפורום הטבעי ביותר והיעיל ביותר לידון בבקשה לפיצויים" (בפיסקה 7).
לפיכך, לוּ תשמע דעתי, אציע לקבל את ערעור המדינה, ולהורות על ביטול הפיצויים שנפסקו לדמיס ולסטניסלב בערכאות קמא מכוח סעיף 80 לחוק.
...
בית המשפט המחוזי עמד על כך שהמשיבים לא הגישו בקשה לפי סעיף 80 לבית המשפט שדן בהליך הפלילי בעניינם, אך ביקשו במסגרת תביעותיהם האזרחיות פיצוי "לפי התקנות". נקבע כי לנוכח ההקשר והסכומים שנתבעו ברור כי כוונתם הייתה לתקנות תקנות הפיצויים, כך שאין לקבל את טענת המדינה שנשללה ממנה הזכות להתגונן בהקשר זה. בית המשפט קבע שמקובלת עליו מסקנת בית משפט השלום כי לנוכח פסק הדין בעניין סעד, ניתן להעניק למשיבים פיצוי לפי סעיף 80 גם במסגרת תביעה אזרחית.
לסיכום, אני סבור כאמור כי אין לשונו של סעיף 80(א) לחוק סובלת פרשנות לפיה בית משפט בהליך אזרחי רשאי לפסוק פיצוי והוצאות הגנה.
גם אין בכוחה של הוראת תקנה 5 כדי לשנות ממסקנה זו. המסקנה מתבקשת גם מכל הטעמים המפורטים לעיל, כמו גם מהטעמים אותם ציינה חברתי בחוות דעתה.
סופו של דבר כאמור, אני מצטרף לחוות דעתה של חברתי השופטת וילנר.

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

לו תישמע דעתי, היינו על כן מקבלים את העירעור ומורים על השבת התיק לבית המשפט לעינייני מישפחה לצורך קביעת הקף זכאותה של המערערת לאיזון משאבים ביחס לנכסים שהניבה פעילותו העסקית של המשיב בסין עובר לחתימה על הסכם הגירושין.
כמו כן, היינו מורים כי ההוצאות שנפסקו לחובתה של המערערת בבית המשפט לעינייני מישפחה ובבית המשפט המחוזי יבוטלו, וכי במכלול הנסיבות לא יינתן צו להוצאות בערכאתנו.
כפי שיפורט להלן, איני סבור כי המקרה דנן בא בגדר אמת מידה זו. שאלת קיומה והיקפה של חובת גילוי בין בני זוג בנושאים כלכליים, ובכלל זאת אגב חלוקת הרכוש המשותף, נדונה מספר פעמים לפני בית משפט זה, ודומה כי טרם נאמרה בהקשר זה המילה האחרונה (בע"ם 5827/19 פלוני נ' פלונית, פסקה 47 לפסק הדין של השופטת י' וילנר, פסקה 7 לפסק דיני ופסקה 8(ב) לפסק הדין של השופט נ' סולברג (16.8.2021); ע"א 1581/92 ולנטין נ' ולנטין, פ"ד מט(3) 441, 455-454 (1995); ע"א 643/83 דומב נ' דומב, פ"ד מ(3) 792, 796 (1986); כן ראו: שחר ליפשיץ "הסדרת החוזה הזוגי במשפט הישראלי: מתוה ראשוני" קרית המשפט ד 271, 338-336 (התשס"ד); **** פרידמן ונילי כהן חוזים כרך ב 842 (1992)).
...
ת המשנה לנשיאה ע' פוגלמן: עיינתי בחוות דעתה המנומקת של חברתי השופטת ד' ברק-ארז, אך אין בידי להצטרף אליה ולשיטתי דינה של בקשת הרשות לערער להידחות.
משכך, דין הבקשה למתן רשות ערעור להידחות, וזאת מבלי שנדרש לשאלות משפטיות, שאינן נחוצות להכרעה במקרה דנן.
הוחלט בדעת רוב של המשנה לנשיאה ע' פוגלמן והשופט ע' גרוסקופף, כנגד דעתה החולקת של השופטת ד' ברק-ארז, כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהחלטה הראשונה לא היתייחס בית משפט קמא לתביעה האישית.
חיוב בהוצאות ככלל ערכאת העירעור לא תתערב בגובה הוצאות המשפט שנפסקו על ידי הערכאה הדיונית (ע"א 04 / 9535 סיעת "ביאליק 10" ואח' נ. סיעת "יש עתיד לביאליק" ואח' (16.6.2005)) .
חזקה על בית משפט קמא שאם יידרש לפסוק הוצאות בתום ההליך לחובת המערערים יביא בכלל שיקוליו גם את ההוצאות שנפסקו עד כה. סוף דבר אנו מקבלות את העירעור בחלקו.
בית משפט קמא ידון גם בתביעה האישית של בועז, הקביעה כי המערערים הודו בחוב החברה לעזרא, מבוטלת ובית המשפט יידרש לה לאחר שמיעת הראיות.
...
אנו סבורות שאין מדובר בנושא אחד או באותן נסיבות ועל כן דין הטענה להידחות.
בסעיף 15 בהחלטה נכתב כי התוצאה היא שתביעת החברה תמשיך להתנהל על סך 674,415 ₪.
חזקה על בית משפט קמא שאם יידרש לפסוק הוצאות בתום ההליך לחובת המערערים יביא בכלל שיקוליו גם את ההוצאות שנפסקו עד כה. סוף דבר אנו מקבלות את הערעור בחלקו.

בהליך רשות ערעור על רשם ההוצאה לפועל (רער"צ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל בתל אביב (כב' הרשמת הילה דקל צמח) בתיק 529976-05-02 מיום 7.12.2022 שבה נקבע כי אין עילה לעידכון נוסף של סכום החוב בעקבות קבלת ערעור על פסק הדין שלביצועו ניפתח התיק.
ביום 28.9.2022, לאחר שהוגשה תשובת המשיבה, הוריתי על השבת העניין לרשמת הנכבדה כדי שתנמק את האופן שבו בוצע החישוב כך שיוכל לעמוד לבקורת של ערכאת העירעור, וכן תחליט אם להדרש לחוות הדעת שהוגשה לראשונה לערכאת העירעור.
היא קבעה שפסק הדין בעירעור הפחית את קרן החוב, אך לא ביטל את רכיב ההוצאות שנפסק בערכאה קמא, ולכן אין עילה לביטול סכום זה. אשר לעקרונות החישוב קבעה הרשמת שקרן ההוצאות בסך 20,000 ש"ח שוערכה כך שהתווספו לה הפרישי הצמדה וריבית משפטית עד לתאריך פסק הדין של בית המשפט המחוזי (19.9.2019) ולאחר מכן ריבית פיגורים.
מהחלטת הרשמת עולה לכאורה שמדור כספים רשם את קרן החוב בתיק הוצאה לפועל (לאחר קבלת העירעור) על סך של 479,845 ש"ח. לא ברור מה מקורו של סכום זה שעה שבית המשפט העליון הורה שסכום הקרן צריך היה לעמוד על 481,784 ש"ח (בצרוף הפרישי הצמדה וריבית "רגילה" מיום 27.2.2013).
...
דיון והכרעה לאחר העיון, מצאתי שדין הבקשה לרשות ערעור להידחות.
יישום הלכה זו בענייננו מוליך למסקנה שלא נפלה טעות בהחלטת הרשמת.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, הבקשה לרשות ערעור נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

מכל האמור, התבקש להורות על "ביטול החלטות ועדת הערר (ולמעשה לאמץ את חוות דעת השמאית המייעצת במלואה)". לחילופין התבקש להורות כי העניין יושב לשמאית המייעצת שתיקבע את מידת הפגיעה בגין החנייה, ותנמק את שווי המקרקעין במצב קודם בשל הטענה לקרבה למבנה ציבור, ובנוסף התבקש לפסוק למערערים החזר הוצאות ריאליות.
ואולם אני מוצא כי יש בכך שטענת הרכב חסר מועלית לראשונה במסגרת ערכאת העירעור כאן, כדי להשליך על שאלת הטלת הוצאות משפט בהליך הנוכחי.
במסגרת ההחלטה השניה של הועדה, מיום 19.3.23, נפסקו לזכות המערערים הוצאות משפט בשל כך שעל פי ההחלטה הראשונה היתקבל הערר בחלקו.
...
לטענת המערערים, שמאי מייעץ נמצא בעמדה מקצועית עדיפה על ועדת הערר, אין זה תפקידה של הוועדה לבדוק את נכונות ההחלטה השמאית, אלא את תקינות וסבירות מהלכי גיבושה, די לוועדה שתשכנע כי השומה לא נערכה בחלל ריק, וכי היא נסמכת על מגוון מקורות מידע ובסיס נתונים מספיק וראוי, ואפילו אם נפלו טעויות בשומה מכרעת אין להתערב בה. ביחס לקרבה לחניה נטען כי שגתה ועדת הערר משקבעה כי על מנת לקבוע ירידת ערך בגין תוספת החניה יש לצרף חוות דעת שתבסס את הפגיעה, כי מחדל בהסתמכות על חוות דעת אינו מוביל למסקנה בדבר העדר פגיעה, וכי הוועדה הפכה בין נטלי ההוכחה לבין הפונקציה אותה ממלא שמאי מייעץ, ונקלעה לטעות.
סבורני, כי העלאת הטענה באופן זה הינה בעייתית, וההתייחסות אליה תהיה בשלב בחינת הטלת הוצאות משפט.
לאור כל האמור, ההחלטה השנייה של ועדת הערר, לעניין ההוצאות, הינה החלטה הנובעת מההחלטה הראשונה, קשורה אליה ישירות ומשלימה אותה, ומהווה חלק בלתי נפרד ממנה.
אין מקום להטלת הוצאות לזכות המערערים, לאור כך שבחרו לא להעלות בפני ועדת הערר את טענת ההרכב החסר והעלו אותה רק במסגרת ערעור זה. שקלתי הטלת הוצאות על המשיבה 2, בהמשך להחלטות קודמות בעניין התנהלותה, ואולם לאור התוצאה, אינני מוצא לנכון להטיל הוצאות בגין כך. אשר על כן, אני מורה כדלקמן: החלטת ועדת הערר מיום 9.2.23 בטלה מעיקרא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו