השאלות הטעונות הכרעה
חשוב להקדים ולהדגיש, כי אין מחלוקת על כך שבעת רישום העותרים 3-2 כאזרחים ישראלים נימסר מלוא המידע וכי לא נעשה מצידם או מטעמם כל מעשה פסול אשר הוביל לרישומם כאזרחים ישראלים.
ביום 3.8.2021 הגיע העותר עם בנו, העותר 2, אל לישכת המשיבה ובקש להנפיק לו תעודת זהות ראשונה.
"... בבירור נוסף שנערך נמצא כי הנידון נולדו לאביהם [העותר]... שנולד מחוץ לישראל דור ראשון, וילדיו שבסימוכין נולדו דור שני מחוץ לשטחי ישראל ולפיכך, רשומם כאזרחים ישראליים, נעשה בחוסר סמכות, וזאת מאחר ונולדו דור שני בחו"ל (ראה סעיף 4 לחוק האזרחות) ורישומם בקובץ מירשם האוכלוסין בטעות יסודו. לפיכך, על פניו, רישום זה בטל מעקרו".
על החלטה זו הוגשה ביום 11.9.2022 העתירה הנדונה.
אגב דיון זה, העלה בית המשפט (כבוד השופט י' זמיר) את השאלה כיצד יש לנהוג במצב שבו התברר כי האזרחות ניתנה "בגלל טעות או רשלנות של עובד במשרד הפנים". כך הוצגה השאלה, אשר נותרה ללא מענה (שם, פסקה 9):
"במהלך הדיון במקרה שלפנינו עלתה שוב השאלה, אם הדרך שנקבעה בסעיף 11(ב) לחוק הכניסה לישראל היא הדרך היחידה לביטול אשרת עולה ותעודת עולה, ואם הדרך שנקבעה בסעיף 11(ג) לחוק האזרחות היא הדרך היחידה לביטול אזרחות. למשל, נניח שאדם קיבל אזרחות מכוח חוק השבות על יסוד הנחה שהוא יהודי. לימים התברר כי אותו אדם אינו יהודי, וכי האזרחות ניתנה לו בשעתו, אף שאינו יהודי, בגלל טעות או רשלנות של עובד במשרד הפנים. האם ניתן לבטל את האזרחות שהוענקה לו? לפי סעיף 11(ב) לחוק הכניסה לישראל רשאי שר הפנים לבטל אשרת עולה ותעודת עולה אם הושגו על-ידי מתן ידיעות כוזבות. כך גם, לפי סעיף 11(ג) לחוק האזרחות, לגבי ביטול אזרחות. אולם, כפי שהתברר, אותו אדם לא נתבקש כלל להודיע אם הוא יהודי, בפועל הוא לא אמר דבר בעיניין זה, ולפיכך אין לומר עליו שמסר ידיעה כוזבת. לכן, נראה שאין יסוד לשלול את האשרה, את התעודה או את האזרחות של אותו אדם לפי חוק הכניסה לישראל או לפי חוק האזרחות. האם המסקנה היא שאין כל דרך לבטל את האזרחות של אדם זה? אכן שאלה היא. השאלה היא, אם ניתן לומר במקרה כזה שאפשר לבטל את האשרה, את התעודה או את האזרחות מכוח סעיף 15 לחוק הפרשנות, שכן במקרה כזה אין לומר שכוונה אחרת משתמעת מחוק האזרחות או מחוק הכניסה לישראל. אך בנסיבות המקרה שלפנינו אין צורך, ואף אין זה ראוי, שבית-המשפט ידון בשאלה זאת ויכריע בה, בעיקר כיוון ששר הפנים לא טען, בתשובתו לעתירה, שהוא מוסמך לבטל אזרחות גם בדרך אחרת, ולכן העותר אף לא היתייחס לשאלה זאת".
שאלה זו עלתה לנוכח קביעת בית המשפט כי ככלל, ניתן לבטל אזרחות בדיעבד.
כך נקבע לפני למעלה מחצי יובל:
"אכן, הפסיקה הישנה של בית-משפט זה, שהלכה בעקבות הפסיקה הישנה של בית המשפט באנגליה, ציירה את חוסר הסמכות ואת הבטלות המוחלטת כאילו הם שניים שהיו לאחד, ויותר אין לנתק ביניהם. אך זה שנים שהפסיקה, בישראל ובאנגליה, התפתחה והשתנתה. במקום ההבחנה החדה שבין בטלות (void) שהיא פועל יוצא של חוסר סמכות, לבין נפסדות (voidable) שהיא פועל יוצא של טעות בתחום הסמכות, בא לעולם המבחן של בטלות יחסית. לפי מבחן זה יש להבדיל בין הפגם לבין הנפקות. הכלל הקובע מה מותר ומה אסור נמצא במישור אחד, ואילו הסעד על הפרת הכלל נמצא במישור אחר. בכל מישור פועלת מערכת שיקולים מיוחדת התואמת את הצרכים והמטרות באותו מישור. לכן אין לשלול את האפשרות שחוסר סמכות לא יוביל בהכרח לבטלות מוחלטת. חוסר סמכות ובטלות מוחלטת אינם תאומי סיאם. ואם היו כך בעבר, אין הכרח שיהיו כך כיום. כיום ניתן להפריד גם בין תאומי סיאם. כך הוא הדין לגבי החלטות מינהליות... ואם יטען מי שיטען כי תורה זאת תופסת רק לגבי פגם שאינו מסווג כחריגה מסמכות, אשיב ואומר כי אין הכרח בכך ואף אין היגיון בכך. להפך, תורת הבטלות היחסית התפתחה בעיקר כדי לפרק את המשוואה האומרת כי חוסר סמכות שווה בטלות מוחלטת, לאחר שהתברר כי ניזקה של משוואה זאת עולה על תועלתה" (ההדגשה אינה במקור) (ע"פ 866/95 סוסן נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(1) 793 (1996), כבוד השופט י' זמיר, עמ' 816).
...
אגב דיון זה, העלה בית המשפט (כבוד השופט י' זמיר) את השאלה כיצד יש לנהוג במצב שבו התברר כי האזרחות ניתנה "בגלל טעות או רשלנות של עובד במשרד הפנים". כך הוצגה השאלה, אשר נותרה ללא מענה (שם, פסקה 9):
"במהלך הדיון במקרה שלפנינו עלתה שוב השאלה, אם הדרך שנקבעה בסעיף 11(ב) לחוק הכניסה לישראל היא הדרך היחידה לביטול אשרת עולה ותעודת עולה, ואם הדרך שנקבעה בסעיף 11(ג) לחוק האזרחות היא הדרך היחידה לביטול אזרחות. למשל, נניח שאדם קיבל אזרחות מכוח חוק השבות על יסוד הנחה שהוא יהודי. לימים התברר כי אותו אדם אינו יהודי, וכי האזרחות ניתנה לו בשעתו, אף שאינו יהודי, בגלל טעות או רשלנות של עובד במשרד הפנים. האם ניתן לבטל את האזרחות שהוענקה לו? לפי סעיף 11(ב) לחוק הכניסה לישראל רשאי שר הפנים לבטל אשרת עולה ותעודת עולה אם הושגו על-ידי מתן ידיעות כוזבות. כך גם, לפי סעיף 11(ג) לחוק האזרחות, לגבי ביטול אזרחות. אולם, כפי שהתברר, אותו אדם לא נתבקש כלל להודיע אם הוא יהודי, בפועל הוא לא אמר דבר בעניין זה, ולפיכך אין לומר עליו שמסר ידיעה כוזבת. לכן, נראה שאין יסוד לשלול את האשרה, את התעודה או את האזרחות של אותו אדם לפי חוק הכניסה לישראל או לפי חוק האזרחות. האם המסקנה היא שאין כל דרך לבטל את האזרחות של אדם זה? אכן שאלה היא. השאלה היא, אם ניתן לומר במקרה כזה שאפשר לבטל את האשרה, את התעודה או את האזרחות מכוח סעיף 15 לחוק הפרשנות, שכן במקרה כזה אין לומר שכוונה אחרת משתמעת מחוק האזרחות או מחוק הכניסה לישראל. אך בנסיבות המקרה שלפנינו אין צורך, ואף אין זה ראוי, שבית-המשפט ידון בשאלה זאת ויכריע בה, בעיקר כיוון ששר הפנים לא טען, בתשובתו לעתירה, שהוא מוסמך לבטל אזרחות גם בדרך אחרת, ולכן העותר אף לא התייחס לשאלה זאת".
שאלה זו עלתה לנוכח קביעת בית המשפט כי ככלל, ניתן לבטל אזרחות בדיעבד.
מהטעמים אשר עליהם נעמוד עתה, הגענו לכלל מסקנה כי שיקולי צדק וכן מתן משקל למידת הסתמכותם של העותרים על רישומם כאזרחים ישראלים תומכים בתוצאה של אי ביטול רישום זה. כך ביחוד לנוכח העובדה שבנסיבות הנדונות תוצאה זו אינה עומדת באופן מובהק בניגוד לאינטרס הציבורי שלפיו אזרחות תינתן רק למי שזכאי על-פי החוק לקבלה.
לא רק שישנה הצדקה לשקול את חלוף הזמן, את הסתמכותם ואת הסתמכות משפחתם על מעמדם זה, אלא שאילו ביטול אזרחותם היה מתבקש על-פי הוראות סעיף 11 בחוק האזרחות, לא מן הנמנע כי הבקשה הייתה נדחית על הסף מחמת השיהוי הרב שחל בהגשת הבקשה (על-פי סעיף 11(ד3)(2) בחוק האזרחות).
מהטעמים האמורים, דומה כי בחינת הנסיבות בהתאם למבחן הבטלות היחסית מוביל למסקנה כי אין הצדקה לביטול אזרחותם של העותרים 2 ו-3.
(4) הצעת המשיב
לנוכח המסקנה שאליה הגענו, דומה כי אין עוד צורך להידרש לשאלת ההצדקה להצעת המשיב, שעל-פיה העותרים 2 ו-3 יוכלו לבקש את הסדרת מעמדם מכוח סעיף 6(1) בהוראת השעה משנת 2022 וכי בקשתם תיבחן כאילו טרם מלאו להם 14.
סיכום ותוצאה
תוצאת הדברים היא אם כן, כי העתירה מתקבלת.