עוד טוען התובע כי ככל ולא יוכל להגיש ערר על החלטה זו, והיא תהפוך חלוטה, הרי שייגרם לו נזק גם ביחס לפגיעות נוספות בעבודה בכתף ימין או ביחס להחמרת מצב ככל שתהיה בעתיד.
מסגרת נורמאטיבית
סעיף 122(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] תשנ"ה-1995 (להלן: החוק) קובע כי "הרואה עצמו נפגע מהחלטה של רופא או של ועדה רפואית, רשאי, בתנאים שנקבעו, לערור עליה לפני הועדה הרפואית לעררים".
סעיף 27 (א) לתקנות תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 (להלן: התקנות) קובע כי "נפגע רשאי לערער על החלטת הוועדה בדבר דרגת נכותו בפני ועדה רפואית לערעורים (להלן – ועדה לערעורים), תוך שלושים יום מהתאריך בו נימסרה לו ההחלטה. המוסד רשאי לערער כאמור תוך שלושים יום מהתאריך בו נימסרה ההחלטה למוסד".
בפסק הדין הקודם, סקר בית הדין בהרחבה את ההלכה העולה מפסיקת בית הדין הארצי לעבודה בעב"ל (ארצי) 33351-11-12 מוחמד דולאני נ' המוסד לביטוח לאומי (26.9.17) (להלן: דולאני), ולאחריו בעב"ל (ארצי) 59462-12-15 מוניקה מאלו נ' המוסד לביטוח לאומי ( 24.08.2018) (להלן: מלאו), לפיהם ישנה סמכות להאריך מועדים לצורך הגשת תביעה או ערעור לבית הדין, והשיקולים לעניין הארכה זו כוללים את סכויי התביעה; משך האיחור בהגשת התביעה; היתנהגותו ומאפינו של המבוטח; האם קיימות נסיבות לכך שלא אפשרו את הגשת התביעה במועד; האם חלוף הזמן פוגע ביכולת המוסד להיתגונן; מהות העניין וחשיבותו; מידת הנזק שתיגרם למבוטח ככל שתמנע ממנו הזכות להגשת התביעה.
חלק מרכזי מההחלטה מוקדש לסקירה של קביעות פסק הדין הקודם וכן המצב המשפטי הקודם, בהתאם לפסק הדין של בית הדין הארצי בעב"ל 742/08 אילן פחימה נ' המוסד לביטוח לאומי (13.4.10) ולאחר מכן דן פקיד התביעות בעקרונות הכלליים הנוגעים להארכת מועד להגשת ערר.
...
באופן דומה, בית הדין בוחר במקרים חריגים לקבוע את שיעור נכותו של מבוטח לאחר שעניינו נדון על ידי ועדה רפואית לעררים, כשהוא נכנס לנעליה של הוועדה: "כלל ידוע הוא, כי בית הדין לא ייטול לעצמו את הסמכויות שהועיד המחוקק לועדות הרפואיות אלא במקרים יוצאים מן הכלל, שבהן הטעות גלויה על פניה, ותיקון הטעות אינו מצריך ידע רפואי".[footnoteRef:1] במקרה דנן, אנו סבורים כי אין מקום להחזיר את עניינו של התובע לבחינה שלישית על ידי פקיד התביעות, כאשר החזרת עניינו של התובע לאחר פסק הדין הקודם הראתה כי אין בכך כדי להביא למתן נימוקים נוספים או מספקים.
על כן, בהתחשב במכלול השיקולים המצטברים, תוך לקיחה בחשבון גם של משך האיחור, ובעיקר מטעמי סיכויי הערר וחשיבותה לתובע, שוכנענו כי על אף האיחור בהגשת הערר, מגיעים השיקולים וכלל נסיבות העניין לכדי "טעמים מיוחדים" המטים את הכף לטובת התובע והמצדיקים את הארכת המועד.
סוף דבר
על יסוד האמור לעיל, התביעה מתקבלת כך שניתנת ארכה להגשת הערר, עד המועד בו הוגש בפועל, והערר יועבר להמשך טיפול בפני ועדה רפואית לעררים.