מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ביזיון בית המשפט ביטול הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין בגלל אי כיבוד פסק הדין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על אפשרות הגשת תביעה במקרה של אי-קיום הסכם שקבל תוקף של פסק דין עמד בית המשפט העליון ברע"פ 7148/98 עזרא נ' זלזניאק, פ"ד נג(3) 337, 345 (1999) (ההדגשות הוספו - א"ג): "באותם מקרים שבהם צד להסכם פשרה שאושר כפסק-דין מבקש לאכוף את ההסכם בשל הפרתו על-ידי הצד האחר, פתוחות בפניו אופציות מספר, שניתן לסווגן על-פי ההבחנה בין הפן ה"הסכמי" לפן ה"שפוטי" של פסק-הדין.
נזכיר כי בחודש ינואר 2015 נקטה התובעת בשני צעדים הקשורים בפסקי הדין שניתנו בעתירה המנהלית: היא הגישה בקשה לפי פקודת ביזיון בית משפט, ובטרם זו הוכרעה - היא הגישה את התביעה הנוכחית, לפצוי נזקיה הכספיים בגין אי-קיום פסקי הדין.
"ברמה העובדתית שהעירייה כיבדה את כל הוראות פסק הדין וחייבה את בעלי הנכסים בארנונה, לרבות אבן זהב אחזקות" (עמ' 49).
השבת סכומי ארנונה ששילמה התובעת רק תחריף את אי-השיויון ולא תביא לביטולו.
ניתן היום, ז' אייר תשע"ח, 22 אפריל 2018, בהיעדר הצדדים.
...
אשר על כן, דין התביעה להידחות.
הנני דוחה את התביעה ומחייב את התובעת לשלם לנתבעת שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,500 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום.
משנדחתה התביעה, הנני מורה אף על דחיית ההודעות לצדדים השלישיים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2019 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, מהאופן שבו מנוסחת הבקשה לביזיון בית המשפט ניתן להבין, כי לטענת המבקשים ההיתרים התגלו על ידיהם לאחר שניתן פסק הדין בהליך השני, ועוד ניתן להבין, כי לאחר שניתן פסק הדין בהליך הראשון (ביום 14.7.2013) קיבלו מספר היתרים אשר מכשירים את השמוש במבנים לשימוש שאיננו חקלאי, ולפיכך אין הם חייבים להרוס מבנים אלו (ראו סעיפים 3-6 לבקשת הביזיון וסעיפים 5-8 בתצהיר המבקש 2 שתמך בה).
נראה כי אין צורך להכביר מילים בדבר היתנהלות המבקשים, המעידה על כך שמבחינת המבקשים הצהרותיהם לפני בית המשפט המקבלות תוקף של פסק דין הן חסרות משמעות, והם שמים ללעג ולקלס את עקרונות סופיות הדיון, כיבוד פסקי דין ושלטון החוק, ולמעשה את ההליך המשפטי כולו.
ב"כ המבקשים טענה, כי מדובר בטעות סופר, ומשקיבל הסכם הפשרה תוקף של פסק דין, הרי שמדובר בטעות כמשמעותה בסעיף 81 לחוק בתי המשפט, שיש להורות על תקונה.
כפי שציינתי לעיל, ההלכה הפסוקה הכירה באפשרות לבטל הסכמי פשרה שקבלו תוקף של פסק דין ככל שמוכחת עילה לביטול החוזה מכוח דיני החוזים.
העולה מן המקובץ, כי גם אם הייתי משתכנעת, כי המבקשים אכן טעו בתום לב לסבור כי הסכם הפשרה שקבל תוקף של פסק דין פוטר אותם מהריסת המבנים גם מקום בו יתגלו בידיהם היתרים אשר היו קיימים בידיהם בשעת חתימתו (ואודה, כי לא שוכנעתי בכך, לאור גירסתם הבלתי עקבית ובלתי קוהרנטית של המבקשים) – הרי שבכך לא סגי, שכן, על מנת שבית המשפט ייעתר לבקשה ויתקן את ההסכם בהתאם לסמכותו לפי סעיף 16 לחוק, היה על המבקשים להוכיח, כי זו אכן הייתה כוונתם המשותפת של שני הצדדים.
ניתן היום, י' ניסן תשע"ט, 15 אפריל 2019, בהיעדר הצדדים.
...
במצב דברים זה, וכפי שפירטתי בהרחבה לעיל, סבורני כי לא ניתן לומר שענייננו בא במסגרת איזו מן המסגרות הקבועות בדין לתיקון פסק דין, ולפיכך דין התביעה להידחות.
משמצאתי כי דין בקשת המבקשים לתיקון פסק הדין להידחות לגופה, הרי שמתייתר הצורך להידרש לבקשה להארכת מועד, אשר אף היא לוקה בקשיים לא מעטים וספק אם פורט במסגרתה טעם מיוחד המצדיק הארכת מועד כמצוות הדין.
סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בנוגע לטענות התובעות בדבר הצגת שם האמן או כותרת הייחוס בצבע שאינו שחור (ס' 88.3 בתצהיר סבילאנו), אין בהסכם הפשרה מיגבלות על צבע הפונט ולכן אין בכך הפרה של פסק הדין.
התובעות התקשרו בהסכם על יסוד הנחת יסוד שהוא יכובד בלא צורך לעקוב אחריו.
ואולם פסק הדין בעיניין אל על מאבחן בין מקרה שבו מבוקש לבטל את הסכם הפשרה שקבל תוקף של פסק דין, מחמת תקיפתו, בין תקיפת ההליך השפוטי שדינה להתברר בדרך של ערעור, ובין תקיפה של הפן ההסכמי, שדינה להתברר בתובענה עצמאית לבית המשפט שנתן את פסק הדין, לבין מקרה שבו הבקשה לבית המשפט היא להביא לידי סיום את ההסכם הבלתי קצוב שקבל תוקף של פסק דין.
והתוצאה: בהיעדר ידיעת הצד השני, בפועל או בכח, בדבר הטעות ויסודיותה, על הטועה לשכנע את בית המשפט כי איזון האינטרסים של הצדדים בהסכם הפשרה או טעמי צדק אחרים מצדיקים את ביטול ההסכם ואת ביטול פסק הדין".
בית המשפט העליון לא שינה מהקביעות שניתנו בהחלטה בבקשת הבזיון הראשונה בקובעו: "בין היתר, בהנתן העובדה שבית משפט קמא באותו המותב הוא זה שדן בהליך העקרי וליווה את הצדדים בגיבוש הסכם הפשרה שקבל לבסוף תוקף של פסק דין. על כן, חזקה עליו כי הפירוש אשר ניתן על ידו לסעיפיו השונים של ההסכם תואם את כוונת הצדדים, את אומד דעתם ואת תכלית ההסכם" (סעיף 6 בפסק הדין).
...
נוכח כל האמור, התביעה שכנגד נדחית.
סיכום התביעה לביטול פסק הדין נדחית.
התביעה שכנגד נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 4.9.2002 ניתן פסק דין בתובענה האמורה, המאשר הסכם פשרה בין הצדדים, ובו התחייבה הערייה לפתוח את הדרך הסטאטוטורית לרוחבה החוקי, להסיר כל מיכשול שהוצב בה וכן לשוב לפנותה אף ככל שתחסם בעתיד (להלן: "פס"ד 2002").
ערעור על החלטת הדחייה (פר"ק מח' ת"א 23231-06-11) נתקבל בהחלטת בית המשפט המחוזי מיום 12.9.2012, בה צוין, בין היתר, כי "...עולה תמונה חמורה יותר, של ערייה אשר השלימה (וזאת בלשון המעטה) עם אותו מעשה עבריינות, סירבה לפנות את הפלישה אשר מיררה את חיי המבקש והיקשתה עליו מאד גישה לביתו. זאת, תוך שהיא מפגינה יחס שאין לפרשו אלא גם כזלזול בערכאות שיפוטיות, והמנעות חוזרת ונשנית מקיום החלטות שיפוטיות שהפכו חלוטות... על כפות המאזניים עומד פסק-דין שמקורו בביזוי שיטתי של החלטות בית משפט מצד עריית טייבה (בגלגולה קודם למינוי הנאמן), שלא לומר הפרת חוק בוטה ונמשכת תוך היתעמרות ארוכה במערער. זאת, תחת לדאוג לעניינו כפי שנידרש מרשות מנהלית לנהוג באזרח...". כמו כן, הגישה הערייה כנגד העותר כתב אישום בגין בנייה שלא כדין בשטחו (חע"מ 10291-04), ממנה זוכה בשל אי-עמידת הערייה בנטל ההוכחה הנידרש.
בדיון שהתקיים ביום 17.12.2015 הגיעו הצדדים להסכמה לקבלת העתירה (אשר קיבלה תוקף של פסק-דין, להלן: "פס"ד 2015") לבצוע בתוך שלושה חודשים ממועד פסק הדין.
הערייה והועדה תומכים ידיהם בפסיקה שאמנם הכירה בחשיבות כיבוד בפסקי דין, במיוחד על ידי רשויות השילטון, ואולם הדגישו כי ההחלטה בבקשות ביזיון צופות פני עתיד, וממילא בהנתן התפתחויות בלתי צפויות ניתן לדחות אותן.
כך גם במקרה דנן, שנוכח הנסיבות שתוארו לעיל, נימנע ביצועו של פסק הדין כלשונו בנקודת הזמן הנוכחית, ולכן אין להמשיך את החיוב בקנס, תוך ביטול הקנסות שהצטברו כנגדן עד כה. טענות העותר באמצעות יורשיו: לא ניתן לסמוך על הבטחות הערייה והועדה, לאחר סיכסוך משפטי בן למעלה מ-20 שנים.
...
לפיכך החלטתי לקבל את הבקשה ולהפסיק החל משלב זה את הטלת הקנס היומי, תוך ביטולו הרטרואקטיבי של הקנס היומי שהושת החל ממועד זה (21.9.22).
סוף דבר: סיכומם של דברים, הצו השיפוטי הופר מיום ה-14.3.2019 עד תאריך ה-21.9.2022.
הבקשה במרכיב זה נדחית אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 6.4.21 הוגשה על ידי התובעים בקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט במסגרתה ביקשו לכוף את הנתבעים בקנס עקב אי ציות לפסק הדין.
טענות הצדדים בתביעה שלפניי בהתאם לטענת התובעים, הנתבעים חזרו והודו מספר פעמים כי למעשה לא היה ביכולתם לכבד את פסק הדין בכל הנוגע למתן היתר שימוש במערכת ממוחשבת: במענה לפנייתו של התובע 1 למימוש זכות זו לאחר שניתן פסק הדין, במסגרת תגובה לבקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט ובמסגרת הדיון שהתקיים בבקשה זו. בהקשר זה מפנים התובעים להחלטתי מיום 25.7.21 בבקשה לפי פקודת בזיון בית המשפט, שם קבעתי, בין היתר, כי אכן לא ניתן לכוף את הנתבעים לתת היתר שימוש בממשק ממוחשב שאינו קיים.
לעניין זה ראו ע"א 11750/05 יעל שמר נ' בנק הפועלים בע"מ, שם קבע בית המשפט (כב' השופטת, כתוארה אז, א. חיות) בפיסקה 9: "הטענות הנוספות שהעלו המערערים לעניין הפגמים שנפלו בכריתתו של הסכם הפשרה בדין נדחו אף הן על ידי בית משפט קמא. בית המשפט נסמך בהקשר זה על ההלכה הפסוקה הקובעת כי אף שניתן לבטל הסכם פשרה שקבל תוקף של פסק דין אם נפל פגם בכריתתו, על בית המשפט לנהוג משנה זהירות בעיניין זה ולהשתכנע כי קיימים טעמים כבדי משקל המצדיקים את הביטול. זאת בשל החשיבות הרבה שיש לייחס לערך של סופיות הסכם הפשרה כהסדר המסיים את הסיכסוך בין הצדדים". ככל שיתאפשר ביטול הסכמי פשרה בצורה נרחבת יתערער עיקרון סופיות הדיון – הוא עיקרון בסיסי בשיטת המשפט הישראלית – ואף עלול לגרום למתדיינים לתמריץ שלילי מלהגיע להסדרי פשרה ולסיים הסיכסוך ביניהם.
הצדדים לא פירטו במסגרת פסק הדין אודות אותה מניעה טכנית, וניתן לומר כי העידר קיומו של ממשק ממוחשב ספציפי היכול לשמש את התובעים באופן אישי (בקר מיובא) אכן מהוה מניעה טכנית למתן היתר שימוש שעה שכלל אין בנמצא ממשק מתאים נכון למועדים הרלוואנטיים.
...
דיון והכרעה לאחר שסקרתי את השתלשלות ההליכים בין הצדדים שהתנהלו בפני עד כה, ולאחר שעיינתי בטענות הצדדים בתביעה שלפני כפי שהועלו על הכתב, כמו גם בדיון, מצאתי להורות על דחיית התביעה.
התובעים מבקשים להורות על בטלותו של פסק הדין על מנת שיתאפשר להם לתבוע בגין נזקים שנגרמו כתוצאה מהחלטות הנתבעים מושא העתירות שהוגשו, אלא שנראה כי בכל הנוגע לאי מתן היתר שימוש בממשק ממוחשב עד למועד בו התאפשר הדבר – פותחה התוכנה המתאימה – הרי שלתובעים כלל לא נגרם כל נזק בגין כך בלבד שעה שכל אותה העת ועד למתן היתר שימוש בממשק ממוחשב כאמור, הייתה באפשרות התובעים להגיש בקשות מתאימות למתן היתרי העברת המקנה באופן ידני, ובפועל התובעים אף פעלו כך וקיבלו היתרי העברה (ראו החלטתי בבקשת התובעים לפי פקודת הביזיון, שם קבעתי בסעיף 29 כי נכון למועד כתיבת ההחלטה (27.5.21 – טרם מתן היתר שימוש בממשק ממוחשב) יבאה המבקשת 4 בבקשה שם 650 ראש בקר רק במהלך חודש מרץ 2021 באמצעות אותו היתר ידני.
סיכום אני דוחה התביעה משלא שוכנעתי כי בנסיבות העניין מתקיימים טעמים מיוחדים המצדיקים את ביטול ההסכמות אליהן הגיעו הצדדים ואשר קיבלו תוקף של פסק דין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו