מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בחירת הביטוח בין לאומי לעומת חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

(4) המבוטח אינו זכאי לקיצבה, תגמול או גמלה בשל ארוע הנכות בהתאם להוראות פרק ה', פרק י"ג לחוק הביטוח הלאומי (שעניינם ביטוח נפגעי עבודה ותגמולים למתנדבים), חוק תגמולים לנפגעי פעולות איבה או חוק הנכים (תגמולים ושקום) ובכפוף לאמור בסעיף 31(א) לתקנון: סעיף 31 לתקנון האחיד קובע: "א. נגרמה הנכות כתוצאה מארוע המזכה את המבוטח בקיצבה, תגמול או גמלה בהתאם להוראות פרק ה', פרק י"ג לחוק הביטוח הלאומי (שעניינים ביטוח נפגעי עבודה ותגמולים למתנדבים), חוק תגמולים לנפגעי פעולות איבה או חוק הנכים (תגמולים ושקום) – יהיה המבוטח זכאי לקבלת הלוואה מהקרן בגובה סכום קצבת נכה כאמור בסעיף 34 לתקנון (להלן: "הלוואה לנכה"), ובילבד שהתקיימו כל התנאים האלה.
. סעיפים 32(ד) ו-32(ד1) לתקנון האחיד קובעים: 32(ד) "זכאי המבוטח לקבלת קצבה, תגמול או גמלה מהרשות המוסמכת לפי חוק (להלן: קצבת נכות ממקור אחר) – יועמדו לפרעון מידי סך כל הסכומים ששולמו לו כהלוואה לנכה. לסכומים כאמור תצורף תוספת לפי שיעור שינוי המדד הידוע האחרון במועד פרעון ההלוואה לעומת מדד חודש מתן ההלוואה ותוספת ריבית בגין אותה תקופה, ובילבד ששעור הריבית לא יפחת מהתשואה שהשיגה הקרן על נכסיה במהלך התקופה או משעור הריבית לפי חוק פסיקת ריבית, הגבוה מבין שניהם". 32(ד1) "על אף האמור בסעיף קטן (ד), לעניין הפרש לתשלום לנכה –
סעיף 32(ג) לתקנון קובע: "החליטה הערכאה השיפוטית לפסוק פיצויים בתובענה לזכות של המבוטח בפסק דין חלוט או חתם המבוטח על הסכם פשרה עם הנתבעים בתובענה לאחר שהוא קיבל לכך הסכמה מראש של הנהלת הקרן – תהיה בידיו הברירה לבחור באחת מאלה:
...
סוף דבר אשר על כל האמור לעיל, בית הדין מחליט שלא להיעתר לסעדים שנתבעו בכתב התביעה, ונותן תוקף של פסק דין להודעת הקרן בסיכומיה, כאמור בסעיף 49 לפסק דין זה לעיל.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

טענה נוספת בפי הרש"פ, כי היה על בית המשפט המחוזי לקצוב מועד למשפחת המנוח להודיע באיזה מסלול פיצוי היא בוחרת לילך, והאם המשפחה מוותרת על הכרה כנפגעי פעולות איבה לפי חוק התגמולים.
טרוריסטים אינם מנהלים את פעולותיהם בהתאם לדיני המילחמה; להפך – כל מהות פעולותיהם היא ביצוע מתמשך של פשעי מילחמה ופגיעה באוכלוסיה אזרחית חפה מפשע, בנגוד להוראות סעיפים 51(2) ו-51(4) לפרוטוקול הנוסף הראשון לאמנות ג'נבה משנת 1977 המהוה משפט בנלאומי מנהגי (ראו גם סעיף 8(2)(b)(i)-(ii) לחוקת רומא של בית הדין הפלילי הבנלאומי).
על-פי סעיף 36(א)(1), רשאי הנפגע לנקוט צעדים משפטיים כדי לזכות בתשלומים מאת המוסד לביטוח לאומי לפי חוק התגמולים וכן בפיצויים לפי החוק האחר (ובעניינינו – פקודת הנזיקין), אך לא יגבה פיצויים לפי החוק האחר ותשלומים לפי חוק זה כאחד.
בנסיבות אלה, הידיעה שסכויי תפיסתו קטנים, תיגרום למזיק הפוטנציאלי להמשיך לבצע את ההיתנהגות המזיקה, אף אם היא פוגעת ברווחה החברתית, ויתקיים מצב של "הרתעת חסר". מצב כזה יכול להתרחש כאשר חלק גדול מהניזוקים נימנע מלהגיש תביעה בשל מיגוון סיבות, בכללן – קשיי הוכחה לביסוס קשר סיבתי; עמימות באשר לזהות המזיק, ועלויות משפט גבוהות לעומת פיצוי בשיעור נמוך יחסית שניתן בגין נזקים מהסוג ממנו סובל הניזוק (שם, בעמוד 888).
...
שקילת התנהלות דיונית זו יחד עם מכלול הראיות שהציגה התביעה, מובילה למסקנה כי בדין נקבע כי המחבל אומן על-ידי הרשות הפלסטינית, וכי קיים קשר סיבתי בין אימונים אלה לבין הרצח שביצע.
בסופו של דבר, המסקנה המשפטית נגזרת מעובדותיו הקונקרטיות של המקרה שלפנינו, בשים לב לדיני הראיות הרלוונטיים שעליהם עמדו חבריי.
כן מקובלת עליי מסקנתו של חברי שלפיה הפגם שנפל בניסוחה של תעודת שר החוץ אינו מצדיק במקרה דנן את התערבותנו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לעומת זאת, התקבולים ממחלקת נפגעי עבודה, לא יוחזרו למל"ל, אך יש לנכות אותם מכל סכום שייפסק וכך יקטן חובה של הנתבעת.
לפי תעודת עובד הציבור, "מתן הבחירה בין גמלת פעולות איבה וגמלת נכות מעבודה מתבצע לאחר קיום וועדה רפואית בשתי הגימלאות, על מנת שהמבוטח יוכל לבצע בחירה מושכלת". התובע ואישתו טוענים כי אישתו לא חתמה על מיסמכי התביעה שהוגשו למחלקת נפגעי פעולות איבה אלא נציגי מחלקת הרווחה בערייה טיפלו "בכל הקשור בביטוח לאומי" (סעיף 3 בתצהיר של אשת התובע), וכי הערייה כמעבידה לא פעלה כמתחייב ממנה להנחות אותו למצות את התביעה במחלקת עבודה.
מובהר כי תשלום הסכום האמור לתובע יהיה מותנה בהתקיים אחד מאלה: (1) הצגת אישור של המל"ל לפיו קיים התובע את הוראות סעיף 17 בחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה וסעיף 36 בחוק הנכים; (2) הצגת כל אישור אחר של המל"ל בדבר הסדר בינו לבין התובע לעניין השבת הסכום הנידרש וכי אין מניעה לתשלום מלוא יתרת הפיצויים ישירות לתובע; (3) הצגת כתב התחייבות, בצרוף ערבות או כתב העברה למל"ל [ראו והשוו: בגץ 92/83 נסים נגר נ' מנהלת ענף ביטוח נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי, פ"ד לט(1) 341, 351 (1985)].
...
לעומת זאת, אני סבור כי החודשים שחלפו לאחר המועד שבו כבר הועלתה הטענה על-ידי הנתבעת, היוו צומת דרכים מרכזי שממנו ואילך גברו חובת תום הלב של התובע והחובה לנהוג בסבירות למיצוי הליכי המל"ל. משהועלתה הטענה האמורה שהיא טענה מבוססת ומיוסדת בדין, ראוי היה כי היא תישקל על-ידי התובע בכובד ראש בהינתן המצב המשפטי הקיים (בכלל זה, הוראת סעיף 82 בפקודה והלכת סגרון לעיל שניתנה בשנת 2006), ובהתאם לכך למצות את הליכי המל"ל במחלקת נפגעי עבודה, תוך שהתובע מודיע, ככל שהיה חפץ בכך, כי אין בזאת כדי לפגוע או לגרוע מכל טענה שלו ואין בזאת משום הודאה או הסכמה לכל טענה מבין טענות הנתבעת.
בכל הכבוד הראוי, אין בידי לקבל גישה זו של התובע, שממילא אינה עולה בקנה אחד עם המצב המשפטי שפורט לעיל.
זה המקום לציין כי גם כל הודעה מטעם התובע לפיה העירייה תיזום תביעה למחלקת נפגעי עבודה והוא ישתף פעולה עמה - אין בידי לקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

יפים לכאן דברים שכתב בית משפט זה, מפי הנשיא א' ברק, בבג"צ 294/89 המוסד לביטוח לאומי נ' ועדת העררים על-פי סעיף 11 לחוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, התש"ל-1970, פ"ד מה(5) 445 (1991).
ראוי לציין בהקשר זה כי פעולת היתהפכות ואובדן שליטה ברכב מהוים משום סיכון תעבורתי מובהק וניכר לעומת הפעולה דכאן של היציאה מהרכב.
סיכומו של דבר, התובעת מבקשת לבחור במסלול התביעה הנתון לה ע"פ חוק הפיצויים, אלא שנימצא כי ענין לנו בתאונה המהוה פעולת איבה ומכאן, משיש להחיל את העקרונות הנ"ל לגבי יחסי הגומלין בין מסלולי התביעה, אין מנוס מהפניית התובעת למיצוי זכותה להגשת תביעה ע"פ מסלול חוק התגמולים ובכך לממש את הראציונאל העומד מאחורי החרגת נפגעי פעולות איבה מהגדרת "נפגע" בחוק הפיצויים, קרי – הטלת העומס הכלכלי של פעולות איבה על כלל הציבור.
...
סבורתני כי המקרה שנידון בעניין חממי הוא גבולי למדי וניכר מהאבחנה הנ"ל כי אין מקום למסקנה גורפת לפיה כל אמת שאזעקה היא שהניעה למעש כזה או אחר שבסופו נזק, התוצאה אחת היא.
סיכומו של דבר, התובעת מבקשת לבחור במסלול התביעה הנתון לה ע"פ חוק הפיצויים, אלא שנמצא כי ענין לנו בתאונה המהווה פעולת איבה ומכאן, משיש להחיל את העקרונות הנ"ל לגבי יחסי הגומלין בין מסלולי התביעה, אין מנוס מהפניית התובעת למיצוי זכותה להגשת תביעה ע"פ מסלול חוק התגמולים ובכך לממש את הרציונל העומד מאחורי החרגת נפגעי פעולות איבה מהגדרת "נפגע" בחוק הפיצויים, קרי – הטלת העומס הכלכלי של פעולות איבה על כלל הציבור.
מורה אני לפיכך על מחיקתה של תביעה זו ובהינתן תוצאה זו לצד השלב בו עסקינן, לא אחמיר עם התובעת והיא תחויב בזאת לשלם לנתבעת הוצאות בשיעור של 3,500 שקלים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בבאר שבע ב"ל 29162-07-17 27 מאי 2018 לפני: כב' סגן הנשיא השופט צבי פרנקל המערער: המוסד לביטוח לאומי, (גופים על פי דין-513436494) ע"י ב"כ: עו"ד מוהנד זייד המשיבה: סוליקה סופר, (ת.ז.-068104280) ע"י ב"כ: עו"ד מאור מורגנשטרן פסק דין
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית לעררים על פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, התש"ל – 1970 מיום 18.5.17 (להלן – הוועדה).
הועדה היתכנסה לאחר פסק הדין המחזיר וקבעה: "הועדה עיינה בפסק הדין ומתייחסת אליו, הועדה התבקשה לעיין שוב בבדיקת השמיעה שבוצעו ב18.8.07 ו-6.7.11 והשאלה העולה מדוע העדיפה הועדה לקבוע הנכות השמיעתית לפי בדיקה מ2011 למרות שהיתה רחוקה מהאירוע... . הבדיקה מ2007 בוצעה 3 חודשים מהאירוע. נכונה היא הקביעה שבחשיפה לרעש בדיקת השמיעה הסמוכה לארוע היא הבדיקה הרלוואנטית לקביעת הנכות השמיעתית וכל בדיקה שבוצעה מאוחר יותר מהוה החמרה שמיעתית לעומת המצב הקודם שאינו קשור יותר לחשיפה לרעש. דא עקא במקרה שלפנינו לא מדובר בליקוי שמיעה שניגרם מחשיפה לרעש אלא בליקוי שמיעה שניגרם מהדף כתוצאה מפיצוף טיל גראד בחצר הבית. במקרה של חבלת הדף הכלל המקובל של אין החמרה מאוחרת בשמיעה כאל חבלת רעש איננה תקפה כאן. בחבלת הדף יכולה להיות החמרה בשמיעה הקשורה לאירוע הגורם. יתרה מכך בבדיקת השמיעה מ2007 קיימת אי התאמה בין חלקי השמיעה השונים כאשר סף השמיעה הממוצע בתדירויות הדיבור 20 ד"ב בשמאל 23 ד"ה בימין. ואילו סף השמיעה לדיבור SRT הוא 15 ד"ב בשתי האזניים אי התאמה זו פוסלת בדיקה זו לקביעת הנכות השמיעתית. מכל זה ברור מדוע השתמשה הועדה בבדיקה מ7/11 לקביעת הנכות השמיעתית הוועדה איתנה בדעתה נכותה בשיעור 10% היא המתאימה". לטענת ב"כ המערער שגתה הוועדה עת העדיפה את הבדיקה משנת 2011 ולא את הבדיקה משנת 2007 וזאת מן הנימוקים שלהלן: הועדה טעתה עת לא התייחסה בנימוקיה להחלטתה מי מהבדיקות עדיפה לבדיקה מיום 27.8.2009 עת בדיקה זו יכולה היתה לשפוך אור על מהימנות הבדיקה משנת 2007; הועדה טעתה עת קבעה שמהימנות הבדיקה משנת 2007 נמוכה ממהימנות הבדיקה משנת 2011 בהיתעלם מהבדיקה משנת 2009 המאששת את תוצאות הבדיקה משנת 2007 ומעידה כי מדובר בבדיקה מהימנה; הועדה לא נתנה את המשקל הראוי למועד בדיקות השמיעה עת בחרה להתייחס לבדיקה משנת 2011 אשר בוצעה לאחר כ-4 שנים ממועד הארוע תוך היתעלמות משתי בדיקות שמיעה שנערכו לתובעת בסמוך לאחר קרות הארוע והעידו על שמיעה טובה יותר; הועדה אינה יכולה להסתמך על בדיקת שמיעה שנערכה כ-4 שנים לאחר מועד הארוע המכונן בייחוד שבבדיקה זו קיימת אנמנזה בדבר דימום מאוזן ימין שמלמדת על פתולוגיה חדשה ולא על נזק מארוע שאירע 4 שנים קודם לכן; די בכך כדי להראות כי הועדה נעולה בדעתה וגם כאשר התבקשה להתייחס להוראות ממוקדות של פסק הדין של בית הדין הארצי היא ממשיכה בשלה ומתעלמת מהוראות פסק הדין והבדיקות שהיו בפניה, כאשר התייחסותה אינה אוביקטיבית והיא עושה כל שלאל ידה כדי לא לשנות ולחזור בה מהחלטתה המוטעית ועל כן יש להחזיר העניין לועדה בהרכב אחר; מנגד טענה המשיבה כי העירעור הוא בשאלות רפואיות אשר אין בית הדין מיתערב בהן; כי הועדה יישמה את פסק הדין של בית הדין הארצי כאשר העדיפה את הבדיקה משנת 2011 ונימקה החלטתה באופן מפורט; הבדיקה משנת 2009 לא היתה חלק מפסק הדין המחזיר ועל כן לא היתה לועדה כל חובה להתייחס אליה; הועדה פירטה כי היא מבכרת את הבדיקה משנת 2011 על פני הבדיקה משנת 2007 וזאת הגם חלוף השנים מקום שמדובר בנזק שניגרם כתוצאה מחבלת הדף ולא מחשיפה לרעש; כי החלטתה של הוועדה מפורטת ומנומקת באופן בו ניתן להיתחקות אחר הלך מחשבתה.
...
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
בנסיבות האמורות אני דוחה את הערעור.
משהערעור נדחה ישלם המערער לב"כ המשיבה הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 1,200 שקלים אשר ישולמו תוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו