מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בחינה עיונית כתנאי לחידוש רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

מן הכלל אל הפרט על רשיון הנהיגה של הנתבע הוטלה הגבלה מאת לישכת ההוצאה לפועל ביום 8.8.12; הנתבע ידע על ההגבלה, לכל הפחות, ביום 20.11.12, וזאת חרף הכחשתו על דוכן העדים; הנתבע אף לא הציג ראיות לכך שנעצר על ידי שוטרים, בתקופה הרלוואנטית, אשר לא העמידו אותו על כך שרשיונו מוגבל; חרף ההגבלה, המשיך הנתבע לנהוג ברכב משך כשנתיים וחצי; התאונה ארעה ביום 7.6.15, דהיינו בחלוף כשנתיים וחצי מאז נודע לנתבע על ההגבלה; על פי סעיף 66א(6) לחוק ההוצל"פ רואים את מי שהוטלה עליו הגבלה מהחזיק רישיון נהיגה כמי שרישיון הנהיגה שלו פקע מחמת אי-תשלום אגרה; על פי תנאי הפוליסה אין כסוי בטוחי למי שרשיון הנהיגה שלו לא היה בר תוקף לפני 24 החודשים שקדמו לתאונה; בנוסף, אין כסוי בטוחי למי שנפסל מלקבל או להחזיק רשיון על פי רשות מוסמכת; לא ניתן לומר כי ההגבלה שהוטלה על הנאשם היא בעלת אופי טכני-פרוצדוראלי או כזו שאין לה השלכה על כושר הנהיגה של הנתבע, שכן חידוש רשיון הנהיגה שלו על ידי משרד הרשוי יכול ויהא טעון מבחני נהיגה – עיוני ומעשי (ראה עת"מ (נצ') 24303-04-16 מולר נ' מדינת ישראל (19.8.16); וראה, חרף ביטולה של תקנה 172א' לתקנות התעבורה בשנת 2017, את קיומה של תקנה 212 לתקנות).
...
בית המשפט הגיע למסקנה כי "מי שנהג ברכב כשהוא מחזיק ברשיון לסוג הרכב בו נהג אולם הרשיון פקע מחמת אי תשלום אגרה או שהוטלה עליו הגבלה לפי חוק ההוצאה לפועל (המכנה המשותף לכולם שמדובר בהגבלה טכנית ולא מהותית), הרי שחוק הפיצויים אינו שולל את זכאותו לפיצויים בגין נזקי גוף. עם זאת הוא 'חשוף' לסנקציות לפי פקודת התעבורה". עוד נקבע כי על פי הפסיקה, הלכה זו חלה גם ביחס לנזקי רכוש (ע"א 8183/01 סיפאשוילי נ' מנורה חברה לביטוח (17.6.04); רע"א 2605/07 אריה חברה לביטוח בע"מ נ' מרי אבו (10.3.09)).
סוף דבר לאור האמור לעיל, אני מקבל את התביעה בתא"מ 18659-05-16 ומחייב את הנתבע לשלם לתובעת סך של 18,019 ₪, בצירוף אגרת משפט בסך 375 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 1,500 ₪, וזאת בתוך 45 יום; ההודעה כנגד צד ג' נדחית.
אני דוחה את התביעה בתא"מ 46463-09-16 ומחייב את התובעת (והנתבע יורם פתאל, ביחד ולחוד) לשלם לנתבעת שכ"ט עו"ד בסך 1,500 ₪ וזאת בתוך 45 יום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ההגבלה הוטלה על ידי לישכת ההוצל"פ והועברה באופן מקוון ממחשבי לישכת ההוצאה לפועל למחשבי רשות הרשוי במשרד התחבורה, ונותרה בתוקפה עד שהוסרה, בעקבות פניית העותר , בהחלטה מיום 13.4.2016.
הגם שההגבלה הוסרה כאמור, משעמדה היא בתוקף מספר שנים ומשמשמעותה בפועל היא פקיעת תוקפו של רישיון הנהיגה, חידוש רישיון הנהיגה חוסה תחת תקנה 172א לתקנות התעבורה שקובעת, כי "לא יחודש רישיון נהיגה שלא היה לו תוקף במשך תקופה העולה על שנה אחת אלא אם עמד בעליו בבדיקות ובבחינות כאמור בחלק זה כאילו היה מבקש רישיון נהיגה, ובילבד שרשות הרשוי רשאית לפטור אדם כאמור מהבדיקות ומהבחינות, כולן או מקצתן." מכאן דרישת המשיבה, כי העותר יעבור מבחן עיוני ומעשי כתנאי לחידוש רישיונו, ומכאן העתירה שלפניי.
כאמור, תקנה 172א' לתקנות התעבורה קובעת כדלקמן: "לא יחודש רישיון נהיגה שלא היה לו תוקף במשך תקופה העולה על שנה אחת אלא אם עמד בעליו בבדיקות ובבחינות כאמור בחלק זה כאילו היה מבקש רישיון נהיגה, ובילבד שרשות הרשוי רשאית לפטור אדם כאמור מהבדיקות ומהבחינות, כולן או מקצתן." ב"כ המשיבה הגישה במסגרת הדיון את הנוהל שהוצא במשרד הרשוי לצורך יישום התקנה האמורה, שקובע את חובת ביצוע המבחן העיוני ו/או המעשי בהתאם לפרקי הזמן שחלפו מאז בוטל הרישיון לנהג מכוח ההגבלה שהוטלה בלישכת ההוצאה לפועל ( מוצג מש/4).
...
בנסיבות אלו, בדיון שהתקיים לפניי בעתירה, נאלצה בסופו של דבר גם ב"כ העותר לאשר, כי חזקת ההמצאה לא נסתרה במקרה דנן (עמ' 6 ש' 31 לפרוט').
משהגעתי למסקנה, כי ההגבלה הוטלה על העותר כדין וכי הוא לא הצליח לסתור את חזקת המסירה – אני מוצא לנכון גם לדחות את טענת העותר לפיה מעצם העובדה שהמשיך לנהוג, על אף ההגבלה שהוטלה עליו, יש כדי ללמד כי חרגה המשיבה משהחילה את הוראת תקנה 172א' לתקנות התעבורה בעניינו.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים עת"מ 18744-12-14 מוחסן נ' משרד התחבורה/אגף הרשוי תיק חצוני: בפני כב' השופטת תמר שרון נתנאל עותר מוחמד מוחסן ת.ז. 040818163 ע"י ב"כ עוה"ד וחיד עותמאן ת.ד. 131, כפר קרע 30075 משיב משרד התחבורה/אגף הרשוי ע"י פרקליטות מחוז חיפה - אזרחי פסק דין
לפניי עתירה מנהלית, במסגרתה מבקש העותר להורות על ביטול החלטת המשיב, לפיה חויב העותר במבחנים (עיוני ומעשי), כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה שלו.
אשר לדו"ח התנועה שנירשם לעותר - לא ברור האם המידע על הגבלת רישיון הנהיגה של העותר, על ידי לישכת ההוצל"פ היה בידי השוטר שרשם את הדו"ח ולא ניתן לדעת אם הוא בדק היתרים והגבלות אותה עת, מה גם שעיון בסטאטוס היתרים והגבלות שהוגש על ידי ב"כ המשיב מעלה, כי ביום 27.1.14 קיים רישום על ביטול שלילת רישיונו של העותר.
...
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת, שחזקת המסירה לא נסתרה.
משכך ומאחר שמאז הטלת ההגבלה הראשונה ועד לביטול ההגבלות עברו יותר משלוש שנים, דין העתירה דחייה וכך אני מורה.

בהליך עבירות שאינן תאונות דרכים ואינן דו"חות (פ"ל) שהוגש בשנת 2016 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

באשר לעבר התעבורתי – טען ב"כ הנאשם כי הרשעתו האחרונה של הנאשם היתה בשנת 2010 ומאז לא נרשמו לחובתו עבירות נוספות ולכן יש לשקול לקולא נתון זה. שיקול נוסף לקולא הוא שהנאשם החזיק ברשיון נהיגה שניתן לו ביום 15.05.14 על ידי משרד הרשוי, לאחר שעבר מבחן עיוני ומעשי, וזאת חרף הפסילה שמיוחסת לו – לכן האמין כי אם המדינה נותנת לו רשיון נהיגה אזי הוא לא פסול.
מיתחם הענישה: מיתחם הענישה ביחס לעבירה של נהיגה בזמן פסילה נקבע על ידי בית המשפט המחוזי, באר-שבע בעפ"ת 59810-07-12 דרור אביטל נגד מדינת ישראל, שם נאמר באופן מפורש: "מיתחם הענישה הקבוע לעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נע בין מאסר על תנאי בנסיבות קלות באופן מיוחד, עד לתקופת מאסר בת שנה." מיתחם תקופת פסילת רישיון הנהיגה ביחס לעבירה של נהיגה בזמן פסילה, נקבע על ידי בית המשפט המחוזי בבאר-שבע בעפ"ת 43966-08-13 חאלד זידאן נגד מדינת ישראל: "הטווח של עשרים וארבעה חודשי פסילת רישיון הנו בתוך מיתחם העונש ההולם, אשר נע בין 6 חודשים ועד לחמש שנים." בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה – מיתחם הענישה נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך מספר חודשים ואף שנה, בהתאם לנסיבות העבירה [ראה עפ"ת 22585-11-12 אליעזר אושרוב נ' מ"י, פורסם בנבו].
למרות קביעתי לעיל, נותרה התמודדותי עם עניין הארכת התנאי תחת חידושו – לטענת בא כוח הנאשם, מאחר ותקופת התנאי הסתיימה עת ניתן גזה"ד, חובה היה לחדש את התנאי שכן, לפי סעיף 56 בחוק העונשין הארכת תנאי לעולם תהיה לפני תום תקופת התנאי ואילו חידוש ניתן לגזור רק בתום תקופת התנאי.
...
אני קובע כי לאחר שהורשע הנאשם בביצוע עבירה של נהיגה בזמן פסילה (נימוקי הכרעת הדין מפורטים) רשאי בית המשפט לגזור עליו כל עונש ובכלל זה עונש של מאסר בפועל.
הפסילות המותנות יופעלו בחופף לתקופה זו. אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים: גוזר על הנאשם 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות.
הנני גוזר על הנאשם 6 חודשי מאסר אשר ירוצו במידה והנאשם יבצע ויורשע בביצוע עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה עם רשיון נהיגה שאינו תקף מעבר ל – 6 חודשים והכל תוך 3 שנים מהיום.
אני גוזר על הנאשם 24 חודשי פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

על אותם מקרים נמנים, בין היתר, כשלון של בעל רישיון בבדיקה רפואית, או בבחינה עיונית או מעשית אליהן זומן מטעם רשות הרשוי (להלן גם: "אמצעי תיקון"; ראה בעמוד 201 ואילך לפסק הדין וכן; עע"מ 5226/10 אלי זהר נ' משרד התחבורה והבטיחות בדרכים - רשות הרשוי (פורסם במאגרים משפטיים); רע"א 4874/04 יצחק רביבו ואח' נ' אליהו חברה לביטוח בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים); ע"א (ירושלים) 2612/08 מאיה כהן נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ (פורסם במאגרים משפטיים); א' ריבלין, תאונת הדרכים, מהדורה רביעית, תשע"ב – 2012, בעמוד 511).
בכגון דא, אין מקום לערוך איבחנה בין כשלון או אי עמידה באמצעי תיקון שהוטל על נהג על ידי רשות הרשוי (בחינה עיונית בעניינינו) כתנאי לחידוש רישיונו, לבין מצב בו בעל הרישיון שפקע כלל לא ביצע את אמצעי התיקון שהוטל עליו, שכן הפסיקה קבעה מפורשות כי אי עמידה (מכל סיבה שהיא) באמצעי תיקון אותו נידרש נהג לבצע, מהוה מחדל מהותי בכשירותו לנהוג ברכב, באופן שיש בו כדי להפקיע את הכסוי הבטוחי על פי הפוליסה (וראה אף בפסקי הדין שצורפו על ידי הנתבעת לטיעוניה).
...
וכפי שנאמר בעניין זה ברע"א 2121/14 הנ"ל: "המבקשת לבדה אחראית לתוצאה זו ובנקל היתה יכולה למנעה, אם רק היתה מקפידה על קיום הנחיות המפקח, כשעניין זה כמעט שאינו כרוך בעלויות". כאן ראוי לציין, כי אינני מקבל את טענות הנתבעת, לפיהן התובעת עצמה ידעה כי רישיונו של הנתבע לא היה בתוקף בעת קרות התאונה השנייה, כיוון שבאותם זמנים היתה בת זוגו של הנתבע, והם אף פנו לייצוג משותף בתביעותיהם על ידי אותו עורך דין, וכן כי התובעת לא צירפה את קרנית לתביעה כיוון שידעה כי קרנית תבקש לחזור אל הנתבע בהודעת צד ג'.
אשר על כן, הבקשה נדחית.
המזכירות תשלח עותק החלטתי זו לב"כ הצדדים וקרנית, וכן לנתבע מס' 3.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו