מכאן תביעת המערערת לחייב המשיבה בתשלום עבור רכישת חלקת הקבר, לפי התעריף הקבוע בחוק.
המערערת הגישה בקשה לביטול פסה"ד שניתן בהעדר.
על פסה"ד האמור הגישה המערערת את העירעור שלפני.
סעיף 14א(ב) לחוק קובע כי: "תושב יהודי המבקש לרכוש חלקת קבר בחייו, בישוב בו נמצא בית העלמין הקרוב למקום מגוריו (להלן – יישוב מגוריו), ישלם סכום שלא יעלה על התעריף המפורט בתוספת". סעיף 14א(ח) קובע כי: "נפטר אדם והשאיר אחריו בני מישפחה, לא תקבור החברה קדישא נפטרים אחרים בשתי חלקות צמודות במשך 90 ימים מיום קבורת הנפטר". סעיף 14א(ט) מסדיר את אופן הרכישה והתהליך הנידרש לה, כדלקמן:
"(1). פנה בן מישפחה של נפטר, בתוך 48 ימים מיום קבורת הנפטר, בבקשה לרכוש חלקה צמודה בעבור עצמו, תידון החברה קדישא בבקשתו בתוך 21 ימין מיום הפניה ותודיע למבקש על החלטתה בתוך 7 ימים מיום קבלת ההחלטה.
המשיבה, בתגובתה, לא הכחישה רצונה לקבל זכות בחלקת הקבר הנדונה, וטענה כי היא עצמה לא נדרשה לכל טפול בעיניין אלא משרד הבטחון הוא אשר טיפל בכך בעבר מול המערערת וכך הוקצתה לה החלקה (סע' ה, ו', יג' לתצהירה שצורף לכתב ההגנה), דבר אותו מכחישה המערערת.
נוכח הטענות הסותרות של הצדדים ואי-הבהירות העובדתית, לא ניתן להכריע לשלב הנוכחי מתי נולדה עילת התביעה, המיוסדת, כאמור, על גיבוש הסכמה לרכישת החלקה, ולעניין זה מועד פטירת בעלה המנוח של המשיבה, עליו הצביע בימ"ש קמא, איננו המועד הרלוואנטי.
...
בכתב ההגנה טענה המשיבה כי יש לדחות את התביעה תוך שהעלתה טענות במישורים שונים, לרבות הטענה כי חלקת הקבר הוקצתה לה בעבר באמצעות משרד הביטחון, שכן בעלה ז"ל הוכר כנכה צה"ל. המשיבה טענה אף טענת סף בדבר התיישנות התביעה, וזאת משמדובר בתביעה כספית שההתיישנות עליה היא שבע שנים, ואילו העילה נוסדה לטענתה כבר בשנת 2006, לאחר מות בעלה, ומכאן שהתיישנה זה מכבר.
אוסיף, באשר לטענת השיהוי והנזק הראייתי שהעלתה המשיבה בתשובתה (אליה לא נדרש בימ"ש קמא), כי טענה מעין זו מצריכה הנחת תשתית עובדתית הולמת, דבר המצריך בירור לגופו של עניין, להבדיל מהכרעת סף.
עוד יש להעיר, כי סבורני כי קיים קושי בהחלטת בימ"ש קמא להכריע על אתר בטענת ההתיישנות שהעלתה המשיבה, אף מן הטעם שבבקשה זו ניתנה החלטה קודמת על-ידי המותב הקודם, היא ההחלטה מיום 10.2.21.
סוף דבר; על יסוד המקובץ הערעור מתקבל, תוך שטענת ההתיישנות שמורה למשיבה והיא תוכרע לאחר עריכת הבירור הראוי הנדרש בבימ"ש קמא.
בנסיבות ובשים לב לחלק משמעותי מטענות המערערת בערעורה נדחה, לא ראיתי לעשות צו להוצאות בערעור.