הדין הנורמאטיבי
בעמ"ש (מחוזי מרכז) 44516-10-21 ד.ל נ' ע.י (פורסם במאגרים, ניתן ביום 20.3.22) נקבע:
"עניין חיסונם של קטינים נדון רבות בפסיקה, ואלו עקרי הדברים העולים מפסיקה זו- כאשר הורים מסכימים על חיסונם או אי חיסונם של ילדיהם הקטינים זוהי זכותם על פי דין, זכות שהורתה בהיותם הנושאים באחריות לטפול, להשגחה ולעניינם של הקטינים. יש בבחירה זו, גם אם אינה בחירה מושכלת, מימוש של הזכות לאוטונומיה הורית. מתוך שכך בית המשפט לא יתערב, על דרך הכלל, בבחירת ההורים באשר לחיסון/ אי חיסון ילדיהם....
"
סעיף 68(א)ו-(ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי:
"(א) בית המשפט רשאי, בכל עת, לבקשת היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו או לבקשת צד מעונין ואף מיזמתו הוא, לנקוט אמצעים זמניים או קבועים הנראים לו לשמירת עניניו של קטין, ושל אדם שמונה לו אפוטרופוס, אם על-ידי מינוי אפוטרופוס זמני או אפוטרופוס-לַדין, ואם בדרך אחרת; וכן רשאי בית המשפט לעשות, אם הקטין או האדם שמונה לו אפוטרופוס פנה אליו בעצמו.
יפים לענייננו דבריו של בית המשפט בעמ"ש (מחוזי מרכז) ב- 44516-10-21 הנ"ל:
"20. זאת ועוד, בתי המשפט בפסיקתם הבהירו באופן חד משמעי כי סמכותו של בית המשפט למשפחה להחליט על מתן חיסון שגרתי לקטין כאשר עולה ויכוח לעניין זה בין הוריו אף בהיעדר חוות דעת רפואית, שכן המלצות משרד הבריאות באשר למתן חיסוני שגרה נבחנו ונקבעו על ידי גורמים מקצועיים, ומדובר בהמלצה גורפת וחד משמעית לכלל הילדים בישראל, למעט מקרים בהם יש טעם מיוחד בגינו יומלץ שלא לבצע חיסון כלשהוא (ראו, כדוגמה, עמ"ש (ת"א) 62329-09-19 פלונית נ' אלמוני [פורסם בנבו] (2019); רמ"ש (ת"א) 12596-09-19 ע.ל. נ' א.ב. [פורסם בנבו] (2019); עמ"ש (ת"א) 45175-03-20 פלוני נ' פלונית ואחר [פורסם בנבו] (2020); תמ"ש 16505-06-15 ר.ל. נ' נ.ל. [פורסם בנבו] (2017); תלה"מ (חיפה) 8386-03-20 פלוני נ' אלמונית [פורסם בנבו] (2021); תלהמ (ירושלים) 48743-11-20 - האב נ' האם, [פורסם בנבו] (2021); יס (אשדוד) 33240-08-21 - האם נ' האב, [פורסם בנבו] (2021))."
למעלה מהצורך אציין כי קביעה זו קיבלה תוקף אף ביחס לחיסוני קורונה, חיסונים שפותחו לאחרונה וטרם עבר זמן מאז שניתנו לציבור, שכן מדובר בחיסונים אשר הומלצו על ידי משרד הבריאות.
נוכח טענותיה של האם כי לקטין רגישויות מיוחדות ומטען גנטי ומשפחתי בגינו עלולים החיסונים להעמידו בסכנה רפואית, למרות הפסיקה כי על ההורה הטוען לחריגה מהמלצות משרד הבריאות להמציא חוות דעת רפואית התומכת בטענותיו, מונה מומחה רפואי מטעם בית המשפט על מנת שיבחן את טענות האם.
טענה זו כבר נדחתה על ידי בהחלטה מיום 15.5.2023 בה פרטתי את היתייחסות המומחה לטיעון זה בחקירתו הנגדית ואחזור ואצטט את דבריו בהקשר זה.
במענה לשאלה בנוגע לצורך בחוות דעת של טוקסיקולוג, ציין המומחה כי הטוקסיקולוג אינו יכול לחוות דעתו באופן ספציפי לא':
"ת. אני חוזר עוד פעם, לא'... בגלל שאת מדברת ספציפית לא', אז אני אומר לך, ספציפית לא', לא צריך טוקסיקולוג ולא צריך אף רופא או מומחה מכל הסוגים שאמרת, כי לדעתי א' הוא כמו ילד רגיל. אם את רוצה להביא טוקסיקולוג כדי שידבר באופן כללי האם חיסונים יכולים לעשות בעיות או לא? זה בית המשפט יחליט.
עוד ציין המומחה בעמ' 30 שורה 36 לתימלול הדיון מיום 29.3.23:
"לדעתי, אנחנו נגיע פה לפי מה שאתם הולכים לעוד 20 שנה של בדיקות, כי כל פעם יגיד משהו חדש ואני לא חושב שזה נכון, אני חושב שא' צריך לקבל את החיסונים כמו כל ילד אחר ולא לבצע בדיקות שעולות הרבה כסף שגורמות לו סבל ואין שום טעם להם."
ועוד אמר:
"ת: אם בית המשפט יחליט שכל ילד במדינת ישראל, לפני שעושים לו חיסונים, חייב לעבור את כל הבדיקות הגנטיות האפשריות כדי לראות האם הוא אולי יש סיכוי שיחלה במשהו, משהו אחר. אבל כרגע, במדינת ישראל, אין שום החלטה שילדים צריכים לעשות בדיקות לפני כן. ועוד פעם אני חוזר, אין מבחינתי הבדל בין א' וילדים אחרים." (עמוד 26 לתימלול הדיון מיום 29.3.23 שורה 34 ואילך).
...
אני קובעת כי הנתבעת לא הצליחה להוכיח כי בעניינו של הקטין א' קיים טעם מיוחד שבגינו אין מקום לחסן אותו חיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות.
נוכח האמור, תביעתה של הנתבעת נדחית.
אני מורה כי הקטין א' יקבל את כל חיסוני השגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות (מלבד החיסונים כנגד אדמת, שעלת רוטה ושפעת) ויעבור את המעקב השגרתי המוענק לכל קטין בטיפת חלב.