מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

בדיקה פרטנית של היתר בניה לפי תמ"א 38

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

צא ולמד – במרכז הדיון מתח בין טענת העותרים המבקשת להתיר יחידות נוספת בהתבסס על שיקול שהוא שיקול כלכלי והנסב על ההיתכנות הכלכלית להוצאתו לפועל של הפרויקט, אל מול טענת המשיבות ובהתאם לה השיקול הכלכלי (מבלי לגרוע מכך שהוא מוכחש) אינו חזות הכל, אלא שניתן ויש להביא לידי ביטוי ולהחיל במסגרת שקולי המוסד התיכנוני - בבואו לבחון בקשה להיתר בהתאם לתמ"א 38 – מדיניות כללית המבוססת על שיקולים הנוגעים לתשתיות העירוניות ויכולתן לקלוט יחידות נוספות אשר תתווספנה במסגרת היתר בנייה כאמור וזאת, מבלי לגרוע מחובת מוסד התיכנון לבדוק האם יש מקום לסטות מהמדיניות במקרה הפרטני.
השאלה לדיון בעיננו מיתמקדת אפוא בגדרי האיזון אשר יש לערוך בין הצורך והאנטרס בחיזוק מבנים לפי תמ"א 38, צורך ואנטרס אשר לשמו מוקנים תמריצים תיכנוניים במסגרת תמ"א 38, אשר המרכזיים בהם הם תמריצים הנוגעים לתוספות זכויות בנייה, אל מול שיקולים אחרים ובכללם כאלו הנובעים מהמחיר התיכנוני ומהעומס על התשתיות העירוניות – כמבססים אפשרות לסרוב למתן היתר בנייה לפי תמ"א 38 תוך תוספת יחידות כפי המבוקש.
עוד נקבע לעניין חובת ההנמקה כי זו נגזרת מחובת ההגינות של הרשות המנהלית וכי :"הנימוקים אמורים לסייע לרשות להגיע להחלטה מושכלת וכדין, לספק תשתית עובדתית לבקורת עליה, לאפשר להסתמך כראוי בעתיד על ההחלטה ולשמור על אמון הציבור במנהל הצבורי" (בג"ץ 4845/17 ראפת אמארה חמדאן נ' היועץ המשפטי לממשלה (28.10.2019) בעמודים 37-38 והאסמכתאות המובאות שם.; אשר לחובת ההנמקה של מוסד תיכנון בעת דחיית בקשה להיתר מכוח תמ"א 38, ראו גם - עת"מ (מנהליים חי') 16777-05-15 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה קרית אתא נ' ועדת הערר המחוזית- מחוז חיפה (16/12/15)).
...
טענותיהם אלו של העותרים מתמקדות בחלק בהחלטת ועדת הערר במסגרתו פנתה הוועדה לבחון את המקרה הפרטני וקבעה: "לאחר שבחנו את טענות הצדדים ואת נסיבות הבקשה, מספר הדירות טעונות החיזוק, ההשלכה של תוספת הדירות על הסביבה, לרבות העמסה על תשתיות ציבוריות קיימות וקיומן של בקשות נוספות מכוח התמ"א, השתלבות הבניין המאושר בבינוי המאושר בסביבה הקרובה, איכות הדירות המוצעות במסגרת הבקשה להיתר בקומת הכניסה, מצב הבניין והדירות נוכח הפסקת העבודות, לרבות הסכנה הנשקפת ממצב זה לדיירים ולסביבה, באנו לכלל מסקנה שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית לעניין היקף הזכויות, מספר הקומות ומספר הדירות, שיעמוד בסה"כ על 5.5 קומות ו-18 דירות. כמו כן אנו סבורים שאין להתערב בהחלטת הועדה המקומית, שדרשה שהפחתת הדירות תעשה על ידי ביטול דירות הקרקע. מקובלת עלינו טענת הוועדה המקומית שהדירות הנוספות המוצעות בקומת הכניסה, הינו דירות קטנות ביותר, ונחותות מבחינת איכותן באופן יחסי ליתר הדירות בבניין. לטעמנו, יש בהכרעה של הועדה המקומית ביחס לתוספת שטחי הבניה, מספר הקומות והדירות כדי להוות איזון ראוי בין האינטרסים הרלוונטיים בעניין, המביאה לתוצאה תכנונית ראויה וסבירה" כאמור לטענת העותרים חלק זה בהחלטה לא נומק הואיל ואין במסגרתו פירוט – מלבד כותרות, בדבר הנתונים שנבחנו לכאורה על ידי וועדת הערר אשר, על אף ששימשו כביכול בסיס לקביעתה נותרו עלומים באופן שאינו מאפשר בחינתם ותקיפתם.
יפים לעניין זה, דברי בית המשפט העליון בבג"ץ 2159/97 מועצה אזורית חוף אשקלון נ' שר הפנים, נב(1) 75, בעמוד 89 לפסק הדין: "היעדר הנמקה הוא פגם בהחלטה. עם זאת, בדרך-כלל אין די בו, כשלעצמו, כדי שבית-המשפט יבטל את ההחלטה. כך, בין היתר, משום שבפני בית-המשפט מתגלים הנימוקים להחלטה, ובית-המשפט יכול וצריך לבקר את ההחלטה לגוף העניין. גם כאשר חובת ההנמקה מוטלת לפי החוק לתיקון סדרי המינהל (החלטות והנמקות), הפרת החובה אינה פוסלת את ההחלטה, אלא רק מעבירה את נטל הראיה, בביקורת שיפוטית על חוקיות ההחלטה, אל הרשות המינהלית, להוכיח שההחלטה התקבלה כדין." הנני סבורה כי החלת הכללים כפי שנקבעו על המקרה לפני יש בה בכדי להוביל לכדי מסקנה ולפיה החלטת ועדת הערר אמנם לא נומקה כדבעי ובשל כך, יש מקום להשיב את הדיון לוועדת הערר וזאת, על מנת שזו תפרט נימוקיה.
סוף דבר; לאור האמור והמפורט אינני מוצאת לקבל איזה מטענותיהם של העותרים וזאת, למעט הטענה בדבר העדר הנמקה מספקת להחלטת ועדת הערר כפי שפורטה בסעיף 54 לעיל ומשכך, הנני קובעת כי הדיון יושב לוועדת הערר על מנת שזו תנמק החלק בהחלטתה אשר נקבע כי לא נומק כדבעי.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ועדת הערר השתכנעה, כי בוצעה בדיקה פרטנית של המיגרש והסביבה הקרובה; כי קיימים שיקולים תיכנוניים שמצדיקים סרוב לכל אחת מהבקשות וכי לא נכון יהיה להחריג את הבקשות הללו מהעקרונות שמתווה תכנית האב ביחס לשכונות, כדלקמן: "בשני המקרים מדובר בשקול דעת פרטני שהופעל ביחס לסביבה הקרובה של המיגרש בו מצוי הבניין, והשיקולים שהנחו את הועדה המקומית הם שיקולים תיכנוניים שפורטו בתמ"א 38 ובתכנית רג/340/ג/30 כשיקולים שיכולים להצדיק סרוב לבקשה לחזוק מבנה. הבענו דעתנו לא אחת כי הועדה המקומית רמת גן אינה יכולה לסרב לבקשות לחזוק מבנים בהחלטות לא מנומקות או בנימוק יחיד המבוסס על רעיון ראשוני שמועלה לחלל האויר ללא בחינה ממשית לתיכנון מיתחמי. לתיכנון מיתחמי יש משמעויות מהותיות על העיר שיש לבחון אותן היטב בכל מקרה ומקרה. אלא שבעניינינו השתכנענו כי אין מדובר בשקול כללי שמבוסס על רעיון ראשוני לתיכנון מיתחמי אלא בשקול פרטני המבוסס על עבודה תכנונית משמעותית, והכל במטרה לדאוג לכלל המבנים בשכונה ולא לפעול בשיטת 'כל הקודם זוכה' - כאשר זכייתו של האחד, היא הפסדה של השכונה כולה". ועדת הערר התייחסה גם לטענה שדחיית הבקשות אינה עולה קנה אחד עם פסק הדין בעת"מ (ת"א) 28736-06-19 היתאחדות בוני הארץ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת גן מיום 16/9/19 (עניין היתאחדות בוני הארץ) כדלקמן: ועדת הערר ציינה כי בפסק דין זה נפסלה מדיניות מאוחרת יותר של הועדה המקומית, שהתקבלה באפריל 2019, לאחר חילופי השילטון בערייה (ובהתאמה, החלפת חברי הועדה המקומית), שלפיה: ברחבי העיר רמת גן הכלל הוא סרוב לבקשה להיתר לפי תמ"א 38 והחריג, הוא אישורה "מנימוקים שירשמו". מדיניות אפריל 2019 הנ"ל של הועדה המקומית, שמשמעותה ביטול דה פאקטו של תמ"א 38 ברחבי העיר רמת גן - נפסלה על ידי בית המשפט בעיניין היתאחדות בוני הארץ, תוך שאף נקבע כי המדיניות אושרה ללא עבודת הכנה מספיקה ומבלי שהיא מבוססת על תשתית עובדתית.
...
המסקנה מעוגנת בעבודה משמעותית ורחבת היקף של הוועדה המקומית ומקובלת עלי עמדת המשיבות כי אין בטענות העותרות המסתמכות על אמירות כאלה ואחרות בפרוטוקול הדיון בתכנית האב כדי לקעקע ולו במעט, קביעה זו של ועדת הערר.
לא מצאתי ממש גם ביתר טענות העותרות והן נדחות; ובכלל זה, גם הטענה לאפליה (זו נטענה לפני ועדת הערר, אך בוררה כדבעי ונדחתה על ידה.
סוף דבר: העתירות נדחות.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת העותרים, לאור הפסיקה ובהנתן השיקולים האמורים שעמדו ביסוד החלטת ועדת הערר כמפורט לעיל, לא היה בידי ועדת הערר "לשלול את זכויות הבניה שהעותרים ביקשו במסגרת בקשתם. שכן ועדת הערר לא ביצעה בדיקה פרטנית של המבנה ובהחלטה אף לא קיימת שום אמירה לפיה ועדת הערר הגיעה לכדי מסקנה כי במקרה הקונקרטי אין לאשר את זכויות התמ"א שהתבקשו בשל אחת מהעילות המפורטות בסעיף 22 לתמ"א" (ס' 5.2 לסיכומים).
באופן דומה נקבע גם בעיניין דורפברגר, כי "התמריצים הכלכליים וההקלות התכנוניות, אשר מוענקות במסגרת תמ"א 38, יוצרות, לעיתים קרובות, היתנגשות ברורה עם ההסדרים התכנוניים החלים על מקרקעין מסוימים, בשל האפשרות הנתנת במסגרת תמ"א 38 לחריגה מתוכניות אשר חלות על הקרקע. בנוסף להיבט התיכנוני, עלולה להגרם פגיעה, בעקבות מתן היתר בניה בהתאם להוראות תמ"א 38, לאנטרס הפרטי של דיירים המתנגדים לבקשה להיתר." בשונה מהיתר שניתן בהליך התיכנוני "הרגיל", הליך של היתר לפי תמ"א 8, הוא, איפוא, פרי תיכנון אקראי ונקודתי של מיגרש בודד, שנעשה בשלב הרשוי.
...
בכלל זה מקובלת עלי גם עמדת ועדת הערר ותשובתה, לעניין פסק דין בעניין התאחדות בוני הארץ.
סוף דבר מכל האמור, העתירה נדחית.
העותרים ישלמו למשיבה 1 הוצאות בסך של 15,000 ₪ ולמשיבים 3-4, הוצאות בסך של 15,000 ₪ (בסך הכל 30,000 ש"ח).

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עניינה של העתירה בטענות העותרים כנגד החלטת ועדת הערר מיום 7.12.2020, אשר תוקנה ביחס לשמות העותרות ביום 17.12.2020, אשר דחתה את הערר שהגישו העותרות כנגד החלטות הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת גן (להלן: "הועדה המקומית"), לדחות את שתי בקשות העותרות להיתר להריסת מבנה קיים והקמת מבנה חדש תחתיו לפי תמ"א 38 ותכנית רג/340/ג/30.
ועוד טענו העותרות, כי קביעת ועדת הערר שהיקף הבינוי המבוקש אינו מוצדק – מיתעלמת ממדיניות הועדה המקומית לתיכנון ולבניה רמת גן משנת 2017, התקפה ומשקפת מדיניות גורפת ללא בדיקה פרטנית של המיגרש, וזאת כאשר מדיוניות מאוחרת משנת 2019 נפסלה על ידי בית המשפט בפסק הדין בעיניין "בוני הארץ" (עת"מ (ת"א) 28736-06-19 היתאחדות בוני הארץ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולהניה רמת גן), ובפרט כאשר בקשות ההיתר הוגשו במהלך שנת 2017.
...
אנו איננו מקבלים את טענות העוררות המבקשות לתקוף את חוות דעתו של המהנדס ישראל דוד ולהעדיף את חוות דעתו של המהנדס מטעמה.
נזכיר, כי מדובר בבחינה מקצועית הנדסית הנבדקת על ידי מהנדסת הוועדה המקומית כתנאי לדיון בבקשה להיתר ומאחר שלא התרשמנו שנפל פגם בהחלטתה, איננו מתערבים בה והתוצאה היא שתמ"א 38 אינה חלה על המבנים.
סוף דבר בהינתן כל האמור לעיל, לא נותר לי אלא לדחות העתירה בשלמותה .

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכל בר-דעת – וּודאי למי שעוסק בתחום הבנייה – נידרש להיות מובן כי ללא קשר לשאלה איזה פוטנציאל גלום בתוכניות השונות של גורמי-התיכנון, שיקול-הדעת בקביעתם של הפרטים, בייחוד כמו מספרן של דירות חדשות במיזם של תמ"א 38, הוא לרשות המאשרת.
במלים פשוטות, התובע נטל על עצמו התחייבות להעמיד לנתבעת מספר מספיק של חתימות של בעלי-זכויות בכל אחד מן הבנינים הנוגעים בדבר, לפי תנאֵי-הסף שבדין לקבלתו של היתר-בנייה לפי תמ"א 38.
אלא, שלאחר בדיקה פרטנית של הטענות ביחס לכל אחת מאותן שבע דירות, ממילא הגעתי לכלל-מסקנה כי אין הן תומכות בעמדתה של ההגנה.
...
דומה כי יש גבול להרחבת-החזית, שבית-המשפט מוכן לעסוק בה, אך הנה העלה מר אלקסלסי עוד טענה עובדתית אחת, שאין לה כל זכר בכתב-ההגנה או בתצהירי-העדות הראשית שמטעמה: "הסתבכות נוספת שיש [עם דיירים במיזם] זה שהם פתאום [הם] כותבים לי: 'מה עם המחסן שמגיע לנו?'. אני אומר: 'תגידו, על מה אתם מדברים, מה עם המחסן שמגיע לכם?'. אז הם שולחים לי נספח של החוזה [של הסכם-התמ'א] שהוא נספח טכני, מפרט טכני של החוזה שצורף כנספח לחוזה. עכשיו, אני קיבלתי נספח לחוזה מניר [דיגמי] והוא לא היה חתום בכלל. ועכשיו אני מקבל מסמך אחר לגמרי שהוא עם נתונים אחרים לגמרי, גם הוא לא חתום. זאת אומרת, בהסכם הזה [הסכם-התמ'א] יש שני נספחים טכניים שהם מהותו בלבו של החוזה, ששניהם לא נחתמו על-ידי אף דייר ומהותי[ת] [הם] שונים [זה מזה]. ואז באים אלי דיירים, מתברר שבתחילת [ה]מסלול נתנו להם הצעה לשפץ את המקלט הכללי ולעשות להם מחסנים. ובסופו של יום העירייה לא אישרה דבר כזה אלא אמרו להם: 'אתם צריכים לעשות ממ'דים' ואז המקלט הפך להיות דירה וכל אדם קיבל ממ'ד, והוציאו נספח אחר. אין ביטוי בשום מקום לדברים האלה" (פרוטוקול, בעמ' 18, ש' 28-17).
התוצאה אני מקבל את התביעה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובע סך, כולל מע"מ, של 2,140,163 ש"ח, בצירופם של הפרשי-הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 מיום הגשתה של התביעה ועד היום, היינו, סך של 2,479,575 ש"ח. עוד תשלם הנתבעת לתובע הוצאות-משפט בסך של 55 אלף ש"ח לכיסוי-האגרה והוצאות-ההתייצבות לארבעה דיונים בבית-המשפט.
לבסוף, הנתבעת חבה לתובע תשלום לשכר-טרחה של עורך-דין בסך, כולל מע"מ, של 223 אלף ש"ח. את הסכום הכולל – 2,757,575 ש"ח – תשלם הנתבעת לתובע בתוך 45 ימים מיום, שבו קיבלה לידיה פסק-דין זה. איחור יוסיף הפרשי-הצמדה וריבית לפי החוק האמור, מיום-החיוב שנקבע ועד למועד-התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו