מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אפשרויות לאשר תכנית בקרקע חקלאית למטרה לא חקלאית שינוי ייעוד קרקע

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 145 (ב) קובע כי: "לא יינתן היתר אלא אם כן העבודה או השמוש שבעדם מבוקש ההיתר מתאימים לתכניות, להנחיות המרחביות שנקבעו לפי סעיף 145ד (..) ולהוראות אחריות לפי חוק זה, החלות על הקרקע או הבניין הנדונים". לסיכום, המצב התיכנוני שקדם לתכנית לא קבע כי החלקות הן בייעוד חקלאי, וההכרזה אין בה כדי להעניק למקרקעין תכונות שאין להם, שכן הכרזה יכולה לחול אף על קרקע שאינה חקלאית, ומטרתה היא לשמור על שטחים פתוחים, על-ידי הגבלת רשויות התיכנון מלאשר תכניות שאינן עונות על הוראות סעיף 6 לתוספת (לרבות קבלת אישור הוועדה לשמירה על קרקע חקלאית) ודי בכך כדי להביא לדחיית טענת המערערים, לפיה מדובר בקרקע חקלאית שמותר לעשות בה כל שימוש חקלאי לרבות בניית מבנים חקלאיים.
נטען, כי בתכנית הפוגעת נקבע כי בשטח "לא יאושר כל בינוי, לרבות מבנים חקלאיים" ובכך כל פוטנציאל לשינוי ייעוד המקרקעין בהתאם לתמ"מ 6 נגוז, ואפשרויות הבנייה על-פי התכנית הפוגעת מוגבלות (ראו לסיכום טענה זו סעיף 21.9 לערעור); המערערים מוסיפים טענה נוספת, והיא פגיעה בפוטנציאל כללי כאשר טוענים כי אף אם הקרקע לפי מצבה הקודם, היא חסרת ייעוד מקומי יכולה להפגע, ככל שהתכנית הפוגעת פוגעת בפוטנציאל כללי של שינוי ייעוד, והם מפנים לפסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה בעמ"נ (חי') 14040-12-15 מטעי לאה ויוסף בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובנייה (10.12.2016) (להלן: "עניין מטעי לאה") ואף מפנים לעמדת היועץ המשפטי לממשלה שהוגשה לבית המשפט העליון במסגרת העירעור על פסק הדין הנ"ל. המשיבה טוענת כי לא הוכח כי קיים פוטנציאל תיכנוני ובכל מקרה לא הוכח כי אותו פוטינציאל נפגע, זאת מאחר ולא נשללה האפשרות לקדם תכנית באותו אופן כפי שהיה במצב הקודם.
...
אדרבא, מהחלטת הועדה המחוזית בהתנגדות המערערים לתכנית הפוגעת, אני למד, כי מדובר במקרקעין המרוחקים "מכל אזור אחר המיועד לפיתוח", ומסקנה זו היתה מקובלת על ועדת הערר (ראו סעיף 39 להחלטה) והיא מקובלת עליי.
הסכם "פארק השרון" אין בו כדי לשנות מן המסקנה.
סיכום: לסיכום, משלא הוכחה כל פגיעה המזכה בפיצוי לפי סעיף 197 ומשלא מצאתי כל טעות בהחלטת ועדת הערר, אני דוחה את הערעור.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

משכך, הוועדה מציינת כי הזכות לשימוש בחקלאות לא נגרעה מהמתנגד וזכויותיו במקרקעין על פי ההסכם עם רשות מקרקעי ישראל נשארו בעינן.
יצויין לעניין זה, כי במהלך הדיון בעתירה, אישר ב"כ העותרים, כי התכנית איננה פוגעת בבעלות העותרים במקרקעין, וכי יעוד המקרקעין היה חקלאי עוד כאשר הועברו אל העותרים, במסגרת הסכם הפשרה עם המדינה, אך לדבריו, לא הובא לידיעת העותרים, דבר קיומן של מיגבלות פיתוח במקרקעין.
עוד נטען, כי העתירה נגועה בחוסר ניקיון כפיים, באשר "העותרים מצפים כי מגוריהם בשטח (שאינם כדין כאמור) יסכלו כל תיכנון במרחב. ברור כי התיכנון הסטאטוטורי אינו צריך להתאים עצמו לבנייה הלא חוקית בשטח...". לטענת המדינה, התכנית לא שינתה את מעמד העותרים בשטח, אינה פוגעת בזכויותיהם ביחס למקרקעין, ואינה מגבילה את אפשרויות הבניה בשטח, משום שממילא אפשרויות כאלה לא היתקיימו, בשל מיגבלות הבניה ויעודי הקרקע שנקבעו עוד קודם העברת המקרקעין לעותרים.
אין גם טענה, כי התכנית והקמת איזור התעשיה על פיה, יפגעו בשימוש במקרקעין למטרת חקלאות, בהתאם ליעודם.
...
כאמור לעיל, סבורני כי לעניין זה, יש ליתן משקל לפעילותה המצומצמת – ואולי מצומצמת מדי – של המדינה למניעת בנייה והתיישבות במקרקעין, בתחום מגבלות הבניה של התכנית, אשר נמשכה, כאמור, וכעולה מן הטיעונים, עשרות שנים, עובר למסירת המקרקעין לידי העותרים, כאשר בכל אותו זמן היו מגבלות הבניה ידועות וברורות, על רקע תכנית המתאר שחלה במקום.
סבורני, כי קשה שלא לראות את הדברים על רקע המחלוקת הציבורית הקשה המוכרת במחוזותינו, בהתייחס לסוגיית הישובים הבלתי מוכרים, ולהסדרת התיישבות האוכלוסיה הבדואית המתגוררת בהם.
העתירה מתקבלת אפוא באופן חלקי, בהתייחס להחלטת המשיב מס' כמפורט בסעיף 11 לעיל, ונדחית ביחס ליתר חלקיה.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2019 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

סעיף 7 בתוספת הראשונה לחוק התיכנון והבנייה קובע כך: "(א) לא יינתן על ידי מוסד תיכנון היתר לבניה או לשימוש בקרקע חקלאית למטרה לא חקלאית אלא בהתאם לתכנית שנתמלאו בה הדרישות של סעיף 6 או אם הסכימה לכך הוועדה.
לגבי מוסך ככל שהוא מוסך חקלאי ייתכן שאפשר יהיה לאשר.
בסעיף 5, במח/145ג' משנת 2008 (ת/2), שכותרתו "מטרת התוכנית", נקבע שהתוכנית מתייחסת לקביעת תנאים לסלילת מערכת מחלפים בדרכי שירות לאורך דרך מספר 40 וכן "שינוי יעוד משטחי חקלאות, מבנה ציבור, ספורט, מלאכה, שטח פרטי פתוח וציבורי פתוח לדרך" (סעיף 5 ה').
נוכח כל האמור לעיל, הוכח, כי השמוש במקרקעין מושא כתב האישום הנו לחקלאות ולא הוכח שניתן בידי הנאשם היתר לשימוש חורג מייעוד הקרקע ולכן עלה בידי המאשימה להוכיח, כי הנאשם עשה שימוש במבנים מושא כתב האישום באופן שחורג את השמוש המותר בהם.
...
בנסיבות אלה, דין טענה זו להידחות.
סוף דבר נוכח כל המפורט לעיל, המאשימה הוכיחה מעבר לכל ספק סביר את העבירה המיוחסת לנאשם בכתב האישום ולא עלה בידו להקים ספק באשמתו או להוכיח קיומה של הגנה ועל כן אני מרשיעה אותו במיוחס לו בכתב האישום.
נוכח האמור לעיל בעניינה של הנאשמת, אני מורה על זיכויה מהמיוחס לה בכתב האישום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תכניות מפורטות שבקשו לשנות ייעוד של קרקע חקלאית בקירבת מקום נדחו על ידי מוסדות התיכנון.
הליך פלילי נוסף נוהל כנגד העותרת וחברה בשם "עדיגל תעשיות צנרת בע"מ" במסגרת הליך תו"ב (שלום רח') 47384-09-16 ועדה מקומית לתיכנון שורקות נ' יכין-חברה חקלאית בע"מ. גם כאן הודתה העותרת בעבירות של שימוש במקרקעין ללא היתר ובסטייה מהיתר ומתכנית, במובן זה שנעשה שימוש בסככה קיימת למטרת זיפות ודיפון צנורות וכן שימוש חורג לאחסנה פתוחה של צנורות.
בעניינינו, המחלוקת מושא העתירה נסובה סביב שימוש חורג בקרקע חקלאית שייעודה התיכנוני הוא שימוש לחקלאות, כאשר תכנית בר/83 אפשרה גם שימוש למטרת "אריזה". עם זאת, אין מדובר בשימוש שמנותק מהקשרו.
סעיף 7(ב) בתוספת הראשונה לחוק התיכנון והבניה קובע כי "מטרה לא חקלאית" היא בנייה או שימוש בקרקע שאינם דרושים במישרין לעיבוד חקלאי של האדמה או לגידול בעלי חיים.
...
בנסיבות אלה, אני סבור כי נכון וראוי שלא להמיט נזק בלתי הפיך על יפאורה.
לפיכך ועל יסוד אמות המידה שנקבעו בעע"ם 1028/16 הוועדה המחוזית לתכנון ובניה מחוז מרכז נ' גבעת האירוסים (גן ארועים בע"מ) (פורסם בנבו, 08.05.2018), ובכדי לאפשר ליפאורה פרק זמן סביר נוסף להתארגנות להפסקת השימוש החורג, אני קובע כי חרף דחיית העתירה תהא יפאורה רשאית להמשיך במתכונת הפעילות שקיימת היום למשך כשנה וחצי נוספות, עד ליום 01.06.2021, כנגד הפקדת ערבות בנקאית על סך 400,000 ₪ אשר תופקד בהתאם למתכונת לה הסכימה (לפנים משורת הדין) הוועדה המחוזית בהודעתה לבית המשפט מיום 02.04.2019.
סוף דבר – העתירה נדחית.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

הועדה קבעה כי במקרה דנן יכין-חקל לא התעשרה ולא יכלה להתעשר כתוצאה מאישור התכנית, וזאת בשל הוראות חוזה החכירה בינה לבין רמ"י. החכרת המקרקעין נעשתה למטרת עיבוד חקלאי בלבד, והחוכרת לא יכולה הייתה לממש את ההשבחה ללא שינוי של הסכם החכירה.
ביחס לסעיפים בחוזה המכר, המתייחסים לאפשרות כי החוכר יוכל להנות משינוי הייעוד, קבעה הועדה כי גם אם בעת חתימת החוזה הייתה לצדדים תקוה, כי חרף חוזה החכירה והחלטות מועצת מקרקעי ישראל הם יצליחו לקבל לידיהם חלק מהזכויות בתוכנית המשביחה, אין בכך כדי לשנות את המציאות האובייקטיבית שחלה על המקרקעין.
התהייה נבעה מכך שחיוב החוכר לדורות בהיטל השבחה בעקבות שינוי הייעוד החקלאי אינו מתיישב עם העקרון לפיו תשלום היטל השבחה צריך להיות מוטל על זה אשר נהנה בפועל מעליית שווי הקרקע עקב אישור התכנית.
...
בדומה לוועדת הערר, אני סבורה כי התיקון של סעיף 21 לא שינה את המצב המשפטי, אלא הבהיר אותו.
סוף דבר – הערעור נדחה.
המערערת תשלם למשיבה 1 הוצאות משפט ושכר טרחת בסך 5,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו