מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אפליית יוצאי אתיופיה בכניסה למועדונים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

העדה שללה את הטענה כי 90% מבאי המועדון הם בעלי חזות אירופית ואף העידה כי היא לא נתקלה באדם ממוצא אתיופי אשר נימנעה כניסתו (עמ' 49 לפרוטוקול, ש' 1-6).
מן המקובץ עולה כי הוכחה במלואה טענת הנתבעים לפיה המועדון פותח את שעריו לרווחה בפני כולם ללא כל הפליה ורבים מהבאים בשעריו הם יוצאי העדה וזאת במשך שנים רבות.
אין זה מן הנמנע כי כניסתם של הנתבעים למקום סורבה גם על רקע זה. לפיכך, המסקנה היא כי התובעים לא עמדו בנטל המוטל עליהם, לא הוכיחו כי היתקיימה החזקה בסעיף 6(2) לחוק ולא הוכיחו כי כניסתם למועדון נאסרה בשל הפלייתם על רקע עדתי או חזות חיצונית.
...
יחד עם זאת, אין בהתנהלותה הלקויה של חברת האבטחה, אשר לא עשתה כל פעולה אפקטיבית כדי להביא בפני בית המשפט את שמות השומרים, כדי לפגוע בגרסת הנתבעים, או להביא למסקנה כי הם אלו שגרמו נזק ראייתי לתובעים, או להביא לחיובם בדין.
אין זה מן הנמנע כי כניסתם של הנתבעים למקום סורבה גם על רקע זה. לפיכך, המסקנה היא כי התובעים לא עמדו בנטל המוטל עליהם, לא הוכיחו כי התקיימה החזקה בסעיף 6(2) לחוק ולא הוכיחו כי כניסתם למועדון נאסרה בשל הפלייתם על רקע עדתי או חזות חיצונית.
לאור האמור, התביעה נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בשלב זה, הנאשם (להלן גם: "המבקש") אשר שהה במקום ביחד עם ההמון הפלסטינאי, התקרב למרחק של כ- 10 מטרים מהכוח ואמר לעברם של השוטרים אביב אדגה ונגסה ביטאווה - "תחזור תחזור למכלאה שלך, תחזור למכלאה, לא נותנים לך להכנס למועדון אז אתה בא לפה להוציא את העצבים שלך? לא נותנים לך להכנס למועדון אתה בא פה נהיה גבר על הפלסטינאים? את כל המשפחה כבר העלו מאתיופיה או שהם נשארו באתיופיה כי הם לא בצבע הנכון? ככה זה דופקים אתכם בישראל אז אתם באים לפה מרגישים גברים. למה לא נותנים לך להכנס למועדון בארץ, אולי פה בכפר יתנו לך להכנס למועדון, יתייחסו אלייך ביותר בכבוד מאשר בישראל". בהמשך, שר הנאשם לעבר השוטרים "אפסים, אפסים". טענות המבקש במסגרת דיון שהתקיים בפניי ביום 4.6.20 ביקש ב"כ המבקש שהות לשם הגשת בקשות, ובהמשך הגיש את הבקשה נשוא החלטה זו. במסגרת הבקשה המושתתת על ס' 108 בחסד"פ, טוען המבקש כי לצורך הגנתו נדרשים לו המסמכים הבאים: נתונים ודו"חות אודות מקרי גזענות בכניסה למקומות צבוריים, כולל ולרבות מקומות בילוי כלפי יוצאות ויוצאי אתיופיה.
הוטעם כי על בית המשפט להכריע במסגרת תיק זה אם דברי המבקש מהוים העלבת עובד ציבור ממניע גזעני, ולא אם קיימת תופעה של גזענות בציבור הישראלי או יחס גזעני או מפלה של המדינה כלפי עדה כזו או אחרת.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים, את הוראות הדין בהתאם ללשונן ותכליתן כמו גם את הפסיקה, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
נפסק כי גם לפרשנות מרחיבה, הננקטת פעמים רבות בבקשות מעין אלו, קיימים גבולות, וכי אין לאפשר מסע דיג או לפתוח בפני ההגנה כל דלת אפשרית לשם השגת חומרים אשר הרלוונטיות שלהם להגנת הנאשם ערטילאית, שולית ורחוקה.
נוכח דברים אלו – נדחית הבקשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2010 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הוא נובע מתוך צירוף נתונים אמפירי לא פשוט של ריבוי קהל הצובא על הפתחים, תפוסה מוגבלת למועדון, הצורך לקבל החלטה בזמן אמת ע"י בודקים צעירים ובנוסף: תחושה סובייקטיבית קשה של פגיעה לא מוצדקת שעשוי שתתקיים לא אחת גם כאשר בצדק נאסרה כניסתו של פלוני למועדון, ולבטח שהיא קיימת גם כאשר נאסרה הכניסה מתוך שיקול דעת מוטעה אך לא מחמת הפליה.
מטעם הנתבעים הוגשו תצהיריהם של אורי מנהל המועדון, מר ארנון חגי מנכ"ל הנתבעת 1, מר יפת אדגך יחצ"ן במועדון (ממוצא אתיופי), מר יוסי אלמוג בליין קבוע במועדון שחזותו מזרחית, וכן מר איתמר זייד, הסלקטור אשר נכח במעמד הארוע השני וסירב להכניס את התובעים למועדון, לטענתם.
בנוסף ציין כי המועדון פתח לאחרונה בליין של מוזיקה שחורה, שקהל היעד העיקרי שלה הינם סטודנטים יוצאי העדה האתיופית.
...
בנתונים, ועל פי מה שהוכח, דין התביעה להידחות.
בסיכום: לדידי לא הוכחה לגבי אף לא אחד משני האירועים חזקה מחזקות סע' 6 לחוק, ולא שוכנעתי בתיזה כי נמנעה כניסתו של התובע 1 על רקע מוצא או חזות מזרחית.
שתי התביעות המאוחדות נדחות – אך בלא צו להוצאות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המשיבים הוסיפו וטענו כי מן העדויות והראיות שהוצגו בבית המשפט קמא ניתן ללמוד כי היתנהלות המועדון היתה ראויה ומקובלת וכי המועדון פעל כנדרש וכמצופה ממנו בנסיבות המקרה תוך שיישם את רוב המלצותיה של הוועדה הבין-משרדית לבחינת האירועים האלימים באיזורי הבילוי ושעות פתיחתם בראשות ניצב (בדימוס) אריה עמית לעניין זה. הודגש כי המערער אינו עורך ומעולם לא ערך סלקציה על פי גוון עור, שם מישפחה או כל קריטריון קבוצתי אחר ובמועדון מתארחים מדי שבוע יוצאי עדות המזרח, יוצאי אתיופיה ובני הלאום הערבי.
לאור מכלול הנסיבות בתיק זה ולאור העובדה שהמשיב 1 (המועדון) כבר חוייב בעבר בפסק דין של בית משפט זה מיום 7.1.08 (ע"א 3724/06 קבוץ רמות מנשה נ' יצחק מזרחי) בתשלום פיצויים בשל כך שנקט הפליה אסורה ומנע כניסתו של אדם למועדון בשל גוון עורו ולמרות זאת לא תיקן את דרכיו ושב ופעל באופן פסול גם בשני המקרים שלפנינו, נראה לי כי נכון יהיה לחייב את המשיבים, יחד ולחוד, בתשלום פיצוי בסך כולל של 40,000 ₪ בגין שני האירועים גם יחד.
...
עתה, משהגעתי למסקנה כי המערער זכאי לפיצוי בגין שני האירועים שבהם נמנעה כניסתו למועדון בשל הפליה אסורה – נשאלת השאלה מהו גובה הפיצוי שיש לפסוק לו? החוק מאפשר לבית המשפט לפסוק בשל כל עוולה פיצוי שלא יעלה על 50,000 ₪ (כשסכום זה צמוד למדד) בלא הוכחת נזק (סעיף 5(ב) לחוק).
לאור מכלול הנסיבות בתיק זה ולאור העובדה שהמשיב 1 (המועדון) כבר חוייב בעבר בפסק דין של בית משפט זה מיום 7.1.08 (ע"א 3724/06 קיבוץ רמות מנשה נ' יצחק מזרחי) בתשלום פיצויים בשל כך שנקט הפליה אסורה ומנע כניסתו של אדם למועדון בשל גוון עורו ולמרות זאת לא תיקן את דרכיו ושב ופעל באופן פסול גם בשני המקרים שלפנינו, נראה לי כי נכון יהיה לחייב את המשיבים, יחד ולחוד, בתשלום פיצוי בסך כולל של 40,000 ₪ בגין שני האירועים גם יחד.
אחרית דבר אשר על כן ולאור כל האמור לעיל, אציע לחברי הנכבדים לקבל את הערעור ככל שהוא מתייחס לאירועים השני והשלישי, ולהורות כדלקמן: פסק דינו של בית המשפט קמא, ככל שהתייחס לאירועים השני והשלישי - מבוטל בזה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2012 בשלום קריית שמונה נפסק כדקלמן:

הנתבעים טענו, כי באי המועדון הנם בעיקר סטודנטים מכל המגזרים ובהם דרוזים, בדואים, ערבים, אתיופים, ספרדים, אשכנזים וכל קשת האוכלוסיה במדינת ישראל ואין כל רלוואנטיות לצבע עורם של הבליינים.
וראה דברי ביהמ"ש בת"א (חי) 46945/05/10 סייאג ואח' נ. קיי יזמות אמנות הבילוי והפנאי בע"מ: "על התובעים אם כן מוטל הנטל לשכנע כי הנתבעים מנעו את כניסתם למועדון על רקע צבע עורם המעיד על ארץ מוצאם או גזעם ודוק אין חלה על התובע החובה להוכיח כי הנתבעים נוקטים מדניות של אפליה שיטתית כנגד יוצאי עדות המזרח, או כאלה שחזותם מעידה על ארץ מוצאם, וכל שעל התובעים להוכיח על מנת שתקום אחת החזקות המנויות בחוק הוא, כי באותם מקרים, שבהם לא הותרה כניסתם למועדון, הופלו הם על רקע מוצאם ומראם החצוני, כפי שטוענים התובעים בענייננו". במקרה דנן ובהתאם להסכמת הצדדים, לא הציג התובע כל עדות מטעמו.
...
השוטר אף הבהיר בעדותו: "שאלנו את המאבטחים והם אמרו שהוא קילל אותם והתלהם. המאבטחים הם ממוצא צדלניקים והוא התבטא אליהם במילים לא יפות... ביררתי עם המאבטחים הם אמרו שהוא דיבר לא יפה וקצת שתוי והוא עושה פרובוקציה ולא כדאי שהוא ייכנס, לכן החלטנו שהוא לא ייכנס" (עמ' 6 שורות 6-7, 9-10 לפרוטוקול).
כך ראה לדוגמא ע"א 198/09 (מחוזי נצרת) סרור ואח' נ. חברת רזידנט מיוזיק בע"מ, שם קבע בית המשפט המחוזי כי לאחר שבית המשפט קמא הגיע למסקנה שהוכח כי היחידים שלא הורשו להיכנס היו תושבי קצרין בעוד שתושבי קיבוצים ומושבים כן הורשו, הרי שהמדובר בהפליה על רקע מקום מגורים.
כאמור במקרה דנן, לא הוצגה בפני כל עדות על פיה ניתן להגיע למסקנה כי כניסת התובע למועדון נמנעה על רקע צבע עורו ולפיכך, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו