מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אפליה תעסוקתית על רקע שירות מילואים

בהליך ערעור פלילי גזר דין (עפ"ג) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

התסקיר הראשון שהוגש (מיום 31/05/15), מיפרט את רקעו האישי (יליד 1971), התעסוקתי (בין היתר עבד כ-8 שנים בשב"ס, אח"כ כפקח ברשות ההגירה, ולאחר שפוטר בעקבות התיק נשוא העירעור – עבד, כמה חודשים, במכון ספורט, ולאחר מכן כנהג מונית שכיר), והמשפחתי (נשוי ואב לשלושה ילדים) של המשיב; את הדינמיקה המשפחתית בין המשיב לרעייתו, ואת הקשיים והאילוצים שנלוו ליחסים אלה, בעיקר על רקע חוסר יציבותו התעסוקתי של המשיב ויחסיו עם הוריו ואחיו (שותפיו לעבירות בתיק שבפנינו) במרוצת השנים.
עם זאת, בהתאם להסדר הטיעון, עתרה המאשימה להטיל על המשיב אך את העונש המאקסימאלי שנקבע בהסדר, היינו - 14 חודשי מאסר בפועל בנוסף לעונשים האחרים עליהם הוסכם; לעומתה ביקש ב"כ המשיב לאמץ את המלצתו הטיפולית-שיקומית של שירות המבחן, ולחלופין, להטיל על המשיב עונש מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות, וזאת לאור ההליך הטיפולי הארוך והמעמיק שעבר המשיב; לאור שתוף הפעולה המלא שלו במהלך החקירה; ולאור שרותו הארוך במגוון תפקידים בצבא, בשב"ס וברשות ההגירה (לשם כך אף העיד, טרם טיעונים לעונש, את מפקדו של המשיב בשירות מילואים, אשר סיפר, כי המשיב משרת במילואים ביחידת חילוץ והצלה, תחת פיקודו, כי משרת כ-30 יום כל שנה; במלחמת צוק איתן שהה 32 יום בשירות מבצעי; והוא תואר כמי שתורם רבות ליחידה, מעבר למצופה.
להבנתו, המשיב הכשיל פעולות אכיפה מטעם הרשות לה הוא חב חובת אמון ובמעשיו פגע באופן קשה ומשמעותי באמון הציבור במנהל צבורי; וביחס לעבירות נשוא האישום השביעי ציין בימ"ש קמא, כי המשיב "פעל לניצול מצוקתה של נפגעת העבירה, נתינה זרה שהייתה במצב כלכלי קשה על מנת להפיק רווח כספי תוך פגיעה בכבודה כאדם וכאשה". בית משפט קמא אף נתן דעתו לתחושת האפליה שעלולה להתעורר בקרב מי שביצע עבירה של העסקת עובד זר ללא רישיון, נתפס ונענש, לעומת אלה שתהליך זה "נחסך" מהם בשל קירבתם למשיב, סקר את הפסיקה שהוצגה לעיונו, וקבע מיתחמי ענישה נפרדים לכל אישום ואישום: לאישום הראשון והשישי (מסירת מידע מתוך המאגר לקרובי מישפחה ומכרים ללא דרישה לקבלת תמורה כספית) קבע מיתחם אשר ינוע בין מאסר מותנה ועד לעונש מאסר קצר בעבודות שירות; לאישומים השני, השלישי, הרביעי והחמישי (מסירת מידעים לאחיו ולאנשים נוספים) קבע מיתחם שנוע בין עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות לבין מאסר בפועל של 14 חודשים; לאישום השביעי (הבאת אדם לידי זנות, סרסרות והפרת אמונים) קבע מיתחם שנוע בין עונש מאסר קצר בפועל, אשר יכול שירוצה בעבודות שירות, ועד 9 חודשי מאסר בפועל (תוך שבימ"ש מציין, כי המדובר בארוע חד פעמי במהלכו ניצל המשיב את מעמדו כלפי נפגעת העבירה, מקרה שלא היה דומה לו בפסיקה שהובאה על ידו).
...
לאחר שהצדדים הגיעו להסדר טיעון שכלל טווח ענישה, לא מצאנו לנכון להיכנס ביתר פירוט למתחמי הענישה שקבע ביהמ"ש קמא, ודי אם נציין, כי הרף התחתון שנקבע – נמוך ללא כל הלימה למעשים ולפסיקה המנחה.
לאור כל האמור לעיל, ולאור הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים ולתקרת הענישה שהציבה המערערת (של 14 חודשים); לאור הכלל שערכאת הערעור אינה ממצה את מלוא חומרת הדין; ואף לאור חלוף הזמן ולעינוי הדין שעבר המשיב בתקופה זו (כאשר כתב האישום הוגש בחודש יולי 2013 וגזר הדין ניתן, ללא כל הסבר ראוי, רק בחודש מאי 2017.
יוער, כי הדיון בערעור נדחה פעם אחר פעם בשל נסיבות אישיות של ב"כ המערער, ובין היתר לאור מצבה הבריאותי), אנו מקבלים את הערעור ודנים את המשיב ל-12 חודשי מאסר בפועל.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בסעיף 2 לחוק שויון ההזדמנויות נקבע האיסור הכללי על מעסיק להפלות בין עובדיו, או בין דורשי עבודה משורה של טעמים, וביניהם: מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או משך שירות המילואים שלהם.
כך קבע בית המשפט העליון בבג"ץ אורית גורן כי "נוכח הקושי הטמון בהוכחת השיקולים שעמדו ביסוד החלטה זו או אחרת שהתקבלה בעיניינו של העובד יש להעביר את נטל ההוכחה למעביד כאשר עלה בידי העובד להציג ראיות לכאורה לכך שהמעביד נהג כלפיו בהפליה. זאת ועוד, על רקע פערי הכוחות והמידע המאפיינים את היחסים בין המעביד לעובד אין לקבוע רף גבוה במיוחד לעניין זה. על כן שאלת העמידה במבחן קיומן של ראיות לכאורה להפליה תקבע בהתאם לכלל נסיבות העניין, ואין לקבוע תנאי סף נוקשים לשם כך" (שם בפיסקה 22, ההדגשה שלי ר.ר. וכן ראו ע"ע (ארצי) 30585-09-12 חברת יישום פיתרונות אנושיים בע"מ - אורית בוסי (4.8.13), להלן: פרשת יישום פיתרונות, וראו גם במאמרה של שרון רבין-מרגליות, שלושה דורות של אפליה תעסוקתית: הישגים ומיגבלות של המאבק לקידום שויון תעסוקתי, עתיד להתפרסם ב-עבודה חברה ומשפט ט"ו (2016), להלן: רבין- מרגליות: שלושה דורות של אפליה).
...
סוף דבר לא מצאנו מקום להתערב בקביעת בית הדין האזורי לפיה נעמי הופלתה בהליך קבלתה לעבודה מטעמים של הורות, ובהיותה דתית בהשקפת עולמה ובאורחות חייה.
גם לא מצאנו הצדקה להתערב בסכום הפיצוי שפסק לה בית הדין האזורי.
אשר על כן הערעור נדחה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בפסיקתו של בית דין זה לאורך השנים הוכרה המציאות המתאפיינת בהפליית נשים בשוק העבודה, תוך הדגשת החומרה הרבה שיש לראות בכך - לא רק בהיבט של אובדן הזדמנויות תעסוקתיות אלא גם בכל הנוגע לפגיעה בכבוד האדם של האשה העובדת.
] "(א) לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
] [18: סעיף 29 לפסק הדין, שם.] ובהמשך, נקבע עוד על ידו, כדלקמן[footnoteRef:19]: "הערה אחרונה בנוגע לחוק שויון הזדמנויות תתייחס לנטלי ההוכחה. נוכח החשיבות של הגנה על ערך השויון, כמו גם נוכח הקושי להוכיח טענה לאפליה, נקבע בסעיף 9 לחוק שויון הזדמנויות כי בנסיבות מסויימות יועבר נטל ההוכחה אל המעביד. במקרה של פיטורים, אם הוכיח העובד "שלא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו". בהקשר לזה הערתי אך לאחרונה בענין יישום פיתרונות, תוך הפניה להערות הנשיאה בייניש בבג"צ אורית גורן, כי: "הוראה בדבר 'היפוך' הנטל היא הוראה חשובה ומהותית ליכולתו של אדם מופלה להוכיח את תובענתו ולאכוף את זכויותיו. אך 'היפוך' כאמור יכול ויתבקש ממהותה של המחלוקת... העברת הנטל בתובענות שענינן אפליה מתבקשת ממהותה של התובענה שנדרשת להוכחתן של צפונות הלב והמחשבה. לפיכך, ככלל, מעבר למתחייב מהוראות סעיף 9 ו- 20א (ב) לחוק שויון הזדמנויות, משהעובד מצביע על קיומה של ראשית ראיה לקיומה של אפליה, מתבקש להעביר אל כתפי המעביד הנטל להביא ראיות שיוכיחו אחרת. בית דין זה פסק באופן דומה לגבי העברת הנטל בתובענות בהן מועלית טענה לאפליה על רקע של התארגנות. נקבע כי די בחשד שנימוקי הפיטורים אינם עינייניים על מנת להעביר את נטל ההוכחה אל כתפי המעסיק". [19: סעיף 35 לפסק הדין (דגשים במקור).
...
ביחס לעניין זה, השיבה התובעת, כי "למה שאני אעזוב עבודה קבועה בכדי להיכנס לעבודה שלטענתך אני בישלתי וידעתי שלבסוף יפטרו אותי, אם ידעתי שאני רוצה להביא ילד לעולם, ובסופו של דבר ומה שיקרה שאני אשאר בהיריון ללא כל מקום עבודה או מקור הכנסה, מדוע אני אעשה כזה דבר לעצמי"[footnoteRef:118].
לסיכום לסיכום ולאור כל האמור לעיל, דין תביעתה של התובעת להתקבל כולה (לעניין הנימוקים) ובחלקה (לעניין הסעדים).
הוצאות – הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך של 15,000 ₪, וזאת לתשלום בתוך 30 ימים ממועד המצאת פסק הדין לידיה, שאחרת יישאו סכומים אלה בהפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד מתן פסק הדין, ועד למועד התשלום המלא בפועל לתובעת.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד טען התובע כי גרוצקי מתנכל לו ומפלה אותו לעומת עובדים אחרים וכי גרוצקי מפיץ חצאי אמתות ומוציא את דברי התובע מהקשרם ובכך פוגע בתובע: "רן, אינני שעיר לעזאזל ולא אתן לאף אחד לעשות ממני כזה. נכון, אינני ידוע בתור 'לקקן תחת' אני משאיר את זה לאחרים לעשות, אינני צריך ממך פוצי מוצי (כפי שהתבטאת בשיחתנו האחרונה). אני יודע רק דבר אחד: לעבוד ולעשות את תפקידי הכי טוב שאפשר ... אני רק רוצה להעלות תהיות: מדוע היית צריך לעשות את כל המהומה הזאת?..." בסיום המכתב התובע אף מצא לנכון לגרוצקי עצות לגבי ביצוע תפקידו: "רן, תרשה לי לתת לך כמה עצות שיעזרו לך בהמשך הדרך:
מבחינה חברתית ותעסוקתית ואישיותית.
המכתב נכתב זמן רב קודם לסיום עבודתו של התובע ועל כן אין לראות בעיניין זה בכלל ובמכתבו של אל"מ רוקח בפרט כראיות התומכות בגירסת התובע בדבר היתנכלות או פיטורים על רקע שירות מילואים.
...
לאור האמור, נדחות טענות התובע לפיהן הוא פוטר עקב שירות מילואים או עקב בקשתו להתחשבות לאור מצבה של אמו.
בנסיבות אלה יש לדחות את תביעת התובע וכן לדחות הערעור שהגיש כנגד החלטת ועדת התעסוקה.
סוף דבר - התביעה והערעור נדחים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בשנת 1995 הוסף לחוק האיסור להפלות בגין "ארץ מוצא" (תיקון מס' 3 לחוק), ומכאן שהמחוקק הכיר בתופעה הקיימת של אפליה מטעם זה, ומצא לנכון להאבק בה במפורש (וראו את דברי ההסבר להצעת החוק – ה"ח 2294 התשנ"ד 556; כן ראו את סעיף 42 לחוק שירות התעסוקה, התשי"ט – 1959 ואת חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות צבוריים, התשס"א – 2000).
סעיף 2(א) לחוק שויון הזדמנויות קובע: "2(א) לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
.נוכח האמור נראה כי יש אחיזה לדיעה לפיה, כדי להשיג באופן אפקטיבי תכליות נעלות אלה של הגנה על כבוד האדם ועל הלכידות החברתית יש להתייחס לא רק "להיבט האובייקטיבי" של היתנהגות המעביד על מנת להגדירה כמפלה – הווי אומר – לא רק להיבטים התוצאתיים המיידיים של היתנהגות זו ולגילוייה הברורים לעין במציאות התעסוקתית האובייקטיבית, אלא גם - "להיבט הסובייקטיבי" של ההיתנהגות ולאופן בו היא נתפסת בתודעתו של קורבן האפליה.
זאת כל אימת שהתנהלות המעביד כלפי העובד או המועמד לעבודה בסיטואציה מסוימת, על רקע נסיבותיה, עלולה לעורר אצל בן הקבוצה המוגנת (הסביר) תחושה כי נשקלים לגביו או עשויים להישקל שיקולים שלא ממין העניין הנוגעים להשתייכותו הקבוצתית ושעה שעל רקע הנסיבות ניתן לצפות מן המעביד הסביר לצפות תחושה זו. שכן חוויה זו של קורבן האפליה מעצימה כאמור את הפגיעה בכבוד ובדימויו העצמי, על ההשלכות ארוכות הטווח שיש לכך על ההישתלבות השוויונית של בני קבוצות מוגנות בשוק התעסוקה.
...
ביום 6.6.19 קיבל התובע מכתב סיום העסקה מפרופ' שלמה מור יוסף, בו נכתב כמצוטט: "... 1. ביום 3.6.2009 התחלת את עבודתך במינהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה... בתפקיד מפקח הגירה 2. ביום 7.2.17 זכית במכרז לתפקיד מרכז צוות (משמורת) במתקן גבעון. 3. בעקבות אי שביעת רצון הממונים עליך מתפקודך כמרכז צוות במהלך תקופת הניסיון, הוחלט להחזירך לתפקידך הקודם כפקח אכיפה החל מיום 27.5.18 וזאת בכפוף לשימוע וכינוס ועדת התאמה כפי שמחויב בהנחיית נציב 1.10 מיום 26.2.17... 4. בהמשך לאמור לעיל ובעקבות חוות דעת הממונים עלייך. הנהלת הרשות התבקשה לסיים העסקתך ברשות האוכלוסין וההגירה. להלן הטעמים לבקשה. 4.1. תפקוד מקצועי לקוי א. נטען כי הנך פועל באופן עצמאי ונמצא בנתק עם הממונה או עם שאר מרכזי הצוות במתקן ובכך פוגע באופן ישיר בעבודה השוטפת המושתת על שיתוף פעולה מלא ועל עבודת צוות. ב. ריבוי העדרויות ללא הודעה מראש לממונים עלייך... 4.2. אי קבלת מרות- מר איציק עמרני , מנהל זרוע ההרחקה, קרא לך מספר פעמים לשיחת בירור וסירבת להגיע. כמו כן, לא הגעת לשיחה שנקבעה במשרדו של מר עמרני ביום 21.1.19. ב. יציאה מהמתקן ללא אישור הממונים עליך, למשל ביום 5.11.18 יצאת מהמתקן משעה ..... וזאת למרות שמר אייל הראל, ממונה מתקני משמורת, לא אישר לך לצאת. מצ"ב דוא"ל בנושא... בנוסף ביום 20.3.19 יצאת מהמתקן בשעה 10.30 עד לשעה 12.06 ללא קבלת אישור הממונה לכך. ג. אינך נשמע להוראות הממונים עליך ומסרב לקבל את מרותם...6. בהתאם למתואר לעיל, ביום 15.5.19 שלחת את התייחסותך לטענות שהועלו כנגדך בשימוע. להלן עיקרי הדברים: א. טענת כי מיום זכייתך במכרז בדרגת מרכז, מר איציק עמרני ואייל הראל החלו להתנכל לך. ב. באשר לטענה כי הנך מתנהל באופן עצמאי ומסרב לשתף פעולה עם הממונים עליך... טענת כי הממונה הוא זה שיצר את הנתק בכך ששלח לך הנחיות באמצעות עובדים אחרים. בנוסף ציינת כי הנך מתנהל מול הגורמים הנ"ל במישור המקצועי בלבד וזאת לאור העובדה כי לא אישרו לך מתן דרגת מרכז. ג. טענת שמעולם לא נעדרת ממקום עבודתך ללא הודעה מראש על כך. ד. באשר לטענה אודות אי התייצבותך לפגישות עם מר עמרני, טענת כי בניגוד לנאמר ע"י מר עמרני, התייצבת לאחת הפגישות שנקבעו לטענתך פגישות אלא נקבעות כדי להשפיל אותך ולאיים עליך.... 7. עיקרי הטענות שהעלית בהתייחסותך לשימוע נגעו בטענה להתנכלות ולא במענה לגופן של הטענות. חשוב לציין כי ביום 20.4.18 שלחה לך רו"ח נירית גור- אלקלעי, מנהלת אגף בכירה ביקורת פנים ותלונות ציבור את ממצאי בדיקתה בדבר טענתך להתנכלות מצד הממונים עליך ולא מצאה שיש ממש בטענתך זו וקבעה כי לא נפל פגם בהחלטתם להחזירך לתפקיד הקודם... 8. לאחר בחינה מעמיקה של טענותיך, תוך שקילת כלל השיקולים בכובד ראש, בלב פתוח ובנפש חפצה. הנהלת הרשות סבורה כי לא הצגת הסברים מניחים את הדעת אודות הטענות שהועלו בפניך במכתב השימוע לכן החלטתי היא לסיים את העסקתך ברשות, כך שזו תבוא לסיומה ביום 6.7.19.... ". (ר' נספח ד' לכתב התביעה).
בע"ע (ארצי) 627/06 אורלי מורי – מ.ד. פילו בע"מ (16.3.08) קבעה כב' השופטת (כתוארה אז) וירט ליבנה: "מנוסח הסעיף עולה כי נקודת המוצא היא שנטל ההוכחה מוטל על המעביד, אולם, בכל הקשור בפיטורים מעבודה, על העובד להוכיח בשלב הראשון כי לא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו. המחוקק נתן דעתו לקושי בהוכחת טענת ההפליה, ולכן אין הוא מטיל על העובד להוכיח פוזיטיבית את טענת ההפליה, אלא נקבע כי על העובד להוכיח כי לא היתה קיימת עילה ברורה לפיטוריו על פי התנהגותו או מעשיו, ולאחר מכן עובר הנטל על כתפי המעביד. בשלב הראשוני, על העובד להביא ראשית ראיה בלבד (ראו פסק דין פלוטקין, בעמ' 495). רק לאחר שעמד העובד בנטל זה והציג ראשית ראיה לקיומה של עילה לכאורה לפיטורים מחמת הפליה אסורה, עובר הנטל על כתפי המעביד לסתור את טענות העובד ולהוכיח כי לא פעל מתוך הפליה אסורה על פי עילות ההפליה המנויות בסעיף 2 לחוק שוויון ההזדמנויות." מן הכלל אל הפרט האם התובע הוכיח כי לא היתה בהתנהגותו ובמעשיו סיבה לפיטוריו? לאחר שמיעת העדויות ושקילת מלוא הראיות, שוכנענו כי התובע במקרה שלפנינו עמד בנטל הראשוני המוטל עליו לצורך העברת נטל ההוכחה לכתפי הנתבעת לענין הוכחת הפלית התובע והפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
מנגד לקחנו בחשבון כי אכן התובע לא פעל בהתאם להנחיית הנתבעת בכל הנוגע לשינוי מקום ישיבתו, עם זאת, שוכנענו כי דרישה זו לא היתה עניינית והיתה חלק מהפגמים בהליך סיום העסקתו.
נוכח פסיקת בית הדין הארצי בנדון ולאחר ששקלנו את הפגמים שפורטו, שוכנענו כי מדובר בפגמים משמעותיים הן בפן הפרוצדורלי והן בעילת הפיטורים ומשכך שוכנענו כי על הנתבעת לפצות את התובע בסך 30,000 ₪ כפיצוי שאינו ממוני בגין פיטורים שלא כדין.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים, בתוספת הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום הגשת התביעה (12.2.20) ועד ליום התשלום בפועל: פיצוי שאינו ממוני בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך 50,000 ₪; פיצוי שאינו ממוני בגין פיטורים שלא כדין בסך 30,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו