מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אמות מבחן לפטור מארנונה בגין נכס ניזוק (סעיף 330 לפקודת העיריות)

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מחזיק של ביניין שנהרס או ניזוק במידה שלא ניתן לשבת בו ואין יושבים בו (להלן: "מבנה, או נכס), שלא יצלח לשימוש"), זכאי לפטור מחובת תשלום ארנונה עירונית [סעיף 330 של פקודת העיריות].
מהן אמות המבחן לקביעת מבנה שלא יצלח לשימוש? האם אמות המבחן מתקיימות במי מהמבנים מושאי העתירה ומהן מיגבלות ההתערבות של בית המשפט לעניינים מינהליים בהחלטת ועדת הערר לעינייני ארנונה בנקודה זו. הנסיבות המערערים, בני מישפחת מיכקשווילי, מחזיקים בשורה ארוכה של נכסים בתל אביב שהם מבנים מיועדים לשימור.
נטל השיכנוע לפי הדין המבקש פטור מארנונה בשל מבנה שלא יצלח לשימוש צריך לעמוד בשלוש דרישות; האחת, משלוח הודעה בכתב על מצב הנכס; השנייה, לשכנע שמצב הנכס הוא כזה שלא ניתן לעשות בו שימוש והשלישית שלא נעשה בנכס שימוש כלשהוא.
הדבר ברור וכיוון שלציבור ולעירייה כמייצגת של הציבור יש עניין גדול בשפוץ המבנים בהתאם לכללי השימור הנוקשים, שמא אפשר להקל עם בעלי הנכסים על ידי הגמשה מבחני הפטור מתשלום ארנונה.
...
בנסיבות אלה אינני מוצא פגם דיוני בתהליך הסקת המסקנה של וועדת הערר.
נראה לי שהתערבות של ערכאת ערעור תהיה רק כאשר מסקנות הגורם הדיוני נראות בלתי סבירות על פניהן או שנופל בהן פגם של אי תקינות אחר.
התוצאה אני דוחה את הערעור על כל חלקיו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה 03 מאי 2015 עמ"נ 28963-12-14 אמות השקעות בע"מ נ' חיפה בפני כב' השופט רון שפירא, סגן נשיא המערערת אמות השקעות בע"מ ע"י ב"כ עו"ד גליה גרימברג המשיב מנהל הארנונה של עריית חיפה ע"י ב"כ עו"ד מורן מלכה פסק דין
לגופו של עניין קבעה ועדת הערר כי יש לבחון את מצבו של הנכס לצורך בחינת הזכאות לפטור על פי המבחן הפיסי-אובייקטיבי, אשר תכליתו לבחון את מצבו של הנכס בעיני האדם הסביר ואת מידת הנזק שניגרם לו. ועדת הערר קבעה כי לאחר קריאת חוות הדעת ועיון בתמונות הצבעוניות שצורפו לא שוכנעה כי מצבו של הנכס מצדיק פטור מארנונה לפי סעיף 330 לפקודה.
בבר"ם 5711/06 חברת המיגרש המוצלח בע"מ נ' עריית תל אביב יפו – מנהל הארנונה (פסק דין מיום 30.12.09) נידרש בית המשפט העליון לשאלה מתי יהיה המחזיק בנכס פטור מתשלום ארנונה, כאשר הנכס שברשותו ניזוק "במידה שאי אפשר לשבת בו, ואין יושבים בו", במשמעות סעיף 330 לפקודה.
...
בנסיבות העניין, סבורני כי החלטת ועדת הערר הינה החלטה סבירה, המבוססת על שיקול דעתה המקצועי ועל הראיות, כפי שהובאו בפניה.
סיכום: מכל הטעמים שפורטו אני קובע כי יש לדחות את הערעור.
הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בסעיף "מטרת הבדיקה" בחוות הדעת נאמר כי מטרת הבדיקה היא "בחינת מצבו של הנכס לענין זכאותו לפטור מארנונה מכוח סעיף 330 לפקודת העיריות (נוסח חדש). חוות דעתי נערכה בהתאם לנוהל "מתן פטור מארנונה לבנין שנהרס או ניזוק לפי סעיף 330 לפקודת העיריות". השמאי זייד ביקר בדירה ביום 29.11.10 ובחוות הדעת הוא פירט את מצב עבודות הביסוס והשלד של המבנה, עבודות בניה ואחרות, עבודות הגמר, עבודות מסגרות ונגרות, אינסטלאציה סניטרית , וחשמל.
במכתב מפנה העיריה לפסק הדין המיגרש המוצלח ומציינת כי: "עולה מן האמור בפס"ד שעל הטוען לפטור להוכיח כי מבחינה אובייקטיבית נגרם נזק משמעותי לנכס . ניתן לעמוד בחובת ההוכחה ע"י המצאת חוו"ד מקצועית של מהנדס בנין בה יש לפרט את מהות הליקויים בנכס בעטיים נטען כי נשללה יכולת השמוש בנכס.
בחלק הכללי בתשובה נטען כי לא היה מקום לתקוף את הנוהל שנקבע על ידי היועץ המשפטי של העיריה, על בסיס פסק דין המיגרש המוצלח, וכי "עסקינן בנוהל חוקי ונכון אשר מנסה לקבוע אמות מידה למבחן הכללי שנקבע על ידי ביהמ"ש, אשר פסל את המבחן הכלכלי וקבע מבחן אובייקטיבי מבלי שיצק לו תוכן!!! הנוהל שנקבע על ידי היועמ"ש לעיריה למעשה מילא בתוכן את קביעת ביהמ"ש ולפיה המבחן הראוי הוא המבחן הפיסי אובייקטיבי תוך, כדי קביעת קריטריונים לבחינת מידת הנזק שנגרמה לבנין". ועוד נאמר בחלק הכללי כי לשיטת העיריה תקיפת סבירות המבחן על ידי המערער אינה בסמכות ועדת הערר, אשר סמכויותיה מוגבלות לעילות המוגדרות בסעיף 3 לחוק הרשויות המקומיות (ערר על ארנונה כללית), תשל"ו- 1977.
...
לאור המכלול, לרבות האמור בחוות הדעת, אני קובעת כי הנכס נשוא הערעור הוא "נכס שניזוק במידה כזו שלא ניתן להשתמש בו- כאמור בסעיף 330 לפקודת העיריות" וכי הנכס ראוי לפטור לתקופה הרלבנטית.
לפיכך – אני דוחה את הטענה כי מדובר בהשגה על שנה ספציפית בלבד , טענה שאפילו לא הועלתה על ידי המשיבה אלא ביוזמת ועדת הערר.
מכל האמור – אני מקבלת את הערעור, מבטלת את החלטת ועדת הערר, וקובעת כי המערער זכאי לפטור מארנוהנ, בהתאם לסעיף 330 לפקודת העיריות, ביחס לדירה נשוא הערעור, לתקופה מאז שנת 2009 ועד מכירתה .

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בחינת שאלה זו נעשית לפי מבחן אובייקטיבי, כאשר לטענת המשיבים, על פי אמות מבחן זה ובהתבסס על התמונות שהציגו המערערים עצמם בפני ועדת הערר, אין כל צל של ספק, כי הנכס ניתן לשימוש ואינו מהוה נכס ניזוק שלא ניתן לשבת בו. יתרה מכך נטען, כי במסגרת פסק הדין שניתן ב-עת"מ (חיפה) 29631-10-13 שמחה פרץ נ' עריית נשר (22/05/14), נקבע מפי כב' השופטת למלשטריך, כי כאשר מדובר בפעולה פשוטה להכשרת נכס שמחזיק יכול לעשותה ובאמצעותה להשמיש את הנכס, כי אז לא יזכה המחזיק לפטור מארנונה לפי סעיף 330 לפקודת העיריות.
בעיניין זה עולה, כי בטרם הכריע בית המשפט העליון בהילכת המיגרש המוצלח, נהוג היה לבחון בקשת מחזיק בנכס, לקבלת פטור מתשלום ארנונה כללית בגין הנכס, לפי שלושת המבחנים שפורטו על ידי המערערים, היינו, המבחן האובייקטיבי המחייב בדיקה עובדתית ומותנה בקיומו של נזק שבגינו לא ניתן לעשות שימוש בנכס; המבחן הכלכלי שעניינו בבחינת קיומם של אפשרות מעשית וטעם כלכלי בשיפוצו של הנכס לרבות, בחינת עלות השפוץ הנדרשת לשם החזרת הבניין לקדמותו/הכשרתו לשימוש, יחסית לשוויו; והמבחן ההנדסי שבמסגרתו נערכת בדיקה האם מדובר במבנה מסוכן העלול להתמוטט או לגרום לסכנה לנמצאים בו. בהילכת המיגרש המוצלח, נידרש בית המשפט העליון, לשאלה, מתי יהיה המחזיק בנכס פטור מתשלום ארנונה, כאשר הנכס שברשותו ניזוק "במידה שאי אפשר לשבת בו, ואין יושבים בו", בהתאם לסעיף 330 לפקודת העיריות.
...
סבורני, כי טענות המשיבים בעניין זה אינן יכולות לדור בכפיפה אחת.
בהינתן כל האמור, הגעתי למסקנה, כי שגתה ועדת הערר בדחותה את הערר שהגישו המערערים, שכן, ממכלול הראיות שהונחו על ידי המערערים בפני מנהל הארנונה, ועדת הערר ובפני בית המשפט עלה כי הנכס נשוא הערעור הוא "נכס שניזוק במידה כזו שלא ניתן להשתמש בו- כאמור בסעיף 330 לפקודת העיריות, ובהתאם כי הנכס ראוי לפטור. לאור המסקנה שהתקבלה, התייתר, אפוא, הצורך לדון בשאלת סיווג הנכס לצרכי תשלום ארנונה.
סוף דבר סיכומו של דבר, הערעור מתקבל.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מהן אמות המבחן לקביעה שנכס "ניזוק במידה שאי אפשר לשבת בו..." כדי כך שניתן לפטור את הבעלים מתשלום ארנונה (סעיף 330 לפקודת העיריות)? האם הנכס מושא העתירה דנן מקיים את אמת המבחן המצדיקה פטור מתשלום ארנונה כאמור? לשאלות אלה נידרשת תשובה בגדריו של ערעור זה. הנסיבות המערערת בעלת הזכויות בנכס הידוע כ"בית אגד" בדרך מנחם בגין 134 בתל אביב (להלן "הנכס").
המערערת טענה לפני ועדת הערר שהמבנה ראוי לפטור בהתאם להוראת סעיף 330 לפקודת העיריות בשל מצבו הפיזי המוזנח ולחילופין, מאחר שנכס אינו מושכר ואינו משמש לכל מטרה יש מקום לסווגו בסווג "מחסנים" שהוא הסווג הנמוך האפשרי לפי ייעודו התיכנוני של הנכס.
...
אינני מקבל את השקפת המשיב שאין טעם להחזיר את הדיון לוועדת הערר.
ראשית אני מורה להחזיר את הדיון לוועדת הערר על מנת שתשקול לאור מבחני פסק דין המגרש המוצלח ולאור הערות פסק דין זה האם יש מקום לפטור את המבנה מארנונה בפרק הזמן שנדון כאן.
שנית, אם ועדת הערר לא תשנה את המסקנה שהגיעה אליה בהחלטתה ותוסיף ותחזיק בדעתה שאין להעניק למבנה פטור כאמור, אזי ימומש הסעד החילופי; היינו המשיב יחויב לסווג את הנכס, בפרק הזמן הנדון כאן, בתעריף הנמוך ביותר האפשרי לפי השימושים המותרים בתב"ע. לשם הסרת ספק אציין שוועדת הערר לא תידרש לסעד חילופי זה. לגביו תחול מסקנת פסק דין זה. טוב יעשו הצדדים אם במקום להוסיף דיון על דיון והליך להליך, יסכימו על התוצאה החילופית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו