מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אלימות עקב סכסוך שכנים על זכויות חניה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד ציין הקצין הממונה כי מדובר בסכסוך שכנים אשר הביא לארוע אלים בו נחבלו שני הצדדים.
המשיבים מדגישים כי נשיאת כלי ירייה אינה זכות קנויה והיא מותנית ברישיון לתקופה קצובה, ומשטרת ישראל – הגוף הממונה על שלום הציבור – הוסמכה על ידי המחוקק להמליץ האם לאשר או לדחות בקשה לנשיאת כלי ירייה.
אזכיר כי מדובר בסכסוך שכנים על אופן העמדת רכב בחניה, בעקבותיו הוגשו תלונות הדדיות בגין תקיפה.
...
בנקודת הזמן הנוכחית, ולאור כל האמור, אין מקום להוסיף וליתן משקל ממשי לתקרית נשוא העתירה.
סוף דבר, העתירה מתקבלת.
המשיבים ישלמו לעותר הוצאות משפט ושכר טרחה בסך כולל של 5,000 ₪.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבקשה מניחה המבקשת בתמצית את המסכת העובדתית המיוחסת למשיב ולפיה כתב האישום מייחס לו ירי במקום מגורים ופציעה בנסיבות מחמירות, על רקע סיכסוך שכנים על מקום חניה.
בסיכומו של דבר קבע בית המשפט המחוזי כי בשים לב לכך שהמשיב נשא נשק שלא כדין וירה ממנו, כמו גם היתנהלותו האלימה כלפי המתלוננת הרי שקיימת מסוכנות אשר אינה מאפשרת לשחררו לחלופה.
ככל שמתארך ההליך העקרי, ובמיוחד אם הדבר נובע מהתנהלות רשויות התביעה, נעה נקודת האיזון לטובת הגנה על זכותו של הנאשם לחירות (בש"פ 6176/19 מדינת ישראל נ' מרמש, פסקה 8 (26.9.2019); בש"פ 1091/20 מדינת ישראל נ' שיכה, פסקה 12 (8.4.2020) (להלן: עניין שיכה)).
...
בסיכומו של דבר קבע בית המשפט המחוזי כי בשים לב לכך שהמשיב נשא נשק שלא כדין וירה ממנו, כמו גם התנהלותו האלימה כלפי המתלוננת הרי שקיימת מסוכנות אשר אינה מאפשרת לשחררו לחלופה.
לאחר שעיינתי בבקשה על צרופותיה, ושמעתי את הצדדים בדיון לפניי, אני סבור כי דין הבקשה להתקבל.
יחד עם זאת, אני סבור כי "נקודת האיזון" בשלב זה של ההליך טרם השתנתה, ואני מורה על הארכת מעצרו של המשיב בתשעים ימים החל מיום 25.7.2021, או עד למתן פסק דין בת"פ 49151-10-20 בבית המשפט המחוזי בירושלים, לפי המוקדם.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בע"פ 8991/10 יעקב מכבי נגד מדינת ישראל (27.10.11), הדגיש בית המשפט העליון את החומרה שביישוב סכסוכים בדרך אלימה בקובעו: "בית משפט זה קבע ושב וקבע, בפסקי דין רבים מיספור, כי יש לעקור מן השורש את נגע האלימות שפשה בחברתנו. במילחמה זו מוטל על בתי המשפט תפקיד חשוב ביותר, שעיקרו הוקעת התופעה וגזירת עונשים מחמירים על אלו הבוחרים לנקוט בדרך האלימות. יפים לכאן דברים שנקבעו בע"פ 4173/07 פלוני נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 16.8.2007)):
ע"פ (מרכז) 47734-01-17 שרעבי נ' מדינת ישראל (16/5/17), בעקבות סיכסוך על זכות שימוש בדרך, תקף המערער את המתלונן באגרוף בפניו וגרם לו לשבר באף.
ת"פ (ראשל"צ) 45440-12-13 מדינת ישראל נ' מוטי גנסקי (10.6.15), שם הנאשם תקף את שכנו באמצעות מוט ברזל וגרם לו לחבלה בארובת העין, חתך בגבה וחבלות נוספות, תוך שמאיים כי יהרוג אותו.
ת"פ (כ"ס) 42130-10-12 מדינת ישראל נ' מנשה נוה (27.12.15), שם הנאשם, בן 71 וללא עבר פלילי, הורשע לאחר ניהול הוכחות, בעבירות איומים ותקיפה הגורמת חבלה של ממש, אשר תקף אדם אחר לאחר ויכוח בנוגע לחנייה.
...
לפיכך, החלטתי לסטות בעניינו של הנאשם ממתחם העונש ההולם ולאמץ בעניינו את המלצת שירות המבחן בדבר הטלת צו מבחן וצו של"צ. שרות המבחן בתסקירו האחרון המליץ להסתפק בשנת מבחן, וזאת בניגוד להמלצות בשני התסקירים הקודמים להטיל מבחן ל-18 חודשים.
סבורני כי דרושה לנאשם תקופת מבחן ארוכה, שכן בפניו כברת דרך טיפולית משמעותית.
סוף דבר אני גוזרת את עונשו של הנאשם כדלקמן: צו מבחן לתקופה של 18 חודשים, במהלכם יעמוד הנאשם בפיקוח שרות המבחן ויבצע את כל אשר יוטל עליו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ר' למשל האמור בע"פ 8991/10 יעקב מכבי נ' מדינת ישראל (נבו 27.10.2011): "בית משפט זה קבע ושב וקבע, בפסקי דין רבים מיספור, כי יש לעקור מן השורש את נגע האלימות שפשה בחברתנו. במילחמה זו מוטל על בתי המשפט תפקיד חשוב ביותר, שעיקרו הוקעת התופעה וגזירת עונשים מחמירים על אלו הבוחרים לנקוט בדרך האלימות." וכאשר מתבצע שימוש בנשק קר, ר' למשל האמור בע"פ 3863/09 מדינת ישראל נ' נאסר חסן (נבו 10.11.2009): "קיים אינטרס צבורי מובהק וחד משמעי בהרתעת היחיד והרתעת הרבים מפני נקיטה בדרך של כוח ואלימות ליישוב מחלוקות וסכסוכים תוך שימוש בנשק קר. המסר שצריך לצאת מבית משפט זה הוא שחברה מתוקנת אינה יכולה להשלים עם שימוש בסכין לשם פיתרון מחלוקות וסכסוכים. יש לשוב ולהדגיש כי זכותו של כל אדם לחיים ולשלמות הגוף היא זכות יסוד מקודשת ואין להתיר לאיש לפגוע בזכות זו. יש להילחם באלימות שפשטה בחברה הישראלית על כל צורותיה וגווניה, אם בתוך המשפחה ואם מחוצה לה, אם בקרב בני נוער ואם בקרב מבוגרים. זהו נגע רע שיש לבערו מן היסוד. לפיכך, שעה שנגע האלימות והפרת החוק פושה בחברתנו מן הראוי שידע כל איש ותדע כל אשה כי אם יבחרו בדרך האלימות ייטו בתי המשפט להשית עליהם עונשי מאסר מאחורי סורג ובריח." ואך לאחרונה, ר' האמור ברע"פ 6817/22 אשר פריג' נ' מדינת ישראל (18.10.2022): "בית משפט זה שב והתריע לא אחת מפני התפשטות האלימות במרחב הצבורי, ועמד על הצורך בענישה מוחשית מאחורי סורג ובריח למיגור תופעות מעין אלו...בדרך זו יש לילך אף בעניינינו. במסגרת סיכסוך שכנים מתמשך ביחס למקומות חניה, המבקש דקר את המתלונן בכף ידו באמצעות סכין וגרם לו לחבלות וחתכים. מעשי המבקש היו עלולים להסב לו נזק חמור ומשמעותי יותר. מעשים אלו דורשים ענישה הולמת ומרתיעה המבהירה כי סכסוכים אינם באים לפתרונם בדרך של אלימות. סופה של היתנהלות אלימה שכזו, בגין ענין של מה בכך, ראוי שיהיה עונש משמעותי של מאסר בפועל". מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות של פציעה כשהעבריין מזוין מלמדת על טווח רחב יחסית של מאסרים בפועל הנתון לנסיבות קונקרטיות הקשורות בבצוע התקיפות.
מדובר בעוד מקרה מצער של אלימות קשה במרחב הצבורי על רקע סכסוכים ומחלוקות על שימוש בדרך, בשטח, בחניה וכיוב', אשר למרבה הצער מסתיימים לא אחת בנזקים פיזיים ונפשיים כבדים לקורבנות המזדמנים אשר נושאים צלקות גופניות ונפשיות גם לאחר שיחרור התוקף ממאסרו.
...
ובהמשך אותה החלטה התייחס בית המשפט העליון גם לאמור בסעיף 40(ד)ב לחוק העונשין ביחס לסטיה ממתחם העונש משיקולי שיקום: "למעלה מן הצורך, אציין כי בהתאם לאמור בסעיף 40ד(ב), גם לו היה נמצא שהמערער השתקם או בעל סיכוי ממשי לשיקום- בנסיבות הענין די בחומרת העבירות שביצע כלפי בת זוגו ובאשמתו הבלעדית בביצוען, עליהן עמד בית משפט קמא, כדי לשלול סטייה לקולא ממתחם העונש. שיקולי השיקום, על אף חשיבותם, אינם חזות הכל ולצדם יש להתחשב בשיקולים נוספים, כדוגמת גמול והרתעה (ע"פ 587/22 אבו נאעסה נ' מדינת ישראל, פסקה 12 (22.5.2022))". סבורני כי הדברים יפים ותקפים גם ביחס לאירוע האלימות מושא תיק זה, זאת נוכח חומרת המעשים בהם הורשע הנאשם, סוגם, מידת אשמתו ועוצמת הפגיעה בערכים המוגנים.
ר' בענין זה למשל רע"פ 3058/07 דרור פז נ' מדינת ישראל (נבו 03.05.2007): "מתפקידו של בית המשפט להעריך ולשקול נסיבות רבות ומגוונות, כמו למשל, חומרת העבירה ונפיצותה בציבור, הגנה על שלום הציבור וביטחונו, הרתעת העבריין ועבריינים בכוח, התגמול שבענישה וכיוצא באלה. שיקולים אלה אינם מתחום שיקוליו של קצין המבחן, ואין הוא אף מוסמך להמליץ לגביהם. השופט, הוא אשר ישים במאזני שיקוליו, כאחד השיקולים החשובים, גם את המלצתו של קצין המבחן. אך בכך לא סגי" ובעבירות אלימות בפרט ר' ע"פ 431/22 סולימאן ג'בארין נ' מדינת ישראל (20.11.2022): "ראשית בית המשפט אינו כבול להמלצות שירות המבחן ואף שאין להקל ראש בחשיבותן, יש לשקלל למולן טעמים אחרים אותם נדרש בית המשפט לשקול בעת גזירת הדין ובכלל זה שיקולים של גמול והרתעה מפני פתרון סכסוכים בדרכי אלימות" סוף דבר סבורני כי במקרה זה שיקולי הגמול וההרתעה עולים על שיקוליו האישיים של הנאשם על היבטי השיקום שנסקרו לעיל, ומטים את הכף לענישת מאסר של ממש מאחורי סורג ובריח.
ולאחרונה (20.11.2022), במסגרת ע"פ 5806/22 מדינת ישראל נ' מוחמד גריפאת, שם נכתבו הדברים הבאים: "זאת ועוד, במקרים של אלימות במרחב הציבורי, יש ליתן ביטוי לשיקולי הרתעת היחיד והרבים במסגרת גזירת העונש בגדרי המתחם, זאת כדי לסייע במיגור תופעה מגונה זו אשר קנתה מקום במחוזותינו". נוכח האמור, אני דן את הנאשם לעונשים הבאים: 14 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו של הנאשם בתיק זה. 8 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של 3 שנים מתום ריצוי מאסרו שלא יעבור כל עבֵרת אלימות מסוג פשע.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2024 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

"תופעה זו של אלימות בתוך המשפחה, הייתה לנגע שפשט בחברה, ויש לעוקרו על ידי עונשים הולמים, למען ישמע וירא המערער ולמען ישמעו ויראו עבריינים בכוח אחרים. בכגון דא יש להחמיר בדינו של הנאשם, הן מתוך הבעת שאט נפש והוקעת מעשיו והן מתוך מגמה של הרתעה." בית המשפט העליון עמד לא אחת על הצורך בהרתעה מפני עבירות אלימות ו"פיתרון סכסוכים" בכוח הזרוע, ויפים הדברים שנאמרו במסגרת ע"פ 4330/12 אחמד דעאס נגד מדינת ישראל (5.11.12): "בית משפט זה עמד לא אחת על הצורך בהרתעה מפני עבירות אלימות שנועדו "ליפתור סכסוכים" בכוח הזרוע.
בכך שתקף עובדת בקרה של בית חולים, אשר הורתה לו לשלם בגין החניה.
בע"פ (ת"א) 7676-09 כשר נ' מדינת ישראל (6.1.10) על רקע של סיכסוך שכנים תפס המערער המתלוננת בצוארה, בתנועת חניקה והצמיד אותה לקיר הבניין, איים עליה, הושתו עליו 6 חודשי מאסר מותנה, פיצוי ע"ס 7,500 ₪.
הנסיבות הקשורות בבצוע העבירהלהחלטה בת.פ. ה זה, הפניתה במשפט להעניש באופן מחמיר במקרים כגון דא. כבוד האדם וחרותו, וכן זכות האדם לאוטונומיה על גופו: העבירות הן של בן כנגד אביו.
...
לאור נסיבות ביצוע העבירה ומדיניות הענישה הנוהגת בעבירות המיוחסות לנאשם, ומידת הפגיעה בערכים המוגנים, אני קובע, כי מתחם העונש ההולם לעבירות בהן הורשע הנאשם בנסיבות העבירות באירוע הוא בין מאסר על תנאי ועד 12 חודשי מאסר בפועל, לצד ענישה נלווית.
סוף דבר- בית המשפט מחויב בהגנה על בני משפחה מפני אחרים, ומנגד יש לזכור כי אירועי מריבות וויכוחים מתלהטים אף הם בכלל החיים המשפחתיים וכל מקרה יש לשקול לגופו, בנסיבותיו.
משכך, לאחר ששקלתי כלל השיקולים לעיל, לחומרה ולקולא, גוזר אני על הנאשם העונשים הבאים: 45 ימי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו בתיק זה על פי רישומי שב"ס. 12 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של 3 שנים מהיום, והתנאי שלא יעבור כל עבירת אלימות מסוג פשע, או ניסיון לעבור עבירות אלו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו