להשלמת התמונה נציין כי כבר במועד הגשת הבקשה, ועוד בטרם ניתנו תגובות המשיבים לבקשה, ציינתי בהחלטה מקדמית כי עסקינן בתיק של אכיפת שעבודים ולא בתיק של ליקויי בניה, ולכן ספק רב אם יש לברר את הבקשה במסגרת ההליך הנוכחי להבדיל מהגשה של תביעה אזרחית רגילה.
לעמדת הרוכשים אין חולק כי קיימים ליקויים מהותיים בפרויקט, דוגמאת ליקויי איטום ורטיבות, מאחר וניר אביב מודה בכך בחוות דעת ובמסמכים שצורפו על ידה ורק טוענת כי אלו אינם באחריותה.
ראו למשל את החלטתו של חברי כב' הנשיא א' אורנשטיין בפר"ק (מחוזי ת"א) 22647-10-16 אורתם סהר תשתיות ובניה בע"מ נ' רזניק פז נבו נאמנויות בע"מ ואח', בפיסקה 5 (נבו 13.11.2018):
"עסקינן בהליך שעניינו טענות נציגות הבית בקשר לכשלים בתשתיות ובמערכות המשותפות של הבניינים. הליכים אלה מחייבים מטבע הדברים בירור עובדתי מורכב הדרוש הוכחה בין היתר באמצעות חוות דעת מומחים, שמיעת ראיות ועוד. משכך, האכסניה לברר את המחלוקות היא בית המשפט המוסמך ולא בית המשפט של חידלות פרעון ... התביעה שהגישה הנציגות מורכבת ודורשת בחינה של שאלות רבות, שמיעת עדויות וקביעת ממצאים, ולכן אינה מתאימה להתברר במסגרת של בקשה למתן הוראות או הגשת תביעת חוב לבעל התפקיד. אדגיש כי עסקינן בהליכי חידלות פרעון של חברה קבלנית שהייתה מעורבת בבנייה בהיקפים ניכרים ברחבי המדינה. קבלת עמדת הנאמנים והחברות בבעלות החדשה, משמע בירור עשרות אם לא יותר של תביעות ליקויי בנייה שיגרמו לעומס בלתי אפשרי על בית המשפט של חידלות הפרעון. זאת ועוד, אין לבית המשפט של חידלות הפרעון כל יתרון על פני כל בית משפט אחר שדן בתביעות אלה. גם אין סיבה שתביעות אלה לא יידונו בבתי המשפט לפי הסמכות המקומית."
כך גם נפסק בבקשה אחרת בהליך קשור ביחס לאותה קבוצת חברות:
"עסקינן בהליך שעניינו טענות רוכשים לליקויי בנייה, ושכמותו נדונים הליכים רבים בערכאות השונות. הליכים מסוג זה מחייבים בירור עובדתי באמצעות הגשת ראיות, שמיעת עדויות ומינוי מומחים לרבות חקירתם של אלה על חוות דעתם. בקשה למתן הוראות לפני בית משפט זה אינה הדרך המתאימה לשמיעה ולברור סוג זה של תביעות, שמחייבות כאמור בירור עובדתי מורכב בבית המשפט וכוללות לרוב גם הליכי ביניים. לכן, המקום לברר את המחלוקות הנו בבית המשפט המוסמך לפי הסמכות העניינית והמקומית." (פר"ק (מחוזי ת"א) 22662-10-16 מליבו בנייה בע"מ נ' כונס הנכסים הרישמי, בפיסקה 5 (נבו 19.6.2018)).
...
מסקנה זו מחייבת מתן היתר לניהול התביעה נגד הכונס בכובעו זה (להבדיל מתביעה אישית), מחוץ לכותלי בית המשפט של הכינוס, שאם לא כן, יצאו הרוכשים קרחים מכאן ומכאן ולא תהא ערכאה שתוכל לברר את עניינם מול הכונס.
והרי באותה מידה ממש, לו היה הכונס נוקט בהליך למתן הוראות ובית המשפט היה מגיע לכלל מסקנה כי מפאת מורכבותו הוא איננו ראוי להידון בדרך שכזו, אזי בית המשפט היה מתיר לכונס להגיש תביעה אזרחית רגילה.
סוף דבר
סיכומו של דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, אין מקום לברר את הבקשה הנוכחית במתכונת דיונית של בקשה למתן הוראות.