מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אכיפת הסכם מכר דירה במושע

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בפניי תביעה במסגרתה ביקשה התובעת לאכוף חוזה מכר הנוגע לדירה.
בהקשר זה אמר הנתבע: "הוא רוצה בכוח להיות שותף שלי במושאע. אחרי שנוצר כל המצב הזה לא נוח לי. זה אמון. הוא צריך להאמין בבת שלי אם קנתה נייר טואלט או לא. לא רוצה. זה לא עסקת מכירת דירה, זו עסקת שותפות ואז כל היום רבים, לא רוצה". (ר' עמ' 15 ש' 3-1).
...
בהקשר זה ר' גם סעיף 3.9 לכתב ההגנה, שם נטען במפורש כי: "לא הייתה גמירות דעת ולא הייתה מסוימות ולא הייתה חתימה". בסמוך לסיכום הדברים אני מוצאת להסיר עוד את טענת ההגנה שהעלו הנתבעים בדבר השוני באישיות המשפטית בין מר סילבר ובין התובעת.
מכל מקום, טענת הנתבע כאילו ניתנה הלוואה ללא כל ריבית ואף ללא תחימת זמן אשר במסגרתו היא תוחזר (ר' הנטען על ידי הנתבע בעמ' 17 ש' 8) - היא טענה שאינה סבירה ואשר איני מקבלת.
בהמשך לכל האמור התביעה אפוא נדחית, אך ניתנת רשות לתובעת להגיש תביעת פיצויים כאמור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

זוהי תביעה לאכיפתו של הסכם מכר מקרקעין שנחתם בין הצדדים, ולחיוב הנתבעת בפיצויים עקב הפרתו.
רקע הנתבעת, הגב' נסארללה רוזית (להלן: "הנתבעת" או "המוכרת"), הנה בעלת 1/4 מהזכויות בחלקה 105 בגוש 16543 (להלן: "החלקה"), ששיטחה הכולל הוא 820 מ"ר, הרשומה בטבו על שם בעלי הזכויות בה במושאע, ועליה בנויה, בין היתר, דירת מגורים שבבעלות הנתבעת, המושכרת לתובעים.
מתוך העדויות עולה כי הרוח החיה מאחורי העסקה הוא בנה של הנתבעת, הוא שניהל את המו"מ בשמה עם רוכשי הדירות (הדירה נשוא הסכם זה ושתי דירות נוספות שמכרה), והוא שטיפל בכלל עינייני המכר, כולל הפניה למתווך המקרקעין ולעורכת הדין (עמ' 37 בעדותה של הנתבעת וכן עדויותיהם של אליאס **** ועורכת הדין ג'רוש), הכול בידיעתה ומעורבותה של האם.
...
הנתבעת תשלם לתובעים בגין הפרת ההסכם את סכום הפיצוי המוסכם, 2,000 ₪.
הנתבעת תשלם לתובעים הוצאות משפט (סכום האגרה ששילמו בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועד תשלומה ועד התשלום המלא בפועל).
כמו כן, תשלם הנתבעת לתובעים שכר טרחת עורך דין בסכום של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעים הגישו תביעה לאכיפת הסכם מ-11.12.94 – רישום הבניין בפנקס בתים משותפים, ורישום הזכויות על שמם כיחידה נפרדת בבית המשותף שיירשם.
בעמ' 2 להסכם המכר מ-11.12.94 התחייבה האם – המוכרת "לגרום לרישום הבעלות בדירה ע"ש הקונים". בהיבט הקנייני, לכאורה אין מניעה לקדם את רישום הבית המשותף, באשר ניתנו ע"י ב"כ הצדדים הסכמות כדלקמן: · "התובעים רכשו בהסכם המכר מ-11.12.94 זכות לדירה ספציפית בקומה שנייה... התובעים לא רכשו זכויות במושאע במקרקעין" [עמ' 2 לפרוטוקול שורות 27-30].
...
הבקשה למתן פסק דין שהגישו התובעים, והבקשה לסילוק התביעה על הסף שהגישו הנתבעים – נדחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המדובר בבניין שאינו רשום כבית משותף, והבעלות בדירות משתקפת בפנקסי המקרקעין באמצעות רישום של חלקים בלתי מסוימים במקרקעין ("מושע").
אין בכך שהסכם המכר בנוגע לדירה בת ארבעת החדרים נחתם כשהצדדים לו הם התובע וה"ה דרור בלבד, כדי לשנות ממסקנה זו. כאמור, לפי זכרון הדברים שנחתם בין התובע לנתבע ממילא זו הייתה אמורה להיות מתכונתו של הסכם המכר (לטענת התובע, משקולי מס).
משעה שקבעתי שזכרון הדברים בוטל כדין בהתנהגות הצדדים, ממילא דין התביעה שכנגד, בה התבקש סעד של אכיפת זכרון הדברים – להדחות, שכן אין להורות על אכיפתו של הסכם שבוטל כדין.
...
זהו טעם נוסף לכך שדין התביעה להתקבל, ודין הצו הזמני להתבטל.
משעה שקבעתי שזיכרון הדברים בוטל כדין בהתנהגות הצדדים, ממילא דין התביעה שכנגד, בה התבקש סעד של אכיפת זיכרון הדברים – להידחות, שכן אין להורות על אכיפתו של הסכם שבוטל כדין.
התביעה שכנגד – נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי ההשוואה שביצע בית המשפט קמא לדיני מכר דירות, ממנה גזר את חובת הגילוי המוגברת, אינה רלוואנטית, מהטעמים הבאים: דרישת הכתב בעיניין מכר דירות מצוינת בחוק; אין מחלוקת שההסכם קובע במפורש שזכויות השמוש בגג ובמחסן הן של הקבלנים (הוצאתם מהרכוש המשותף); הפסיקה הצרכנית נועדה להגן על הצרכן מפערי מידע, ובעניינינו פערים כאלה אינם קיימים, שעה שאין מחלוקת כי המידע הונח במלואו בפני הדיירים, גם אם לא נכתב במפורש בהסכם.
נראה כי קסירר, עו"ד מוזר, וארנשטיין, ראו כעיקר את אמירתו של בית המשפט, בסעיף 33 סיפה לפסק הדין המשלים, לפיה (בהתייחס לחובת הגילוי): "הדברים היו צריכים לבוא לידי ביטוי בטיוטת ההסכם עצמה. אם כך היה נעשה, היה מקום לאכוף את ההסכם". על סמך דברים אלו, התייחסו קסירר, עו"ד מוזר, וארנשטיין אל הכרעתו של בית המשפט כמכירה, כביכול, בכך שחובת הגילוי המוגבר קוימה אלא שבית המשפט הכריע בכל זאת כנגד עמדתם, הואיל והגילוי לא נעשה בכתב.
לטענת ארנשטיין, הסיבה העיקרית שבגינה לא מבטלים הדיירים את הסכם השתוף היא שהם מבקשים להמשיך ולהנות מן התועלת שצומחת להם מההסכם – רשומם כבעלי הבניין בהתאם לחלקם במושאע (בעוד קודם לכם היו רשומים כחוכרים), כמו גם הפיכתם לבעלי מניוח בחברת קרפס.
...
בית המשפט מצא כי "התמונה הראייתית מראה שככל הנראה שכן"; אך גם אם אין במקום מקלט – הייתה מוטלת חובה על הקבלנים להקים מקלט, הן לפי היתר הבניה והן לפי חוק ההתגוננות האזרחית בנוסחו לפני התיקון משנת 1969.
בית המשפט הגיע למסקנה זו גם מזווית אחרת – על בסיס שיקול הדעת שיש לבית המשפט בבואו ליתן את הסעדים המבוקשים בתובענה, הכפופים לדרישות צדק; וכך קבע: "התובע עותר לסעד של מינוי כונס נכסים, אך סעד זה מותנה בהתרשמות של בית המשפט מכך שצודק לעשות כן (ראו למשל תקנה 388 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984). לחילופין, עותר התובע למתן סעד של אכיפה כנגד הדיירים, אך גם סעד זה כפוף לדרישות הצדק (ראו בסעיף 3(4) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התש"ל-1970). ואפילו צווי עשה באופן כללי כפופים הם לשיקול דעת שיפוטי (ראו את האמור בסעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 וכן את הרקע ההיסטורי לגיבושם של צווי העשה, שהורתם בדיני היושר של המשפט המקובל (ראו אצל ד"ר יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי 571 (מהדורה שביעית בעריכת ד"ר שלמה לוין; 1995)). כל אלה מונעים ממני את האפשרות להעניק את הסעדים המבוקשים שעה שזו תמונת הדברים ביחס למקלט ולמחסן. עניין זה טעון ליבון נוסף." (פסקה 43 לפסק הדין החלקי; ההדגשה הוספה – י' כ').
אוסיף כי מקובלת עליי מסקנת חברי השופט י' כשר (פסקה 54 לפסק דינו), כי פסק הדין החלקי, הוא אמנם פסק דין לעניין המרתף, אולם "החלטה אחרת" לעניין הגג, משטרם הושלם הדיון בסעד האופרטיבי הנובע מממצאי בית המשפט.
בבחינת מעבר לדרוש, מקובלת עליי גם מסקנתו כי לנוכח הטעות העובדתית שנפלה בפסק הדין החלקי, ניתנה הסכמת הצדדים לתיקונו, ככל שנדרש.
סוף דבר: אם תישמע דעתי, נדחה את הערעור על כל חלקיו, וקסירר יישא בהוצאות הדיירים, המשיבים 11-1, בסך של 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו