אוסיף, כי האחריות על כשלון המגעים והטענות על ניהולם בחוסר תום לב, גם אם יתכן ויש בהן להשפיע על חלוקת האחריות בסופו של יום, אינה צריכה להוות אבן בוחן יחידה לחלוקת האחריות ואין בה, לבדה, להקים זכות לביטול ההסכם מקום בו הצד השני לא ניהל את המשא ומתן בתום לב.
פסקי דין רבים כבר עסקו בסוגיית החלת דין הסיכול על נסיבותיו של נגיף הקורונה ולא ארחיב ואנתח שוב סוגיה זו, אלא אך אפנה לחלק מפסקי דין אלו ואתייחס בקצרה לנימוקים שהביאוני לקבוע כי צוותא לא הייתה זכאית לבטל ההסכם מחמת סיכולו.
סעיף 18(א) לחוק החוזים תרופות קובע:
"היתה הפרת החוזה תוצאה מנסיבות שהמפר, בעת כריתת החוזה, לא ידע ולא היה עליו לדעת עליהן או שלא ראה ושלא היה עליו לראותן מראש, ולא יכול היה למנען, וקיום החוזה באותן נסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים, לא תהיה ההפרה עילה לאכיפת החוזה שהופר או לפיצויים."
בעיניין לה ריין נפסק: "דין הסיכול אם כן מיועד למקרים שבהם החוזה הופר, והוא מקנה למפר הגנה מפני תביעת אכיפה או פיצויים, בהתקיים שלושה תנאים שנקבעו בסעיף. התנאי הראשון הוא תנאי אי הצפיות, ולפיו סיכול מתייחס לנסיבות שהמפר לא ידע ולא היה עליו לדעת על קיומן בעת כריתת החוזה. התנאי השני הוא תנאי ההשפעה על החוזה, ולפיו סיכול מתייחס לנסיבות שנוכח התקיימותן הפך קיום החוזה בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם. והתנאי השלישי הוא תנאי המניעה, ולפיו הסיכול מתייחס רק לנסיבות שהמפר לא יכול היה למנוע קיומן (למשל ע"א 5054-11 ספיר וברקת נדל"ן (הולילנד) בע"מ נ. עו"ד יעקב אמסטר [פורסם בנבו] (07.03.2013); (להלן: "עניין ספיר וברקת", והאסמכתאות שם)".
אומנם חובת תום הלב חלה על שני הצדדים וצוותא אכן הבהירה שקודם לביטול ההסכם היא ניסתה להידבר עם חקמט ואף הציעה לה לשלם שליש משכר הדירה בנוסף לסכום נוסף שישולם לאחר שתקבל פיצוי מהמדינה, אולם אין בכך שחקמט לא הסכימה לכך כדי ללמד שביטול ההסכם מהוה פעולה בתום לב. גם אם חקמט פעלה בחוסר תום לב, ולא הסכימה להפחית סכומים כלשהם מדמי השכירות, יתכן ויש בכך להקים לצוותא זכות להפחית את דמי השכירות ולטעון שלא ניתן לפנותה בנסיבות אלו, אך צעד של ביטול ההסכם מבלי לשלם דבר עד לתום תקופת השכירות ואף לא לשלם דמי שכירות כלל בתקופה שקדמה להודעת הביטול, שעה שהצדדים יודעים שמאפייני המושכר לא יאפשרו לחקמט להשכירו לאחרים באותה תקופה, אינו יכול להחשב כתום לב. צוותא יכלה להודיע שבהיעדר הסכמה היא משלמת סכום מופחת עד לבירור טענות הצדדים בהליך משפטי אולם החל מחודש מאי צוותא לא שילמה דבר (ועתה אף דורשת השבה של סכומים ששילמה עבור החודשים מרץ ואפריל).
...
מכל מקום לא מצאתי שיש לחייב מי מהצדדים בהוצאות כלשהן, מעבר להוצאות שייפסקו בפסק דין זה.
סוף דבר:
לאור כל האמור לעיל, מצאתי לקבל את תביעת חקמט בחלקה, ולדחות את תביעת צוותא במלואה, למעט לעניין התשלום עבור הפרדת מערכות החשמל.
לפיכך אני מורה כדלקמן:
התובעת (צוותא) תשלם לנתבעת (חקמט) סכום כולל של 581,782 ש"ח, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין (ולא ריבית הסכמית) מהמועד בו היה עליה לשלם את דמי השכירות ועד למועד התשלום בפועל.
סכום זה כולל מע"מ.
בנוסף תשלם התובעת (צוותא) לנתבעת (חקמט) סך של 24,025 ש"ח בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין, מהיום בו שילמה חקמט את תשלומי הארנונה (כמפורט בנספח 70) ועד למועד התשלום בפועל.