גם בהפעלת שיקול הדעת, לצורך ההחלטה האם לחרוג מהכלל, יש להיתחשב בתקנה 5 ומכוחה לשקול במאזן לא רק את האינטרסים של בעלי הדין בתיק המסוים, אלא גם את "האנטרס הצבורי", שאף נקבעה לו הגדרה סטאטוטורית במילים הבאות: "נגישות הציבור למערכת בתי המשפט לרבות קיומו של דיון משפטי צודק, מהיר ויעיל, חסכון במשאבי זמן ועלויות, מניעת הכרעות סותרות ומניעת שימוש לרעה בהליך השפוטי."
מכאן, שיש חשיבות גם לעיתוי הגשת בקשה לחרוג מהכלל, ולאופן הגשתה - שצריך שיהיה מראש בהיר, ובצרוף מלוא הראיות שמתבקש להגיש באיחור.
(2) השיקולים הכלליים לצורך החלטה האם לסטות מהכלל ולהתיר הגשת ראיות נוספות
לצורך החלטה, האם להתיר הגשת ראיה מסוימת באיחור, על בית המשפט לשקול מספר שיקולים: אופי הראיה הנוספת; השלב אליו הגיע המשפט; האם הצד המבקש את הבאת הראיה הנוספת ידע או היה עליו לדעת על קיומה של הראיה מוקדם יותר; וכן את תרומתה של הראיה לבירור האמת.
סיכום ביקור אצל רופאת מישפחה מיום 11.5.21, חתום על ידי ד"ר ברזק (עמוד 16 להודעה).
כאמור לעיל, בתשובה לתגובה ביקש ב"כ התובע לצרף מיסמך חדש, שהוא סיכום ביניים מהמחלקה הפסיכיאטרית במרכז הרפואי סורוקה, שנערך כבר ביום 3.9.19.
...
הכלל בדבר הגשת הראיות במקשה אחת והחריגים המעטים לו בראי התקנות החדשות 2
ד(3) השיקולים להחלטה האם לסטות מהכלל, בהקשר המיוחד של מסמכים רפואיים עדכניים המצביעים על התפתחות ממשית 3
מן הכלל אל הפרט 4
סוף דבר 5
מבוא
ההודעה שלפני מעוררת את השאלה האם להיעתר לבקשה לצרף באיחור מסמכים רפואיים, שכונו "עדכניים", לאחר שהוגשו התצהירים מטעם הצדדים, ולמרות שההודעה הוגשה ערב ישיבת הוכחות בתיק ה"ותיק", הכולל שלשה תיקים מאוחדים, שניתנו בהם לתובע הזדמנויות חוזרות ונשנות לתיקון תקלות, שכללו בין היתר הגשת תצהירים באיחור ניכר.
ההכרעה
לאחר שעיינתי במסמכים שהגישו הצדדים, מצאתי להורות כדלהלן:
איני מתיר את הגשת המסמכים באמצעות התובע עצמו כראיה לאמיתות תוכנם.
הגשת חוות דעת הותרה על ידי כב' השופטת דורנר בעניין מיכאלוביץ', שם נאמר:
"עיקרון זה מפנה את מקומו כאשר בית-המשפט רואה כי הגשתה של ראיה נוספת דרושה לשם בירור האמת, וכי יש בה כדי לסייע לו לעמוד באופן מלא ושלם על זכויותיהם המהותיות של בעלי-הדין. אכן, בית-המשפט עשוי להיעתר לבקשה להגשת ראיה נוספת אף כאשר אי-הגשתה במועד נובעת ממחדלו של בעל-דין, ובנסיבות מסוימות, אף כאשר הגשתה מתבקשת בשלב הערעור... במקרה שבפניי, אי-הגשת הראיה בשלב ההוכחות אינה נובעת מתקלה שהיה בידי המבקש למונעה, ואף לא הועלתה כל טענה שלפיה השתהה המבקש בטרם הגיש את בקשתו. בעוד בית-המשפט נוטה לקבל ראיות בעלות משקל גם כאשר האיחור בהגשתן נובע מהתרשלותו של בעל-דין, ודאי ייטה הוא להיעתר לבקשה כאשר הנסיבות העובדתיות שביסוד הראיה נתגבשו רק לאחר סיום שלב ההוכחות, ולמבקש לא הייתה אפשרות אובייקטיבית להגישה במועד. לגופו של עניין, השתכנעתי כי קיימת אפשרות ממשית שהראיה החדשה תשנה את מערך החבות של המשיבות כלפי המבקש, ולפיכך תשפיע על תוצאותיו של ההליך. אף מטעם זה בלבד דינה של הבקשה להתקבל."
השוו במהדורה החדשה של ספרו של ריבלין, תאונת הדרכים - תחולת החוק, סדרי הדין וחישוב הפיצויים (מהדורה 5, 2020) עמודים 618 ו-660 (להלן:"ריבלין"):
"מקום בו חלה התפתחות משמעותית במצבו הרפואי של הנפגע, לאחר קבלת חוות דעתו של המומחה, כגון אשפוז בבית חולים, ביצוע ניתוח, החמרה של ממש, ראוי להמציא למומחה כל מסמך רפואי אותנטי המותר להמצאה, אשר מתאר את האירועים שהתרחשו לאחר מתן חוות הדעת. המומחה לעיין במסמכים, לבדוק את הנפגע במידת הצורך ולהשלים את חוות דעתו. במקרים בהם אין מדובר בשינויים מהותיים במצב בריאותו של התובע לא יהא צורך בבדיקה מחודשת או בהמצאת חוות דעת משלימה וניתן לבקש את התייחסותו של המומחה לאותם שינויים בשאלות הבהרה שיופנו אליו או בשאלות שיופנו אליו בחקירתו הנגדית."
אגב, דומה שלצורך שלמות, מקצועיות ורצינות חוות הדעת, בתחום הנפשי יש לנהוג בהתאמה למאפייניו של התחום הנפשי.
סוף דבר
לאור הנאמר לעיל, הנני מתיר את צירוף עיקר המסמכים לתצהיר, כראיה לקבלתם ביד התובע, לטובת המצאתם למומחים, וזאת בלא להתיר שינוי חזית.