מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אישור זכויות רשות מקרקעי ישראל שמאפשר בנייה על הקרקע

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 4/7/18 הוגשה תגובת התובעות לבקשת הנתבעת, לה צורף, בין היתר, אישור זכויות עדכני מרמ"י הכולל את מלוא החלקות הרלבנטיות למקרקעין, לאורו נטען כי המקרקעין זוהו כדבעי.
לסיכום הלך דיוננו בבחינת זכויותיה של הנתבעת במקרקעין, אפנה לבע"מ 1894/16 פלוני נ' פלונית (10/5/17), ס' 11: "... במסגרת דיון ב'גורלה' של רשות במקרקעין, על בית המשפט לידון ולהכריע במספר שאלות: האחת, האם הרשות הדירה, אם לאו; השניה – אם יקבע כי הרשות הדירה – האם היא בוטלה, אם לאו; והשלישית – אם יקבע כי הרשות בוטלה – האם יש להתנות את ביטולה בתשלום פיצוי. שעה שנקבע כי רשות היא הדירה ומבוטלת, וכי יש לפסוק פיצויים בגין ביטולה – ואף אם קביעות אלו התבססו על שקולי צדק – או אז יש לילך בדרך שהתוותה הפסיקה ולקבוע פיצוי אך בשווי השקעת ברי-הרשות בנכס ובהשבחתו." מן הכלל אל הפרט מר קדוש הצהיר, כי בתחילת שנות השמונים החל משרד הבטחון ליזום ולתכנן תכנית שתאפשר פיתוח והפעלה של מנחת בעיר.
מר חג העיד כי הוא החל פועלו במנחת הישן בהסכמת משרד בטחון כבר בשנת 1989, כדלקמן: "ת: רשות חינם, אתה יודע למה? אני ויקטור, כן? לפני הערייה, לפני שהעירייה חתמה על הסכם עם רובינשטיין, עם מנהל מקרקעי ישראל, אני הייתי שמה. אני הייתי עוד במנחת גיבור, המנחת הקטן ב-89'. משמה התחלתי את הזה, ושמה הייתה לי הסכמה ממשרד הבטחון. הם נתנו לי אישור להמריא ולנחות." (עמ' 165, שורות 18-22).
נתתי דעתי אף לפסיקה, בין היתר, ברע"א 9212/05 מנלם מעודה נ' חברת מפעלי בתים משותפים בגוש 6135 בע"מ (23/11/06), לעניין הכרה עקרונית בזכות בר רשות בקרקע פרטית לפצוי, תוך ניכוי דמי שימוש ראויים מעת ביטול הרישיון בהגשת התביעה, על אף שבנסיבות שם שמאי שהוסכם על הצדדים קבע כי שווי דמי השמוש הראויים במקרקעין עולה על תוספות הבניה והנטיעות; ת"א (ת"א) 30172-07-14 שאול אלגרה נ' מצלאוי חברה לבנין בע"מ (6/10/21), ביחס לטיב זכויות התובעת והצדקת הפצוי בגין ההשקעות; עמ"ש (מרכז) 9507-10-21 ז. ס נ ' ח. ס (1/5/22), ס' 23; רע"א 9212/05 מעודה נ' חברת מפעלי בתים משותפים בגוש 6135 בע"מ (23/11/06).
" (ההדגשות אינן במקור) ראו בנוסף חוות דעת כבוד השופט שילה בעיניין יוסיפוב, עמ' 14 והמובא בגדרה: "גם אני סבור שמקרה דנן אינו מקרה חריג ויוצא דופן ולא הוכחה הסכמה מפורשת להעניק למערער רשות בלתי הדירה. הותר למערער לבנות על המקרקעין והוא אף לא נידרש לשלם שכר דירה במשך שנים רבות. ואולם, לא הוכח שרשות זו היא בלתי הדירה.
...
בעניינינו, מאחר שהמערער בנה בהסכמת הבעלים כמה מבנים על המקרקעין בשטח של כ – 370 מ"ר והוא מפעיל במקרקעין עסק עשרות שנים כשסילוקו עלול לפגוע במטה לחמו, אני סבור ששיקולי צדק מחייבים עיכוב הפינוי למשך זמן סביר כפי שמפורט בחוות דעתו של השופט שוחט, על מנת לאפשר למערער לפעול בהליך לצורך קבלת פיצויים בטרם שיפונה.
אשר על כן, בנסיבות המקרה דנן, אני מורה על פינוי המקרקעין והמנחת.
סוף דבר דין התביעה לפינוי הנתבעת מן המקרקעין - להתקבל.

בהליך תמ"ש שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

חלוקה זו מנוגדת לתכניות שחלות על הקרקע ולא מאפשרת לה לנצל זכויותיה במיגרש; הנתבעים לא הציגו לה תשריט חלופי לחלוקת הקרקע הנטענת וטרם ניתנה הסכמתם לרישום זכויותיה ברמ"י. זאת חרף עשרות פניותיה אליהם לעשות כן; הנתבעת ממתינה לקיום פסק הדין באופן שהצעה לתשריט חלוקה שטרם קיבלה מהנתבעים תיכלול 500 מ"ר רצופים ולא בפיצול שתוכל לבנות עליהם שתי יחידות דיור.
שטח הקרקע בהתאם לתשריט 1,860 מ"ר, בעוד ששטח הקרקע הרשום בנסח לישכת רישום המקרקעין הינו 1,930 מ"ר. חלוקת הקרקע בהליכים השונים נעשתה באופן בעייתי שאינו תואם את התכנית החלה על הקרקע ולכן וכתנאי להסדרת הזכויות בקרקע, יש לפעול בין היתר להסדר המצב התיכנוני בהתאם לתב"ע החלה והדין ולהסדרת כלל החריגות בקרקע ועל בית המשפט ליתן דעתו בעיניין זה. מוכחשת כל אחריות הרשות לנזקים הנטענים, ככל שאלה מופנים כלפיה.
אין מחלוקת בין הצדדים כי בכדי שיתקבל היתר בנייה מהועדה המקומית לתו"ב בנוגע לקרקע על כל בעלי הזכויות בה לחתום על הבקשה והמסמכים הנלווים הנדרשים לה. ראו לעניין זה עדות הנתבעת, כי היא לא הגישה היתר בניה במיגרש שלה משום שלא צורפו חתימות כל הצדדים להסדרת הזכויות למנהל מקרקעי ישראל (פרוט' 16.11.22, עמ' 124 שורות 23-27; עמ' 125 שורות 1-8).
...
כך גם לא שוכנעתי, כי יש בתעודת עובד ציבור שהוגשה לתיק מאת מהנדס הוועדה המקומית לתו"ב מר אפלמן כדי לשנות ממסקנתי זו. עמדת הוועדה המקומית לתו"ב כעולה מתעודת עובד הציבור מתבססת על שיקולי מדיניות (סע' 2.1-2.2 שם; פרוט' 14.11.22 עמ' 38 שורות 1-19; עמ' 87 שורות 23-28; עמ' 88 שורה 7), אשר אינה עולה במדרג הנורמטיבי על דיני התכנון והבנייה, אינה מחייבת ונתונה לביקורת שיפוטית.
טענת הנתבעים בעניין שיהוי/ התיישנות בהגשת התביעה מהראיות והחקירות לפני שוכנעתי כי עילת התביעה קמה לתובעים במועד בו ידעו לראשונה על התביעות ההדדיות שהתנהלו בין הנתבעים 1-6 לבין עצמם במסגרת דיון בוועדת הערר, בשנת 2016 (פרוט' 14.11.22, עמ' 31 שורות 5-26, 33; עמ' 32 שורות 1-4; עמ' 32 שורות 25-26; עמ' 33 שורות 20-30).
אף על פי כן, יאמר במפורש כי הסמכות לדון בהליך זה, בין בני משפחה שעניינו סכסוך משפחתי מובהק, התנהלו הליכים קודמים בין הצדדים בבימ"ש לענייני משפחה במחוז מרכז - הנה לבית המשפט לענייני משפחה בפ"ת. סוף דבר התביעה מתקבלת.

בהליך ביטול/עיכוב צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

ב-ע"א 12105-01-21 אבו ראשד ואח' נ' מדינת ישראל- מנהל מקרקעי ישראל (14.4.21) (להלן: ע"א אבו ראשד) נדחה העירעור ובקשת רשות העירעור נדחתה ב-רע"א 3388/21 אבו ראשד נ' מדינת ישראל - רשות מקרקעי ישראל (23.5.21) (להלן: רע"א אבו ראשד).
בסעיף 4 לפסק דינו ב-עפ"א אל הואשלה קבע כב' הנשיא אלון קביעות הרלוואנטיות אף לענייננו, המתייחסות לטענה כי מכח מערכת ההסכמים קמה למבקש זכות לבנות מבנים - "יסוד מוסד בדיני התיכנון והבנייה הנו כי זכויות נטענות, כאלה או אחרות, במקרקעין מסוג זה או אחר - אין בהן כשלעצמן משום היתר לעבודות בנייה ולהקמת מבנים - כל עוד לא ניתן היתר הבניה ע"י רשות התיכנון המוסמכת לכך.
עולה מהמקובץ, כי אין בהסכמים כדי לאפשר למבקש, שכלל לא היה צד להם, לבנות על המקרקעין שבשטח היער מבנה מכל סוג שהוא, ומשכך העבודה לא בוצעה כדין.
...
סוף דבר למבקש אין זכות עמידה, בניית הסככה בוצעה ללא היתר, צו ההריסה הוצא כדין ובמועדים הקבועים בסעיף 221 ל-חוק התו"ב, ההיוועצות קוימה כדין, לא נפל כל פגם בהוצאת צו ההריסה, ודאי לא כזה המצדיק ביטולו.
אשר על כן הבקשה לעיכוב ביצוע וביטול הצו - נדחית.
המבקש ישלם למשיבה הוצאותיה בסך 15,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

ב"כ המדינה הפניתה לפרטים רלוואנטיים מתוך היתר הבנייה המתוקן המבוקש (השטח הכולל של שטחי הלינה, העדר הקצאה לשטח של חניון אוהלים, ניצול זכויות הבנייה ליחידות הנופש מבלי להותיר שטח לשימושים עקריים נוספים של מרכז ספורט, פעילות מדברית וחוות חיות, בנייה בתת קרקע, חומרי הבינוי של יחידות הנופש אשר אינם כוללים רק בד אלא גם אבן, זכוכית ועץ והעובדה שצמודה להן בריכה, קיומן של יחידות נופש זוגיות המכילות 150 איש לכל היותר ולא 500 איש), ועמדה על כך שהם אינם עולים בקנה אחד עם הוראות התכנית ומהותה.
בעקבות פניית הרשות לאכיפה במקרקעין פעם נוספת אל המשנה ליועמ"ש, בטענה כי ההיתר המתוקן אינו עומד בהוראות התכנית, הוברר כי בלישכת היועמ"ש נעשתה בחינה עם המשנה ליועמ"ש היוצא מר ארז קמיניץ, והמסקנה הייתה שלא לשנות מהאמור בסיכום הדיון על ידיו, וכי כוונתו בסיכום הדיון הייתה שההיתר צריך לאפשר יריעות בד בלבד.
לעניין זה נאמר בעע"מ 35/11 יכין חב' חקלאית בע"מ נ' אדם טבע ודין – אגודה ישראלית להגנת הסביבה (נבו 29.01.2015) "המצב שנהג המקרקעין עובר לבקשת ההיתר :כאמור, עוד טרם בקשת המערערות לקבל היתר בנייה למבנה החדש, עמד על המקרקעין מבנה, אשר שימש לאריזת פרי הדר מכל קצות הארץ. בנסיבות אלו, וכאשר לשון התב"ע איננה חד משמעית יש בכך כדי להטיות את הכף – לטובת פירוש המקיים ומכשיר את המצב המצוי כעת בשטח, וכפי שנקבע בבג"צ 547/84 עוף העמק אגודה חקלאית שיתופית רשומה נ' המועצה המקומית רמת ישי פ"ד מ (1) 113, 146 (1986): היתנהגות עובדתית על יסוד פירוש אפשרי עשויה להפוך אותו בדיעבד לפירוש הראוי, גם אם מראש ייתכן שהיה מקום לבחור בפירוש אפשרי אחר". בעניינינו, משלשון התב"ע לא דרשה כי האוהלים יהיו עשויים מבד בלבד, יש לפרשה פירוש המקיים ומכשיר את המצב המצוי כעת בשטח.
לאור כל האמור לעיל, ובקבלי את העתירה, אני מורה למשיבה 1 – הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה אילת, להנפיק לעותרות את ההיתר המתוקן, לאחר שהמשיבה 4 – רשות מקרקעי ישראל, תחתום על התכנית המתוקנת.
...
בשנת 1995 הגישה החברה להגנת הטבע התנגדות לתכנית בנימוק כי אין לאפשר בנייה שאינה תואמת את אופי האזור.
הוועדה המקומית טענה כי נציגת הוועדה המחוזית הסכימה להיתר המתוקן ואילו המדינה טענה כי כוונתה הייתה לסיכום המשנה ליועמ"ש).
מסקנתי היא אפוא כי, כדברי יו"ר הוועדה המחוזית, מר עודד פלוס, ככל שהאוהל יוקם מבד, הן הגג והן הקירות, אין חריגה מהגדרת "אוהל" בתכנית אם הדופן שפונה לבריכה תהיה מזכוכית או אלמנט שקוף אחר וכן אם באחת הדפנות תשולב דלת כניסה מעץ או מחומר אחר שאינו בד. גם אם הפרשנות היחידה האפשרית להגדרת "אוהל" בתכנית היא לאוהל העשוי בד בלבד וכאמור לעיל, איני סבורה כך, הרי שיש לאפשר הוצאת ההיתר המתוקן בהתאם לדוקטרינת הבטלות היחסית (או עקרון התוצאה היחסית).
לאור כל האמור לעיל, ובקבלי את העתירה, אני מורה למשיבה 1 – הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אילת, להנפיק לעותרות את ההיתר המתוקן, לאחר שהמשיבה 4 – רשות מקרקעי ישראל, תחתום על התכנית המתוקנת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצלייה נפסק כדקלמן:

לטענת התובע, זכות החכירה הנה על חלק המקרקעין בהקף של 578 מ"ר עליהם בנוי בית צמוד קרקע וחצר המוחכרים בחכירה לדורות על ידי רשות מקרקעי ישראל, ואשר הוא בעל הזכות להרשם בהם כחוכר לדורות.
התובע פעל בנגוד להוראות סעיף 31 לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969 (להלן – חוק המקרקעין) כאשר השמוש אינו כדין ואינו סביר משום שמדובר על קרקע ביעוד חקלאי ולא בייעוד למגורים, ולכן היה אסור היה לבנות עליה בית מגורים.
שותף במקרקעין המבקש חלוקה בעין של המקרקעין, יכול לפנות אל רשויות התיכנון והבניה בבקשה לקבל אישור לתשריט חלוקה (השוו: ע"א 39/67 חברת סלים בילדינגס בע"מ נ' בנין, פ"מ ע' 58, שם נמצא כי המתנה של ארבעה חודשים לקבלת תשריט מאושר בלא שהאישור ניתן בפרק זמן האמור, הנה מספקת כדי שבית משפט יקבע כי המקרקעין אינם ניתנים לחלוקה).
מקום בו מבקש פירוק השתוף כשל בקיום חובה זו, על בית המשפט לוודא כי זכויות המיעוט אינן נפגעות, ולנקוט באמצעים כדי לאפשר לבעלי זכויות המיעוט במקרקעין למצות ולמקסם את זכויותיהם, לכל הפחות בכל הנוגע לדברים ולפעולות המצויות בשליטתו הבלעדית של מבקש הפרוק.
...
יוער, כי ביום 23.4.2023 התקיים דיון אשר במסגרתו הסכימו הצדדים להסדר דיוני לפיו, הם מבקשים להכריע בתביעה לפירוק שיתוף, ובכלל זה בטענה המקדמית לפיה יש להכריע ולברר את טענות התובע לזכויות חכירה בפני הגורמים ו/או הערכאה המוסמכת קודם להכרעה בטענות לפירוק השיתוף, על יסוד טענות הצדדים לאחר סיכומים.
אפשר שבית המשפט היה מגיע למסקנה שונה מקום בו היה מדובר בחכירה בשטח ספציפי ומוגדר.
לסיכום, אני סבור כי נוכח עיקרון תום הלב החובה להימנע מניצול לרעה של הליכי בית המשפט , מוטלת על שותף למקרקעין החובה לנהוג כלפי שותפיו בתום לב ובדרך מקובלת, לרבות בנסיבות בהן הוא מבקש לפרק את השיתוף ביניהם.
סוף דבר אשר על כן, מהטעמים המפורטים לעיל, מצאתי להורות על מחיקת התביעה לפירוק שיתוף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו