מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

אישור בעניין דמי ניהול בקופת גמל ופנסיה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

עוד טענה המערערת כי הסכומים שהועברו למלון חרגו מכללי ההשקעה שחלו בתקופה זו על קרנות פנסיה, כפי שנקבעו בתקנה 41כ לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), התשכ"ד-1964 (להלן: כללי ההשקעה ו-תקנות מס הכנסה, בהתאמה).
עוד בעיניין זה, לפי תקנה 1 לחוק הפיקוח "כספי קופת גמל" אינם כוללים את ההוצאות ודמי הניהול שגבתה החברה המנהלת לפי חוק זה (והוראה דומה קיימת בתקנות מס הכנסה).
...
משלא הוכח כי הסכם הפשרה נסוב על אותן העילות שעומדות ביסוד התביעה, לא ניתן לקבוע כי הסכם הפשרה מיצה את עילותיה של המערערת בקשר למשיבים; ודומה כי מדובר בטענה מוקשית מקום שבהסכם צוין באופן ברור ויותר מפעם כי הצדדים שומרים לעצמם את הזכות לתבוע את "הנתבעים". נוסף על כך, מאחר שהמשיבים אינם צד להסכם הפשרה, לכאורה לא הייתה מניעה להגשת הודעת צד ג' בהליך בבית המשפט המחוזי כלפי אותן החברות שהן צד להסכם הפשרה; והמשיבים בחרו שלא לעשות כן. בהינתן כל האמור, הוראת הוויתור אינה חלה על התביעה ועל כן לא היה מקום לדחותה מטעם זה. שאלת התיישנות התביעה בנושא המלון ושיפוצו בית המשפט המחוזי קבע כי אף אם היה מגיע למסקנה שלמערערת עילת תביעה כלשהי בעניין ההשקעה במלון, התביעה נדונה לדחייה מחמת התיישנות.
אציין בהקשר זה כי לא שוכנעתי כי בתקופות הרלוונטיות כיהנו בקרן נושאי משרה "תמימים" שידעו על העובדות שעומדות ביסוד התביעה ויכולים היו לנקוט בהליך המשפטי.
סוף דבר אם תישמע דעתי, נורה על דחיית הערעור ונותיר את התוצאה שאליה הגיע בית המשפט המחוזי על כנה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2019 בעליון נפסק כדקלמן:

לטענת המבקשים, המשיבות חבות כלפיהם בחובת נאמנות בין היתר מכוח סעיף 3 לחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 (להלן: חוק הפיקוח), ובהתקשרן עם הסוכנים בהסכמים המבוססים על מודל התגמול יש משום הפרה של חובה זו – שכן מודל התגמול מוביל להגדלת דמי הניהול המוטלים על העמיתים, ובמקרים רבים עד לגובה המירבי המותר.
המשיבות הוסיפו, בין היתר, כי אין מניעה שהעמית ינהל בעצמו משא ומתן עם החברה המנהלת בנוגע לדמי הניהול שאותם הוא נידרש לשלם; כי התחרות בשוק סוכני השיווק הפנסיוני מונעת מהם להעדיף את טובתם האישית על פני טובת הלקוח; וכי בנגוד לטענת המבקשים בבקשת האישור, סוכנים אלה לא אמורים לשמש כשלוחים של העמיתים.
קביעתו של בית המשפט המחוזי שלפיה המסמכים המבוקשים בבקשות הגילוי אינם רלוואנטיים למחלוקת בשלב זה של הדיון, נסמכת על תשובותיהן של המשיבות לבקשת האישור – שמהן עולה כי עמלת ההפצה ששלמו המשיבות לסוכנים נגזרה בין היתר מגובה דמי הניהול ששלמו להן העמיתים, שצורפו על ידי כל סוכן לקרנות הגמל והפנסיה; ומכאן שאין חולק על עצם השמוש שעשו המשיבות במודל התגמול.
...
בעניין זה יבואר כי סעיף 1(8) לצו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור), התשס"ט-2009 מורה באופן מפורש כי לא תינתן רשות ערעור על "החלטה בעניין הטלת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין ושיעורם, למעט אם ניתנה לאחר מתן פסק הדין ואינה נבלעת בו"; ועל יסוד האמור אין מקום לכאורה להידרש לבקשת רשות הערעור ככל שזו נוגעת להוצאות שהוטלו על המבקשים במסגרת החלטת הגילוי – ודינה להידחות על הסף (ראו: רע"א 7146/18 קידום ד.ש. (השקעות ופיננסים 1992) בע"מ נ' ששון, פסקה 17 (22.10.2019); רע"א 9519/17 מיקרוסופט ישראל בע"מ נ' גורודיש, פסקה 11 (7.7.2019)).
ואולם משהגעתי לכלל מסקנה כי יש לקבל את הערעור בחלקו, סבורתני כי יש להורות גם על ביטול ההוצאות שהוטלו על המבקשים על ידי בית המשפט המחוזי במסגרת החלטת הגילוי.
סוף דבר התוצאה היא שבקשת רשות הערעור מתקבלת, והערעור שנדון לפי הרשות שניתנה מתקבל באופן חלקי, במובן זה שהמשיבות יגלו למבקשים את "מסמכי המבקשים" כהגדרתם לעיל בתוך 45 יום.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המשיבות מוסיפות כי בכל הנוגע לזכויות של עמיתי גדיש ולחובותיהם, הקופה מנוהלת לפי תקנון אשר נקבע ואושר בהתאם לסעיף 16 לחוק הפיקוח על שירותים פינאנסיים (קופות גמל), התשס"ה–2005.
בת"צ (מחוזי ת"א) 44598-12-12 גרינברג נ' מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ (פורסם באר"ש, 30.08.2015) אושרה תובענה ייצוגית בגין גביית דמי ניהול מכספי הצבירה בחשבונות העמיתים בקופת הגמל ‚תגמולים‘, לכאורה, שלא על-פי מה שהוסכם בכתב.
...
ס ו ף ד ב ר אני דוחה את טענת משיבה 2 להעדר יריבות, באשר מנהלה הכללי בשעתו, רועי ורמוס, חתם בשמה על דוח לשנת 2009 שנשלח לעמיתים (נספח 1/ו לבקשה).
אני נעתרת לבקשה לאישור התובענה הייצוגית.
המשיבות תשלמנה למבקש את הוצאות הבקשה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

חובת מתן הודעה המבקשות השליכו יהבן על חקיקת משנה ועל אסדרה, שלפיהן יש להודיע על העלאת דמי הניהול לפני העלאתם בפועל: עד 31.12.2012 עמדה בתקפה תקנה 53ב(א) בתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל), תשכ"ד-1953, שזו הוראתה: "קופת גמל, למעט קופת גמל המבטיחה תשואה כמשמעותה בתקנה 38ב1, תשלח לעמיתיה הודעה בדבר העלאת דמי הניהול הקבועים בתקנון או דמי הניהול הנגבים בפועל, והעלאה כאמור לא תחול אלא בתום חודשיים מהמועד שבו נשלחו הודעות כאמור". הדרישה למתן הודעה מראש על אודות העלאת שיעור דמי ניהול מאת עמיתים נקבעה גם בחוזר המפקח על הביטוח מחודש דצמבר 2012, והיא עולה גם מן ההכרעה העקרונית לעניין העלאת דמי ניהול ללא הודעה מוקדמת (חוזר הכרעות עקרוניות 2013-4-1).
בענין דומה לענייננו, שבו נדונו דמי ניהול מקסימאליים שנגבו מעמיתים ללא הודעה נוספת, עם פתיחת קרן פנסיה כללית, שגבייתם הותרה בדין ובתקנון, קבעה כב' השופטת א' דגן טוכמכר כי קרן הפנסיה לא עמדה בחובתה לגלות לעמיתים מראש את דמי הניהול (ת"צ (איזורי ת"א) 14632-05-19 לירון בן סימון - מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ פסקות 80 ואילך (29.09.2021)).
...
הגם שהמשיבות התייחסו לכך בתשובתן לבקשת האישור, בסיכומיהן שוב לא מצאו לנכון לטעון לענין זה. משום כך, אני מאשרת את המבקשות כמייצגות הקבוצה.
סיכום לנוכח כל האמור לעיל, אני מאשרת את התביעה הייצוגית: הגדרת הקבוצה, כמבוקש בבקשת האישור, היא: "כל מי שהוא עמית בקרן פנסיה חדשה מקיפה, הנמנית על אחת מן המשיבות, וזכאי לקבל פנסיית זקנה ו/או יהיה זכאי בעתיד לקבל פנסיית זקנה". התובעות המייצגות: איגוד העמותות לזקן בישראל (ע"ר) ועמותה למען הקשיש קרית מלאכי (ע"ר).
המשיבות תשלחנה עותק ההחלטה אל היועץ המשפטי לממשלה ואל המפקח על הביטוח, כאמור בתקנה 16 בתקנות תובענות ייצוגיות, תש"ע- 2010 הנתבעות יגישו כתבי הגנה תוך 45 יום מיום מתן החלטתי זו. התובעות רשאיות להגיש כתבי תשובה תוך 15 ימים נוספים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

עם זאת, בית המשפט הבהיר שבשים לב לשלב שבו מצוי ההליך עדיין מדובר בשאלה פתוחה שתוכרע לאחר בחינה החוזה הרלוואנטי ואומד דעת הצדדים לו. סופו של דבר, בית המשפט קבע כי בשלב זה לא שוכנע שפסגות קופות גמל הייתה רשאית לשנות את שיעור דמי הניהול, וגם אם כן – פסגות גמל לא הראתה מה האופן הראוי לשגר הודעה לעמיתים בעיניין זה וכמה זמן מראש יש לעשות כן. בהתאם בית המשפט אישר לנהל את בקשת האישור החדשה כתובענה ייצוגית בעילה של הפרת חוזה.
ובפסיקת בית משפט זה הוברר כי "מטרתו של המסלול שהתווה המחוקק היא לוודא שבית המשפט אינו מאשר את הסדר הפשרה כ'חותמת גומי', אלא בוחן ובודק, עד שהוא מגיע למסקנה כי 'ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהיתחשב בענינם של חברי הקבוצה'" (רע"א 3832/17 לוין נ' פסגות קופות גמל ופנסיה בע"מ, פסקה 12 (4.7.2017)).
...
סוף דבר על יסוד מכלול הנימוקים שפורטו, נמצאנו למדים כי ניתן להגיש בקשה לביטול הסדר פשרה בהליך ייצוגי, וכי בקשה כזו מקומה להידון בגדרי ההליך הייצוגי המקורי ולא במסגרת בקשה חדשה לאישור תובענה כייצוגית.
יצוין כי השופטת ברון בחנה בחוות דעתה, מעבר לדרוש בשל המסקנה אליה הגיעה בעניין נטילת הסיכון על ידי המשיב – כאמור בפסקה 52 לחוות דעתה – את שאלת התקיימותה של הטעיה בנסיבות המקרה.
(בדימוס) המשנה לנשיאה (בדימוס) נ' הנדל: אני מצטרף לעמדת חברתי השופטת ע' ברון, לפיה דין הערעור להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו