בהתאם לסמכותו לפי סעיף 17 (ב) לחוק הגנת הצרכן, חתם שר התעשייה והמסחר, ביום 21.10.2003, על צו הגנת הצרכן (סימון טובין), התשמ"ג – 1986, לפיו נאסר על המשיבות ויצרניות ומשווקות נוספות של מוצרי טבק, לעשות שימוש במונחים mild, light, ultra light, low tar ודומיהם או סימון שיש בו כדי לירמוז כי מוצר הטבק מזיק פחות ממוצרי טבק אחרים.
ביום 21.3.2003 ניתן בבית המשפט של מחוז מדיסון במדינת אילנוי, ארה"ב, פסק דין בעיניין Sharon Price Vs. Philip Morris Incorporated (להלן: "עניין שרון") בו נקבע כי פיליפ מוריס הונתה את קהל צרכני סיגריות לייט בארצות הברית, בכך שבאופן אקטיבי גרמה להם להאמין כי סיגריות לייט מסוכנות פחות מסיגריות רגילות.
תכליתו של חוק תובענות ייצוגיות לקבוע כללים אחידים לענין הגשה וניהול של תובענות ייצוגיות, שיפור ההגנה על זכויות, קידום מימוש זכות הגישה לבית המשפט, אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו, מתן סעד הולם לנפגעים מהפרת הדין וניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות (סעיף 1 לחוק).
הטעה
סעיף 2 (א) לחוק הגנת הצרכן, קובע:
"לא יעשה עוסק דבר – במעשה או במחדל, בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת לרבות לאחר מועד ההיתקשרות בעיסקה – העלול להטעות צרכן בכל ענין מהותי בעיסקה (להלן – הטעה);..."
ביחס להוראה זו נקבע בעיניין תנובה (פסקה 25 לפסק הדין של כבוד השופטת אסתר חיות):
"האיסור על הטעה וחובות הגילוי והסימון שהוטלו על עוסקים בחוק הגנת הצרכן כמפורט לעיל, נועדו להגשים את אחת המטרות המרכזיות שביסוד החוק והיא - מסירת מלוא המידע הדרוש לצרכן על מנת שיוכל להיתקשר בעיסקה היתקשרות מושכלת המבטאת באופן אמיתי את העקרון בדבר חופש ההיתקשרות בחוזים (ראו: עניין לנגברט: 175 , **** פרידמן ונילי כהן חוזים (כרך א תשנ"א) לעיקרון תום הלב על פי סעיפים 12 ו-39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 החל על העוסקים והמשתקף אף הוא בחובת הגילוי ראו עניין לנגברט 175 – 176)"
לתשובת משיבה 2 צורף תצהירו של מר אלן קסמן (להלן: "מר קסמן"), בו מיפרט מר קסמן את הנסיבות שהביאו לייצור ושיווק סיגריות דלות עטרן וניקוטין.
אולם, נוכח מסקנותיי עד כאן איני רואה צורך לקבוע מסמרות בעיניין זה.
לטענת המשיבות, הפרסומים על אריזות הסיגריות המשווקות בישראל נעשים בכפוף לחוקים, תקנות וצוים וככל שמדובר בפרסומים על אריזות הסיגריות לייט הנטענים להיות מטעים חוסות המשיבות תחת ההגנה הקבועה בסעיף 6 לפקודת הנזיקין, לפיו "בתובענה שהוגשה על עוולה, חוץ מרשלנות, תהא הגנה שהמעשה שמתלוננים עליו היה לפי הוראות חיקוק ובהתאם להן...".
נראה לכאורה שהפרסומים על אריזות סיגריות נתונים לפיקוח ואפשר שיש בסיס לטענת המשיבות, אולם נוכח מסקנותיי עד כאן, גם בעיניין זה איני רואה לנכון לקבוע מסמרות.
...
אלא שאף לטענת ד"ר איטקין שכאמור אינה מקובלת עליי נוכח ממצאי הסקר בחוות דעתה, רק 50% עד 60% מקרב מעשני סיגריות לייט הוטעו לחשוב שסיגריות לייט פחות מזיקות לבריאות מסיגריות רגילות.
סוף דבר
הבקשה נדחית.
נוכח הממצאים והקביעות כאמור, אני דוחה את תביעתם האישית של המבקשים.