היתנהלות זו של הנתבעת פגעה עמוקות בזכותה כעובדת לאחר לידה ונעשתה תוך מגמה פסולה כדי להפעיל עליה לחץ מאסיבי לעזוב את החברה תוך הפרת חוק עבודת נשים וחוק שויון הזדמנויות בעבודה, וזאת תוך פגיעה חריפה בהקף משרתה ואי מתן היזדמנות שווה להישתלב בחזרה בעבודתה לאחר חופשתה לידתה וכן השינוי וההפחתה המהותית בהקף משרתה נעשו באופן חד צדדי וללא שימוע.
סעיף 2(א) לחוק שויון הזדמנויות בעבודה קובע איסור הפליה של מעביד בין עובדיו או דורשי עבודה, בין היתר, מחמת מינם או הורותם בתנאי עבודתם, בקידומם בעבודה ובפיטורים:
"2(א) לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ –גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם או מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
פרופ' רות בן ישראל בספרה שויון ההזדמנויות בעבודה ואיסור הפליה מציינת:
"המציאות מלמדת כי אפליה של נשים מטעם מין היא פועל יוצא מאפלייתן של הנשים העובדות מטעמים של היריון, לידה, ונשיאה בעול האחריות המשפחתית הכרוכה בגידול הילדים ובטיפול בהם. היא כיום אחד הגורמים המקשים ביותר על שילובן של נשים במעגל העבודה בכלל ועל השוואת מעמדן בעבודה בפרט" (רות בן ישראל שויון ההזדמנויות בעבודה ואיסור הפליה כרך ב' תשנ"ח-1998, בעמ' 589).
שביעית, עיון בתצהיר התובעת מעלה כי הפסיקו לאפשר לה לעבוד מהבית, בשונה ממה שהיה נהוג עובר לכך, כעולה מתצהירה:
"73. כאמור לעיל, נהגתי לעבוד מהבית לא מעט, גם במסגרת מהלך עבודתי הרגיל וגם לאחר שיצאתי לשמירת הריון. פעמים רבות ביצעתי היתחברות מהבית בשעות שבהן אין פעילות במפעל ... 74. נטילת יכולת היהתחברות למערכת מהבית, למעשה מנעה ממני לבצע את עבודתי בצורה ראויה, והלכה למעשה פגעה בעבודה השוטפת של כל המפעל. המשמעות היא שעלי לבקש מכל משתמשי המערכת להפסיק מידית לעבוד על המחשבים שלהם, לנתק את כולם, לבצע את השינוי, ולאחר אתחול של המערכת, אם הכל כשורה יוכלו לחזור לעבודתם. 75. ניסיתי לברר עם יוסי מדוע הנחה כך, וגם תיארתי לו דוגמא "טריה" משבוע קודם לכן, שבו ניסיתי לבצע את העידכון מהמפעל, אך זה גרם להפרעה בעבדותו של ניסים מתתיה, מנהל התפעול ולכן המשכתי לעבוד מהבית ביום שישי כי היה מדובר בענין חשוב ודחוף.
.רביעית, הפחתת שכר או הפחתת הקף משרה הם מסוג הפגיעות (הרעות) המובהקות בתנאי העבודה.
המחוקק ייחד לאלה סעיף נפרד בחוק (סעיף 9א) ובדברי ההסבר (הצעת חוק עבודת נשים (תיקון מס' 14) (איסור פגיעה בהקף משרה), התשנ"ז-1997, ה"ח 2620) נאמר כך:
"ישנם מעבידים העוקפים את איסור הפיטורים של נשים בהריון על ידי פגיעה משמעותית בהקף המשרה של נשים אלה ובכך כופים עליהן את סיום העבודה. מעבידים אלו מתרצים את הפגיעה בהקף העבודה בטעמים כביכול כלכליים. כדי למנוע תופעה זו ולאור ההיתדיינות המשפטית המרובה בשאלה האם צימצום הקף המשרה הנו למעשה אקט עקיף של גרם פיטורים, המחייב אישור שר העבודה והרווחה, מוצע לקבוע במפורש כי אין לפגוע בהקף משרתה ובהכנסתה של אישה בהריון אלא באישור שר העבודה והרווחה בדומה לסוגיית פיטורי אישה בהריון".
העובדה שהמחוקק ייחד סעיף נפרד לסוג פגיעות אלה מחזקת את המסקנה הפרשנית כי פגיעות (הרעות) משמעותיות הגורמות לעובדת להביא את יחסי העבודה לקיצן אינן כלולות בסעיף 9 לחוק שעניינו פיטורים.
...
שעה שלא קיבלנו את טענת התובעת לעניין העלאת שכרה, ושעה שאין כל הסבר מפורט ממה נובעים החוסרים ושעה שהתובעת לא הציגה את כל תלושי השכר ואת כל הדוחות בהתאמה, לא שוכנענו כי הרימה את הנטל להוכיח רכיב תביעה זה.
משכך רכיב השלמת הפרשות לפנסיה ופיצויים נדחה.
משנותר לתובעת יתרה ל 2.25 ימי מחלה כעולה מתלוש השכר ל 3/18, ומשגרסתה לעניין ימי העבודה לחודש זה לא נסתרה, הרי שאכן שוכנענו כי היה על הנתבעת לשלם לה שכר בגין 9 ימים .שכך שוכנענו כי על הנתבעת לשלם לתובע סך של 3044 ₪ בגין רכיב זה (השכר ששולם ( 2095 ₪ ) - (571 ₪ ליום * 9)).
סוף דבר
הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 30 ימים מקבלת פסק הדין, את הסכומים המפורטים להלן:
פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך של 50,000 ₪;
הפרשי שכר בגין חודש 3/2018 בסך של 3,044 ₪ בתוספת הפרשי ריבית והצמדה מיום סיום העסקה (13.3.18) ועד יום התשלום בפועל.