מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איסור על תשלום פדיון חופשה לאחר תקופת העבודה

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נבחן את הנושאים שבמחלוקת בהתאם לנקודת מוצא זו. תקופת העבודה: לאחר בחינת העדויות מצאתי, כי בעיניין זה יש לקבל את גרסת התובע, ואפרט טעמיי להלן.
חוק הגנת השכר אוסר על תשלום שכר הכולל פדיון חופשה.
איני מקבלת את טענת ההתיישנות שהעלה הנתבע בהתייחס לרכיב זה, שכן המועד הקובע לעניין פדיון חופשה הוא יום הפסקת העבודה (16.11.12).
...
לסיכום, התובע זכאי לסך של 1512 ₪ ברכיב דמי חגים.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבע ישלם לתובע את הסכומים הבאים : בגין דמי הבראה סך 1018.5 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

אנו מאמינים בחשיבות ההרתעה מהתנהלות פסולה זו, כשהדגש מונח על יישום הוראות חקיקת המגן בין היתר האיסור על תשלום שכר כולל.
בחינתנו הנסיבות העובדתיות בתיק זה, תיעשה בשים דגש על חשיבות מושכלות יסוד אלו של שיטת ההעסקה בארץ והקף ההגנה על העובדים, לרבות חובות מעסיק המאפשרות לעובד להבין מהו שכרו ובגין מה משולם, וזאת מבלי לעצום עיניים מאחריות עובד שיוזם ומבקש צורת העסקה זו. שכר התובע – האם שכר כולל? היריעה המשפטית: סעיף 5 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 (להלן: "חוק הגנת השכר"), קובע כי – "עובד שחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, חל לגביו ונקבע לו שכר עבודה הכולל תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית כאמור בחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, או הכולל דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה כאמור בחוק חופשה שנתית, תשי"א-1951 – רואים את השכר שנקבע כשכר רגיל בלבד, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קבוצי לגבי תשלום בעד שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית וההסכם אושר לענין זה על ידי שר העבודה." סע' 26ב(ג) לחוק הגנת השכר קובע כי – "בתובענה של עובד שעילותיה השנויות במחלוקת הן אי-תשלום גמול שעות נוספות, גמול עבודה במנוחה השבועית, דמי חופשה, תמורת חופשה או פדיון חופשה, דמי הבראה או דמי נסיעות, והמעסיק שחייב במסירת תלוש שכר לפי הוראות סעיף 24, לא מסר לעובד תלוש שכר, או מסר לעובד תלוש שכר שלא נכללו בו הרכיבים האמורים, חזקה היא כי נקבע לעובד שכר כולל בנגוד להוראות סעיף 5, ככל שהוא חל עליו, ויראו בשכר ששולם לו כשכר רגיל, שהרכיבים האמורים אינם כלולים בו, אלא אם כן הוכיח המעסיק אחרת." ומן הכלל אל הפרט: התובע טוען כי המשכורת ששולמה לו הייתה שכרו הרגיל (7,000 ₪ בתקופת המשכורת החודשית ו-35 ₪ לשעה, בתקופה שעבד בשכר שעתי), וכי סכום זה שולם רק כנגד השעות ה'רגילות', היינו, ללא שעות נוספות וללא זכויות סוציאליות.
[footnoteRef:2] [2: ראו לעניין זה ע"ע (ארצי ) 55788-02-21 עבד אלכרים אלחאג' - גרינברג ביסטרו בע"מ (14.12.2021)‏‏, דב"ע (ארצי) שן/1-7 אליקים הדי – אוריינט קולור תעשיות צלום בע"מ פד"ע כג 45 (1991)) ] גם לאחר שעיינו בפסקי הדין אליהם הפנה אותנו ב"כ הנתבעים בסיכומיו לגבי מקרים בהם נדחו תביעות מהטעם ש-'עילה בת־עוולה לא תצמיח זכות תביעה', אין בידנו להעתר לבקשה לראות בסכומים ששולמו לתובע ככוללים את כל זכויותיו, אלא רק את התמורה עבור השעות בהן הודה התובע.
...
התביעה נגד הנתבע נדחית.
התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט בסך 10,000 ₪.
נוכח גובה הסכום שנפסק ביחס לסכום שנתבע, בין היתר התנהלות התובע החלטנו לחייב את הנתבעת בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד על הרף הנמוך בסך 3,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע הגיש תביעה לתשלום תמורה בגין עבודה בשעות נוספות, פדיון חופשה ופצוי חלף הפרשות לפנסיה.
שכרו של התובע שולם על בסיס חודשי, ועלה על שכר המינימום.
טרם ניפתח בדיוננו, נקדים היתייחסות לטענות הנתבע בדבר הרחבת חזית אסורה.
לאחר שקילת טענות הצדדים, מצאנו כי הצדק עם התובע בטענותיו בהקשר זה. הנטל להוכיח כי שולמו לתובע דמי חופשה בתקופת העבודה מוטל על הנתבע.
בנסיבות אלה, משלא הוצג תחשיב חלופי השונה מתחשיב התובע ולאור תקופת העבודה, מתקבלת התביעה לתשלום פדיון 6 ימי חופשה, בסך 1,272 ₪.
...
לאחר שקילת טענות הצדדים, מצאנו כי הצדק עם התובע בטענותיו בהקשר זה. הנטל להוכיח כי שולמו לתובע דמי חופשה בתקופת העבודה מוטל על הנתבע.
בנסיבות אלה, משלא הוצג תחשיב חלופי השונה מתחשיב התובע ולאור תקופת העבודה, מתקבלת התביעה לתשלום פדיון 6 ימי חופשה, בסך 1,272 ₪.
סיכום לאור כל האמור, ישלם הנתבע לתובע פדיון חופשה בסך 1,272 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

איננו מקבלים את הטענה, שכן אין איסור על סיכום על ערכי נטו (ראו פס"ד הנ"ל), וכי לא עלה בידה להוכיח הסכמת הצדדים לשכר בערכי ברוטו, כל זאת שעה שהיא טוענת לשכר מינימום.
למען הסר ספק, נציין כי התובע לא טען שמדובר בתביעה על תשלום עבור עבודה בימי חג ואין מחלוקת שהנתבעת אינה פתוחה בשבת.
עיון בתלוש שכר האחרון של התובע (עמ' 49 לנספחי תצהיר התובע), מעלה שלא בוצע תשלום פדיון חופשה במסגרת "גמר חשבון", ובהיעדר כל ראיה אחרת מצד הנתבעת, טענה זו נדחית על ידינו.
גם טענת הנתבעת לעניין ההתיישנות נדחית מהטעם שזכות התובע לפדיון חופשה בגין תקופת העבודה הראשונה, שהסתיימה באוקטובר 2016, התבקשה פחות משלוש שנים קודם להגשת התביעה (ביום 1.9.19), וכך בודאי גם ביחס לזכות לפדיון החופשה בגין תקופת העבודה האחרונה.
מימי החג שבטבלה יש להביא בחשבון רק את אלה שחלו במהלך תקופת העבודה שבה הכרנו – שמסתכמים ל- 17 ימי חג (ולא 54 כפי תביעת התובע), בסך 320 ₪ עבור כל יום חג (8 X 40), כך שבסך הכל זכאי התובע ל- 5,400 ₪ ברכיב זה. בטרם נחתום, נציין כי לא נעלמה מאיתנו טענת הנתבעת כי התובע הודה כביכול כי ניתנה לו חופשה בתשלום במהלך חגי הפסח בתקופת עבודתו, אך לאחר עיון בהפניה לחקירתו של התובע בנקודה זו (עמ' 21 ש' 11) לא התרשמנו שהתובע הודה בכך, ולכל היותר הוא ציין כי לעיתים הוא התבקש לעבוד בתשלום במהלך חגי הפסח (וזאת בשונה מקבלת חופשה בתשלום).
...
בעניין קבלן, שנסיבותיו העובדתיות דומות, נפסק כי לא עלה בידי העובד להרים את נטל השכנוע, אף שהציג סרטון המתעד את פעילות האפייה בבית העסק והמעסיק נמנע מלהעיד, ובית הדין קבע, מפי חברתנו חני אופק-גנדלר, כך: "בנסיבות העניין לא הרים המערער את נטל השכנוע, וזאת משני טעמים שהינם שני צדדים של אותה המטבע: ראשית, המערער מבקש לבודד את פעילות האפייה המתבצעת בקומה השנייה ולמקד אך בה את הזרקורים. אולם הבחינה של עיקר העיסוק צריכה להיות כוללת, קרי בחינה משולבת של פעילות האפייה המתבצעת בקומה השנייה והפעילות המסחרית המתבצעת בקומה הראשונה. מנקודת מבט רחבה זו נראה כי עסקינן במעין מסעדה או סוג של בית אוכל, האופה אך חלק ממוצריו וחלק נעזר בבצק מוקפא. לצד ממכר המאפים מוכר בית העסק גם גלידות ומצויה בה גם עמדת טוטו. בנסיבות אלה, ומתוך ראייה של מגוון פעילות המעסיקה, העובדה שנעשית במקום גם פעולת אפייה, כשלעצמה, אינה מספקת כדי להפוך את העסק למאפייה. שנית, אף אם נמקד את המבט בפעילות האפייה הרי שנתון זה, כשלעצמו, אינו מספיק להרמת נטל השכנוע. זאת, כיוון שלא הרי אפייה שתכליתה שיווק כהרי אפייה לממכר ישיר לצרכנים המבקשים לאכול במקום, לצד פעילויות מסחריות נוספות המבוצעות במקום, ולכן כאשר נערכת אפייה לשתי המטרות עולה הצורך באפיונה של התכלית הדומיננטית. הנה כי כן, הנתון בדבר קיומה של פעילות אפייה בקומה השנייה, כשלעצמו, אינו מוביל בהכרח למסקנה כי עסקינן במאפייה, ובהינתן יריעת המחלוקת במקרה זה, נדרשת תשתית ראייתית נוספת לצורך ביסוס מסקנה זו. העדרה של תשתית כאמור פועל לחובת המערער, אשר על שכמו מוטל נטל השכנוע. לאור זאת, החלטנו לדחות את הערעור כנגד אי החלת צו ההרחבה בענף המאפיות"."
משדחינו את טענתה כי סיכמה עם התובע על שכר מינימום, ממילא גם דין טענת הקיזוז הזו להידחות; שלישית טענת הקיזוז השלישית מבוססת על טענת הנתבעת לפיה התובע נטש את עבודתו ללא מתן הודעה מוקדמת, ועל כן היא זכאית לתשלום פיצוי בגין כך. משקבענו כי התובע הוכיח שפוטר, הרי שדין הטענה להידחות.
סוף דבר התביעה נגד הנתבעת מתקבלת בחלקה, ועליה לשלם לתובע את הסכומים הבאים: אי מתן הודעה לעובד בסך 2,000 ₪.
כמו כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך 12,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ונזכיר את המבחנים הרלוואנטיים אשר מוזכרים בפסק דינה של כבוד השופטת פורת בכפר רות: "כיצד ראו הצדדים את היחסים ביניהם וכיצד הגדירו אותם; בידי מי הכוח לפטר את העובד ובפני מי עליו להתפטר; מי קיבל את העובד לעבודה; מי הסדיר את תנאיו; מי משבצו במקום העבודה ומי מעבירו מתפקיד לתפקיד במערך ארגונו של המשתמש בעבודתו; מי קובע את מכלול תנאי עבודתו של העובד, לרבות את גובה שכרו ואת הנלווים לשכרו; מי חייב לשאת בתשלום שכרו של העובד; מי נותן חופשות לעובד וממי עליו לבקש את אישור חופשותיו; כיצד דווחו יחסי הצדדים לרשויות (ביטוח לאומי, מס הכנסה); מכלול הקשרים והזיקות בין הצדדים הרלבאנטיים להסדר ההעסקה, כגון מי מפקח על עבודת העובד, למי מדווח העובד על עבודתו, ולמרותו של מי הוא סר; למי הבעלות על הציוד המשמש את העובד בעבודתו; האם העבודה שלשם ביצועה נשכר העובד נעשית במסגרת עסוקו העקרי של המשתמש בעבודה ובו מישתלב העובד; רציפות זמניות, ומשך קשר העבודה; האם יש לצד השלישי עסק משלו אשר בו מישתלב העובד, הנותן את שירותיו לאחר". בית הדין הארצי קבע מנגנונים משפטיים לצורך הגנה על עובדים אשר אפשרו הטלת אחריות על המעסיק בפועל, במצבים בהם עלה בידי העובד להוכיח כי העסקתו במערכת העסקה מורכבת לא הייתה אותנטית ולגיטימית, כמו לדוגמה, אספקת כוח אדם במסווה של מתן השירות: "35. בחינת האותנטיות נעשית לפי מבחני עזר שונים שנקבעו בפסיקה בהתבסס על התכלית של הכרה ב"מעסיק" ככזה, ונועדה לבחון "האם הלבוש הפורמאלי בו הולבשה תבנית ההעסקה תואם את העסקה האמיתית שנרקמה בין הצדדים" (עניין פלפל; המבחנים השונים פורטו בין היתר בדב"ע (ארצי) נב/3-142 חסן אלהרינת - כפר רות, פד"ע כד 535 (1992), להלן: עניין כפר רות, ובעניין חסידים).
מאחר וקיים איסור על תשלום שכר כולל, ומשקבענו כי שכרו של התובע היה שכר חודשי בסך 8,000 ₪, הרי שזהו בסיס השכר לחישוב שעות נוספות, כך שאנו מקבלים את טענת התובע ביחס לכך ובהתאם את חישוביו בחלופה הראשונה שהציג, אולם ביחס לתקופת העבודה שנקבע שהתובע עבד בה. בחודש אפריל 2018 היו לכל היותר 3 ימי עבודה ומעבר לכך עוד 13 חודשי עבודה עד סוף מאי 2019.
התביעה כנגד הנתבע 2 מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבע 2 ישלם לתובע את הסכומים הבאים: פיצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי העבודה – 3,000 ₪ פיצוי בגין אי הנפקת תלושי שכר – 10,000 ₪ חלף הודעה מוקדמת – 8,000 ₪ פצויי פיטורים – 8,880 ₪ חלף פנסיה – 7,388 ₪ דמי הבראה – 2,457 ₪ פדיון חופשה – 4,751 ₪ גמול שעות נוספות – 75,970 ₪.
...
סוף דבר התביעה כנגד הנתבעות 1 ו- 3 נדחית במלואה.
התביעה כנגד הנתבע 2 מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבע 2 ישלם לתובע את הסכומים הבאים: פיצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי העבודה – 3,000 ₪ פיצוי בגין אי הנפקת תלושי שכר – 10,000 ₪ חלף הודעה מוקדמת – 8,000 ₪ פיצויי פיטורים – 8,880 ₪ חלף פנסיה – 7,388 ₪ דמי הבראה – 2,457 ₪ פדיון חופשה – 4,751 ₪ גמול שעות נוספות – 75,970 ₪.
משהתרשמנו כי המחלוקת בין הצדדים ביחס לקיומם של יחסי עבודה היתה מחלוקת ממשית ויחסי העבודה הוכרו בדיעבד לא מצאנו לפסוק פיצוי הלנת שכר ופיצוי הלנת פיצויי פיטורים מעבר לריבית וההצמדה שנפסקו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו