מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איסור על התניית רישום נכס במתן תעודה על ידי העירייה בהליכי כינוס

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים לפני כבוד השופטת רחל ברקאי 23.1.18 עת"מ 45853-09-17 רפפורט(כונס נכסים) ואח' נ' עריית תל אביב יפו העותרים 1.יוסי רפפורט (כונס נכסים) 2.יוסף גבריאל ע"י עו"ד יוסי רפפורט המשיבה עריית תל אביב יפו ע"י ב"כ עו"ד מירי רז יוקל פסק דין
אשר לעיסקת המכר השניה, בין עמותת רננה לבין העותר 2, הודיעה הערייה כי בספריה רשום על שם עמותת רננה, חוב על סך 177,996 ₪, נכון ליום 5.12.17, בגין הדירה הנדונה, כאשר עמותת רננה רשומה כמחזיקה של הדירה החל מיום 1.4.90 ועד ליום 6.12.09, והחוב האמור נסב על התקופה שמיום 1.3.05 ועד 6.12.09, המועד בו חדלה העמותה להחזיק בנכס.
השאלה העומדת איפוא לדיון הנה האם רשאית הערייה להתנות מתן אישור בדבר העידר חובות לפי סעיף 324(א) לפקודת העיריות, בסילוק חובות המוכר כלפי הקונה.
ראה עע"מ 1164/04 עריית הרצליה נגד יצחקי (ניתן ביום 5.12.06) שם נקבע כי: "אמצעי האכיפה המנהליים מאפשרים לרשות להפעיל מנגנון גביה אפקטיבי, ללא השקעה רבה של כספי ציבור, על ידי ניצול הצמתים על ציר הזמן בהם נזקק החייב לשירותי הרשות..." לצד זאת, נקבע כי הרשות המקומית תהא חייבת ליתן תעודה אם נמצא כי חלפה תקופת ההתיישנות, מבלי שנקטה בפעולות אקטיביות לגביית החוב.
ראה עע"מ 8832/12 עריית חיפה נגד יצחק סלומון בע"מ (פורסם בנבו, 15.04.2015) (להלן: "פרשת סלומון") שם התקבלה דעתו של הנשיא בדימ' גרוניס הקובע כי: "יש להחיל את דיני ההתיישנות אף על הליכי גבייה פאסיביים, וביתר פירוט על סמכותה של רשות מקומית לסרב להנפיק תעודה לפי סעיף 324(א) לפקודת העיריות או סעיף 21 לפקודת המועצות המקומיות בגין חוב ארנונה. משמע, הרשות המקומית תהא חייבת ליתן תעודה אם חלפה תקופת ההתיישנות... כאשר הרשות מבצעת פעולת גבייה וזו הובאה לידיעת החייב, יהיה בכך כדי להקים חזקה בדבר איפוס מרוץ ההתיישנות, גם לעניין סמכותה של הרשות לפיה סעיף 324(א) לפקודת העיריות או סעיף 21 לפקודת המועצות המקומיות." כמו כן ראה רע"א 187/05 נעמה נסייר נגד עריית נצרת עלית, פ"ד ס"ד (1) 215).
...
לאור כל האמור לעיל, נחה דעתי כי העירייה רשאית לעכב מתן התעודה כנגד סילוק החוב הנטען.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך רשות ערעור על רשם ההוצאה לפועל (רער"צ) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בקשת רשות לערער על החלטת רשם ההוצאה לפועל בתל אביב (כב' הרשם שרון קרן) מיום 30.12.2020 בתיק הוצל"פ 01-99708-07-3 שהורתה למבקשת ("הועדה המקומית") להמציא לכונס הנכסים (המשיב 1, "הכונס") תעודה ששולמו כל הסכומים המגיעים כהיטל השבחה מכוח סעיף 10(א) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 המהוה תנאי להעברת זכויות בנכס מושא הכנוס במירשם המקרקעין.
לצורך העברת הזכויות בלישכת רישום המקרקעין יש צורך בקבלת תעודות מאת הערייה (לפי סעיף 324(א) לפקודת העיריות [נוסח חדש]) והועדה המקומית לתיכנון ולבניה (לפי סעיף 10(א) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה) כי שולמו כל החובות כלפיהן בקשר למקרקעין.
החייב ביקש רשות לערער על החלטותיו (רער"ץ 49757-11-20), ובערכאת העירעור הוסכם שהכונס ישלם את היטל ההשבחה הראשון (שאינו במחלוקת כאן), ולגבי ההיטל מושא הבקשה דנן תנתן החלטה מנומקת בעיניין תחולתו של בג"ץ 7009/04 עריית הרצליה נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד סו(3) 596 (2014) ("בג"ץ הרצליה") על חוב היטל השבחה, וזאת לאחר שתנתן זכות טיעון לצדדים.
העובדה שמדובר במימוש של נושים בדין רגיל אינה משנה מכך כאשר מדובר בהליך של כנוס נכסים, ואין נפקא מינה אם מדובר במסגרת חידלות פרעון, מימוש על ידי נושה מובטח או מימוש על ידי נושה רגיל.
לו יתאפשר לועדה המקומית להתנות מתן אישור על העברת זכות במקרקעין בתשלום מלוא החוב, המשמעות היא, הלכה למעשה, שתנתן לה קדימות על נושים "רגילים" אחרים ותיגרע קופת הכנוס.
בקשת רשות ערעור נדחתה: רע"א 4650/06 עריית תל אביב-יפו נ' טפחות בנק לאומי למשכנתאות לישראל בע"מ (11.6.2007); בר"ע (מחוזי ת"א) 1149/06 עריית רעננה נ' אקרמן-שוורץ, פסקה ה (24.6.2007); רע"ץ (שלום ת"א) 26636-01-13‏ לוי טילר, כונסת נכסים נ' עריית תל אביב (19.2.2013); בקשת רשות ערעור התקבלה: רע"א (מחוזי ת"א) 24319-03-13 עריית תל אביב-יפו נ' לוי טילר, כונסת נכסים (4.6.2013).
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים, מצאתי שדין הבקשה לרשות ערעור להידחות משום שלא נפלה טעות בהחלטת הרשם.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, הבקשה לרשות ערעור נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העותר ביקש שחיובי הארנונה והמים על הנכסים יבוטלו, וכי יינתן צו מניעה קבוע האוסר על גביית החובות מושא העתירה.
לטענתו, במועד קבלת ההחלטה על ידי משרד הפנים, כל נכסי העותר נמכרו זה מכבר מרצון או באמצעות כונס נכסים כך שלא היה זה אפשרי שיהיה לו "חוב בשוטף". העותר טען כי הנכס ברחוב אבן סינא היה רשום בבעלות צד ג' בשנת 2008, כי הנכס ברחוב יפת 146 היה בחזקתו של כונס נכסים עוד משנת 2002, הנכס ברחוב סלסלה 26 הוחזק על ידי כונס נכסים עוד בשנת 2000, והנכס ברחוב שבטי ישראל היה בתקופה הרלוואנטית בכינוס נכסים מטעם הבנק הממשכן והתנהלו מולו הליכים של שנים למכירה לצד ג' ומכאן אין מדובר ב"חוב בשוטף".
(1) הנכס באבן סינא – אמנם בתקופה שבה ניתנה החלטת משרד הפנים כבר נמכר הנכס לצד ג' לאחר שניתן אישור ערייה על העידר חובות, אולם לאחר הצעת הפשרה ותשלום סכום הפשרה (היינו במועד בו הועברה ההצעה למשרד הפנים), המשיך העותר ליצבור חובות על הנכס ועל מנת לקבל את אישור הערייה בדבר העידר חובות נאלץ לשלם את החוב שנצבר לאחר הפשרה ועד מועד הוצאת האישור; (2) בית המגורים בשבטי ישראל – נכס זה צבר חובות שוטפים, ובעתירה העותר לא חולק על כך. בבקשה לתיקון העתירה טען העותר לראשונה כי במועד החלטת משרד הפנים נכס זה היה בכינוס נכסים מטעם הבנק הממשכן, אולם – העותר לא טען, כל שכן הוכיח – כי במהלך תקופה זו הוא לא היה המחזיק הרלוואנטי בנכס לצורך חיוב בארנונה; (3) הנכס בסלסה 26 – אמנם, בשנת 2009 הודיעה ב"כ העותר לעירייה כי הנכס הוחזק ע"י כונס נכסים משנת 2000 והעירייה תיקנה את רישומיה, אולם בזמן אמת בעת קבלת החלטת משרד הפנים – העותר היה רשום כמחזיק הנכס ונצברו עליו חובות.
תכליתו של סעיף 324(א) לפקודת העיריות במסגרתו מנפיקה הערייה אישור לטאבו בדבר העידר חובות "היא גביית תשלומים וחובות לעירייה בנקודת הזמן שבה בעל נכס מעוניין להעביר את זכויותיו במירשם המקרקעין, וזאת באמצעות מנגנון 'גבייה פאסיבית' – שבגדרו נתונה לרשות מנהלית סמכות להתנות מתן אישורים שונים בפרעון חובות... על פי הקבוע בסעיף 324(א), האישור לטאבו מעיד על פרעון החובות כולם המגיעים לעירייה מאת בעל הנכס" (עע"מ 1324/16 שביט נ' עריית רמת השרון, פס' 10 (19.6.2019) (להלן: "עניין שביט"); ההדגשה במקור – א.ב.).
דיון והכרעה אשר לטענות אינני מחזיק – כמפורט לעיל, היה על העותר להגיש הודעה לעירייה בזמן אמת והוא לא עשה כן. מנספחי התשובה עולה כי לא נפל פגם ברשומי הערייה, כי כאשר הוגשו לה הודעות מתאימות היא שינתה את שם המחזיק וכי נשלחו לעותר הודעות על כך. אשר לטענות בדבר האישור לטאבו – אין מחלוקת כי ביום 6.12.2007 הוציאה הערייה תעודה לרשם המקרקעין לפיה חובות לעירייה בגין הנכס ברחוב יפת 164 סולקו במלואם.
...
משאלו פני הדברים, מצאתי כי דין העתירה דחייה על הסף, אך זאת למעט בעניין החובות בגין הנכס באבן סינא עד למועד קבלת אישור העירייה לטאבו – כפי שיפורט להלן, וזאת משום שעל נכס זה יש אישור מפורש מהעירייה כי הוא נעדר חובות ואינטרס ההסתמכות של העותר גובר בנסיבות על השיהוי שבהגשת העתירה.
עוד נטען כי דין הבקשה להידחות לגופו של עניין מחמת שיהוי והתיישנות, כאשר משלוח מכתב דחיית הצעת הפשרה היה לפני 13 שנים, וכי אין כל מקור חוקי המחייב את העירייה לצרף את תשובת משרד הפנים להודעת העירייה לעותר על דחיית הפשרה.
סוף דבר העתירה נדחית ברובה, פרט לחוב בגין הנכס ברחוב אבן סינא 41 – חובות העותר בגין נכס זה שנצברו עד להוצאת אישור העירייה לטאבו ימחקו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכל מקום בכל ההליכים המשפטיים שנוהלו לאורך השנים הועד לא ביקש ולא קיבל כל סעד זמני שאסר על כונסי הנכסים או על התובעים לממש את החזקה המשפטית במקום או לרשום את זכויותיהם.
בשנת 2020 ניתן לראות כי מיתחם 1 הכפיל את שיטחו על ידי יצירת משטח בטון גדול שמכסה שטח ניכר של הנכס, ומדובר במשטח כוורת מסיבי הזהה למשטחי הבטון שבבתי הקברות של חברה קדישא.
התובעים הגישו לעיוני את תצהיר התשובה מיום 24.7.80 של עו"ד יעקב מנור, שכיהן באותה עת כאפוטרופוס לנכסי נפקדים (נספח ז לתצהיר תעודת עובד הציבור מטעם משרד האוצר).
מימוש הסמכויות מצד הכונסים לא הותנה בקבלת הסכמתו או באישורו של הועד.
כזכור, כאשר ביקשו הכונסים לקדם את רישום הזכויות בחלקה, נתקלו בדרישה של עריית תל-אביב-יפו לשלם היטלי סלילה ותעול כתנאי לקבלת האישור לרישום הזכויות בנכס על שמם.
...
חוסרים אלה הקשו על התובעים לקעקע את גרסתו של הוועד, ומשלא הצליחו בדבר, דין טענותיהם בעניין דמי השימוש להידחות.
ובהתאם לאמות המידה המשפטיות והראייתיות דינה של התובענה להידחות ברובה המוחלט.
התוצאה התביעה לתשלום פיצויים או דמי שימוש נדחית.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העיריה סבורה כי היא רשאית לסרב לתת תעודת העידר חובות בנסיבות הללו, ללא תשלום החוב הרובץ על שם החברה בגין הנכס.
בהתאם לכך נקבע שם, כי הרשות המקומית אינה יכולה להתנות פרעון חוב של החברה שבפרוק שביצעה מכר מקרקעין, בתעודות המעידות על כך כי אין היתנגדות לרשום בפנקסי המקרקעין פעולות בגין מימוש זכויות במקרקעין.
דא עקא, שבהמשך נקבע על ידי בית המשפט העליון (מפי כב' השופט עמית נתן את פסק הדין העקרי ואליו הצטרפו כב' השופטים ברון ואלרון) במסגרת ע"א 4260/15 אליעזר נ' עריית הוד השרון (11.4.2018) (להלן: "עניין אליעזר", כי אין בתכליות ובהלכות שנקבעו בעיניין קהילת ציון ובעניין הרצליה המבוססות על עיקרון השויון בין הנושים והחשש לגריעה מנכסי קופת הכנוס/פירוק, כדי ליתן מענה לסוגיה שבה מדובר בעיסקה שנעשתה טרם תחילת הליכי חידלות הפרעון (פסקה 19 לפסק דינו של כב' השופט עמית).
מאחר שהרישום אליו נידרש כונס הנכסים נובע מעסקה שבוצעה עוד בטרם ההליך, על פני הדברים, הערייה רשאית בעקרון לעמוד על סרובה להנפיק אישור לטאבו להשלמת הרישום, בהתאם להלכה שנפסקה בעיניין אליעזר.
וראו בעיניין זה גם את דברי כב' הנשיאה דאז נאור בעיניין קורן, שם בפיסקה 14: "בהנתן שענייננו בפעולותיהן של רשויות מינהליות, גם בהעדר כפיפות לדיני ההתיישנות חל משטר השהוי, שעומד על רגליים עצמאיות בכל הליך מנהלי. לאמור: נישום רשאי לטעון כי אסור לה לרשות לגבות את החוב משום שהשתהתה במשך תקופה ארוכה מלעשות כן (עניין סלומון, פסקה 41)". לא למותר להוסיף ולהדגיש, כי בעלי הדירות מוחזקים בעניינינו כ"בני ערובה" בידי הערייה והם מתבקשים למעשה לפרוע חוב שלא הם אחראים להיווצרותו, לאחר שהעירייה לא פעלה לגבייתו משך שנים רבות ואף לא הגישה תביעת חוב בעניינינו לאחר שניתן צו פירוק לחברה.
...
משכך, ולאחר ששקלתי, אני מקבלת את בקשת כונס הנכסים.
סיכום: מן המקובץ לעיל, אני מקבלת את בקשת כונס הנכסים (בקשה מספר 10).
אני מורה לעירייה להנפיק לידי כונס הנכסים את האישור הנדרש לצורך רישום הזכויות ע"ש החברה והשלמת רישום הבית המשותף, תוך 30 ימים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו