מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איסור האכלת אווזים בכפייה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בד בבד, ברבדים שונים – למשל: ההגנות שבו, אך לא רק הן – מסמיך החוק לגרוע מן השם הטוב לשם קדומם של אינטרסים אשר לציבור ענין בם. הינה כי כן, חוק איסור לשון-הרע הוא הנורמה בת המעמד החוקי התת-חוקתי, הדורשת בחינה באפשֵׁרה גריעה מן ההגנה על שתי הזכויות הנוגעות בדבר – חופש-הביטוי והזכות לשם טוב.
בטיבו של המענה השפוטי הנידרש דיברה פסיקתו של בית-המשפט העליון: תובע, שהפריז בסכומה של תביעתו, על כורחו ייאלץ בית-המשפט לגרוע מסכום-זכייתו, לרבות מן המרכיבים של הוצאות-המשפט ושכר-טירחתם של עורכי-הדין (ע"א 164/54 היועץ המשפטי לממשלת ישראל נ' לבני, פ"ד ט 1107, 1117 (1955); ע"א 419/80 הולנדר ושות' בע"מ נ' הוד אווז בע"מ, פ"ד לו(4) 433, 436 (1982); ע"א 4494/97 סלאח נ' סלאח, בפיסקה העשירית לפסק-הדין (פורסם באתר הרשות השופטת, 4.1.2000); יואל זוסמן סדרי הדין האזרחי (שלמה לוין עורך) 545 (1995)).
...
סבורני, לאחר בחינתן של התכליות שפורטו, כי בכל אחת מהן מתקיימים שלושת מבחניה של תכלית ראויה.
התוצאה התביעה מתקבלת לפי עילתה.
עליו לפצותה בגין כך. בתוך 45 ימים מיום, שנתקבל בידיו פסק-דין זה, ישלם הנתבע לתובעת סך של 15 אלף ש"ח. עוד ישלם הנתבע לתובעת, בתוך אותו פרק זמן, הוצאות-משפט בסך של 2,500 ש"ח ועוד שכר-טרחה של עורך-דין בסך, כולל מע"מ, של 2,900 ש"ח. בקביעתם של מרכיבים אחרונים אלה נלקחו בחשבון סכום-האגרה, שהיה משתלם בגין תביעה בערך שאיננו מופרז; טרחה והוצאות אשר נגרמו לתובעת בשל הצורך לנהל את ההליך ולהתייצב לארבע ישיבות בבית-המשפט; הפער הממשי בין סכומה של התובענה לבין סכום-הזכייה; הוראותיהם של תקנה 512(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984 ושל כללי לשכת עורכי הדין (התעריף המינימלי המומלץ), התש"ס-2000 והכבדה ממשית, שהתיר לעצמו כל אחד מבעלי-הדין, בדרכו, להשית על ניהולו של ההליך בבית-המשפט.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

               מהוראה זו למדים אנו, כי על אף שהפרקטיקה של הזנה כפויה של אווזים הנה בעייתית מאחר שיש בה כדי לגרום להם סבל, החליטו הגורמים המוסמכים באירופה שלא לאסור כליל את הפרקטיקה אלא להתיר את המשך המצב הקיים, כך שבאותן מדינות בהן נהוג לגדל אווזים לשם ייצור כבד אווז, ניתן יהיה להמשיך בדרך הייצור הנוכחית.
אסתפק בתמצית הדברים ואומר כי בתהליך ההלעטה נמנעת מן האווז האפשרות לאכול באופן חופשי ומבוצעת האכלה כפויה של האווז מספר פעמים ביום במזון עתיר אנרגיה ובכמות העולה בהרבה על הנידרש לצרכיו הפיזיולוגיים.
...
נתתי דעתי לכל ההיבטים הקשורים בנושא הסבוך שעל הפרק, תוך התייחסות לדברי מלומדים בתחומים שונים, למצב המשפטי בארצות שונות ובקהיליה הבינלאומית, למצב המשפטי במקומנו אנו ולשאלות הלבר-משפטיות המתעוררות בהקשר לסוגיה הנדונה והגעתי לכלל מסקנה כי הוראות התקנות העוסקות בתהליך הפיטום סוטות באופן מהותי מהגשמת מטרתו של החוק ועל כן דינן להתבטל.
אחד מביטוייה של תורת הבטלות היחסית הוא האפשרות להשעות החלטה בדבר בטלות דבר-חקיקה לפרק זמן שבמסגרתו יפעל המחוקק לתיקון המצב הקיים, אף שאינו חוקי:   "גם כאשר הפגם שנפל בהסדר או בהוראה מחייב ביטולם של ההסדר או ההוראה, לא בהכרח יהיה הביטול מיידי, אפילו מדובר בהוראה שבתקנה או בחוק. הביטול על ידי בית המשפט, במקרה כזה, יכול להיות עתידי (פרוספקטיבי). כלומר, בית המשפט יכול להצהיר כי ההסדר או ההוראה יהיו בטלים ממועד מסוים בעתיד, כפי שבית המשפט יקבע, ועד אז ההסדר או ההוראה, אף שהם פגומים, יישארו על כנם ובתוקפם. הצהרה עתידית כזאת ניתנת, במקרים הראויים, משום שהאיזון בין השיקולים השונים הכרוכים במקרה, ובהם השיקולים של שלטון החוק, טובת הציבור והנזק הצפוי לנוגעים בדבר, מוביל למסקנה כי ראוי שהמצב הקיים, אף שאינו חוקי, יימשך עוד פרק זמן מסויים, עד שיתוקן כנדרש. זהו אחד הביטויים של תורת הבטלות היחסית" (השופט זמיר בבג"צ 551/99 שקם בע"מ נ' מנהל המכס והמע"מ, פ"ד נד(1) 112, 120) (ההדגשה שלי – ט' ש' כ').
             כחברתי השופטת שטרסברג-כהן, גם אני סבור כי דין התקנות לעניין הליך הפיטום – ביטול, וכי מעשי הפיטום המלאכותי, כפי שמתירות אותם התקנות – אסורים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתמצית הדברים נכתב כך: "בתהליך ההלעטה נמנעת מן האווז האפשרות לאכול באופן חופשי, ומבוצעת האכלה כפויה של האווז פעמים מספר ביום במזון עתיר אנרגיה ובכמות העולה בהרבה על הנדרש לצרכיו הפיזיולוגיים. התהליך שבו מוחדר לאווז צנור מתכת שדרכו נדחס המזון לקיבתו, הוא אלים ופוגעני. התהליך גורם למחלה ניוונית בכבדו של האווז ולהגדלתו עד פי עשרה מגודלו הטבעי. אין חולק כי ללא הפגיעה בכבדו של האווז לא ניתן לייצר כיום כבד אווז" (בג"ץ נח, 256).
קביעת בג"ץ, לפיה פראקטיקת הפיטום הנהוגה לצורך ייצור כבד אווז עומדת בנגוד לחוק צער בעלי חיים ולפיכך אסורה, מתייחסת אמנם לפרקטיקת פיטום אווזים ולא לפרקטיקת פיטום מולרדים, למצער לא באופן מפורש.
...
מבלי לדון בשאלה האם המקרה שלפני ראוי להידון במסגרת החריג לאפשרות להכיר בעילת תביעה חוקתית, דבר שאינני משוכנע בו כלל, סבורני כי אין מקום להשית נזק שעיקרו אבדן רווחיה העתידיים של התובעת, כתוצאה מהפסקת פעילות שנמצאה פסולה-על כלל הציבור.
לפיכך, אני דוחה את הטענות שעלו בסיכומי התובעת באשר לפיזור הנזק.
סוף דבר, התביעה נדחית.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

על בסיס הצפיה בתקליטור ת/3 קבע בימ"ש קמא , כי אין לו ספק שפיטום האווז בדרך זו גורמת לו סבל רב מאחר ואין הבדל בין החדרת צנור לושט האווז עד לקיבתו לבין כפיית האווז ליבלוע מזון המוזרם אל לועו שכן "פעולה פשוטה של לחיצת מקור האווז בכף יד סגורה, למשך זמן מתאים , כאשר בפי האווז מצוי צנור הזנה, כאשר הלחיצה היא סביב הצנור המצוי בתוך מקורו של האווז, כופה ממילא על האווז ליבלוע המזון בלי אפשרות ויכולת להוציאו החוצה. וכל זה לנוכח לפיתת המקור סביב הצנור המצוי בין שני חלקי המקור בכף ידו הלוחצת של הנאשם". בימ"ש קמא קבע שעצם העובדה שצנור ההזנה קצר ולא חדר לושט האווז אינה מכשירה את המעשה, שכן ההיתעללות וההתאכזרות לאווז היא בעצם הפיטום או ההאכלה בפיטום.
כב' השופטת שטרסברג-כהן (בדעת רוב) בחנה האם פיטום האווזים בא בגדר האיסורים שבסעיף 2 (א) לחוק תוך שימוש במבחן תכלית הפגיעה ומידתיות האמצעי להשגתה וקבעה כי הוראות התקנות סוטות באופן מהותי ממטרות החוק ולכן דינן להתבטל (סעיף 11 לפסה"ד).
...
בד"נ 18/86 מוזס קיסלר נ' מ"י , פ"ד מ(3) 443 , בעמ' 447 קבע כב' הנשיא שמגר כי "כמוסבר לעיל, ההליכים אינם רגילים ושיגרתיים, כי הם לוקים מעיקרם בחסר בשל העדר יכולתו של הנאשם ליטול בהם חלק על-פי בחירתו והחלטתו החופשית של אדם בריא בנפשו; כך אין, למשל, לדעת, אם שתיקת נאשם בנסיבות כאלה היא תוצאה של החלטה עניינית או תולדה ישירה או עקיפה של המחלה. על-כן קבע המחוקק לא רק מבנה ייחודי של מהות ההחלטות הדיוניות, כמפורט בסעיף 170(א), אלא גם מבנה מיוחד של המבחנים לסיומו של תהליך בירור האשמה: אכן, מחובתה של התביעה להוכיח את האשמה מעבר לכל ספק סביר, ואם לא הצליחה בכך, יזוכה הנאשם. אולם, כאשר מתבררת האשמה של מי שאינו מסוגל לעמוד לדין, בית המשפט אינו מסכם ומסיים את ההליכים, אלא אם אירע אחד משניים אלה: בית המשפט מצא, כי לא הוכח שהנאשם ביצע את העבירה, או בית המשפט מצא, שהנאשם אינו אשם (ללא קשר להיותו לאו-בר-עונשין).
מסקנה כאמור יכולה לעלות, בשל נסיבות העניין, גם לפני תום בירור האשמה".
אך לצד בחינה יסודית זו בימ"ש קמא התעלם לחלוטין מעדויות המומחים שהובאו בפניו תוך שנימק זאת כך (עמ' 7 להכרעת הדין): "אני סבור שלצורך ההכרעה שלפני, אין צורך ממשי ומהותי בעדויות מומחים אשר יסבירו ויביעו דעתם באשר לסבל שנגרם לאווזים. אני סבור שלשם הכרעה בשאלה זו, די במראה עיניים של אדם מן הישוב, שהרי כפי שקבעתי לעיל, המבחנים לסבלו של האווז, כמו גם כל בעל חיים אחר, הוא מבחנו של האדם אשר חוזה במעשה על תפיסותיו וניסיון חייו של האדם כמובן". סבורני, בכל הכבוד, כי בכך נפלה טעות אצל כב' בימ"ש קמא, שכן על פי פסיקת ביהמ"ש העליון שהבאתי לעיל, קיימים שלושה מבחנים לבחינת מעשה התעללות בבעל חיים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתמצית הדברים נכתב כך: "בתהליך ההלעטה נמנעת מן האווז האפשרות לאכול באופן חופשי, ומבוצעת האכלה כפויה של האווז פעמים מספר ביום במזון עתיר אנרגיה ובכמות העולה בהרבה על הנידרש לצרכיו הפיזיולוגיים. התהליך שבו מוחדר לאווז צנור מתכת שדרכו נדחס המזון לקיבתו, הוא אלים ופוגעני. התהליך גורם למחלה ניוונית בכבדו של האווז ולהגדלתו עד פי עשרה מגודלו הטבעי. אין חולק כי ללא הפגיעה בכבדו של האווז לא ניתן לייצר כיום כבד אווז" (בג"ץ נח, 256).
סבירות החלטת הנתבעת ליישם את בג"ץ נח על מולרדים- קביעת בג"ץ, לפיה פראקטיקת הפיטום הנהוגה לצורך ייצור כבד אווז עומדת בנגוד לחוק צער בעלי חיים ולפיכך אסורה, מתייחסת אמנם לפרקטיקת פיטום אווזים ולא לפרקטיקת פיטום מולרדים, למצער לא באופן מפורש.
...
מבלי לדון בשאלה האם המקרה שלפני ראוי להידון במסגרת החריג לאפשרות להכיר בעילת תביעה חוקתית, דבר שאינני משוכנע בו כלל, סבורני כי אין מקום להשית נזק שעיקרו אבדן רווחיה העתידיים של התובעת, כתוצאה מהפסקת פעילות שנמצאה פסולה - על כלל הציבור.
לפיכך, אני דוחה את הטענות שעלו בסיכומי התובעת באשר לפיזור הנזק.
סוף דבר, התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו