מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

איסור דרישת מידע מעובד על שירות מילואים

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת, הנתבע חב לה הפרישי תגמולי מילואים בגין העובדים ששהו בשירות מילואים בחודשים הרלבאנטיים, אלא שהנתבע סבור כי עובדי התובעת זכאים להפרשים אלה, ולא התובעת.
בנוסף נטען, כי התובעת מנסה לפעול בנגוד להוראות סעיף 303 לחוק הביטוח הלאומי, האוסר במפורש על העברת זכות לגימלה.
בנוסף, מלוא המידע הנידרש לחישוב להפרשי דמי המילואים מצוי בידי הנתבע, והזכאות לתשלומם ממילא כבר אושרה על ידו, ובצוע התשלום עוכב עד להכרעה במחלוקת.
...
תקנה 5 לתקנות קובעת כי: "תובענה שאין מקום שיפוט המתאים לה לפי תקנות אלה או לפי כל דין אחר, יכול שתוגש לכל בית דין אזורי, אולם רשאי בית הדין להורות על העברת הדיון לבית דין אזורי אחר, אם ראה שלפי נסיבות הענין יהיה הדיון בבית דין אחר נוח יותר לבעלי הדין". ייאמר כבר עתה, כי לא מצאתי להכריע במחלוקת שנפלה בין הצדדים בשאלה אם יש מקום לקבוע את מקום השיפוט בענייננו על פי תקנה 3 או על פי תקנה 5, שכן לטעמי, ממילא, התוצאה היא כי יש להעביר את ההליך לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.
לא שוכנעתי כי הטעמים אותם העלתה התובעת בתגובתה, מצדיקים את ניהול ההליך בבית דין זה. הטענה לקיומם של הליכים נוספים בבית דין זה, בהם עומדות להכרעה סוגיות הנוגעות לתביעות מעסיקים כנגד המוסד לביטוח לאומי, אין בה כדי להצדיק את ניהול ההליך בבית דין זה, דוקא, בפרט משעה שאין המדובר בתובענות מאוחדות, והתובעת לא הודיעה כי בכוונתה לבקש לאחד הליך זה עם ההליכים האחרים המתנהלים בבית דין זה (שהיא נמנעה מלפרט את פרטיהם).
נוכח כל האמור, אף לו תידחה טענת הנתבע לפיה יש לקבוע את מקום השיפוט לפי החלופות הקבועות בתקנה 3, ותתקבל טענות התובעת לפיה יש לקבוע את מקום השיפוט לפי תקנה 5, הרי שממילא, סבורני, כי יש להורות על העברת הדיון לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

המראיינת גב' יצחק-מליחי לא ידעה להסביר מדוע ציינה בסיכום הריאיון שהתובע משתייך לפנסיה מאוחרת ואף את השאלה לעניין שירות מילואים, נושאים שהם אסורים לשאלה.
בעיניין חברת חשמל[footnoteRef:2] נקבע לענין סעיף זה: [2: עע (ארצי) 37078-11-13 חרת חשמל לישראל בע"מ – ליה נאידורף, מיום 13.2.2018] "כלל דומה של היפוך הנטל נקבע גם ביחס להוכחת הטענה בדבר פגיעה בעובד על רקע הטרדה מינית, הגשת תלונה על הטרדה או סיוע בהגשתה, ככל שהעובד הוכיח הטרדה, הגשת תלונה או סיוע כאמור (ר' סעיף 9(ב) לחוק). בסעיף 9(ג) לחוק שויון ההזדמנויות נקבע כי חובת ההוכחה תעבור אל כתפי המעסיק אם הוכח כי דרש, במישרין או בעקיפין, מעובד או מדורש עבודה, מידע בנושא שאפליה בשלו אסורה מחמת הטעמים המפורטים בחוק. בפסיקה נקבע כי הנטל המועבר על פי הוראות דלעיל הוא "נטל השיכנוע" ולא נטל הבאת הראיות (ר' ע"ע (ארצי) 16136-05-15‏ ‏ מ. דיזנגוף ושות' (נציגות קלובים) בע"מ נ' נעמי מושקוביץ סקורצקי [פורסם בנבו] (18.1.18); לדיון באבחנה שבין נטל הבאת הראיות לבין נטל השיכנוע ר' ע"ע (ארצי) 14984-03-13‏ ‏ שלמה ניסן נ' בר-בורגר בע"מ [פורסם בנבו] (3.4.17) והאסמכתאות שם)".
...
לבסוף ביום 14.8.2017 נשלח לתובע מכתב תשובה בו נרשם "מתשובת הגורמים המקצועיים עולה, כי לא נמצאת מתאים לתפקיד בשלב זה". נציין, שהנתבע מסביר את העיכוב בבלבול שהיה בשל כך שהיה מועמד נוסף עם שם זהה לשמו של התובע וכן לאור החילוף בקצינות הטו"ש. לגרסת הנתבע – בשל סיבות אלו עניינו של התובע נפל בין הכיסאות והוא קיבל תשובה בעיכוב כה רב. מכל מקום – היות והתובע במסגרת תביעתו אינו תובע סעד בשל העיכוב במתן התשובה, הרי שאיננו מוצאים סיבה להאריך בפסק דיננו בעניין זה, ואולם נציין, כי אנו סבורים שהתנהלותו של הנתבע בכל הקשור למתן תשובה לתובע היתה בעייתית ביותר ואף בניגוד להוראות חוק הודעה לעובד ולמועדים לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), התשס"ב – 2002.
מכל מקום, לא שוכנענו שיש מדיניות פנימית מוצהרת של הנתבע להעדיף עו"סים צעירים יותר, וככל שיש יותר עו"סים צעירים בנתבע הדבר נובע מכך שאין צורך בניסיון על מנת להתקבל שם לעבודה.
עם זאת – מאחר ולא שוכנענו בצורה חד משמעית שהתובע הופלה על רקע גילו, מה גם שמדובר בגיל צעיר יחסית (43) אשר אינו מאופיין בהפליה מטעמי גיל, כמו כן מקצועו של התובע – עובד סוציאלי, הינו מקצוע שהגיל אמור להיות בו יתרון ולא חסרון, אנו סבורים שיש לפסוק פיצוי נמוך באופן יחסי, ועל כן, אנו פוסקים כי על הנתבע לשלם לתובע סך של 20,000 ₪ בלבד.
סוף דבר תביעת התובע מתקבלת ועל הנתבע לשלם לו פיצוי בגין הפליה בניגוד לחוק בסך של 20,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת הוסיפה, כי התובע אינו יכול להנות מפירות התחזותו לאחר, שכן מדובר בעבירה פלילית; כל שהיה על התובע לעשות הוא לשוב ולשלוח מיסרון בו היה מציין כי פנייתו לא נענתה, הוא היה נענה.
סעיף 2(א) לחוק שויון ההזדמנויות קובע כדלקמן (ההדגשה הוספו – א.ש.): "לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
סעיף 9(א) לאותו חוק קובע, כי: "בתובענה של דורש עבודה או של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בנגוד להוראות סעיף 2" סעיף 9(ג) לחוק זה קובע, כי: "בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), בתובענה של עובד או של דורש עבודה בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על הנתבע כי פעל שלא בנגוד להוראות הסעיף האמור, אם הוכח כי דרש, במישרין או בעקיפין, מעובד או מדורש עבודה, מידע בנושא שהפליה בשלו אסורה מחמת הטעמים המפורטים בסעיף 2(א)." אשר להכרעתנו נציין כבר עתה, כי אין חולק, שמחומר הראיות שהציג התובע, בכל אחת משתי הפעמים בהן הוא הזדהה בגילו האמיתי, לא היה המשך לשיחה והתובע לא זומן לראיון, בעוד שבשני המקרים בהם הציג עצמו כבחור בתחילת שנות ה- 20 לחייו, זכה לקבל פרטים ואף זומן לראיון אישי.
...
האם התובע הופלה לרעה ע"י הנתבעת בקבלתו לעבודה מחמת גילו? זו השאלה בה עלינו להכריע בתיק זה. נקדים אחרית לראשית ונציין, כי לאחר שנתנו את דעתנו לטענות הצדדים ולראיות שהוצגו בפנינו, באנו לידי מסקנה, כי דין התביעה להידחות, ולהלן הטעמים שעמדו בבסיס החלטתנו.
סעיף 9(א) לאותו חוק קובע, כי: "בתובענה של דורש עבודה או של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בניגוד להוראות סעיף 2" סעיף 9(ג) לחוק זה קובע, כי: "בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), בתובענה של עובד או של דורש עבודה בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על הנתבע כי פעל שלא בניגוד להוראות הסעיף האמור, אם הוכח כי דרש, במישרין או בעקיפין, מעובד או מדורש עבודה, מידע בנושא שהפליה בשלו אסורה מחמת הטעמים המפורטים בסעיף 2(א)." אשר להכרעתנו נציין כבר עתה, כי אין חולק, שמחומר הראיות שהציג התובע, בכל אחת משתי הפעמים בהן הוא הזדהה בגילו האמתי, לא היה המשך לשיחה והתובע לא זומן לראיון, בעוד שבשני המקרים בהם הציג עצמו כבחור בתחילת שנות ה- 20 לחייו, זכה לקבל פרטים ואף זומן לראיון אישי.
לאור כל האמור לעיל, אנו קובעים כי עלה בידי הנתבעת להוכיח כי לא הפלתה את התובע בקבלתו לעבודה מחמת גילו.
יחד עם זאת, אנו סבורים כי נפל פגם באופן הטיפול בפניותיו של התובע אל הנתבעת והגם שלא הוכח כי הופלה לרעה מחמת גילו, אין חולק, כי שתי פניות שבוצעו על ידו, הושבו ריקם.
כך או כך, מן הראוי היה שפניותיו של התובע תיענינה, ולכן בנסיבות העניין מצאנו לפסוק לו פיצוי בסך 2,500 ₪ בגין נזק לא ממוני.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

פרטי הרשלנות בהם הודה נאשם 2 הם אלה: · אף ששמש מנהל עבודה בפועל באתר לא דאג שהעבודה תבוצע לפי כללי הבטיחות הנדרשים ותוך שימוש באמצעי זהירות מתחייבים; · לא דאג שהעבודה באתר תבוצע תוך נקיטת אמצעי בטיחות מתחייבים שמטרתם מניעת היתמוטטות דופן התעלה על אדם העובד בתוכה; · אף שלא שהה באופן רציף באתר לא התריע בפני שטאנג כי אין הוא יכול לשמש כראוי בתפקידו כמנהל העבודה באתר ולא דאג שימונה לאתר מנהל עבודה שיפקח עליה באופן רציף; · גרם בהתנהגותו לעובדי האתר להבין כי הוא מנהל העבודה המוסמך, אך בפועל לא מילא כראוי את תפקידו ולא וידא שמירה על תקנות הבטיחות ועל בטחונם של העובדים באתר; · לא ערך ביקורת בטיחות של החפירה מדי יום לפני תחילת העבודה ולא רשם תוצאות הבקורת בפנקס הכללי; · לא הדריך כראוי את המנוח ועובדים אחרים באתר בדבר כללי הבטיחות והסיכונים באתר, ובפרט האיסור להכנס לתוך התעלה ללא אמצעי הגנה מתחייבים ולא ניהל פנקס הדרכה בנגוד לחובתו לפי תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט-1999; · לא דאג שהתעלה באתר, שעומקה עלה על 4 מ', תדופן בהתאם לתוכנית כנדרש בתקנות; · לא נהג כפי שמנהל עבודה היה נוהג במקומו ובנסיבות העניין.
הוא שירת שירות קרבי בצה"ל ולאחר שיחרורו שירת במילואים במשך למעלה מ-20 שנה.
הנאשם עובר אמנם הליך טפולי בשירות המבחן, והליך זה מסייע לו לעבד את הטראומה הכרוכה במעורבותו בארוע של אובדן חיים, אולם אין די בכך כדי להסיק שנדרשת חריגה מן המיתחם לצורך השקום.
...
שקלתי את כלל השיקולים ואני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: · מאסר בפועל בן שלושה חודשים, שירוצה בעבודות שירות באגודה למען העיוור באשדוד, החל ביום 8.7.2018.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תמצית טענות הצדדים לטענת התובעת, אין מחלוקת כי בשיחת הריאיון הטלפוני מיום 9.9.2020, עם גב' אסתר כהן, מן הנתבעת, היא נדרשה מספר פעמים למסור את גילה, למרות, שלעמדתה, מידע זה אינו מהוה קריטריון לצורך בחינה והתאמה לתפקיד, ולמרות שהתובעת הבהירה לגב' כהן שאסור לה לשאול שאלה זו מחשש להפליה אסורה.
אפילו אם התובעת לא פרשה לגימלאות, אבל היא כן מעל גיל 50, אזי שבהתאם לתקנון שירות עובדי ההוראה שמוחל בערייה, נידרש לדעת מה גילה של התובעת על מנת לקבוע את הקף המשרה שלה.
דיון והכרעה המסגרת הנורמאטיבית סעיף 2 (א) לחוק שויון הזדמנויות בעבודה קובע כי מעסיק לא יפלה בין עובדיו או בין דורשי עבודה, בין היתר, מחמת גיל, כדלהלן: "2.    (א)  לא יפלה מעסיק בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טפולי פוריות, טפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, מקום מגוריהם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים כהגדרתו בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, לרבות מחמת תדירותו או משכו, כמשמעותו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986, הצפוי להם, בכל אחד מאלה:
] מקובלת עלינו, בנסיבות אלו, גם טענת הנתבעת, כפי שזו באה לידי ביטוי בעדותה של גב' כהן, כי גם אם התובעת לא עברה את גיל פרישת חובה, אך היא מעל גיל, 50 אזי שהמידע היה נידרש לצורך קביעת הקף משרתה של התובעת בהתאם להוראות תקנון שירות עובדי ההוראה, וכי גב' כהן להסביר לתובעת גם עובדה זו בשיחתן הטלפונית.
...
כבר בתחילת הדברים נבהיר כי לא מצאנו לנכון לקבל את תביעתה של התובעת.
לסיכום הדברים: אנו קובעים כי שאלת גילה של התובעת כלל לא היוותה שיקול לקבלתה של התובעת לעבודה בבית הספר; התובעת נשאלה לגבי גילה לאחר שסיפרה כי פרשה לפרישה מוקדמת ומקובלת עלינו גרסת הנתבעת כי מדובר במידע רלוונטי בנסיבות העניין; הנתבעת הוכיחה כי היא מעסיקה מורים רבים בבית הספר שהם מעל גיל 50 ומעל גיל 67, בהם מורים שהתקבלו לאחר הריאיון עם התובעת; הליכי המיון לקבלה לעבודה לא הופסקו לאחר שהתובעת נשאלה לגילה, והיא הוזמנה לריאיון עבודה מקצועי.
בנסיבות אלו תביעתה של התובעת נדחית.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט בסך של 3,500 ₪, סכום הכולל מע"מ, וזאת בתוך 30 ימים, שאם לא כן יישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו