המשיבה סירבה לחדש את הסכם השכירות משלושה טעמים עיקרייה:
המבקשת פוגעת בלקוחות של מרכז העיצוב דן דיזיין בכך שהיא גובה מלקוחות החברה תשלום נוסף כדי להשלים את הזמנותיהם, ובכך פוגעת גם במוניטין של מרכז העיצוב.
מאזן הנוחות נוטה לטובת המבקשת, שכן אי אכיפת ההסכם יפגע קשות בהכנסותיה ובו בזמן יגרום למשיבה עצמה הפסד גדול מפני שהיא תצטרך לחפש שוכר אחר ואולי אף לשאת בדמי תיווך ויש להניח שיהיה עליה ליתן לשוכר החדש "גרייס" בתשלום שכר דירה, עד שיבנה תצוגה ועד שהחנות תהיה מוכנה לפתיחה.
האם ניתן לאכוף על המשיבה את המחאת הסכם השכירות מהחברה למבקשת?
סעיף 57 להסכם השכירות קובע כי:
"השוכר מתחייב בזאת שלא להסב או להעביר או למסור או למכור או להשכיר או להחכיר את זכויותיו על פי הסכם זה – כולן או מקצתן – לאחר או לאחרים בכל אופן שהוא, להסב או להעביר או למסור או למכור או להשכיר או להחכיר את המושכר, כולו או מקצתו, בכל אופן שהוא."
הוראה זו האוסרת על העברת זכות השכירות, אינה עומדת בחלל ריק, והיא כפופה להוראת סעיף 22 לחוק השכירות והשאילה, תשל"א- 1971 (להלן: "חוק השכירות והשאילה") ולסעיף 39 לחוק החוזים.
בחינת טעמים אלו מובילה למסקנה כי סרוב המשיבה להעברת הסכם השכירות למבקשת הנו מטעמים בלתי סבירים:
באשר לנימוק כי גביית תשלום נוסף מלקוחות בגין הזמנותיהם, פוגעת בלקוחות ובכך פוגעת במוניטין של מרכז העיצוב, לא רק שעניין זה לא הוכח בפניי, אלא שהוא גם משולל כל בסיס.
...
טענות המשיבה
דין הבקשה סילוק על הסף מאחר שלבית משפט של פירוק אין סמכות עניינית לאכוף הסכם שכירות וליתן צו מניעה, שכן לא קיימת מחלוקת עם החברה שבפירוק.
בחינת טעמים אלו מובילה למסקנה כי סירוב המשיבה להעברת הסכם השכירות למבקשת הינו מטעמים בלתי סבירים:
באשר לנימוק כי גביית תשלום נוסף מלקוחות בגין הזמנותיהם, פוגעת בלקוחות ובכך פוגעת במוניטין של מרכז העיצוב, לא רק שעניין זה לא הוכח בפניי, אלא שהוא גם משולל כל בסיס.
ניתן לאכוף על המשיבה את העברת השכירות גם בהתאם לסעיף 39 לחוק החוזים, הקובע כי חוזים יש לקיים בתום לב. כך למשל נקבע בפסק הדין עניין הוניגמן, היפה גם לענייננו:
"סעיף 39 לחוק החוזים, תשל"ג- 1973 (להלן: "חוק החוזים"), קובע כי "בקיום של חיוב הנובע מחוזה יש לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב; והוא הדין לגבי השימוש בזכות הנובעת מחוזה." יחד עם זאת, לא נקבע בחוק החוזים מהי הסנקציה נגד מי שהפר חובה זו.
תשובה לשאלה זו ניתנה בבג"ץ 59/80 שירותי תחבורה ציבוריים באר-שבע בע"מ נ' בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, פ"ד לה(1) 828, 838 (1980), שם נפסק כי "סעיף 39 לחוק החוזים אינו כולל כל הוראה באשר לתוצאות נובעות מתוך כך, שבעל חוזה אינו מקיים את החוזה בתום-לב ובדרך מקובלת. אין משמעות הדבר, כי זו חובה מוסרית בלבד, שאין לה נפקות משפטית. ... לעתים תוצאת אי-קיום החובה היא בתשלום פיצויים או במתן אכיפה. לעתים התוצאה היא בשלילת פיצויים או אכיפה מהצד המפר. לעתים תוצאת ההפרה היא במתן כוח לבעל החוזה האחר לפעול פעולות מסוימות בתחום החוזה, שאחרת היו נחשבות להפרה, או שלילת כוח, הנתון לבעל החוזה המפר על-פי הוראות החוזה. לעתים התוצאה אינה אלא זו, שהפעולה, שבוצעה תוך הפרת החובה, אינה משתכללת ואינה תופסת ...". (דברי כב' השופט (כתוארו אז) א' ברק).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, ניתן בזאת צו עשה המורה למשיבה להשכיר את המושכר למבקשת, באותם תנאים כפי שהוסכמו בין החברה ובין המשיבה במסגרת הסכם השכירות ולאפשר כניסת המשיבה למושכר לא יאוחר מ-3 ימים מהיום.